• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.6°C / 15.7°C
  4 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 12.3°C
  3 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 16.0°C
  4 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  0 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 9.9°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 16.8°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  4 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 10.9°C
  0 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.6°C
  3 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  1 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 14.3°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  1 BF
  70%

Την αποκλιμάκωση της έντασης που προκλήθηκε μετά την εξαγγελία για μείωση των εισακτέων κατά 1.000 επιθυμεί το υπουργείο Παιδείας, που με νέα ανακοίνωση περιορίζει την περικοπή αυτή στις 500 θέσεις

Μειώνεται... η μείωση των θέσεων εισακτέων

 • A-
 • A+

Με πρόθεση να περιοριστεί στο ήμισυ η μείωση των φετινών εισακτέων αποφασίζεται σήμερα ο τελικός αριθμός των τμημάτων ΑΕΙ όπου θα γίνει η ανακατανομή των θέσεων.

Μετά τις ισχυρές αντιδράσεις γονέων και μαθητών που προκάλεσε η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων προ δύο εβδομάδων και μείωνε κατά 1.000 τις θέσεις σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, το υπουργείο υπαναχωρεί και μελετά τον περιορισμό της μείωσης, με επικρατέστερα σενάρια: α) να δοθεί αύξηση θέσεων κατά 50% σε όλα τα τμήματα στα οποία σημειώθηκε μείωση προκειμένου να υπάρχει ενιαίος καθορισμός θέσεων, και β) να κατανεμηθεί (αναλογικά) η αύξηση στα τμήματα που δέχτηκαν τη μεγαλύτερη μείωση (πάνω από 10%), ήτοι στις ιατρικές σχολές, τις πολυτεχνικές, τις νομικές κ.ά.

«Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα, θέλουμε να εξαντλήσουμε τη μελέτη όλων των επιλογών», ανέφερε στην «Εφ.Συν.», χθες, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, επισημαίνοντας, παράλληλα, πως δεν τίθεται θέμα περαιτέρω αλλαγών, όπως το άνοιγμα των μηχανογραφικών για να δηλώσουν οι μαθητές και 5ο μάθημα. «Αυτή ήταν μια εναλλακτική επιλογή αν δεν αποφασίζαμε την αύξηση των θέσεων», συμπληρώνει, για να τονίσει πως η οριστική απόφαση ουσιαστικά αποτελεί επιμήκυνση της διάρκειας εφαρμογής του αρχικού σχεδίου μείωσης των εισακτέων «από έναν χρόνο σε δύο».

«Η μείωση του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια θα εφαρμοστεί σταδιακά και για φέτος θα περιοριστεί στους 500 για όλες τις σχολές, αντί της αρχικής μείωσης κατά 1.000 θέσεις (π.χ. στο σύνολο των Ιατρικών η μείωση θα είναι 110 θέσεις αντί των 220 θέσεων)», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο το υπουργείο Παιδείας. Υπενθυμίζουμε ότι στα Πανεπιστήμια, από τα 267 τμήματα μείωση σημειώθηκε στα 105, ενώ στα ΤΕΙ, από τα 170 τμήματα μείωση δέχτηκαν τα 41.

Χαμηλοί τόνοι

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, η απόφαση του υπουργείου να ανακαλέσει οφείλεται στο γεγονός ότι δεν ήθελε να ανέβουν κι άλλο οι τόνοι σε ό,τι αφορά τις πανελλαδικές, τώρα που αρχίζει η προετοιμασία γι’ αυτές, ενώ στελέχη του σχολιάζουν πως αν δεν είχε γίνει η μείωση στις Ιατρικές ο θόρυβος δεν θα ήταν τόσο μεγάλος, υποστηρίζοντας πως οι περισσότερες πιέσεις που δέχτηκαν αφορούσαν κυρίως αυτές τις σχολές.

Οπως και να έχει, προκλήθηκε αναστάτωση γύρω από ένα θέμα που αφορά χιλιάδες οικογένειες κάθε χρόνο και οποιαδήποτε ανατάραξη, μικρή ή μεγάλη, πολλαπλασιάζεται αυτόματα. Οι δε εκκρεμότητες, όπως εν προκειμένω η αναμενόμενη ρύθμιση για τις επαναληπτικές, ενισχύουν το αρνητικό κλίμα το οποίο, από την Παρασκευή, πυροδοτήθηκε εκ νέου με τη γνωστοποίηση ενός από τα σενάρια που έχουν τεθεί υπό επεξεργασία και προβλέπει την επανάληψη μεν των εξετάσεων τον Σεπτέμβριο, όχι όμως μόνο στο μάθημα στο οποίο οι υποψήφιοι δεν συμμετείχαν, αλλά στο σύνολο των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων.

Αυτή τουλάχιστον ήταν η σκέψη που εξέφρασε ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, στα μέλη του Δ.Σ. της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) τα οποία δέχτηκε στο γραφείο του την Παρασκευή.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, πρόκειται για ένα από τα ισχυρότερα σενάρια, καθώς συνάδει με το πνεύμα της ρύθμισης η οποία προσβλέπει όχι στην ενθάρρυνση αλλά στην αποτροπή της συμμετοχής στις επαναληπτικές.

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως οι αρχικές ανακοινώσεις υπαγόρευαν την κατάργηση των επαναληπτικών και το υπουργείο υπαναχώρησε και σ’ αυτό το θέμα.

Δεν θέλει, όμως, να ξεφύγει από τη γενική πρόθεση, που είναι η αντιμετώπιση της κατάχρησης του δικαιώματος συμμετοχής στις πανελλαδικές. Αμέσως μετά τη συνάντηση, η ΑΣΓΜΕ επέμεινε «να αφήσει η κυβέρνηση την υποκρισία και τους πειραματισμούς της τελευταίας στιγμής και να μην αλλάξει τα έως τώρα δεδομένα για τους υποψηφίους στις πανελλαδικές εξετάσεις».

«Είναι περίεργο πάντως ότι ο αριθμός των υποψηφίων που ζητούν επαναληπτικές ανεβαίνει κατακόρυφα μετά το τρίτο μάθημα», τονίζει με νόημα κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, παραπέμποντας σε «φάμπρικες» που έχουν στηθεί και πρέπει να αντιμετωπιστούν. «Είναι και θέμα ισονομίας ως προς τους άλλους υποψηφίους. Δεν μπορεί κάποιοι να δίνουν τα μισά μαθήματα υπό την ευθύνη μιας επιτροπής και τα άλλα μισά υπό την ευθύνη άλλης. Αλλωστε, όσοι είναι πραγματικά άρρωστοι ή έχουν σοβαρό πρόβλημα τους δίνουμε το δικαίωμα να τα δώσουν όλα τον Σεπτέμβριο», συμπληρώνει, για να επαναλάβει πως επαναληπτικές εξετάσεις δεν προβλέπονται πουθενά αλλού.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως οι επαναληπτικές εξετάσεις αφορούν περίπου 1.000 υποψηφίους τον χρόνο, κι ακόμη κι αν θεωρήσουμε πως πραγματικά ανίκανοι να συμμετάσχουν είναι έστω οι μισοί, σε ένα ή δύο μαθήματα, είναι πράγματι τιμωρητικό να τα ξαναδώσουν όλα. «Θα έχουν πλεονέκτημα δύο μηνών», ανταπαντούν οι αρμόδιοι.

Από τις αντιδράσεις φαίνεται ότι δεν το βλέπουν έτσι οι υποψήφιοι. Αναμένεται με ενδιαφέρον η οριστική ρύθμιση, που ίσως να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πανελλαδικές: μέτριες επιδόσεις στα ειδικά μαθήματα
Μέτριες ήταν οι επιδόσεις των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα, οι οποίες μπορεί να σημείωσαν ορισμένα υψηλά αρνητικά ποσοστά (στα μισά το 20-30% των διαγωνιζομένων έγραψε κάτω από τη βάση), ωστόσο ξέφυγαν από...
Πανελλαδικές: μέτριες επιδόσεις στα ειδικά μαθήματα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Τώρα τρέχουμε με την ταχύτητα του φωτός»
Τις δομικές αλλαγές σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης που περιλαμβάνει η ατζέντα του υπουργείου Παιδείας για την ερχόμενη τριετία παρουσίασε αναλυτικά, χθες, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναγγέλλοντας...
«Τώρα τρέχουμε με την ταχύτητα του φωτός»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μειώνονται φέτος οι εισακτέοι σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
Μειωμένος θα είναι φέτος ο αριθμός εισακτέων στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, φέροντας διπλή τη σφραγίδα της οικονομικής κρίσης αφού, για πρώτη φορά, ελήφθη υπ’ όψιν η αδυναμία όχι μόνο των οικογενειών αλλά και...
Μειώνονται φέτος οι εισακτέοι σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πανελλαδικές: ανακοινώνονται οι βαθμολογίες
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, αύριο οι βαθμολογίες θα αναρτηθούν στα σχολεία σταδιακά έως το μεσημέρι και στις 14.00 στην ιστοσελίδα του υπουργείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.results.it.minedu.gov.gr....
Πανελλαδικές: ανακοινώνονται οι βαθμολογίες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι προτάσεις και οι προτεραιότητες
​Με χρονοδιάγραμμα, προτεραιότητες και σίγουρα χωρίς βιασύνη θα προχωρήσει η μεταρρύθμιση στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Μια επισήμανση που γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρη από τους κύκλους του υπουργείου...
Οι προτάσεις και οι προτεραιότητες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
Η καταγραφή των γεγονότων επί ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε μια ανάγνωση όχι μόνον όσων έγιναν ή δεν έγιναν, υπό την επιρροή ή όχι των θεσμών, αλλά και όσων αναδείχθηκαν μέσα από τα κοινωνικά και πολιτικά ανακλαστικά.
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας