• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.1°C / 11.4°C
  3 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 9.4°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 6.0°C / 10.5°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -1.1°C / 1.6°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  5 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 7.1°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.8°C
  4 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.8°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  5 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.4°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 8.8°C
  3 BF
  77%
 • Ρόδος
  Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
  14°C 13.8°C / 14.3°C
  1 BF
  96%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 10.4°C
  3 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 8.4°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.3°C / 0.3°C
  1 BF
  86%
EUROKINISSI / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Πληρώνουν οι πρυτάνεις τα κρίματα των καθηγητών

 • A-
 • A+

Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) ή αλλιώς... ένα σκάνδαλο χωρίς αποδέκτες.

Αφού ο άλλοτε υπουργός του ΠΑΣΟΚ (και πανεπιστημιακός) Ανδρέας Λοβέρδος φρόντισε με νόμο να... αμνηστεύσει τους εκατοντάδες συναδέλφους του που ήταν υπόχρεοι στον ΕΛΚΕ των ανά τη χώρα ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά δεν πλήρωσαν ποτέ, έρχεται σαν ειρωνεία η ποινική δίωξη τριών πρώην πρυτάνεων του ΑΠΘ, γιατί δεν φρόντιζαν να εισπραχθούν τα χρήματα, ενώ ούτε νομοθετική κάλυψη είχαν για κάτι τέτοιο αλλά ούτε και τον σχετικό μηχανισμό στα ιδρύματα που διοικούσαν.

Γεγονός είναι ότι οι πρώην πρυτάνεις του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, Αναστάσιος Μάνθος και Μιχάλης Παπαδόπουλος, διώκονται σε βαθμό κακουργήματος και μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου, για απιστία στην υπηρεσία που φέρεται ότι διαπράχτηκε κατά τη 15ετία 1999-2014 και αφορά περίπου 37 εκατομμύρια ευρώ που δεν εισπράχτηκαν από εισφορές καθηγητών πανεπιστημίου, οι οποίοι εκτός από την ακαδημαϊκή τους δραστηριότητα ασκούσαν και ιδιωτικό επάγγελμα.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ που είχαν παράλληλη ιδιωτική απασχόληση είχαν την υποχρέωση να καταβάλουν στον ΕΛΚΕ των ιδρυμάτων τους το 15% των ακαθάριστων εσόδων από την ιδιωτική τους εργασία, πράγμα που όμως δεν έκαναν.

Το οικονομικό σκάνδαλο στο ΑΠΘ αποκαλύφθηκε όταν την ηγεσία του ιδρύματος ανέλαβε ο καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, που τελικά βρίσκεται κατηγορούμενος γι’ αυτό, ενώ οι φυσικοί αυτουργοί που δεν κατέβαλαν τις οικονομικές εισφορές ως όφειλαν έχουν αμνηστευτεί με τον νόμο Λοβέρδου.

Η διαχείριση των χρημάτων του ΕΛΚΕ είχε συζητηθεί σε μια ειδική σύγκλητο, κατά τη θητεία του κ. Μυλόπουλου, αλλά οι διωκτικές αρχές επενέβησαν ύστερα από έλεγχο του ΣΔΟΕ και των οικονομικών επιθεωρητών.

Η εκτίμηση των διωκτικών αρχών για το μέγεθος του σκανδάλου στο ΑΠΘ είναι ότι αφορά πάνω από 1.200 καθηγητές με ιδιωτικές δουλειές πέρα από το πανεπιστήμιο, ωστόσο στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας κλήθηκαν να καταθέσουν περίπου 100 από αυτούς οι οποίοι όφειλαν χρηματικά ποσά πάνω από 150 χιλιάδες ευρώ.

Ετσι, αν και οι ίδιοι δεν διώκονται, ο εισαγγελέας Διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των τριών πρώην πρυτάνεων του ΑΠΘ και άλλων δέκα ατόμων –επίσης πανεπιστημιακών– οι οποίοι συμμετείχαν στις διοικήσεις του ΕΛΚΕ την επίμαχη περίοδο 1999-2014.

Πέρα από το κομμάτι της μη είσπραξης των χρημάτων, όμως, οι ίδιοι διώκονται και γιατί δεν άσκησαν πειθαρχικό έλεγχο στους καθηγητές που δεν κατέβαλαν τα χρήματα. Διότι ο νόμος Λοβέρδου κλείνει μεν οριστικά το κομμάτι της ποινικής ευθύνης για τους υπόχρεους πανεπιστημιακούς, όχι όμως και το πειθαρχικό.

Ας σημειωθεί ότι πλέον η είσπραξη των κονδυλίων αυτών από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας έχει διευθετηθεί νομοθετικά από τον Αύγουστο του 2016.

Εως τότε όμως, οι διοικήσεις των ιδρυμάτων, όπως επισημαίνουν πρώην πρυτάνεις και πρόεδροι ΤΕΙ, που υφίστανται το πρόβλημα, δεν είχαν τη δυνατότητα ούτε τον μηχανισμό να ελέγχουν ποιοι καθηγητές ασκούσαν και ιδιωτικό επάγγελμα ώστε να είναι υπόχρεοι, ούτε είχαν πρόσβαση στις φορολογικές τους δηλώσεις, ούτε μπορούσαν να διασταυρώσουν στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών λόγω του νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Υπενθυμίζεται ότι για το σκάνδαλο των ΕΛΚΕ ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης είχε ασκήσει ανάλογες ποινικές διώξεις σε βάρος πρώην διοικήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (τον περασμένη Φλεβάρη) και του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ (τον Ιανουάριο), για το χρονικό διάστημα από το 1999 έως το 2014.

Τον Φεβρουάριο, επίσης, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου είχε δεσμευτεί στη Βουλή ότι στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και τα μεταπτυχιακά θα υπάρχει σχετική διάταξη που θα ρυθμίζει το ζήτημα για το οποίο δεν φταίνε οι πρυτάνεις. Ωστόσο, αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. Για δε τις ήδη υπάρχουσες ποινικές διώξεις είχε δηλώσει ο υπουργός ότι δεν μπορεί να παρέμβει στη Δικαιοσύνη.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Τώρα τρέχουμε με την ταχύτητα του φωτός»
Τις δομικές αλλαγές σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης που περιλαμβάνει η ατζέντα του υπουργείου Παιδείας για την ερχόμενη τριετία παρουσίασε αναλυτικά, χθες, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναγγέλλοντας...
«Τώρα τρέχουμε με την ταχύτητα του φωτός»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στο περίμενε 4.700 δικαιούχοι φοιτητές
Στον νόμο για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, υπάρχει διάταξη που μεταβιβάζει στα ΑΕΙ τόσο την εκκαθάριση των αιτήσεων για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα όσο και...
Στο περίμενε 4.700 δικαιούχοι φοιτητές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στόχος πάλι το άσυλο!
Την πρόθεσή του να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά τις επόμενες μέρες για τα όσα διαδραματίστηκαν στο ίδρυμα, με την εισβολή ομάδας αντιεξουσιαστών και τη συμπλοκή φοιτητών με την Αστυνομία, δήλωσε ενώπιον της...
Στόχος πάλι το άσυλο!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων
Ο υπουργός Παιδείας φιλοδοξεί ότι μέχρι τις 14 Ιανουαρίου θα έχει καταλήξει σε ένα οριστικό σχέδιο λύσης, που θα το παρουσιάσει στις διοικήσεις των ΑΕΙ, ώστε να διαμορφωθεί η βάση της επιδιωκόμενης συναίνεσης...
Εκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Υπό... λιποδιάλυση ΑΕΙ-ΤΕΙ
Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός του διδακτικού προσωπικού στα ελληνικά ΑΕΙ έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, από 24.636 το 2009/10 σε 14.686 το 2014/15. Πρόκειται για μια μείωση...
Υπό... λιποδιάλυση ΑΕΙ-ΤΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
Η καταγραφή των γεγονότων επί ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε μια ανάγνωση όχι μόνον όσων έγιναν ή δεν έγιναν, υπό την επιρροή ή όχι των θεσμών, αλλά και όσων αναδείχθηκαν μέσα από τα κοινωνικά και πολιτικά ανακλαστικά.
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας