• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 32.9°C
  5 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 33.5°C / 37.1°C
  3 BF
  25%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.8°C / 35.0°C
  2 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  6 BF
  35%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.0°C / 38.2°C
  3 BF
  28%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 32.0°C
  3 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  4 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 30.5°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 32.3°C
  3 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  4 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.8°C / 29.7°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  2 BF
  31%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 31.9°C
  5 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.5°C / 31.6°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 28.0°C / 33.0°C
  3 BF
  39%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 34.3°C / 34.4°C
  4 BF
  30%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.6°C / 35.0°C
  4 BF
  32%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  29%

«Ακούσαμε όλες τις απόψεις» διαβεβαίωσε ο Κώστας Γαβρόγλου

EUROKINISSI / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Το σχέδιο νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση τίθεται σε διαβούλευση στις 25 Μαΐου

 • A-
 • A+

Στις 25 Μαΐου θα τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, όπου και διατυπώθηκαν για ακόμη μία φορά οι ενστάσεις των διοικήσεων για ορισμένες από τις προωθούμενες ρυθμίσεις, όπως για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών (ΠΜΣ), για τα οποία έγινε λεπτομερής ενημέρωση από πλευράς υπουργού.

«Ακούσαμε όλες τις απόψεις. Υπήρξαν κάποιες επιμέρους διαφωνίες. Κάποιες θα τις λάβουμε υπ' όψιν», διαβεβαίωσε ο κ. Γαβρόγλου για τις προθέσεις του σχετικά με το σύνολο των ρυθμίσεων.

Εχει, ωστόσο, καταστεί σαφές στις διοικήσεις των Ιδρυμάτων πως είναι μικρό το περιθώριο των αλλαγών ειδικά σε ό,τι αφορά τα ΠΜΣ, όπως άλλωστε φάνηκε και στην τελευταία ενημέρωση, στο πλαίσιο της τριήμερης Συνόδου που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο. Οι πρυτάνεις εξακολουθούν να έχουν ενστάσεις σε ορισμένα σημεία, για τα οποία επιχειρηματολογούν ως εξής:

►Η αμοιβή μελών ΔΕΠ να υπόκειται στους γενικούς περιορισμούς που τίθενται από την κείμενη νομοθεσία για το σύνολο των αμοιβών που αφορούν τις πρόσθετες δραστηριότητές τους.

►Ο προσδιορισμός των διδάκτρων, όπου αυτά υπάρχουν, θα πρέπει να υπόκειται στην αρχή της ανταποδοτικότητας κατόπιν λεπτομερούς κοστολόγησης των δαπανών που είναι αναγκαίες για την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών προς τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.

►Δεν πρέπει να υπάρχει αδυναμία πρόσβασης στις μεταπτυχιακές σπουδές για οικονομικούς λόγους. Προς τον σκοπό αυτόν, θα πρέπει να εξασφαλιστούν από το υπουργείο πόροι για την παροχή Υποτροφιών.

►ΜΟΔΙΠ και ΑΔΙΠ θα πρέπει να αξιολογούν κάθε ΠΜΣ ανά τριετία.

►Σε σχέση με τη διάρκεια των σπουδών σημειώνεται ότι η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει τριετή διάρκεια μεταπτυχιακών σπουδών στην οδοντιατρική επιστήμη.

Οι όποιες ρυθμίσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους αφενός, τις περιορισμένες δυνατότητες της πολιτείας να χρηματοδοτήσει τα Πανεπιστήμια με τους αναγκαίους για την ανάπτυξη μεταπτυχιακών σπουδών πόρους και, αφετέρου, ότι η μη εξασφάλιση πόρων θα οδηγήσει σε διακοπή λειτουργίας ΠΜΣ υψηλής στάθμης.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο υπουργός στη Σύνοδο, προβλέπεται ακόμα:

-Ανώτατο όριο στις απολαβές των καθηγητών από τα έσοδα που απορρέουν από τα τέλη Φοίτησης των Μεταπτυχιακών. Το ανώτατο όριο αυτό είναι 20% των μηνιαίων αποδοχών των καθηγητών.

■ Ο τρόπος υπολογισμού των κριτηρίων για ΔΩΡΕΑΝ φοίτηση στα Μεταπτυχιακά σε όλη την Ελλάδα.

■ Δυνατότητα απαλλαγής φοιτητών σε μερικό ή ολικό επίπεδο από τα τέλη φοίτησης, εφόσον οι τελευταίοι παρέχουν στο πανεπιστήμιο υπηρεσίες που να σχετίζονται με την ακαδημαϊκή διαδικασία και δεν θα υπερβαίνουν τις έξι ώρες την εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση:

►Για τη φοιτητική μέριμνα: Η Σύνοδος χαιρετίζει την πρόθεση ανάπτυξης ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα επιτρέπει την έγκαιρη εκκαθάριση των αιτήσεων των φοιτητών για τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος. Αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την έναρξη του επόμενου ακαδημαϊκού έτους.

►Για την ανάδειξη οργάνων διοίκησης: Σε σχέση με την πρόταση για ανάδειξη των Αντιπρυτάνεων με ξεχωριστή εκλογή, η Σύνοδος θεωρεί ότι μια τέτοια ρύθμιση δεν εξασφαλίζει τον απαιτούμενο συντονισμό στη λειτουργία της Πρυτανείας και θέτει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα της καθημερινής λειτουργίας του Πανεπιστημίου.

Η Σύνοδος τάσσεται υπέρ της διατήρησης του σημερινού συστήματος επιλογής (με την έγκριση των Αναπληρωτών από τη Σύγκλητο) ή εναλλακτικά του ενιαίου πρυτανικού σχήματος, αφού πρώτα εγκριθεί για κάθε Πανεπιστήμιο ο απαιτούμενος αριθμός Αντιπρυτάνεων.

►Για τα Περιφερειακά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας: Προτείνεται να διασφαλιστεί σαφές πλαίσιο λειτουργίας τους και να διαχωριστούν οι αρμοδιότητές τους από τις αρμοδιότητες θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου.

►Για τη λειτουργία της ΑΔΙΠ: Η Σύνοδος θεωρεί την ΑΔΙΠ ως τον απαραίτητο θεσμικό φορέα διασφάλισης της ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης και καλεί την Πολιτεία να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες προκειμένου να αυξηθεί η χρηματοδότησή της και να στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό.

►Για τη λειτουργία των ΕΛΚΕ: Είναι αδύνατο να λειτουργήσουν σε ένα πλαίσιο δημόσιου λογιστικού όπως αυτό θεσπίστηκε από 1/1/2017. Είναι απαραίτητη η θεσμοθέτηση ενός νέου πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ, ευέλικτου και αποτελεσματικού, που θα επιτρέπει τη δραστηριότητά τους εκτός δημόσιου λογιστικού.

Μέχρι τη θεσμοθέτηση του επιθυμητού νομικού πλαισίου είναι αναγκαία η άμεση ψήφιση νομοσχεδίου, που θα επιτρέπει τη στοιχειώδη λειτουργία των ΕΛΚΕ σε αυτή τη μεταβατική φάση.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
Η καταγραφή των γεγονότων επί ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε μια ανάγνωση όχι μόνον όσων έγιναν ή δεν έγιναν, υπό την επιρροή ή όχι των θεσμών, αλλά και όσων αναδείχθηκαν μέσα από τα κοινωνικά και πολιτικά ανακλαστικά.
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ασυλο αλλά και...επέμβαση δημόσιας δύναμης
Με εμφανή την προσπάθεια εξισορρόπησης των αναγκών ενός εκσυγχρονιστικού αλλά ταυτόχρονα προοδευτικού πλαισίου λειτουργίας, το υπουργείο Παιδείας θέτει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την ανώτατη...
Ασυλο αλλά και...επέμβαση δημόσιας δύναμης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στο περίμενε 4.700 δικαιούχοι φοιτητές
Στον νόμο για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, υπάρχει διάταξη που μεταβιβάζει στα ΑΕΙ τόσο την εκκαθάριση των αιτήσεων για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα όσο και...
Στο περίμενε 4.700 δικαιούχοι φοιτητές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γλωσσοδέτης αλλάζει την ατζέντα στην Παιδεία
Εθνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Το όνομά του μπορεί ακόμα να ξενίζει, αλλά με την ατζέντα του πολύ γρήγορα θα αναχθεί σε βασικό παράγοντα εξελίξεων στον χώρο της Εκπαίδευσης...
Γλωσσοδέτης αλλάζει την ατζέντα στην Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δωρεάν μεταπτυχιακά στο 40% των φοιτητών
Σημαντικά βήματα για την προσαρμογή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις ανάγκες και των μη εχόντων περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που τίθεται από σήμερα σε διαβούλευση από το υπουργείο Παιδείας. Εκτός της ελεύθερης...
Δωρεάν μεταπτυχιακά στο 40% των φοιτητών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μεταλυκειακές δομές στα ΤΕΙ
Η δημιουργία μεταλυκειακών δομών εντός των ΤΕΙ με διετή κύκλο σπουδών είναι ένα από τα σχέδια που μελετά το υπουργείο στο πλαίσιο της συνολικής...
Μεταλυκειακές δομές στα ΤΕΙ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας