Τα «σπασμένα» της κόντρας του υπουργείου Παιδείας και των ΑΕΙ πληρώνουν οι περίπου 5.000 φοιτητές που δεν έχουν λάβει μέχρι στιγμής το στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι το ακαδημαϊκό έτος κοντεύει να φτάσει στο τέλος του.
Στον νόμο για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, υπάρχει διάταξη που μεταβιβάζει στα ΑΕΙ τόσο την εκκαθάριση των αιτήσεων για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα όσο και την ενταλματοποίηση της σχετικής δαπάνης, εφόσον το ΥΠΠΕΘ πιστώσει τα απαραίτητα κονδύλια, με τα ιδρύματα να αρνούνται να αναλάβουν αυτήν την ευθύνη επικαλούμενα αδυναμία και αφήνοντας ξεκρέμαστους συνολικά 4.750 δικαιούχους.
Ο Κ.Ρ., πατέρας τριτοετούς φοιτητή στο ΤΕΙ Κοζάνης και κάτοικος Γλυφάδας, μας λέει ότι πληροί τα κοινωνικά κριτήρια για να λάβει το στεγαστικό επίδομα και ότι, παρά το γεγονός ότι έχει καταθέσει από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους (15/10/2016) όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη γραμματεία της σχολής όπου σπουδάζει ο γιος του, ενημερώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου στις αρχές του τρέχοντος έτους πως η αίτηση επιστράφηκε στο τμήμα φοιτητικής μέριμνας της σχολής.
«Απαιτεί τεράστια προσπάθεια το να σπουδάζουμε παιδιά στην επαρχία με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες. Το επίδομα είναι απαραίτητο προκειμένου να αντεπεξέλθουμε οικονομικά στη στήριξη των σπουδών των παιδιών μας» μας λέει.
Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΕΘ, Γιάννης Παντής, μας λέει ότι το ζήτημα είναι καθαρά γραφειοκρατικό και ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί δραστικά το πρόβλημα έχει συγκροτηθεί μια ομάδα εργασίας, που απαρτίζεται από υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων καθώς και υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας.
Η ομάδα είναι επιφορτισμένη να ελέγξει τις αιτήσεις των δικαιούχων που δεν έχουν λάβει μέχρι στιγμής το επίδομα και να έχει βρει λύση στο πρόβλημα το αργότερο σε ένα μήνα. Μάλιστα τόνισε ότι για την επόμενη χρονιά έχει σχεδιαστεί η λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα κατατίθενται οι αιτήσεις για το επίδομα προκειμένου η διαδικασία να γίνεται πιο γρήγορα.
Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ενημέρωσε τις διοικήσεις των ΑΕΙ της χώρας σχετικά με τη δυνατότητα κατάθεσης αιτήσεων στο πρόγραμμα ενίσχυσης φοιτητών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες είτε μέσω διεύρυνσης/ενίσχυσης δομών είτε μέσω άλλων ενεργειών που θα επιλεγούν με στόχο την αύξηση του ποσοστού έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών τους.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης», μέσω του οποίου διατίθεται το ποσό των 21 εκατ. ευρώ στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας