• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 15.2°C
  3 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 13.6°C
  5 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.0°C
  3 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.3°C
  2 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  2 BF
  50%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 11.6°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 7.9°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.4°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.7°C
  4 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 12.8°C
  3 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.7°C
  2 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 10.9°C
  4 BF
  58%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 13.5°C
  2 BF
  69%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 15.4°C
  0 BF
  37%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 11.0°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 12.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  3 BF
  63%
EUROKINISSI (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

Ισες ευκαιρίες στους μαθητές των σχολείων Ειδικής Αγωγής

 • A-
 • A+

Αναβαθμίζεται η Ειδική Αγωγή με δύο υπουργικές αποφάσεις που συνιστούν σταθμό για την εκπαίδευση της χώρας, καθώς ορίζεται πλέον υποχρεωτικό εξάωρο πρόγραμμα διδασκαλίας στα Δημοτικά Σχολεία Ειδικής Αγωγής και γενικεύεται η λειτουργία του νέου τύπου σχολείων στη Δευτεροβάθμια Ειδική Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Οι δύο υπουργικές αποφάσεις, που δημοσιεύτηκαν χθες σε ΦΕΚ, γεφυρώνουν το χάσμα που χώριζε την Ειδική από τη συμβατική Γενική Εκπαίδευση, δίνοντας ίσες ευκαιρίες στους μαθητές με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γενικού Σχολείου.

Συγκεκριμένα, καθορίζεται το ωρολόγιο πρόγραμμα του υποχρεωτικού και ολοήμερου προγράμματος για τα Ειδικά Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία, προσαρμοσμένο στις ώρες λειτουργίας των αντίστοιχων σχολείων της Γενικής Εκπαίδευσης, με τους μαθητές των Ειδικών Δημοτικών να τελειώνουν πλέον στις 13.15 αντί στις 12.25 που σχολούσαν παγίως εδώ και δεκαετίες. Παράλληλα, δίνεται και η δυνατότητα λειτουργίας ολοήμερου προγράμματος, που θα διαρκεί έως τις 16.00.

Τάξη μπαίνει και στο χάος που επικρατούσε στη Δευτεροβάθμια Ειδική Εκπαίδευση, με τη μετατροπή των υφιστάμενων μονάδων σε Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια - Λύκεια.

Μέχρι τώρα οι μαθητές με χαμηλή λειτουργικότητα φοιτούσαν στα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ), ενώ τα παιδιά με ικανότητες γραφής, ανάγνωσης και τέλεσης μαθηματικών πράξεων -όχι όμως σε επίπεδο που να μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του συμβατικού σχολείου- φοιτούσαν στα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ) Ειδικής Αγωγής Α’ και Β’.

Οι εν λόγω υπουργικές αποφάσεις ορίζουν τη γενίκευση της λειτουργίας του νέου τύπου ενιαίου σχολείου στη Δευτεροβάθμια Ειδική Επαγγελματική Εκπαίδευση και καθορίζουν τους Τομείς και τις Ειδικότητες που δύνανται να λειτουργήσουν σε κάθε σχολική μονάδα.

Η φοίτηση στο Γυμνάσιο θα αποτελείται από τέσσερις τάξεις, όπου οι μαθητές θα παρακολουθούν το διαφοροποιημένο πρόγραμμα του συμβατικού Γυμνασίου εμπλουτισμένο με δραστηριότητες προεπαγγελματικής εκπαίδευσης, ενώ με την ολοκλήρωση της φοίτησής τους, εφόσον κρίνεται κατάλληλο από τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών και το διδακτικό προσωπικό, τα παιδιά θα μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο, όπου θα εφαρμόζεται το πρόγραμμα των εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ).

Στην πρώτη τάξη του Λυκείου οι μαθητές θα παρακολουθούν μαθήματα γενικής παιδείας, στη δεύτερη τάξη θα επιλέγουν τομέα και στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου (Γ’ και Δ’) θα διαλέγουν ειδικότητα.

Οι απόφοιτοι των Ειδικών Επαγγελματικών Λυκείων θα έχουν πτυχίο ισότιμο των ΕΠΑΛ και πιστοποίηση της ειδικότητας που ακολούθησαν με επαγγελματικά προσόντα επιπέδου τέσσερα, όπως δηλαδή και οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κέντρα Μελέτης παιδιών Δημοτικού από τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων
Πεδίον δόξης λαμπρόν ανοίγεται για τους φροντιστηριούχους, στους οποίους δίνεται πλέον η δυνατότητα να λειτουργούν εντός των δομών τους Κέντρα Μελέτης για παιδιά δημοτικού, με τις «ευλογίες» μάλιστα του...
Κέντρα Μελέτης παιδιών Δημοτικού από τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εχασαν την προθεσμία, χάνουν και την εργασία
Περίπου 600 αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι η εγκύκλιος για την κάλυψη κενών στα σχολεία βγήκε Μεγάλη Πέμπτη, μεσούσης της σχολικής αργίας, χωρίς να κοινοποιηθεί στις οικείες...
Εχασαν την προθεσμία, χάνουν και την εργασία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Δεν θα γίνουμε πειραματόζωα της κυβέρνησης»
Αρκετές εκατοντάδες μαθητών συγκεντρώθηκαν χθες στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή απαιτώντας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην Γ΄ Λυκείου και τον τρόπο εισαγωγής στην...
«Δεν θα γίνουμε πειραματόζωα της κυβέρνησης»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι «καλές» και οι κακές καταλήψεις
Οι καταλήψεις με εθνικιστικό πρόσημο δεν ενόχλησαν καμία αρχή, αλλά μία συγκεκριμένη κατάληψη κατά των προτεινόμενων αλλαγών στο Λύκειο και της έλλειψης βιβλίων προκάλεσε όχι μόνο αστυνομική παρέμβαση...
Οι «καλές» και οι κακές καταλήψεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ανοίγει ο φάκελος Μπουλούτα με εντολή Γαβρόγλου
Ο υπουργός ζήτησε από τους νομικούς συμβούλους του να υποβάλουν άμεσα πόρισμα μετά τη μελέτη όλων των στοιχείων της υπόθεσης, που ανακινήθηκε έπειτα από δημοσίευμα του στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά,...
Ανοίγει ο φάκελος Μπουλούτα με εντολή Γαβρόγλου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Φροντιστήριο... από κούνια
Με το άνοιγμα των σχολείων παίρνει μπροστά και η βιομηχανία των φροντιστηρίων, η οποία τα τελευταία χρόνια ακολουθεί αλματώδη ανάπτυξη. Πολλοί φροντιστηριούχοι λειτουργούν τμήματα ακόμη και για παιδιά...
Φροντιστήριο... από κούνια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας