Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ειδική κατηγορία οι υποψήφιοι των επαναληπτικών εξετάσεων

Θα εισάγονται στα τμήματα καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, διεκδικώντας ένα (πολύ) μικρό ποσοστό επί του συνολικού αριθμού των θέσεων το οποίο θα ορίζεται εξ αρχής

INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ειδική κατηγορία οι υποψήφιοι των επαναληπτικών εξετάσεων

  • A-
  • A+

Ξεχωριστή κατηγορία υποψηφίων στις πανελλαδικές θα αποτελούν πλέον όσοι θα συμμετέχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις οι οποίες, από φέτος, θα διεξάγονται κάθε Σεπτέμβριο.

«Πρόκειται για μια διαδικασία εντελώς διακριτή, δηλαδή οι υποψήφιοι/ες διαγωνίζονται για ξεχωριστό αριθμό θέσεων», τονίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, χθες, από το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να διασαφηνιστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο των επαναληπτικών εξετάσεων οι οποίες, όπως είχε ήδη γίνει γνωστό, θα αφορούν όλα τα μαθήματα των πανελλαδικών, ανεξαρτήτως του αριθμού των μαθημάτων που θα έχουν χαθεί τον Ιούνιο.

Με άλλα λόγια, προστίθεται μια νέα ειδική κατηγορία υποψηφίων οι οποίοι θα εισάγονται στα τμήματα των ΑΕΙ καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, διεκδικώντας ένα (πολύ) μικρό ποσοστό επί του συνολικού αριθμού των θέσεων (ανά τμήμα) το οποίο θα ορίζεται εξ αρχής. Εξ ου και η προϋπόθεση υποβολής σχετικού αιτήματος.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: Ο/η υποψήφιος/α που τυχόν απουσιάσει σε ένα ή περισσότερα μαθήματα οφείλει να δηλώσει εντός ορισμένης προθεσμίας αν προτίθεται να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση θέσης από τη γενική κατηγορία των υποψηφίων και να διεκδικήσει θέση από το ειδικό ποσοστό των ασθενών.

Με βάση την ίδια λογική της πρόσθετης κατηγορίας, προσδιορίζεται όλο το πλαίσιο συμμετοχής το οποίο έχει τις εξής διαφορές με το παλαιό σύστημα:

α) Οι νέες επαναληπτικές προσφέρονται όχι μόνο για τους/τις υποψήφιους/ες των ΓΕΛ αλλά και των ΕΠΑΛ.

β) Προσφέρονται και στα ειδικά μαθήματα και στις πρακτικές δοκιμασίες των ΤΕΦΑΑ, τα οποία μέχρι σήμερα αποκλείονταν, αφού οι επαναληπτικές αφορούσαν μόνο τα μαθήματα που συνδέονταν με το απολυτήριο Λυκείου.

γ) Οι υποψήφιοι των επαναληπτικών θα εξεταστούν αφού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των υποψηφίων των εξετάσεων του Ιουνίου. Διαγωνίζονται για ξεχωριστό αριθμό θέσεων και γι’ αυτό όσοι έχουν δικαίωμα βάσει των δικαιολογητικών τους να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές πανελλαδικές, εφόσον το ζητήσουν, διαγωνίζονται σε όλα τα μαθήματα που έχουν δηλώσει στην αίτηση-δήλωση του Φεβρουαρίου και όχι μόνο σε όσα απουσίασαν.

δ) Προϋπόθεση για την εισαγωγή των υποψηφίων των επαναληπτικών σε κάποιο τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση είναι να λάβουν σε αυτές τις εξετάσεις βαθμολογία τουλάχιστον ίση με αυτήν του τελευταίου επιτυχόντος των πανελλαδικών εξετάσεων του Ιουνίου στο συγκεκριμένο τμήμα.

Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση του υπουργείου για τον σκοπό του δικαιώματος συμμετοχής στις επαναληπτικές, που απαντά και στις ενστάσεις για τον χρόνο διεξαγωγής τους: Οι νέες επαναληπτικές μπορούν να λύσουν το πρόβλημα ασθένειας που απαιτεί πολλές μέρες για την ανάρρωση, γιατί πραγματοποιούνται τον Σεπτέμβριο και όχι λίγες μέρες μετά τις κανονικές πανελλαδικές.

Τέλος, όπως τονίζεται, η νομοθετική ρύθμιση επιδιώκει μεταξύ άλλων:

■ να διασφαλίσει την ισονομία και την ποιότητα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

■ να προσφέρει δεύτερη ευκαιρία σε όσους/ες το έχουν πραγματική διαπιστωμένη ανάγκη

■ να διαφυλάξει το κύρος του θεσμού των πανελλαδικών εξετάσεων, εξασφαλίζοντας τη νομική εγκυρότητα των αποτελεσμάτων

■ να μη θίξει το συμφέρον των υποψηφίων των πανελλαδικών της αρχικής εξεταστικής περιόδου.

Οσο για την ανακοίνωση σχετικά με τον περιορισμό της μείωσης του αριθμού εισακτέων που αναμενόταν επίσης χθες, στελέχη του υπουργείου δήλωναν ότι θα γνωστοποιηθεί το αργότερο σήμερα το πρωί.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εκτός θέματος...
Κλιμακώνεται η ένταση γύρω από το θέμα των πανελλαδικών. Παρά τη γενική επίκληση της προστασίας των περίπου 100.000 υποψηφίων και των οικογενειών τους από τον φόβο και τον πανικό, τόσο η πολιτική αντιπαράθεση...
Εκτός θέματος...
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με χαμόγελα άρχισαν χθες οι πανελλαδικές
Χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες ήταν τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, με τα οποία, χθες, έγινε η πρεμιέρα των πανελλαδικών. Με το ίδιο μάθημα ξεκινούν, σήμερα, τη δική τους...
Με χαμόγελα άρχισαν χθες οι πανελλαδικές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τι αλλάζει φέτος σε ενδοσχολικές και πανελλαδικές εξετάσεις
Στα Γυμνάσια τα μαθήματα λήγουν στις 26 Μαΐου, ενώ στις 31 Μαΐου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα φοίτησης και την 1η Ιουνίου ξεκινούν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις. Στα Λύκεια τα μαθήματα τελειώνουν...
Τι αλλάζει φέτος σε ενδοσχολικές και πανελλαδικές εξετάσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πού θα κάτσει η... μπίλια με τον αριθμό των εισακτέων;
Ο περιορισμός της μείωσης, στον οποίο προέβη πρόσφατα το υπ. Παιδείας μετά τις αντιδράσεις των υποψηφίων, βρίσκει αντίθετη την πανεπιστημιακή κοινότητα. Η πρώτη αντίρρηση εκφράστηκε από τον πρύτανη του...
Πού θα κάτσει η... μπίλια με τον αριθμό των εισακτέων;
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μειώνονται φέτος οι εισακτέοι σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
Μειωμένος θα είναι φέτος ο αριθμός εισακτέων στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, φέροντας διπλή τη σφραγίδα της οικονομικής κρίσης αφού, για πρώτη φορά, ελήφθη υπ’ όψιν η αδυναμία όχι μόνο των οικογενειών αλλά και...
Μειώνονται φέτος οι εισακτέοι σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
7 Ιουνίου κουδούνι για τις πανελλαδικές
Στις 7 Ιουνίου ξεκινούν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων της χώρας και υποψηφίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για πρώτη φορά πραγματοποιούνται μετά τις...
7 Ιουνίου κουδούνι για τις πανελλαδικές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας