Αναβαθμίζεται η Ειδική Αγωγή με δύο υπουργικές αποφάσεις που συνιστούν σταθμό για την εκπαίδευση της χώρας, καθώς ορίζεται πλέον υποχρεωτικό εξάωρο πρόγραμμα διδασκαλίας στα Δημοτικά Σχολεία Ειδικής Αγωγής και γενικεύεται η λειτουργία του νέου τύπου σχολείων στη Δευτεροβάθμια Ειδική Επαγγελματική Εκπαίδευση.
Οι δύο υπουργικές αποφάσεις, που δημοσιεύτηκαν χθες σε ΦΕΚ, γεφυρώνουν το χάσμα που χώριζε την Ειδική από τη συμβατική Γενική Εκπαίδευση, δίνοντας ίσες ευκαιρίες στους μαθητές με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γενικού Σχολείου.
Συγκεκριμένα, καθορίζεται το ωρολόγιο πρόγραμμα του υποχρεωτικού και ολοήμερου προγράμματος για τα Ειδικά Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία, προσαρμοσμένο στις ώρες λειτουργίας των αντίστοιχων σχολείων της Γενικής Εκπαίδευσης, με τους μαθητές των Ειδικών Δημοτικών να τελειώνουν πλέον στις 13.15 αντί στις 12.25 που σχολούσαν παγίως εδώ και δεκαετίες. Παράλληλα, δίνεται και η δυνατότητα λειτουργίας ολοήμερου προγράμματος, που θα διαρκεί έως τις 16.00.
Τάξη μπαίνει και στο χάος που επικρατούσε στη Δευτεροβάθμια Ειδική Εκπαίδευση, με τη μετατροπή των υφιστάμενων μονάδων σε Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια - Λύκεια.
Μέχρι τώρα οι μαθητές με χαμηλή λειτουργικότητα φοιτούσαν στα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ), ενώ τα παιδιά με ικανότητες γραφής, ανάγνωσης και τέλεσης μαθηματικών πράξεων -όχι όμως σε επίπεδο που να μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του συμβατικού σχολείου- φοιτούσαν στα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ) Ειδικής Αγωγής Α’ και Β’.
Οι εν λόγω υπουργικές αποφάσεις ορίζουν τη γενίκευση της λειτουργίας του νέου τύπου ενιαίου σχολείου στη Δευτεροβάθμια Ειδική Επαγγελματική Εκπαίδευση και καθορίζουν τους Τομείς και τις Ειδικότητες που δύνανται να λειτουργήσουν σε κάθε σχολική μονάδα.
Η φοίτηση στο Γυμνάσιο θα αποτελείται από τέσσερις τάξεις, όπου οι μαθητές θα παρακολουθούν το διαφοροποιημένο πρόγραμμα του συμβατικού Γυμνασίου εμπλουτισμένο με δραστηριότητες προεπαγγελματικής εκπαίδευσης, ενώ με την ολοκλήρωση της φοίτησής τους, εφόσον κρίνεται κατάλληλο από τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών και το διδακτικό προσωπικό, τα παιδιά θα μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο, όπου θα εφαρμόζεται το πρόγραμμα των εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ).
Στην πρώτη τάξη του Λυκείου οι μαθητές θα παρακολουθούν μαθήματα γενικής παιδείας, στη δεύτερη τάξη θα επιλέγουν τομέα και στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου (Γ’ και Δ’) θα διαλέγουν ειδικότητα.
Οι απόφοιτοι των Ειδικών Επαγγελματικών Λυκείων θα έχουν πτυχίο ισότιμο των ΕΠΑΛ και πιστοποίηση της ειδικότητας που ακολούθησαν με επαγγελματικά προσόντα επιπέδου τέσσερα, όπως δηλαδή και οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας