• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 28.4°C
  2 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.3°C / 28.1°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 26.6°C
  1 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.9°C / 24.9°C
  0 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 25.0°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 25.4°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  1 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 28.0°C
  0 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.3°C / 26.0°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 26.7°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  53%

Πανό κατά του πρύτανη στο κτίριο του ΔΠΘ

Διώξεις κατά πάντων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

 • A-
 • A+

Σε διαρκή αναβρασμό βρίσκεται η πανεπιστημιακή κοινότητα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, καθώς στην αντεπίθεση περνά ο πρύτανης Αθ. Καραμπίνης, ο οποίος έχει παραπεμφθεί στο πειθαρχικό για το σκάνδαλο των συμβάσεων κι ενώ το ζήτημα της παύσης από τα καθήκοντά του παραμένει σε εκκρεμότητα.

Μετά τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου (Δευτέρα 24/4/2017), σήμερα Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», παρέπεμψε στο πειθαρχικό και τον καθηγητή της Νομικής στο ΔΠΘ και ειδικό γραμματέα του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένη Κασσαβέτη.

Το ΣΕΕΔΔ έχει προκαλέσει την οργή του πρύτανη Καραμπίνη, καθώς τους τελευταίους μήνες έχει εκδώσει δύο επιβαρυντικά πορίσματα για τον ίδιο, σε συνέχεια των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων της «Εφ.Συν.» (κτιριακές υποδομές, συμβάσεις σίτισης φοιτητών).

Σε δημόσιες τοποθετήσεις του ο πρύτανης, πριν καν εκδοθούν τα καταδικαστικά πορίσματα, είχε βάλει στο στόχαστρό του τους ελεγκτές επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης.

Όμως κανένα από τα πορίσματα δεν υπογράφεται από τον ίδιο τον ειδικό γραμματέα, ο οποίος είχε ζητήσει να εξαιρεθεί από τις συγκεκριμένες υποθέσεις.

Ταυτόχρονα, και ενώ κλιμακώνονται οι καταγγελίες για κλίμα εκφοβισμού προς τους αντιφρονούντες στην πρυτανική αρχή ακαδημαϊκούς, δύο από αυτούς έστειλαν επιστολές προς τον υπουργό Παιδείας και τον υπουργό Δικαιοσύνης, ζητώντας την ανάκληση των αποφάσεων του πειθαρχικού των μελών ΔΕΠ, με τις οποίες τέθηκαν σε αποχή από τα καθήκοντά τους.

«Όποιος στο ΔΠΘ τολμά να ασκήσει κριτική, να απαιτήσει και να υπερασπιστεί την εφαρμογή των νόμων και των ακαδημαϊκών αξιών τιμωρείται και αποπέμπεται (γεγονός που έχει συμβεί σε αρκετούς συναδέλφους που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν το ΔΠΘ), κάτι το οποίο θα οδηγήσει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο σε ανεπίτρεπτη οπισθοδρόμηση και τις ακαδημαϊκές αξίες σε ολοκληρωτική κατάλυση», αναφέρει στην επιστολή του ο καθηγητής των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Βασίλης Τσαουσίδης.

Ο ίδιος, ως μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος, είχε ζητήσει να ελεγχθούν όλες εκείνες οι ενέργειες του πρύτανη, οι οποίες αποδείχθηκαν παράτυπες και παράνομες βάσει των πορισμάτων του ΣΕΕΔΔ.

Την παραίτηση Καραμπίνη για θέματα διαφθοράς ζητούν με ψηφίσματά τους αριστερές φοιτητικές παρατάξεις, ενώ και ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ και πρόεδρος του ανενεργού Συμβουλίου Ιδρύματος, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, έχει ξεκαθαρίσει πως «μετά την παραπομπή του ο πρύτανης οφείλει να παραιτηθεί για να διευκολύνει την ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου».

Η τελευταία είναι δεδομένο πως έχει διαταραχθεί βάσει των τελευταίων εξελίξεων, καθώς δεκάδες είναι οι ακαδημαϊκοί και οι φοιτητές που φέρονται να βρίσκονται στο στόχαστρο της πρυτανικής αρχής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κεραυνός» για τον πρύτανη του ΔΠΘ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πολύ σοβαρές ευθύνες της πρυτανικής αρχής του Δημοκριτείου προκύπτουν από το πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για τη διαχείριση του έργου του προσεισμικού ελέγχου 1.782 σχολικών...
«Κεραυνός» για τον πρύτανη του ΔΠΘ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δίωξη στην πρώην διοίκηση του ΔΠΘ
Δέκα μέλη της Επιτροπής Ερευνών του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας καλούνται από τον εισαγγελέα να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη για ζημιά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που προκλήθηκε στο Δημόσιο. Πρόκειται...
Δίωξη στην πρώην διοίκηση του ΔΠΘ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στο πειθαρχικό ο πρύτανης του ΔΠΘ
Δίωξη εναντίον του Αθανάσιου Καραμπίνη άσκησε το υπουργείο Παιδείας έπειτα από το επιβαρυντικό πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και δύο χρόνια μετά τις πρώτες αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για το σκάνδαλο...
Στο πειθαρχικό ο πρύτανης του ΔΠΘ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο διαχρονικός εργολάβος σίτισης του Δημοκρίτειου
Η «Εφ.Συν.» φέρνει στη δημοσιότητα το κουβάρι των επιχειρηματικών ή/και οικογενειακών σχέσεων μεταξύ των δύο εναλλασσόμενων πρυτάνεων του ΔΠΘ, Αθ. Καραμπίνη και Κων. Σιμόπουλου, και του επιχειρηματία Αντώνη...
Ο διαχρονικός εργολάβος σίτισης του Δημοκρίτειου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Πόρτα» από το ΣτΕ στον Καραμπίνη, δικαίωση Γαβρόγλου
Oριστική δικαίωση του υπουργού Παιδείας για την παραπομπή στο πειθαρχικό του πρώην πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αποτελεί πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Το Συμβούλιο αποφάσισε να απορρίψει την...
«Πόρτα» από το ΣτΕ στον Καραμπίνη, δικαίωση Γαβρόγλου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αιέν αριστεύειν με «γαλάζιες» αντιγραφές
Το διάβασμα πολλοί εμίσησαν. Την αριστεία, ουδείς. Και οι «γαλάζιοι» φοιτητές στο ΟΠΑ χρησιμοποίησαν έναν βολικό τρόπο να την εξασφαλίσουν: δημιούργησαν κοινά διαδικτυακά γκρουπ, αντιγράφοντας μέσω κινητών. Η...
Αιέν αριστεύειν με «γαλάζιες» αντιγραφές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας