• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 20.7°C
  1 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 19.1°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 22.6°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.9°C / 17.5°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 17.6°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  0 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 21.3°C
  1 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 21.4°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  3 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.1°C / 20.7°C
  5 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 18.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.5°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 20.0°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 25.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.4°C / 20.4°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.3°C
  1 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 19.2°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  69%

Εκπαιδευτικοί φορείς και συλλογικότητες των περιοχών Ταύρου και Μοσχάτου καταγγέλλουν ως σκανδαλώδη την παραχώρηση στεγασμένου εκπαιδευτικού χώρου πάνω από 1.000 τ.μ. στη ΜΚΟ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

«Αποστολή» εξετελέσθη!

 • A-
 • A+

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου να παραχωρήσει το κτίριο των πρώην εργαστηρίων του ΕΠΑΛ Ταύρου, που βρίσκεται εντός του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίων-Λυκείων της περιοχής, στη ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Εκπαιδευτικοί φορείς και συλλογικότητες της περιοχής, με πρωτοβουλία της Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν στο 1ο Λύκειο Ταύρου τη Δευτέρα, κατήγγειλαν τη σκανδαλώδη αυτή απόφαση παραχώρησης απαραίτητου στεγασμένου εκπαιδευτικού χώρου (πάνω από 1.000 τ.μ., με ένα από τα μεγαλύτερα αμφιθέατρα στη χώρα) στη ΜΚΟ.

Παράλληλα, οι φορείς αποφάσισαν νέα σύσκεψη εντός του Απριλίου για την οργάνωση συγκεντρώσεων και συλλαλητηρίου προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην παραχώρηση, δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν θα επιτρέψουν να υλοποιηθεί.

Το χρονικό

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου και της «Αποστολής» αποφασίστηκε πριν από περίπου έναν χρόνο η παραχώρηση σχολικού χώρου από το συγκρότημα Γυμνασίων και ΓΕΛ Ταύρου για 10 χρόνια στη ΜΚΟ «Αποστολή» (απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, 1/2/2016).

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη δωρεάν παραχώρηση των χώρων του πρώην εργαστηρίου του ΕΠΑΛ μαζί με το 50% του αύλειου χώρου με αποκλειστική χρήση από την «Αποστολή» για τη δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και με σκοπό την «εξυπηρέτηση παιδιών ηλικίας 6-12 ετών από δοκιμαζόμενες οικογένειες μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου, για μελέτη και ενισχυτική διδασκαλία, φαγητό, δημιουργική απασχόληση κ.λπ.».

Στην απόφαση αυτή η εκπαιδευτική κοινότητα (Σύλλογοι Διδασκόντων Καθηγητών, η Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας, η Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ), καθώς και η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μοσχάτου-Ταύρου είχαν εκδηλώσει τις έντονες ενστάσεις και επιφυλάξεις τους για την προώθηση ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων, χορηγών, ΜΚΟ και αστικών ΜΚΕ, σε δημόσιους σχολικούς χώρους που λειτουργούν σε περίοδο οικονομικής κρίσης ως υποκατάστατα του κράτους πρόνοιας.

Η εν πολλαίς αμαρτίαις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την άσκηση «κοινωνικής πολιτικής» έχουν η ίδρυση και η δράση των «ιερών» ΜΚΟ («Αλληλεγγύη», «Αγάπη», «Αποστολή») που λειτουργούν ως «μη κυβερνητικές» και «μη κερδοσκοπικές» εταιρείες. Η ιστορία τής εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσης «Αλληλεγγύης» είναι ενδεικτική.

Σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα, «φέσωσε» το κράτος με 14,6 εκατομμύρια ευρώ. Η «Αλληλεγγύη» την πρώτη περίοδο κυβέρνησης Κ. Καραμανλή (2004-2007) έλαβε από την ΥΔΑΣ/ΥΠΕΞ τρία εκατομμύρια ευρώ και σε τέσσερα χρόνια από την ίδρυσή της (2002) από το δυαράκι στο Κολωνάκι βρέθηκε με ιδιόκτητα γραφεία στην Κυψέλη (2006) και με προσωπικό 100 υπαλλήλους.

Η αντίστροφη μέτρηση για την «Αλληλεγγύη» άρχισε με το σκάνδαλο των 340 τόνων σάπιων πουλερικών που είχαν αγοραστεί μέσω ενός προγράμματος του ΥΠΕΞ (Απρίλιος 2007). Το συγκεκριμένο «πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας» δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, το ΥΠΕΞ κατήγγειλε την «Αλληλεγγύη» και ζήτησε την έντοκη επιστροφή της χρηματοδότησης.

Μετά το φιάσκο των σάπιων πουλερικών, η υπόθεση της «Αλληλεγγύης» οδηγήθηκε στην ποινική και την αστική Δικαιοσύνη. Κατά την εκκαθάριση της συγκεκριμένης ΜΚΟ, διαπιστώθηκε συνολική ζημιά 9.505.200 ευρώ.

Το ΥΠΕΞ ζήτησε με τις καταλογιστικές πράξεις του την έντοκη επιστροφή των προκαταβολών που εκταμίευσε η «Αλληλεγγύη» με τις προσαυξήσεις - συνολικό ποσό 7.490.456,99 ευρώ. Σχετική αγωγή κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο (Αύγουστος 2010).

«Πιστοποίηση»

Μετά το σκάνδαλο και την κατάργηση της «Αλληλεγγύης», ιδρύεται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών η ΜΚΟ «Αποστολή» (2010) ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με εθνική και διεθνή εμβέλεια. Η ΜΚΟ «Αποστολή» αναγνωρίζει τα λάθη του παρελθόντος («Αλληλεγγύη»), ενώ δηλώνει: «Δεν αποτελεί πρόθεσή μας να μετατραπούμε σε εργολάβους και κατασκευαστές».

Το γεγονός ότι η «Αποστολή» ακολουθεί μια διαχειριστική λογική φαίνεται από την ευθυγράμμισή της με τις γραφειοκρατικές τεχνοκρατικές επιταγές της Ε.Ε. για την απόκτηση «πιστοποίησης» προκειμένου να απορροφήσει την ανάλογη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ.

Για τον λόγο αυτό, διαβάζουμε: «Η Αποστολή απέκτησε διαχειριστική επάρκεια για την υλοποίηση τεχνικών έργων και παροχής υπηρεσιών (τύπου Α και Β) η οποία σύμφωνα με τη νομοθεσία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεκδίκηση χρηματοδοτικών πόρων από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013)».

Και διαφήμιση

Το φιλανθρωπικό έργο της ΜΚΟ «Αποστολή» στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου προβάλλεται ήδη από το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών «Δημήτρειο» στο Μοσχάτο, όπου, προκειμένου να καλύψει την ανάγκη των γονιών για δημιουργική απασχόληση των μικρών μαθητών 6-12 ετών, οργανώνει πρόγραμμα κάθε Σάββατο 10.00-14.00.

Ωστόσο, ενώ το παραπάνω πρόγραμμα προβάλλεται ως «δωρεάν» («όλα τα υλικά ζωγραφικής, κατασκευών, καθώς και ένα θρεπτικό κολατσιό και λιχουδιές, παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ»), στη συνέχεια αναφέρονται οι οικονομικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των παιδιών στο πρόγραμμα με το μηνιαίο κόστος να κυμαίνεται από 30 έως 70 ευρώ για ένα έως τρία παιδιά, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.

Ενα εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί αυτή η φιλανθρωπία διενεργείται από μία ΜΚΟ/ΜΚΕ, την «Αποστολή», και όχι απευθείας από την κάθε ενορία. Σήμερα όλοι αυτοί οι φορείς επαναδραστηριοποιούνται καθώς, ύστερα από ένα προσωρινό, όπως φάνηκε, «πάγωμα» της παραχώρησης του χώρου, η ΜΚΟ «Αποστολή» επανέκαμψε λίαν προσφάτως...

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το δέντρο της ενισχυτικής διδασκαλίας και το δάσος των ανισοτήτων
Δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση (Υ.Α.) για την οργάνωση και λειτουργία σχολικών κέντρων αντισταθμιστικής εκπαίδευσης ως προς την Ενισχυτική Διδασκαλία για το σχολικό έτος 2016/17. Σύμφωνα με την Υ.Α., στην...
Το δέντρο της ενισχυτικής διδασκαλίας και το δάσος των ανισοτήτων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
Η καταγραφή των γεγονότων επί ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε μια ανάγνωση όχι μόνον όσων έγιναν ή δεν έγιναν, υπό την επιρροή ή όχι των θεσμών, αλλά και όσων αναδείχθηκαν μέσα από τα κοινωνικά και πολιτικά ανακλαστικά.
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στον εισαγγελέα για σχολικές εκδρομές - απάτη 
Εκτεθειμένα σε επιτήδειους και απατεώνες είναι τα σχολεία της χώρας που επιχειρούν τη διοργάνωση εκδρομών στο εξωτερικό καθώς το νομικό πλαίσιο που υπάρχει δεν μπορεί να προφυλάξει τους μαθητές τους.
Στον εισαγγελέα για σχολικές εκδρομές - απάτη 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
24.000 «μπαλώματα» στην Παιδεία, ούτε κουβέντα για διορισμούς
Με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς θα καλυφθούν και φέτος τα πάγια κενά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας από τους 92.850 που έχουν καταθέσει αιτήσεις θα...
24.000 «μπαλώματα» στην Παιδεία, ούτε κουβέντα για διορισμούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ελεύθερα θα απολύονται και θα στιγματίζονται οι εκπαιδευτικοί
Μεγάλες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων οι πρόσφατες ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και στην τρόικα και αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και...
Ελεύθερα θα απολύονται και θα στιγματίζονται οι εκπαιδευτικοί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας