• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 25.2°C
  1 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 25.7°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 18.8°C / 23.8°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.1°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.1°C / 20.9°C
  1 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.2°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.9°C / 19.5°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.6°C / 25.8°C
  1 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  5 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.5°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 25.1°C
  2 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.5°C / 25.1°C
  2 BF
  65%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.9°C / 25.4°C
  1 BF
  52%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.3°C / 23.3°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 23.9°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  2 BF
  69%

Εντονη είναι η δυσαρέσκεια μεταξύ της ΟΙΕΛΕ και του υπουργείου Παιδείας, μετά την άκαρπη χθεσινή συνάντηση των δύο φορέων με κεντρικό ζήτημα την προστασία απέναντι στις απολύσεις

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Οι εκπαιδευτικοί θέλουν εξασφάλιση, όχι παράταση

 • A-
 • A+

Συνεχίζεται η ένταση στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης με αφορμή τις νέες σχετικές διατάξεις κυρίως σε ό,τι αφορά τις απολύσεις. Η άκαρπη συνάντηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΟΙΕΛΕ) με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, χθες το πρωί, ενέτεινε το ηλεκτρισμένο κλίμα, το οποίο δεν αποφορτίστηκε ούτε από τις συνεχιζόμενες νομοτεχνικές βελτιώσεις των τελευταίων ημερών.

Χθες, ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης κατέθεσε τροποποίηση με την οποία αυξάνεται από 60 σε 90 ημέρες το χρονικό διάστημα εντός του οποίου υποχρεωτικά η επιτροπή των τριών δικαστικών πρέπει να αποφασίσει για τη νομιμότητα ή μη της απόλυσης εκπαιδευτικού από ιδιωτικό σχολείο.

Πριν από δύο ημέρες, ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου κατέθεσε άλλη βελτίωση με την οποία ενισχύονται οι αρμοδιότητες του σχολικού συμβούλου σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αξιολόγησης και ειδικότερα ως προς την έκθεση που ο ίδιος καλείται να συντάξει για τον εκπαιδευτικό ο οποίος έχει αξιολογηθεί αρνητικά από τον διευθυντή.

«Δεν έχει νόημα αν θα είναι 60 ή λιγότερες ή περισσότερες οι ημέρες εφόσον διατηρείται η διάταξη για τη νομιμοποίηση της απόλυσης αν παρέλθει το (όποιο) προβλεπόμενο διάστημα», δηλώνουν στελέχη της ΟΙΕΛΕ, αποφεύγοντας, ωστόσο, να διατυπώσουν την τελική τους θέση, καθώς, όπως τονίζουν, αναμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή να ξεκαθαριστεί η κατάσταση και να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές. «Δεν ξεκαθάρισαν τα πράγματα, ενώ δημιουργήθηκαν νέες απορίες», αναφέρουν, παραπέμποντας στη σημερινή ημέρα, οπότε και αναμένεται να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους, πιθανόν με συνέντευξη Τύπου.

Η δυσαρέσκεια είναι μεγάλη και από τις δύο πλευρές. Η χθεσινή συζήτηση είχε ένταση. Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας επιμένουν ότι με τη νέα ρύθμιση ουσιαστικά απελευθερώνονται οι αυθαίρετες απολύσεις και πρόκειται για δώρο στους σχολάρχες, καθώς δεν υπάρχουν αξιόπιστες δικλίδες ασφαλείας.

Τα στελέχη του υπουργείου, από την πλευρά τους, επιχειρηματολογούν λέγοντας πως: α) χρειάζονται δύο ετήσιες εκθέσεις για να φθάσει μία απόλυση στην επιτροπή των δικαστών (πρωτοδικών), β) η συνεδρίαση της Επιτροπής είναι υποχρεωτική, και γ) η σύνθεση των δικαστών ελέγχεται από τον υπουργό (καθώς η συγκρότησή της γίνεται με απόφασή του).

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τη συγκεκριμένη διάταξη ήταν πολύ σκληρή, καθώς τόσο η προθεσμία όσο και η επισήμανση για τη σιωπηρή έγκριση σε περίπτωση παρέλευσης αυτής αποτέλεσαν θέματα για τα οποία οι προτάσεις και οι αντιπροτάσεις έκαναν πολλές διαδρομές.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν ήταν τόσο η ευρωπαϊκή πλευρά όσο το ΔΝΤ που επέμενε σε πιο ακραίες διατυπώσεις για τη διευκόλυνση όχι των αιτιολογημένων αλλά των αναιτιολόγητων απολύσεων.

Στο υπουργείο Παιδείας θεωρούν πως πρόκειται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης, ενώ προβάλλουν το εχέγγυο της δικής τους στάσης στο θέμα των απολύσεων.

Η στενή παρακολούθηση των διαδικασιών, η συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης, η άμεση εποπτεία του υπουργού Παιδείας στην επιτροπή δικαστών αποτελούν ορισμένες από τις δικλίδες ασφαλείας που επικαλούνται. Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δέχονται τις καλές προθέσεις.

Ομως, όπως λένε, δεν είναι όλες οι κυβερνήσεις ίδιες και ένας τέτοιος νόμος μπορεί εύκολα να εκτραπεί σε καταχρηστική εφαρμογή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στάση αναμονής κρατούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί
Ηλεκτρισμένο παραμένει το κλίμα στην ιδιωτική εκπαίδευση μετά την ανακοίνωση των σχετικών μέτρων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους δανειστές. Σε θέση αναμονής οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δηλώνουν πως θα...
Στάση αναμονής κρατούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
Η καταγραφή των γεγονότων επί ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε μια ανάγνωση όχι μόνον όσων έγιναν ή δεν έγιναν, υπό την επιρροή ή όχι των θεσμών, αλλά και όσων αναδείχθηκαν μέσα από τα κοινωνικά και πολιτικά ανακλαστικά.
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σκληρά νεοφιλελεύθερες, αλλά από την προστακτική στην... υποτακτική
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην έκθεση του ΟΟΣΑ του 2011 και τη φετινή; «Τώρα γνωρίσαμε καλύτερα το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα», δήλωσε η ειδική σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ, Γκαμπριέλα Ράμος,...
Σκληρά νεοφιλελεύθερες, αλλά από την προστακτική στην... υποτακτική
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΟΟΣΑ(Ν) να ακούς τον Κυριάκο...
​Πώς μπορεί το εκπαιδευτικό σύστημα να συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας; Λίγες ημέρες μετά την παρουσίαση του οράματος του προέδρου της Ν.Δ. για την εκπαίδευση, η σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ αποδεικνύει...
ΟΟΣΑ(Ν) να ακούς τον Κυριάκο...
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι αλλαγές χρειάζονται κονδύλια
Ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης, πάλι, η παιδεία, μετά τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ. Με νέα δήλωσή του, χθες, ο υπουργός Παιδείας κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη για «ανησυχητική άγνοια...
Οι αλλαγές χρειάζονται κονδύλια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μεταρρυθμίσεις η απάντηση στην οπισθοδρόμηση
Στο απόγειο του λαϊκισμού και του πολιτικού παραλόγου έφθασε η αντιπαράθεση που επέλεξε να ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση με τον υπουργό Παιδείας. Με αφορμή δημοσίευμα από γνωστή σύμμαχη δύναμη Τύπου,...
Μεταρρυθμίσεις η απάντηση στην οπισθοδρόμηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας