• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.2°C
  3 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.2°C / 8.4°C
  3 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.0°C
  4 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  5 BF
  66%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 6.0°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 8.7°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.2°C
  2 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.5°C / 11.5°C
  6 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.3°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.5°C / 7.3°C
  3 BF
  88%
 • Ρόδος
  Θύελλα με βροχοπτώσεις
  15°C 14.8°C / 14.9°C
  1 BF
  94%
 • Χαλκίδα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  11°C 10.5°C / 12.7°C
  2 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.6°C
  2 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 6.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.1°C
  1 BF
  97%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Πού θα κάτσει η... μπίλια με τον αριθμό των εισακτέων;

 • A-
 • A+

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για το υπουργείο Παιδείας που, μετά τις αντιδράσεις των υποψηφίων για τη μείωση των εισακτέων, πλέον δέχεται τις αντιδράσεις των διοικήσεων των ΑΕΙ για τον περιορισμό της μείωσης στον οποίο προέβη πριν από λίγες ημέρες.

«Καθώς ο αριθμός των διδασκόντων μειώνεται και οι υποδομές απαξιώνονται, οι αριθμοί των εισακτέων γίνονται όλο και πιο εξωπραγματικοί», τονίζει με δήλωσή του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, προειδοποιώντας μάλιστα πως «επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργεια που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των φοιτητών του ιδρύματος, νυν και μελλοντικών», δείχνοντας πρόθεση για προσφυγές κατά της σχετικής υπουργικής απόφασης και υπενθυμίζοντας παλαιότερες περιπέτειες, όπως των αρχιτεκτονικών σχολών, που προσέφυγαν στο ΣτΕ μη δεχόμενες μετεγγραφόμενους φοιτητές, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν.

«Αναγκαζόμαστε να δημοσιοποιήσουμε την αγωνία μας και την αντίρρησή μας» αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οδυσσέας Ζώρας, εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια για την απόφαση του υπουργείου να περιορίσει την αρχική μείωση των εισακτέων, εισακούοντας έτσι τις διαμαρτυρίες των υποψηφίων και των οικογενειών τους.

Είναι δε βέβαιο ότι εκφράζει την πλειονότητα των Ιδρυμάτων, τα οποία εδώ και πολλά χρόνια ζητούν λιγότερους από τους μισούς εισακτέους που εντέλει δέχονται.

Από την άλλη, είναι η πρώτη φορά που ακόμα και μετά τη διόρθωση (αρχικά κόπηκαν 1.000 θέσεις, αλλά μετά μειώθηκαν σε 500, με σκοπό οι υπόλοιπες 500 να κοπούν τον επόμενο χρόνο) είναι τόσο μειωμένες οι θέσεις σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε σχέση με άλλες χρονιές.

Ο ίδιος ο υπουργός είχε δηλώσει πως πρέπει επιτέλους να ληφθεί υπόψη η θέση των ΑΕΙ, ενώ μαζί με τον περιορισμό της μείωσης επισήμανε ότι υπάρχει συνεννόηση με τα Ιδρύματα και πως η αρχική μείωση δεν ακυρώνεται, απλώς θα γίνει σε δύο στάδια.

Το ίδιο επαναλαμβάνουν στελέχη του υπουργείου απαντώντας στη διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης, που, όπως φαίνεται, δεν έμεινε ικανοποιημένη από τις τελικές αποφάσεις και έσπευσε να δημοσιοποιήσει την αντίρρησή της, σε αντίθεση με τις άλλες οι οποίες περιορίστηκαν (προς το παρόν τουλάχιστον) σε σιωπηρή αποδοχή των νέων ανακοινώσεων.

Σε δύσκολη θέση

Το δίλημμα δεν είναι καινούργιο αλλά, δεδομένων των συνθηκών, μάλλον οξύνεται. Από τη μια δεν μπορεί να ψαλιδίζεται το αυτονόητο δικαίωμα των παιδιών στις ανώτατες σπουδές και από την άλλη δεν μπορεί να διασφαλίζεται η ποιότητα των σπουδών στις σημερινές υποβαθμισμένες συνθήκες διδασκαλίας στα ΑΕΙ. Οπως αναφέρει και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης:

«Η καλή ποιότητα εκπαίδευσης απαιτεί διαχειρίσιμους αριθμούς φοιτητών, δυνατότητα διδασκαλίας σε μικρές ομάδες, συχνές εργασίες, πρωτότυπες ή/και δημοσιεύσιμες πτυχιακές διατριβές, συνεχή αλληλεπίδραση φοιτητών – καθηγητών. (...) Οι τεράστιοι αριθμοί εισακτέων υπονομεύουν τη δυνατότητα υλοποίησης των παραπάνω. Οδηγούν σε αναγκαστική “μετωπική διδασκαλία” σε μεγάλα αμφιθέατρα (που και εκεί δεν υπάρχουν πια αρκετές θέσεις), σε ελλιπή παρακολούθηση, σε προαιρετικές διπλωματικές, σε συνεχείς εξετάσεις για την αποσυμφόρηση των τμημάτων από λιμνάζοντες φοιτητές, σε αδυναμία κάλυψης των αναγκών».

«Δεν είναι ευχάριστο να αντιδικεί κανείς με το υπουργείο Παιδείας, ούτε να δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας σε νέα παιδιά που ετοιμάζονται να δώσουν τις εξετάσεις εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο» τονίζει ο κ. Ζώρας, αλλά, όπως συμπληρώνει, «υποχρεωθήκαμε (στις 13 Ιανουαρίου) να αποστείλουμε με εξώδικο και να δημοσιοποιήσουμε όχι μόνο τις προτάσεις μας για το έτος 2017-18 αλλά και τις εισηγήσεις όλων των προηγουμένων ετών, με αριθμητικά στοιχεία και πίνακες τεκμηρίωσης.

»Και πάλι οι αριθμοί ήταν πέραν των δυνατοτήτων μας, και πάλι χωρίς αιτιολόγηση. Ζητήσαμε οκτώ φορές τους τελευταίους δύο μήνες ακρόαση από τον υπουργό, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε. Κατόπιν τούτων αναγκαζόμαστε να δημοσιοποιήσουμε την αγωνία μας και την αντίρρησή μας και να επιφυλαχθούμε για κάθε νόμιμη ενέργεια που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των φοιτητών μας, νυν και μελλοντικών».

Ενημέρωση

Κατά τ’ άλλα, το υπουργείο προχωρά τα σχέδιά του με αμείωτο ρυθμό. Ηδη έστειλε επιστολές προς κάθε ενδιαφερόμενο για τις προωθούμενες αλλαγές στα ΑΕΙ. Μεταξύ των παραληπτών, πρώην υπουργοί, κόμματα, καθώς και όλη η κοινότητα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ (διδάσκοντες και υπάλληλοι).

Ολοι καλούνται να καταθέσουν τις απόψεις και παρατηρήσεις τους σχετικά με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των μεταπτυχιακών σπουδών, ενόψει και της σχετικής διαβούλευσης βάσει του σχεδίου νόμου που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, μοναδικός εκ των πρώην υπουργών που δημοσιοποίησε την απάντησή του, δηλώνει μεταξύ άλλων στον κ. Γαβρόγλου: «Σημαδέψατε τους (πολλούς πια) μήνες της θητείας σας με πληθωρικές και αντιφατικές δηλώσεις, οι οποίες, ενώ αναστατώνουν, στην ουσία δεν προσφέρουν τίποτα». Οσο για την ουσία της πρόσκλησης, επιφυλάσσεται να εκφραστεί και θα το κάνει στη Βουλή όταν αναληφθεί η νομοθετική πρωτοβουλία.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι μαθητές των ΕΠΑΛ έδειξαν τι αξίζουν
Τα υψηλά ποσοστά των επιτυχόντων από τα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας στις τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις διαψεύδουν τα στερεότυπα που απαξιώνουν την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Συνολικά 11.290...
Οι μαθητές των ΕΠΑΛ έδειξαν τι αξίζουν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γλωσσοδέτης αλλάζει την ατζέντα στην Παιδεία
Εθνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Το όνομά του μπορεί ακόμα να ξενίζει, αλλά με την ατζέντα του πολύ γρήγορα θα αναχθεί σε βασικό παράγοντα εξελίξεων στον χώρο της Εκπαίδευσης...
Γλωσσοδέτης αλλάζει την ατζέντα στην Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εκτός θέματος...
Κλιμακώνεται η ένταση γύρω από το θέμα των πανελλαδικών. Παρά τη γενική επίκληση της προστασίας των περίπου 100.000 υποψηφίων και των οικογενειών τους από τον φόβο και τον πανικό, τόσο η πολιτική αντιπαράθεση...
Εκτός θέματος...
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μειώνεται... η μείωση των θέσεων εισακτέων
Με πρόθεση να περιοριστεί στο ήμισυ η μείωση των εισακτέων αποφασίζεται σήμερα ο τελικός αριθμός των τμημάτων ΑΕΙ όπου θα γίνει η ανακατανομή των θέσεων. Μετά τις αντιδράσεις γονέων και μαθητών που προκάλεσε η...
Μειώνεται... η μείωση των θέσεων εισακτέων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
7 Ιουνίου κουδούνι για τις πανελλαδικές
Στις 7 Ιουνίου ξεκινούν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων της χώρας και υποψηφίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για πρώτη φορά πραγματοποιούνται μετά τις...
7 Ιουνίου κουδούνι για τις πανελλαδικές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εξετάσεις τον Ιούνιο, μόνο με το νέο σύστημα...
Τις επόμενες μέρες το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιό του θα ενημερώσει τους υποψηφίους για το χρονικό διάστημα υποβολής της αίτησης-δήλωσης συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις, η οποία θα πραγματοποιηθεί...
Εξετάσεις τον Ιούνιο, μόνο με το νέο σύστημα...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας