• Αθήνα
  Ψιχάλες
  3°C 1.4°C / 3.5°C
  3 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 2.7°C
  4 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 5.5°C
  4 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  4 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  4 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.0°C / 0.4°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  3 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.4°C / 8.8°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  4 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.6°C
  6 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  7 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 4.7°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.8°C
  3 BF
  55%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 2.3°C
  2 BF
  70%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.6°C / 3.1°C
  4 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 1.6°C
  1 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C 0.3°C / 1.7°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  2 BF
  65%

Η λάθος λύση στην εξίσωση της εκπαίδευσης

 • A-
 • A+

Αρνητικό ρεκόρ συνταξιοδοτήσεων στην Εκπαίδευση σημειώθηκε φέτος, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Βασίλη Παληγιάννη, αιρετού στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ) του υπουργείου Παιδείας, φέτος υποβλήθηκαν οι λιγότερες αιτήσεις συνταξιοδότησης τουλάχιστον των τελευταίων 40 χρόνων.

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί) μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου είχαν υποβληθεί 227 αιτήσεις, τη στιγμή που το 2008 ο αριθμός ήταν 1.783, το 2009 1.745, για να εκτιναχθεί στις 3.976 αιτήσεις το 2010.

Ακολούθησαν 1.481 αιτήσεις το 2011, 1.480 το 2012, 2.188 το 2013, 1.920 το 2014, 1.309 το 2015.

Την επόμενη χρονιά, το 2016, είχαμε νέα «βουτιά» στον αριθμό των εκπαιδευτικών που έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης (μόλις 419), καθώς τα αντιασφαλιστικά μέτρα υποχρέωσαν τους εκπαιδευτικούς να επιλέγουν να συνεχίσουν να εργάζονται αφού εκτός από τη μείωση των κύριων συντάξεων και την «εξαέρωση» των επικουρικών, το εφάπαξ είναι συνεχώς μειούμενο.

Ανάλογη πορεία είχαν και οι συνταξιοδοτήσεις των καθηγητών (Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ).

Ενώ από το 2010 έως το 2014 έχουμε κατά μέσο όρο, ετησίως, πάνω από 3.000 συνταξιοδοτήσεις, αίφνης το 2015 μειώνονται στις 1.683, το 2016 στις 977, ενώ φέτος είναι κάτω από 500 - αποτέλεσμα της αύξησης των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση και των περικοπών στις συντάξεις.

Λιγότερες θέσεις μονίμων

Η νέα αυτή κατάσταση έχει σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις στο σώμα της Εκπαίδευσης.

Πρώτα πρώτα, λόγω των λιγότερων συνταξιοδοτήσεων, αλλά και του μηδενισμού των διορισμών, οι οποίοι κατά κανόνα γίνονταν στην περιφέρεια, λιγοστεύουν οι κενές οργανικές θέσεις μονίμων στα σχολεία, με αποτέλεσμα να μη γίνονται μεταθέσεις.

Ο συνολικός αριθμός των εκπαιδευτικών που ζήτησαν φέτος μετάθεση, καθώς βρίσκονται αρκετά χρόνια «εγκλωβισμένοι» σε σχολικές μονάδες εκτός τόπου μόνιμης διαμονής, ξεπερνάει τις 11.500.

Πρόκειται, κυρίως, για δασκάλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές οι οποίοι με μισθό 750–850 ευρώ προσπαθούν, κυριολεκτικά, να επιβιώσουν, καθώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν στοιχειώδεις ανάγκες, όπως η διατροφή τους και το ενοίκιο.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση φέτος υποβλήθηκαν 4.844 αιτήσεις για μετάθεση από περιοχή σε περιοχή και ικανοποιήθηκαν μόλις 528 (10,9%).

Παράλληλα, ακόμη μεγαλύτερη «σφαγή» έγινε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καθώς από τις 6.874 αιτήσεις μετάθεσης ικανοποιήθηκαν μόλις 213, ποσοστό 3,1%.

Ιδιαίτερα η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ζει κάτω από το βάρος των δεκάδων χιλιάδων κενών και της μακρόχρονης αδιοριστίας εδώ και επτά χρόνια.

Ταυτόχρονα, όλα αυτά τα χρόνια, όλες οι πολιτικές ηγεσίες, όπως και η σημερινή, γενίκευσαν την ελαστική εργασία (αναπληρωτές, ωρομίσθιοι κάθε είδους), επιβάλλουν κάθε λογής περικοπές και συγχωνεύσεις τμημάτων προκειμένου «να βγουν τα νούμερα», αύξησαν το διδακτικό ωράριο όλων των εκπαιδευτικών.

Κανείς εκπαιδευτικός, σημειώνει το μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, Χρήστος Σόφης, δεν μπορεί να ξεχάσει τις «λογιστικού τύπου» περικοπές που έγιναν φέτος σε Γυμνάσια και Λύκεια (καταργήσεις υπεύθυνων εργαστηρίων, μείωση ωρολόγιου προγράμματος σε γυμνάσια κ.λπ.), ενώ το μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, Αννα Μπαχτή, υπογραμμίζει ότι για άλλη μια φορά θυσιάζονται στον βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής και των αιματηρών πρωτογενών πλεονασμάτων οι οικογενειακοί προγραμματισμοί χιλιάδων εκπαιδευτικών που οδηγούνται στην οικονομική εξουθένωση μακριά από τα σπίτια τους.

Η σύνταξη τρομάζει

Το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει με το νέο ασφαλιστικό είναι ότι μετά την 1.1.2022 δεν θα ισχύουν οι μεταβατικές διατάξεις για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης και όλοι οι εκπαιδευτικοί θα συνταξιοδοτούνται πλέον σε ηλικία 67 ετών ή με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και του 62ου έτους της ηλικίας τους.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες εκπαιδευτικοί που έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια ηλικίας, φοβούμενοι την τύχη των συντάξεών τους αποφεύγουν να κάνουν αίτηση παραίτησης.

Με την τάση που έχει ο αριθμός των συνολικών παραιτήσεων, χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε λίγα χρόνια θα έχουν σχεδόν 50 χρόνια διαφορά ηλικίας με τους μαθητές τους!

Ηδη, τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε ο αιρετός του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Νεκτάριος Κορδής, αποδεικνύουν ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό στην εκπαίδευση είναι γερασμένο, οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 48,8 έτη, ενώ το συνολικό νούμερο μαζί με τους αναπληρωτές είναι 48 έτη.

Η μέση τιμή της ηλικίας όλων των μόνιμων εκπαιδευτικών είναι τα 48,8 έτη.

Η μέση τιμή της ηλικίας των μονίμων εκπαιδευτικών ΠΕ02 (Φιλόλογοι) είναι τα 47,7 έτη.

Η μέση τιμή της ηλικίας των μονίμων εκπαιδευτικών ΠΕ03 (Μαθηματικοί) είναι τα 52 έτη.

Η μέση τιμή της ηλικίας των μονίμων εκπαιδευτικών ΠΕ04 (Φυσικοί, Χημικοί, Βιολόγοι κ.λπ.) είναι τα 51,2 έτη.

Η «λύση» Κυριάκου

Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό της Δευτεροβάθμιας μοιάζει αρκετά γερασμένο ηλικιακά.

Η απουσία μόνιμων διορισμών την τελευταία επταετία έχει επιτείνει έντονα το πρόβλημα.

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει στον ΣΚΑΪ ότι «το πρόβλημα στην εκπαίδευση δεν είναι ο αριθμός των εκπαιδευτικών άλλα η οργάνωση»!

Κάπως καλύτερα είναι τα πράγματα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Δημοτικά - Νηπιαγωγεία) όπου εδώ στους μόνιμους εκπαιδευτικούς ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 45,6 έτη και στους αναπληρωτές τα 43,4 έτη.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μοιάζει κάπως ισορροπημένο ηλικιακά καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός δασκάλων και νηπιαγωγών σε ηλικίες που κινούνται κάτω των 35 ετών.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται και από την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ -«Education at glance 2015»- η οποία περιγράφει την ελληνική εκπαίδευση ως μία από τις πιο γερασμένες, με δεδομένο ότι συγκαταλέγεται στις χώρες με τους μεγαλύτερους σε ηλικία καθηγητές στα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Στην έκθεση αυτή, που δημοσιοποιήθηκε πριν από δύο μήνες, αναφέρεται ότι το 40% των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στη χώρα μας είναι «γερασμένοι», ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο του 30% στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Λεφτά για προσλήψεις γιοκ, τώρα μετακινήσεις με το ζόρι
Δεν επαρκούν οι διαθέσιμες πιστώσεις του υπ. Παιδείας για την κάλυψη όλων των κενών θέσεων εκπαιδευτικών σε δημοτικά και νηπιαγωγεία. Πολλά σχολεία... απλώς θα υπολειτουργούν, λόγω έλλειψης προσωπικού, καθ’...
Λεφτά για προσλήψεις γιοκ, τώρα μετακινήσεις με το ζόρι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
24.000 «μπαλώματα» στην Παιδεία, ούτε κουβέντα για διορισμούς
Με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς θα καλυφθούν και φέτος τα πάγια κενά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας από τους 92.850 που έχουν καταθέσει αιτήσεις θα...
24.000 «μπαλώματα» στην Παιδεία, ούτε κουβέντα για διορισμούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Βαρέλι μειώσεων χωρίς πάτο
​Η υπουργική απόφαση (Φ.1/Α/504/211486/Β1 - 12/12/2016) για την «Κατανομή των πιστώσεων του Τακτικού Προϋπολογισμού Οικονομικού Ετους 2017 του Υπουργείου Παιδείας» φανερώνει ακόμη μεγαλύτερη μείωση των...
Βαρέλι μειώσεων χωρίς πάτο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καλύτερα από πέρυσι, αλλά...
Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, τα σχολεία «μετά από 30 χρόνια ξεκινούν χωρίς κενά, όλοι οι δάσκαλοι και τα βιβλία είναι στις αίθουσες και περιμένουν τα παιδιά. Θέλω να απευθύνω έναν...
Καλύτερα από πέρυσι, αλλά...
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στο στόχαστρο του 3ου Μνημονίου τα μικρά σχολεία
Οπως είναι γνωστό, το 3ο Μνημόνιο (όπως και το 1ο και το 2ο), το οποίο έγινε νόμος του κράτους πριν ακριβώς από έναν χρόνο (14/8/2015), περιλαμβάνει και μια σειρά από μέτρα που αφορούν την Παιδεία, την...
Στο στόχαστρο του 3ου Μνημονίου τα μικρά σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Για να διασώσουμε την εκπαίδευση πρέπει να τη μεταρρυθμίσουμε»
Η «Εφ.Συν.» ανοίγει από σήμερα τον φάκελο «Εθνικός διάλογος για την παιδεία» με συνέντευξη του προέδρου της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου και ομότιμου καθηγητή κ. Αντώνη Λιάκου. Το υπουργείο Παιδείας προανήγγειλε...
«Για να διασώσουμε την εκπαίδευση πρέπει να τη μεταρρυθμίσουμε»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας