• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.9°C / 11.9°C
  4 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  2 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 13.0°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.2°C
  1 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ψιχάλες
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  5 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.1°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  2 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.9°C
  3 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.8°C
  1 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.4°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  5 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  1 BF
  82%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.8°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 18.2°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 12.1°C
  3 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.3°C / 8.8°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.7°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.1°C
  1 BF
  84%
EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πανελλαδικές: μαστορέματα με τα θέματα

 • A-
 • A+

Μπορεί η επιτροπή εξετάσεων να διασκευάζει τα κείμενα που επιλέγει;

Με τι κριτήρια και σε ποιο βαθμό; Η ίδια η επιτροπή απαντά πως η διασκευή είναι πάγια τακτική και έχει χαρακτηριστικά «λεξιλογικά και δομικά ώστε να διευκολύνεται η διατύπωση κατάλληλων επιμέρους ερωτημάτων».

Με αυτόν τον τρόπο απαντά και σε δημοσίευμα εφημερίδας («Τα Νέα») για τις παρεμβάσεις που έγιναν σε κείμενο του Θεοτοκά το οποίο αποτέλεσε θέμα στη Νεοελληνική Γλώσσα για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ.

Με σαφή πρόθεση αλλά ίσως υπερβολική σπουδή να παραμείνει η εξέταση τεχνικά στο περιορισμένο φιλολογικό πεδίο, η επιτροπή για τα ΕΠΑΛ (διαφορετικής σύνθεσης από αυτήν των ΓΕΛ) προέβη σε αντικατάσταση ορισμένων αναφορών στο κείμενο από το βιβλίο «Στοχασμοί και θέσεις».

Συγκεκριμένα, στο αρχικό κείμενο αναφέρεται: «Ενας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σε αυτή είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κούφο πρύτανη (σ.σ. προσοχή, όχι “κουφό”) ή έναν κακό πρωθυπουργό».

Η επιτροπή το διασκεύασε ως εξής: «Ενας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σε αυτή είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κακό επιστήμονα».

Δηλαδή αντικαταστάθηκε ο «κούφος πρύτανης και ο κακός πρωθυπουργός» από τον «κακό επιστήμονα».

«Είναι σύνηθες φαινόμενο τα κείμενα στο μάθημα της Γλώσσας να διασκευάζονται. Αλλωστε, αναφέρεται και στην εκφώνηση των θεμάτων ότι πρόκειται για διασκευασμένο απόσπασμα», αναφέρουν φιλόλογοι.

Ωστόσο, η φετινή προσαρμογή απέκτησε πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς αφορούσε τον «κακό πρωθυπουργό».

Αλλοίωση δεν είναι, λένε οι αρμόδιοι εκπαιδευτικοί. Εξ ου και η απουσία σχετικής επισήμανσης από τις ενώσεις ή τους φροντιστές.

Ισως όμως να μην ήταν απαραίτητη. Οπως κάθε περιττή φοβία, ακόμα κι αν πρόκειται για τις πανελλαδικές εξετάσεις, ακόμα κι αν απευθύνεται σε παιδιά που έχουν λάβει κυρίως επαγγελματική εκπαίδευση.

Η επιτροπή επιμένει στο μαθησιακό κομμάτι. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την πανελλαδική εξέταση στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, τα κείμενα που επιλέγονται μπορούν να διασκευάζονται για τις ανάγκες της εξέτασης, κάτι που συνιστά πάγια τακτική: κείμενα προσαρμόζονται λεξιλογικά και δομικά, έτσι ώστε να διευκολύνουν τη διατύπωση κατάλληλων επιμέρους ερωτημάτων (περιεχομένου, οργάνωσης του κειμένου κ.λπ.) ώστε να ανταποκρίνονται στα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα του προγράμματος σπουδών της Νεοελληνικής Γλώσσας. Συνεπώς, είναι εντελώς αβάσιμη η πληροφορία ότι συμβαίνει για πρώτη φορά διασκευή κειμένου».

Κατά τα άλλα, χθες, η εικόνα των Πανελλαδικών είχε αντιθέσεις.

Τα Μαθηματικά ήταν για καλά προετοιμασμένους, τα Αρχαία χωρίς σοβαρές δυσκολίες.

Ηταν τα πρώτα μαθήματα προσανατολισμού. Περισσότερο ικανοποιημένοι μάλλον είναι οι υποψήφιοι των ανθρωπιστικών σπουδών, καθώς τα θέματα στα Αρχαία, σύμφωνα με τους φιλολόγους, ήταν κατανοητά και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων των διαγωνιζομένων.

Αντιθέτως, στα Μαθηματικά τα θέματα είχαν ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις στις οποίες μπορούσαν να ανταποκριθούν οι καλά διαβασμένοι, ενώ η κλιμάκωση της δυσκολίας έφτασε και σε θέμα που απαιτούσε αυξημένες μαθηματικές ικανότητες, όπως αναφέρει και η Μαθηματική Εταιρεία, σημειώνοντας πως ήταν θέματα «σαφώς δυσκολότερα από τα αντίστοιχα περσινά».

Ειδικότερα:

Για τα Μαθηματικά Προσανατολισμού «καλύπτεται μεγάλο μέρος της ύλης, όχι όμως στο απαραίτητο εύρος της. Αρκετά ερωτήματα ήταν επικεντρωμένα σε συγκεκριμένο κεφάλαιο που αναφέρεται σε προηγούμενες τάξεις. Ο διατιθέμενος χρόνος δεν επαρκούσε για την πλήρη και επιτυχή διαπραγμάτευση των θεμάτων, παρότι σε κάποια ερωτήματα είχαν δοθεί τα ενδιάμεσα αποτελέσματα. Η διάρθρωση των ερωτημάτων δεν είχε την απαιτούμενη κλιμάκωση στο θέμα. Οι υποψήφιοι έπρεπε να έχουν πολύ καλή γνώση της ύλης των Μαθηματικών των προηγούμενων τάξεων».

Για τα Αρχαία, η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων εκτιμά πως «τα ερωτήματα που συνοδεύουν το διδαγμένο κείμενο (Πλάτωνος «Πρωταγόρας» 322d- 323c) είναι σαφή και κατανοητά».

Ωστόσο, για ακόμη μια φορά θέτει θέμα ανανέωσης της ύλης του μαθήματος από την οποία κάθε χρόνο επιλέγεται ένα διδαγμένο κείμενο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Προσχηματικό φρένο στις πανελλαδικές
Επικοινωνιακό παιχνίδι θεωρεί ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου την απαίτηση της Ν.Δ. να μην ανακοινώσει τις αλλαγές στο εξεταστικό για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, λόγω των επικείμενων εκλογών
Προσχηματικό φρένο στις πανελλαδικές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Προ των πυλών» το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί η ύλη των πανελλαδικών της επόμενης χρονιάς, οπότε και θα ισχύσει το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, η παρουσίαση του οποίου προγραμματίζεται να γίνει...
«Προ των πυλών» το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πανελλαδικές: μέτριες επιδόσεις στα ειδικά μαθήματα
Μέτριες ήταν οι επιδόσεις των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα, οι οποίες μπορεί να σημείωσαν ορισμένα υψηλά αρνητικά ποσοστά (στα μισά το 20-30% των διαγωνιζομένων έγραψε κάτω από τη βάση), ωστόσο ξέφυγαν από...
Πανελλαδικές: μέτριες επιδόσεις στα ειδικά μαθήματα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δύσκολα τα θέματα της Βιολογίας
Απαιτητικά θέματα επιφύλασσε χθες η Βιολογία στους υποψηφίους για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οπως αναφέρει η Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημόνων, τα θέματα απευθύνονταν σε πολύ καλά προετοιμασμένους...
Δύσκολα τα θέματα της Βιολογίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρώτο κουδούνι για 104.040 υποψηφίους
Στο πρώτο μάθημα για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ. Πρόκειται για το μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας, στο οποίο θα εξεταστούν αύριο και οι υποψήφιοι των ΓΕΛ. Συνολικά...
Πρώτο κουδούνι για 104.040 υποψηφίους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ποια τμήματα θα πάρουν φέτος τις περισσότερες θέσεις
Σχεδόν 4.000 θέσεις περισσότερες θα διατεθούν φέτος στους υποψηφίους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ● Επιπλέον θέσεις σε τμήματα που συνδέονται καλύτερα με την αγορά εργασίας ● Λιγότερες οι αυξήσεις σε...
Ποια τμήματα θα πάρουν φέτος τις περισσότερες θέσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας