• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 11.3°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.1°C / 9.1°C
  5 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.0°C / 8.8°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 3.8°C
  2 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.5°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 3.0°C / 7.6°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Χιονοπτώσεις
  -1°C -0.6°C / 4.0°C
  4 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 12.7°C
  3 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.7°C / 7.9°C
  3 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 7.8°C / 12.3°C
  2 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  6 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.1°C / 7.9°C
  4 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.5°C
  1 BF
  81%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 11.5°C
  0 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.3°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  2 BF
  93%

Μεγάλη μερίδα φοιτητών απαξίωσε και φέτος τις εκλογές τους ενώ επιπροσθέτως εξασθένησαν οι ψηφοθηρικοί μηχανισμοί των παρατάξεων

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Αποχή δείχνει η απόχη της κάλπης

 • A-
 • A+

Είτε λόγω αδιαφορίας για τον φοιτητικό συνδικαλισμό είτε λόγω δυσαρέσκειας για την παρακμή του, η αποχή -και όχι άλλη μορφή αντίδρασης- παραμένει το ισχυρότερο αποτύπωμα των φοιτητικών εκλογών τα τελευταία χρόνια. Οπως και πέρυσι, έτσι και φέτος αναμένεται να διατηρηθεί στα ίδια υψηλά -ίσως και υψηλότερα- επίπεδα, όπως εκτιμούν οι ίδιες οι φοιτητικές παρατάξεις, αναγνωρίζοντας μια καθολική απαξίωση η οποία περιορίζει όλο και περισσότερο τις εκλογικές διαδικασίες στα στενά όρια των πελατειακών συστημάτων.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία χρόνια, και φέτος ακόμη περισσότερο, σύμφωνα τουλάχιστον με μαρτυρίες «μάχιμων» συνδικαλιστικά φοιτητών, παρατηρείται εξασθένηση έως και των εκλογικών μηχανισμών των παρατάξεων, συμπεριλαμβανομένων των πολύ οργανωμένων, όπως της ΔΑΠ, η οποία χθες το απόγευμα έδειχνε ότι κινδύνευε να χάσει παραδοσιακά κάστρα της (όπως το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πάντειο κ.ά.). «Δεν στρατολογούνται πια τόσοι φοιτητές όσο παλιά από καμία παράταξη», δηλώνει φοιτητής που γνωρίζει την κατάσταση.

Αν και τα αποτελέσματα, έστω τα ξεχωριστά που δίνει η κάθε παράταξη, δεν προκύπτουν παρά την επόμενη ημέρα των εκλογών, χθες οι εκτιμήσεις και η ανάγνωση της κίνησης και των πρώτων καταμετρήσεων έδειχναν ότι:

►Δεν θα υπάρξουν ανατροπές στην κατάταξη των παρατάξεων. Η ΔΑΠ θα αναδειχτεί και πάλι πρώτη δύναμη. Δεν αντιμετωπίζει φέτος το φαινόμενο της διάσπασης που πέρυσι οδήγησε σε δύο ψηφοδέλτια, αλλά και πάλι εκτιμάται ότι θα έχει απώλειες, ενδεχομένως και σε συλλόγους–προπύργια.

►Η ΠΚΣ (αναφέρεται στο ΚΚΕ) αναμένεται να διατηρήσει τις δυνάμεις της, παραμένοντας δεύτερη δύναμη.

►Τα ΕΑΑΚ μένει να φανεί αν θα καταφέρουν να κρατήσουν ψηλά τα δικά τους ποσοστά, παρά την απουσία δράσεων του φοιτητικού κινήματος στις οποίες έχουν πάντα ισχυρό «παρών», προσδιορίζοντας έτσι το αγωνιστικό τους προφίλ.

►Οι αριστερές δυνάμεις που κατεβαίνουν, όπως και πέρυσι, με ενωτικό ψηφοδέλτιο αναζητούν τα όποια κοινωνικά ανακλαστικά μπορεί να υπάρχουν στο φοιτητικό σώμα σε περίοδο βαθιάς κρίσης όχι μόνον της κοινωνίας αλλά και των ανώτατων Ιδρυμάτων. Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται είναι οι ΑΡΕΝ (πρώην κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ), Αριστερό Δίκτυο και ανένταχτοι αριστεροί.

Μοναχικοί δρόμοι

►Η νέα παράταξη που αναφέρεται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το BLOCO το οποίο, στοχεύοντας σε αύξηση των ποσοστών που πέτυχε πέρυσι (οπότε και πρωτοεμφανίστηκε), φέτος ενεργοποίησε περισσότερους μηχανισμούς. Σκοπός, να υπερκεράσει την αμφισβήτηση που δέχεται κάθε κυβερνητική παράταξη όσο και να πείσει για τον ρόλο του στο φοιτητικό κίνημα.

►Η ΠΑΣΠ συνεχίζει πολυδιασπασμένη να ακολουθεί μοναχικούς δρόμους. Στην ΑΣΟΕΕ (Οικονομικό Πανεπιστήμιο) και όπου αλλού καταφέρει. Αξιοσημείωτη η νέα εμφάνιση, που όμως έρχεται από… πολύ παλιά. Οι Χαρούμενοι Ορθόδοξοι Σοσιαλιστές, που εμφανίστηκαν στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο Παν. Θεσσαλονίκης, υποστηρίζουν ότι είναι η πρώτη παράταξη του «Παλιού ΠΑΣΟΚ- Του ορθόδοξου». «Ανδρέα Ζεις-Εσύ μας Οδηγείς» ένα από τα συνθήματά τους.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Φοιτητικές εκλογές εν μέσω νομοσχεδίου
Εν μέσω κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων και με φόντο τις πρώτες αλλαγές στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης πραγματοποιούνται, σήμερα, οι πρώτες φοιτητικές εκλογές μετά τις εθνικές και τις μεγάλες πολιτικές...
Φοιτητικές εκλογές εν μέσω νομοσχεδίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο θρίαμβος της... αποχής
Με ιστορικό χαμηλό, η συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές ανέδειξε τους συνήθεις συσχετισμούς δυνάμεων στο φοιτητικό κίνημα ή μάλλον στον φοιτητικό συνδικαλισμό, αφού η μεγάλη αποχή δεν επιτρέπει αναφορές σε...
Ο θρίαμβος της... αποχής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Παρεμβάσεις με ορίζοντα τριετίας
Η αυτοαξιολόγηση και άλλες παρεμβάσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, βρίσκονται στις προτεραιότητες του υπουργείου Παιδείας μαζί με την έναρξη της μεγάλης αναδιάρθρωσης στην τριτοβάθμια, τα...
Παρεμβάσεις με ορίζοντα τριετίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Κάτω τα χέρια από το άσυλο»
Πάνω από 5.000 κόσμος συμμετείχε σε δύο διαδηλώσεις, μία από φοιτητικούς συλλόγους, πρωτοβουλίες και οργανώσεις της Αριστεράς και του αναρχικού χώρου και μία από τις δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.
«Κάτω τα χέρια από το άσυλο»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η ΔΑΠ βγάζει τις κάλπες... βόλτα
Με ένα πρωτοφανές πραξικόπημα, η φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στη Ν.Δ. προχώρησε σε διασπαστική κίνηση του φοιτητικού συνδικαλισμού, αναζητώντας χώρο εκτός Νομικής ώστε να διεξαγάγει τις χωριστές, δικές...
Η ΔΑΠ βγάζει τις κάλπες... βόλτα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αναζήτησαν κοινούς τόπους
Μια κοινά αποδεκτή λύση για το ζήτημα της ένταξης των καθηγητών των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μια ενδελεχής συζήτηση για τα επαγγελματικά δικαιώματα, τις διετείς δομές στα ΑΕΙ...
Αναζήτησαν κοινούς τόπους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας