• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.2°C / 9.1°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.6°C / 6.6°C
  4 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 9.9°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 2.2°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.9°C
  0 BF
  86%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.0°C / 5.9°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / 2.3°C
  3 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 11.0°C
  2 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 6.9°C
  1 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 9.5°C
  3 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 6.6°C
  1 BF
  73%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  4 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.3°C / 8.2°C
  1 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 3.3°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 6.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  2 BF
  75%
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Κατάληψη στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ

 • A-
 • A+

Υπό φοιτητική κατάληψη βρέθηκε χθες το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ως αντίδραση στο σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση.

«Κάνουμε ξεκάθαρο στον υπουργό Παιδείας ότι δεν θα δεχτούμε την υποβάθμιση των πτυχίων μας και πως θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας γιατί οι ρυθμίσεις του σχεδίου Νόμου για τα ΑΕΙ είναι καταστροφικές και πλήττουν τα δικαιώματα των φοιτητών των ΤΕΙ μέσα από μια διαδικασία καταστολής και υποβάθμισης των σπουδών.

Ο υπουργός επιτίθεται δολοφονικά κατά της ακαδημαϊκής κοινότητας, καταργώντας εκπαιδευτικές διαδικασίες και Διοικήσεις των Ιδρυμάτων. Περιφρονεί τις συνταγματικές διατάξεις, καταλύει δημοκρατικές δομές και υπονομεύει εσκεμμένα τη λειτουργία των ΤΕΙ», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση των φοιτητών.

«Αυτή είναι η αρχή των κινητοποιήσεών μας για το νομοσχέδιο Γαβρόγλου. Σε ελάχιστο χρόνο προωθούνται, χωρίς καμιά ουσιαστική ενημέρωση, μέσα από μία διαβούλευση που αποτελεί “λόγια του αέρα”, τα πιο σημαντικά θέματα για το πολύπαθο ίδρυμά μας, το οποίο και με το σχέδιο “Αθηνά” είχε βρεθεί στο στόχαστρο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Σπουδαστικών Συλλόγων ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Ζεχερλής, προειδοποιώντας για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέσα από συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων που ξεκινούν σήμερα.

Οι φοιτητές αντιδρούν:

►Στα πτυχία διετούς κύκλου σπουδών.

►Στην κατάλυση της αυτονομίας και του αυτοδιοίκητου των Ιδρυμάτων.

►Στον φωτογραφικό αποκλεισμό υποψηφίων στα όργανα διοίκησης των ΤΕΙ. Δικαίωμα σε όλους να εκλέγουν μεταξύ όλων και όχι δημιουργία εγκάθετων διοικήσεων κομματικά υποτελών του υπουργού.

►Στο σχέδιο συρρίκνωσης των ΤΕΙ με απρόβλεπτες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

►Στην υποβάθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΤΕΙ.

►Στα πτυχία διαφορετικών ταχυτήτων με μικροπολιτικά κριτήρια.

Ζητούν ακόμη αποκατάσταση της χρηματοδότησης των ΤΕΙ που λιμοκτονούν και αυτοδύναμη λειτουργία των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών των ΤΕΙ.

Από την πλευρά της, η διοίκηση του ΤΕΙ καλεί σε διατήρηση ήπιου κλίματος που θα συμβάλει και στην καλύτερη ενημέρωση της κοινωνίας για τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών και του προσωπικού.

Την ίδια στιγμή, η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών καλεί την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να μην προχωρήσει στη νομοθέτηση του σχεδίου νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση.

Με ψήφισμά της, κάνει λόγο για πλήρη απορρύθμιση του ΑΕΙ, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις μεταπτυχιακές σπουδές.

Υποστηρίζουν ότι ελάχιστα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) θα είναι σε θέση να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, συμπαρασύροντας και τους απασχολούμενους σε αυτά, οδηγώντας τους τελικά στην ανεργία, ενώ θα διακοπούν και οι υποτροφίες σε υποψήφιους διδάκτορες.

Μάλιστα η Σύγκλητος υποστηρίζει ότι λόγω της υποχρηματοδότησης του Ιδρύματος, οι λειτουργικές ανάγκες που καλύπτονται από τους πόρους των διδάκτρων των ΠΜΣ θα χρεώνονται πλέον στον τακτικό προϋπολογισμό, με άμεσες συνέπειες στην ομαλή λειτουργία του ΑΕΙ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
Η αναδιάρθρωση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο ζήτημα στα Ιδρύματα. Αλλού με εντάσεις, αλλού με ψυχραιμία και αλλού με μεγάλες ταχύτητες, ειδικά από τους αναποφάσιστους. Ηδη...
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντατικές διαβουλεύσεις για τα ΑΕΙ
Με έντονο παρασκήνιο και αρκετές πανταχόθεν πιέσεις για αλλαγές της τελευταίας στιγμής οδεύει προς την Ολομέλεια της Βουλής, τη Δευτέρα, το σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση. Η διεύρυνση του αριθμού των...
Εντατικές διαβουλεύσεις για τα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αψιμαχίες, Ζάππειο και υποτονικό κλίμα
Σε υποτονικό κλίμα και με τα γνωστά μικροεπεισόδια που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν επέτρεψαν να κυλήσει ομαλά η διαδικασία, έγιναν οι φετινές φοιτητικές εκλογές. Ομάδα περίπου 30 ατόμων προσπάθησε να εισέλθει...
Αψιμαχίες, Ζάππειο και υποτονικό κλίμα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πολιτική αντιπαράθεση για το Διεθνές Πανεπιστήμιο
Μπορεί 10 χρόνια τώρα το Διεθνές Πανεπιστήμιο να μην κατάφερε να βρει μια θέση στη διεθνή σχετική κατάταξη ή τουλάχιστον στη λίστα ενδιαφέροντος αλλοδαπών ενδιαφερομένων, όμως η παραίτηση του προέδρου του το...
Πολιτική αντιπαράθεση για το Διεθνές Πανεπιστήμιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αλλάζει ριζικά ο χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις συνέργειες των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Γεωπονικού, ΕΚΠΑ και των ΤΕΙ της περιοχής. Παρά τον θόρυβο που προκλήθηκε κατά τη διαβούλευση –που,...
Αλλάζει ριζικά ο χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μπαίνει τέλος στην ομηρία των πτυχιούχων μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης
Σε λίγες μέρες θα τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο πρότασης της επιτροπής για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Δομικών Εργων ή Εργων Υποδομής (ή...
Μπαίνει τέλος στην ομηρία των πτυχιούχων μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας