• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 29.6°C
  3 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.4°C / 28.0°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 29.8°C
  2 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.9°C
  1 BF
  69%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.1°C / 24.9°C
  4 BF
  53%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 28.0°C
  3 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 20.1°C / 24.4°C
  3 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  3 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 25.8°C
  3 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.9°C / 25.9°C
  2 BF
  38%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  3 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 25.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.9°C
  0 BF
  34%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 25.1°C / 28.8°C
  2 BF
  27%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.3°C / 29.8°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.7°C
  3 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 24.4°C
  3 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  35%

Ο Κώστας Γαβρόγλου σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της τελευταίας διαβούλευσης, με στόχο τη δημιουργία συναινετικού κλίματος

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Δεν πρυτάνευσε η ρήξη

 • A-
 • A+

Σε πολιτική αρένα έχει μετατραπεί ο χώρος της ανώτατης εκπαίδευσης με αφορμή το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ, ειδικά μετά την απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. να αναλάβει προσωπικά τη μάχη, προσδίδοντάς της χαρακτηριστικά προεκλογικής πρόβας και μάλιστα με πιεστικό χρονοδιάγραμμα εν όψει της συμφωνίας για την αξιολόγηση την ερχόμενη Πέμπτη.

Η έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων, δοκιμάζοντας αντοχές και ισορροπίες, αποφάσισε το Σάββατο να επικρίνει αυστηρά τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, μιλώντας για «καταστρατήγηση του αυτοδιοίκητου», όμως δεν υιοθέτησε τη γραμμή Μητσοτάκη για «απόσυρση του σχεδίου νόμου». Αυτό φαίνεται να άνοιξε τον δρόμο για βελτιώσεις στο σχέδιο από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο από την πλευρά του θέλει να αποφύγει τις εντάσεις ειδικά μέχρι την Πέμπτη.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της συνόδου, το περασμένο Σάββατο, πηγές του υπουργείου έλεγαν πως μπορεί μεν να έχει αντιπολιτευτικό χαρακτήρα, αλλά δεν σκοπεύει στη ρήξη και συνεπώς επιτρέπει νέες συζητήσεις, με στόχο τη γεφύρωση των διαφωνιών.

Οπως τόνιζαν χαρακτηριστικά ανώτατα στελέχη, «περιμένουμε να λήξει η δημόσια διαβούλευση την Τετάρτη 14 Ιουνίου, να κωδικοποιήσουμε τις προτάσεις και να συζητήσουμε τα σημεία βελτίωσης». Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι στην κριτική που ασκείται δεν περιλαμβάνονται επίμαχα ζητήματα, όπως η φοιτητική συμμετοχή και η κατάργηση των Συμβουλίων των ιδρυμάτων, ενώ για το άσυλο δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, το υπουργείο σκοπεύει να αναλάβει κι άλλες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της τελευταίας διαβούλευσης.

Ηδη ετοιμάζεται ένας κύκλος επαφών με τους πρυτάνεις περιφερειακών ιδρυμάτων. Σκοπός, η διατήρηση του συναινετικού κλίματος, οι στενότερες διαβουλεύσεις με ιδρύματα που έχουν διαφορετικές προτεραιότητες μεταξύ τους και η αναζήτηση ισορροπιών μεταξύ των στρατοπέδων που έχουν σχηματιστεί στους κόλπους της συνόδου.

Ο συσχετισμός δυνάμεων

Αυτή τη στιγμή ο συσχετισμός δυνάμεων στον χώρο των Πανεπιστημίων έχει ως εξής: Υπάρχουν διοικήσεις τουλάχιστον τριών ιδρυμάτων που ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις της Ν.Δ. είτε λόγω στενών πολιτικών σχέσεων με την αξιωματική αντιπολίτευση είτε γιατί το ίδρυμά τους ζημιώνεται οικονομικά από τη ρύθμιση των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών.

Από την άλλη, υπάρχουν ιδρύματα τα οποία δεν θίγονται καθόλου από τις νέες ρυθμίσεις για τα ΠΜΣ, ιδρύματα που ωφελούνται από άλλες διατάξεις του σχεδίου νόμου και ιδρύματα που θέλουν να κρατήσουν αποστάσεις από τα πολιτικά κέντρα.

Χαρακτηριστική περίπτωση αντίθετων συμφερόντων είναι, για παράδειγμα, δύο ιδρύματα της Αθήνας. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, που έχει τα ακριβότερα μεταπτυχιακά και ήδη έχει αναπτύξει έντονη πολεμική εναντίον του σχεδίου νόμου, και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που έχει δωρεάν μεταπτυχιακά, ενώ τώρα θα εξασφαλίσει και την αναγνώριση των τίτλων των πενταετών σπουδών του ως master.

Το παρασκήνιο είναι έντονο. Οι ζυμώσεις και οι πανταχόθεν πιέσεις βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. μετά τη δήλωσή του για έναρξη αγώνα εναντίον του νομοσχεδίου επιδίωξε να πατρονάρει τη σύνοδο ενημερώνοντάς τη για την απόφαση να παρευρεθεί στην έναρξή της.

Πολύ γρήγορα ανακάλεσε, αλλά έσπευσε να καλέσει στο γραφείο του το προεδρείο της συνόδου, την Παρασκευή, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του και την άποψή του πως το σχέδιο νόμου «οδηγεί στην πλήρη αποδόμηση και οπισθοδρόμηση της ανώτατης εκπαίδευσης και γι' αυτό θα πρέπει να αποσυρθεί».

Σε χαμηλούς τόνους

Αναμένεται να φανεί πώς θα κορυφωθεί η αντιπαράθεση, που πλέον έχει αποκτήσει αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά και έχει προκαλέσει δονήσεις οι οποίες έφτασαν μέχρι και την Ακαδημία Αθηνών.

Παρά τις έντονες μεταρρυθμιστικές απόπειρες των τελευταίων ετών, η Ακαδημία αποφάσισε να αντιδράσει τώρα. Με ανακοίνωσή της ζητεί η διαβούλευση του νομοσχεδίου, λόγω της «βαρύνουσας σημασίας του», να διαρκέσει τουλάχιστον ένα εξάμηνο.

Το υπουργείο Παιδείας, προσπαθώντας να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, μελετά τις βελτιωτικές προτάσεις που θα προσφέρει έχοντας την πεποίθηση πως θα αποφευχθούν οι μεγάλες συγκρούσεις, ο κίνδυνος για τις οποίες, σημειώνουν στελέχη του, αφορά αποκλειστικά τα Πανεπιστήμια. καθώς με τα ΤΕΙ υπάρχει καλό κλίμα.

Η περίπτωση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης θεωρείται μεμονωμένη. «Ο πρόεδρός του δεν έχει εμφανιστεί ποτέ σε καμία συνεδρίαση», λένε χαρακτηριστικά. Η σύνοδος των πρυτάνεων στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Το προτεινόμενο νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από υπερ-ρυθμίσεις σε μια σειρά από θέματα, οι οποίες συχνά φτάνουν σε επίπεδο καταστρατήγησης του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων.

»Η οριζόντια προσέγγιση θα λειτουργήσει αρνητικά στη διαμόρφωση και υλοποίηση της κατάλληλης στρατηγικής ανάπτυξης του κάθε Πανεπιστημίου χωριστά.

»Για κάθε απόφαση που αφορά συγχώνευση, κατάτμηση, κατάργηση και μετονομασία τμημάτων και σχολών του Πανεπιστημίου, όπως επίσης και δημιουργία νέων Προγραμμάτων Σπουδών ή Κατάρτισης, απαιτείται σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου».

Μεταξύ των επιμέρους θέσεών της:

Ασυλο: Ο ορισμός θα πρέπει να αναφέρει: «Σε αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των ΑΕΙ παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα η πολιτεία».

Μεταπτυχιακά: Τίθενται σημαντικά εμπόδια στη λειτουργία και ανάπτυξη των μεταπτυχιακών σπουδών.

Οργανα διοίκησης: Δεν εξασφαλίζεται ο απαιτούμενος συντονισμός στη λειτουργία της πρυτανείας και τίθεται σε κίνδυνο η αποτελεσματικότητα της καθημερινής λειτουργίας του Πανεπιστημίου.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
Η αναδιάρθρωση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο ζήτημα στα Ιδρύματα. Αλλού με εντάσεις, αλλού με ψυχραιμία και αλλού με μεγάλες ταχύτητες, ειδικά από τους αναποφάσιστους. Ηδη...
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πολιτική αντιπαράθεση για το Διεθνές Πανεπιστήμιο
Μπορεί 10 χρόνια τώρα το Διεθνές Πανεπιστήμιο να μην κατάφερε να βρει μια θέση στη διεθνή σχετική κατάταξη ή τουλάχιστον στη λίστα ενδιαφέροντος αλλοδαπών ενδιαφερομένων, όμως η παραίτηση του προέδρου του το...
Πολιτική αντιπαράθεση για το Διεθνές Πανεπιστήμιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι αλλαγές χρειάζονται κονδύλια
Ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης, πάλι, η παιδεία, μετά τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ. Με νέα δήλωσή του, χθες, ο υπουργός Παιδείας κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη για «ανησυχητική άγνοια...
Οι αλλαγές χρειάζονται κονδύλια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ολοι οι μαθητές είναι άξιοι για τη σημαία
Η ρύθμιση που προβλέπει ότι όλοι και όχι οι καλύτεροι στην τελευταία τάξη του Δημοτικού θα διεκδικούν (με κλήρωση) την πιθανότητα να κρατούν τη σημαία στις εθνικές και τις τοπικές γιορτές προκάλεσε υποστολή...
Ολοι οι μαθητές είναι άξιοι για τη σημαία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντατικές διαβουλεύσεις για τα ΑΕΙ
Με έντονο παρασκήνιο και αρκετές πανταχόθεν πιέσεις για αλλαγές της τελευταίας στιγμής οδεύει προς την Ολομέλεια της Βουλής, τη Δευτέρα, το σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση. Η διεύρυνση του αριθμού των...
Εντατικές διαβουλεύσεις για τα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το νομοσχέδιο πΑΕΙ για ψήφιση
Χωρίς αλλαγές στις βασικές του διατάξεις κατατέθηκε χθες στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση. Ποιες οι βασικές ρυθμίσεις του.
Το νομοσχέδιο πΑΕΙ για ψήφιση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας