• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.6°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 16.1°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.1°C / 18.0°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.0°C / 14.3°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 10.1°C
  2 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.6°C / 17.6°C
  2 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 19.1°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.6°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  63%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  8°C 7.9°C / 11.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.5°C / 14.5°C
  0 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  1 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.8°C
  3 BF
  51%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 13.8°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 16.2°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  57%

Επειτα από την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε αντι-συνταγματική την ψηφοφορία του συλλόγου διδασκόντων, το υπουργείο θεσπίζει καινούργια κριτήρια για την ανάδειξή τους

Νέο σύστημα επιλογής διευθυντών στα σχολεία

 • A-
 • A+

Μια ξεκάθαρη, οριστική και σύμφωνη με την απόφαση του ΣτΕ λύση σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ανάδειξης των διευθυντών των σχολικών μονάδων, αλλά όχι εγκατάλειψη της ιδέας της ενίσχυσης του ρόλου του συλλόγου διδασκόντων.

Με οδηγό αυτό το σκεπτικό προσπαθούσε το υπουργείο Παιδείας να ισορροπήσει ανάμεσα στις απαγορεύσεις του ΣτΕ και τη γενική επιδίωξη της αναβάθμισης του συλλόγου διδασκόντων στις σχολικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες, έβαλε τη σφραγίδα στο οριστικό σχέδιο επιλογής διευθυντών το οποίο καταργεί μεν την ψηφοφορία του συλλόγου, αλλά προβλέπει την έκφραση της γνώμης του στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο. Συγκεκριμένα, προβλέπει προσμέτρηση των εξής κριτηρίων:

►Τυπικά προσόντα και προϋπηρεσία.

►Συνέντευξη υποψηφίων από διευρυμένα υπηρεσιακά συμβούλια τα οποία και θα λαμβάνουν την απόφαση.

►Δυνατότητα έκφρασης της γνώμης του συλλόγου, αιτιολογημένη σε πρακτικό που θα κατατίθεται στα συμβούλια κρίσης. Δεν θα είναι μετρήσιμο κριτήριο, ωστόσο τα συμβούλια θα συνεκτιμούν την άποψη του συλλόγου.

►Η θητεία των διευθυντών που θα αναδειχθούν με το νέο σύστημα θα είναι κανονική καθώς αποφασίστηκε να δοθεί μόνιμη και όχι προσωρινή λύση.

Η απόσυρση της ψηφοφορίας και η διατήρηση της συνέντευξης (πιθανόν με χαμηλή μοριοδότηση) είχαν προκριθεί εξαρχής, ενώ η θητεία (που εξαρτιόταν από το αν θα είχε μεταβατικό ή όχι χαρακτήρα η λύση) και το θέμα της συμμετοχής του συλλόγου συζητούνταν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ξεκάθαρη λύση

Το υπουργείο κλήθηκε να βρει μια γρήγορη και ξεκάθαρη λύση στο ζήτημα της ανάδειξης των οργάνων, αλλά παράλληλα να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους διατήρησης της γενικής ιδέας ενίσχυσης της δημοκρατικής λειτουργίας στις σχολικές μονάδες και εν γένει της αναβάθμισης των συμμετοχικών διαδικασιών.

Βέβαια, η απόφαση του ΣΤΕ είναι απολύτως δεσμευτική.

Οπως φαίνεται, το υπουργείο επιδίωξε να ισορροπήσει στο σχοινί και να προχωρήσει. Αλλοι θα το έλεγαν σολομώντεια λύση. Θα το δείξουν οι αντιδράσεις ένθεν και ένθεν. Ο ίδιος ο υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου, χθες, στο κανάλι της Βουλής δήλωσε:

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας πήρε μία κατά τη γνώμη μου πολύ αυστηρή απόφαση, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να την ακολουθήσουμε, θεωρώντας ότι η ψηφοφορία του Συλλόγου Διδασκόντων για την ανάδειξη των Διευθυντών ήταν αντισυνταγματική […].

»Το βασικό μας σχέδιο είναι από τη μια μεριά τρόποι εντελώς αντικειμενικοί για τον διορισμό των διευθυντών, αλλά και από την άλλη έχουμε πρόταση για το πώς θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του Συλλόγου Διδασκόντων».

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Προχωρή-ΣτΕ στην επιλογή διευθυντών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες η διαδικασία για την επιλογή των νέων διευθυντών σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας. Μετά την ανατροπή που έφερε η απόφαση του ΣτΕ, η οποία έκρινε αντισυνταγματικό το...
Προχωρή-ΣτΕ στην επιλογή διευθυντών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι εκπαιδευτικοί θέλουν εξασφάλιση, όχι παράταση
Συνεχίζεται η ένταση στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης με αφορμή τις νέες σχετικές διατάξεις κυρίως σε ό,τι αφορά τις απολύσεις. Η άκαρπη συνάντηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΟΙΕΛΕ)...
Οι εκπαιδευτικοί θέλουν εξασφάλιση, όχι παράταση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στάση αναμονής κρατούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί
Ηλεκτρισμένο παραμένει το κλίμα στην ιδιωτική εκπαίδευση μετά την ανακοίνωση των σχετικών μέτρων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους δανειστές. Σε θέση αναμονής οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δηλώνουν πως θα...
Στάση αναμονής κρατούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εκανε γαλάζιο φροντιστήριο
​Σε ανταλλαγή πυρών και κινήσεις εντυπώσεων έχει εξελιχθεί η αντιπαράθεση για τις Πανελλαδικές. Το υπουργείο δείχνει να μη βιάζεται να ανατροφοδοτήσει το εκρηκτικό κλίμα, καθώς δεν έχει ακόμα υποβάλει τη...
Εκανε γαλάζιο φροντιστήριο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η αξιολόγηση της... αξιολόγησης
Αλλαγές στον νόμο περί αξιολόγησης των σχολικών μονάδων προτείνει η Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Αν και μέχρι τώρα δεν έχει εφαρμοστεί έγκυρα και με κοινά...
Η αξιολόγηση της... αξιολόγησης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με προβλήματα και εντάσεις οι διορισμοί εκπαιδευτικών
​Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου οι αρμόδιοι υπουργοί σε μια κοινή σύσκεψη θα αποφασίσουν για την κατανομή των διορισμών στον δημόσιο τομέα την επόμενη τριετία. Ο προηγούμενος στόχος, βέβαια, των 20.000 προσλήψεων...
Με προβλήματα και εντάσεις οι διορισμοί εκπαιδευτικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας