Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δυναστείες... των Πανεπιστημίων με ονοματεπώνυμο
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δυναστείες... των Πανεπιστημίων με ονοματεπώνυμο

  • A-
  • A+

Μία απίστευτη ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το πόρισμα μιας ΕΔΕ που είχε διαταχθεί από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποκαλύπτει μια αθέατη και σκοτεινή - θεοσκότεινη πλευρά στις διαδικασίες χορήγησης τίτλων σπουδών αλλά και στους όρους εκλογής μελών Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού.
 
Το πόρισμα κάνει λόγο για ενεργό ανάμειξη Πανεπιστημιακών αφενός για ευνοϊκή μεταχείριση συγγενών τους υποψηφίων διδακτόρων καθώς και ευνοϊκή μεταχείριση συγγενών τους στην κατάληψη θέσεων Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ), και αφετέρου σύμπραξη, στη μεταχείριση αυτή και άλλων Πανεπιστημιακών που ανέμεναν ανάλογη συμπεριφορά για τους δικούς τους συγγενείς.
 
Το πόρισμα καταλογίζει πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες στους καθηγητές Παναγιώτη και Ελένη Χριστινάκη, αλλά και στον τότε πρόεδρο του Τμήματος καθηγητή Κων. Κατερέλο, τον επίκουρο καθηγητή Αθανάσιο Γλάρο (σύζυγο της Ειρήνης Χριστινάκη) και μία διοικητική υπάλληλο.

Αλλά ας δούμε αυτή την ιστορία από την αρχή:

Τον Νοέμβριο του 2009 με επιστολή του προς τον τότε πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρ. Κίττα, ο τότε υφυπουργός Παιδείας κ. Γιάννης Πανάρετος ζητάει να ενημερωθεί για τις καταγγελίες που αφορούν στη λειτουργία του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας Αθήνας. Στο έγγραφό του ο Γιάννης Πανάρετος σημειώνει: «...κατόπιν σχετικών καταγγελιών και της αλληλογραφίας που προηγήθηκε, παρακαλούμε να μας αποστείλετε, το συντομότερο δυνατό, τον φάκελο εκλογής της Ειρήνης Χριστινάκη - Γλάρου σε θέση μέλους ΔΕΠ της βαθμίδας του Καθηγητή του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Ιδρύματός σας, καθώς και τους φακέλους εκλογών όλων των μελών ΔΕΠ του ιδίου Τμήματος η πράξη διορισμού των οποίων εξεδόθη από τον Πρύτανη από 1-12-2008 και εξής, προκειμένου να ασκηθεί ο προβλεπόμενος από τις ως άνω διατάξεις αυτεπάγγελτος έλεγχος νομιμότητας».
 
Η κατεπείγουσα παρέμβαση του υφυπουργού Παιδείας συνδέονταν με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους -το οποίο εκλήθη να εξετάσει το θέμα μετά σωρεία καταγγελιών-, που αποδείκνυε ότι η οικογένεια Ελένης και Παναγιώτη Χριστινάκη, της κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του συζύγου της Καθηγητή στην ίδια σχολή, γνωστή στους πανεπιστημιακούς κύκλους ως «Αγία Οικογένεια», κατόρθωνε να αποκαθιστά επαγγελματικά και ακαδημαϊκά τα μέλη της, παρακάμπτοντας -συχνά προκλητικά- τις νόμιμες διαδικασίες.
 
Γνωρίζαμε μέχρι τώρα αρκετές περιπτώσεις πανεπιστημιακών καθηγητών που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προωθούσαν το παιδί τους στην «έδρα» που αυτοί κατείχαν και φρόντιζαν με εσωτερικούς «διακανονισμούς» για την γρήγορη εξέλιξη του από τη βαθμίδα του λέκτορα στη βαθμίδα του καθηγητή. Ιδιαίτερα στις Ιατρικές Σχολές τέτοια φαινόμενα «κληρονομικότητας» έχουν καταγγελθεί στο παρελθόν.
 
Ωστόσο, αυτό το οποίο καταγράφεται στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ξεπερνάει κάθε φαντασία. Ένα ολόκληρο τμήμα είχε σχεδόν «καταληφθεί» από την οικογένεια Χριστινάκη και τα στενά συγγενικά της μέλη, κόρες, γιους και γαμπρούς !
 
Αναφερόμαστε στην οικογένεια Ελένης Χριστινάκη, κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και του συζύγου της Παναγιώτη Χριστινάκη, καθηγητή και πρώην προέδρου του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας καθώς και πρώην συμβούλου του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, οι οποίοι «αποκατέστησαν» ακαδημαϊκά τα τρία τους παιδιά, το σύζυγο της κόρης τους και... τον αδερφό τού συζύγου της κόρης τους, τοποθετώντας τους σε διάφορες θέσεις της Σχολής!
 
Η αρχή έγινε με την κόρη Ειρήνη Χριστινάκη η οποία το 2009, σε ηλικία 36 ετών, ήταν τακτική καθηγήτρια αν και έλαβε το διδακτορικό της μόλις τον Αύγουστο του 2004 από το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας, όταν πρόεδρος του Τμήματος ήταν ο πατέρας της Παναγιώτης Χριστινάκης. Δηλαδή μέσα μόλις σε τέσσερα χρόνια «σκαρφάλωσε» σε βαθμίδες (λέκτωρ, επίκουρη, αναπληρώτρια, τακτική καθηγήτρια) που για όλους τους άλλους πανεπιστημιακούς απαιτούνται από δώδεκα έως και είκοσι χρόνια. Σε λίγους μήνες εκλέγεται... κατ΄ ευθείαν επίκουρη καθηγήτρια, παρακάμπτοντας τον νόμο που απαιτεί κάποια χρόνια διδασκαλίας σε ΑΕΙ μετά την απόκτηση του διδακτορικού. Χαρακτηρίστηκε διεθνούς κύρους επιστήμων(!) και άκουσον άκουσον μέσα σε τρία χρόνια το 2008 σε ηλικία 35 ετών γίνεται τακτική καθηγήτρια!
 
Στη συνέχεια ο γαμπρός του κ. Χριστινάκη, Αθανάσιος Γλάρος και σύζυγος της Ειρήνης Χριστινάκη εκλέγεται επίκουρος καθηγητής στο ίδιο Τμήμα. Παράλληλα ο αδελφός του γαμπρού του κ. Χριστινάκη, Γεώργιος Γλάρος, ετοιμάζεται και αυτός για άλλη θέση στο ίδιο Τμήμα.
 
Η ιστορία έχει συνέχεια. Η άλλη κόρη Ολγα Χριστινάκη έλαβε θέμα διδακτορικού από τη Σχολή με επιβλέπουσα καθηγήτρια την αδερφή της Ειρήνη. Ο άλλος γιος Χριστινάκη, Επαμεινώνδας Χριστινάκης, πτυχιούχος Παιδαγωγικής Ακαδημίας, δάσκαλος στην Κύπρο, χωρίς πτυχίο Θεολογίας και χωρίς μάστερ που είναι απαραίτητο, γίνεται και αυτός υποψήφιος διδάκτωρ και στην επιβλέπουσα επιτροπή ορίζεται πάλι ο καθηγητής Χριστινάκης.
 
Μεταξύ άλλων, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) αναφέρει:
 
- Για την Ειρήνη Χριστινάκη: Το 2004, επιβλέπων της διδακτορικής διατριβής της κ. Ειρήνης Χριστινάκη ορίστηκε ο πατέρας της καθ. Π. Χριστινάκης, παρά τη ρητή διάταξη του άρθρου 7 του ν. 2690/99 περί υποχρέωσης των μελών των συλλογικών οργάνων να απέχουν από κάθε ενέργεια ή διαδικασία που συνιστά συμμετοχή σε λήψη απόφασης ή διατύπωση γνώμης ή πρότασης εφόσον αφορά συγγενείς εξ αίματος.
 
Σχετικά με την εκλογή της στη θέση της καθηγήτριας, το ΝΣΚ θεωρεί ότι δεν ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες στη σύνθεση του εκλεκτορικού σώματος, με αποτέλεσμα να είναι «μη νόμιμη» και η εκλογή της.
 
- Για την Ολγα Χριστινάκη: Στις 12/11/08 η διευθύντρια του τομέα Κοινωνικής Θεολογίας ζήτησε από τη γενική συνέλευση ειδικής σύνθεσης του τμήματος Θεολογίας να κάνει δεκτό το αίτημα να οριστούν ως μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής για παρακολούθηση της διπλωματικής εργασίας της Ολγας Χριστινάκη, ο καθηγητής Παναγιώτης Χριστινάκης και η καθηγήτρια Ελένη Χριστινάκη.
 
- Για τον Επαμεινώνδα Χριστινάκη, μεταξύ άλλων: Με την από 15/12/2008 απόφαση του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και του Τομέα «Κανονικού Δικαίου» έγινε δεκτή η αίτηση του κ. Επαμεινώνδα Χριστινάκη για την εκπόνηση εκ μέρους του διδακτορικής διατριβής. Μέλος της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής ορίστηκε και ο πατέρας του Παναγιώτης Χριστινάκης.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στον αστερισμό της ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ
Τις επόμενες μέρες, πιθανόν την Τρίτη, το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τις βάσεις εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) δίνοντας μια απάντηση, γι΄ άλλους λυτρωτική και γι΄...
Στον αστερισμό της ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κατάργηση του 4ου πεδίου ζητούν εκπαιδευτικοί φορείς
Να καταργηθεί το 4ο επιστημονικό πεδίο, το οποίο οδηγεί τους μαθητές της Γ' Λυκείου στα τμήματα δασκάλων και Νηπιαγωγών των ΑΕΙ, ζητούν εκπαιδευτικοί φορείς, καθώς θεωρούν ότι δημιουργούνται πολλά προβλήματα....
Κατάργηση του 4ου πεδίου ζητούν εκπαιδευτικοί φορείς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τι αλλάζει στα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά
Μόνο στην «Εφημερίδα των Συντακτών»: Όλο το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορκά, που κατατίθεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Παιδείας. Σε ποιες περιπτώσεις θεσπίζονται δίδακτρα....
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τι αλλάζει στα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Φοιτητικό επίδομα 2016: Οι δικαιούχοι και τα δικαιολογητικά
Αβάστακτες οι σπουδές εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας. Μοναδική «σταγόνα» ανακούφισης το φοιτητικό - στεγαστικό επίδομα, που όμως δεν καλύπτει παρά ελάχιστο μέρος του ετήσιου κόστους φοίτησης (15%). Ποιοι...
Φοιτητικό επίδομα 2016: Οι δικαιούχοι και τα δικαιολογητικά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Για να διασώσουμε την εκπαίδευση πρέπει να τη μεταρρυθμίσουμε»
Η «Εφ.Συν.» ανοίγει από σήμερα τον φάκελο «Εθνικός διάλογος για την παιδεία» με συνέντευξη του προέδρου της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου και ομότιμου καθηγητή κ. Αντώνη Λιάκου. Το υπουργείο Παιδείας προανήγγειλε...
«Για να διασώσουμε την εκπαίδευση πρέπει να τη μεταρρυθμίσουμε»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Ούτε ένας μαθητής μας πεινασμένος»
Με αίτημα τη δημιουργία κρατικού προγράμματος σίτισης και ιατρικής περίθαλψης για όλα τα σχολεία, σύλλογοι εκπαιδευτικών του Λεκανοπεδίου διοργανώνουν κινητοποίηση αύριο στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας και...
«Ούτε ένας μαθητής μας πεινασμένος»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας