• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.3°C / 30.7°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.7°C / 29.9°C
  1 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.0°C / 28.2°C
  1 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 23.8°C
  1 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.1°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 25.4°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 23.1°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  3 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  1 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 22.5°C / 30.6°C
  0 BF
  43%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 29.3°C
  1 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  1 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 28.4°C
  2 BF
  91%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  61%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Η Σύγκλητος αποποιείται τις ευθύνες της

 • A-
 • A+

Aνακοίνωση με την οποία επιτίθεται στους 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή και στην «Εφ.Συν.» που αποκάλυψε το σκάνδαλο της σίτισης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο εξέδωσε χθες η Σύγκλητος του ιδρύματος, λίγες ώρες πριν από την παραπομπή του πρύτανη Καραμπίνη στο Πειθαρχικό.

Πάντως, χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου προανήγγειλε τις ανακοινώσεις για το Δημοκρίτειο, επειδή «υπάρχουν καταστάσεις που φαίνεται να έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο της νομιμότητας», όπως υπογράμμισε.

Στην ανακοίνωση της Συγκλήτου, η οποία βάσει του πορίσματος των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης φέρει ευθύνες για την απευθείας ανάθεση του έργου της σίτισης των φοιτητών στον εργολάβο Α. Χούτο, υπογραμμίζονται τα εξής:

«Σε ό,τι αφορά τη σίτιση των φοιτητών, η Σύγκλητος γνωρίζει με βεβαιότητα ότι το θέμα έχει ήδη ελεγχθεί επανειλημμένα από τα πλέον αρμόδια θεσμικά όργανα (εισαγγελικές αρχές, Ελεγκτικό Συνέδριο, Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων) και δεν έχει προκύψει ουδεμία ευθύνη για τη νυν διοίκηση του ιδρύματος. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε εξέδωσε σχετικό ψήφισμα όταν ενημερώθηκε ότι μέλη του ΣΕΕΔΔ αναρμοδίως διενήργησαν πάλι έλεγχο για το ίδιο θέμα».

Ο παραπάνω ισχυρισμός της Συγκλήτου, που επιχειρεί να καλύψει τις σοβαρές ευθύνες της πρυτανικής αρχής, είναι εντελώς ανακριβής, καθώς ποτέ το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έχει ασχοληθεί επί της ουσίας με το θέμα της ανανέωσης της σύμβασης στον εργολάβο-συνέταιρο δύο πρυτάνεων σε εξωπανεπιστημιακές εταιρείες, τον Σεπτέμβριο του 2014.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο πόρισμα της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων καταλογίζει στις πρυτανικές αρχές παρανομίες κακουργηματικού χαρακτήρα, για τις οποίες παραδόξως δεν εκλήθησαν οι αρμόδιοι από τις εισαγγελικές αρχές.

Ανακοίνωση με... παραλείψεις

Στην ανακοίνωσή της, η Σύγκλητος «θεωρεί ανυπόστατες και αβάσιμες τις κατηγορίες για εκφοβισμό και προσπάθεια φίμωσης καθηγητών που διαφωνούν με τις ενέργειες της νυν διοίκησης. Η ορθότητα των ενεργειών της διοίκησης αποδεικνύεται και από την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος αυτών των καθηγητών».

Αυτό που παραλείπει να πει η Σύγκλητος είναι πως ένας διακεκριμένος καθηγητής κατηγορείται ως υπεύθυνος ερευνητικού εργαστηρίου το οποίο διηύθυνε απολύτως νόμιμα και πως ένας άλλος διωκόμενος καθηγητής δήθεν ανέλαβε ένα ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο ποτέ δεν πήρε.

Επιπλέον, καμία από αυτές τις διώξεις δεν ασκήθηκε αυτεπαγγέλτως από τις εισαγγελικές αρχές αλλά κατόπιν ενεργειών της πρυτανικής αρχής.

Τέλος, η Σύγκλητος αναφέρει πως «η στοχοποίηση του πρύτανη καταρρίπτεται με την απλή και μόνο ανάγνωση του πορίσματος του ΣΕΕΔΔ».

Αναρωτιέται κανείς αν τα μέλη της Συγκλήτου έχουν όντως διαβάσει (αν τους έχει δοθεί) το άκρως επιβαρυντικό πόρισμα των επιθεωρητών, το οποίο τους εκθέτει, ενώ παράλληλα θίγεται το κύρος του Πανεπιστημίου στο πανελλήνιο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καραμπίνης τέλος από το ΔΠΘ
Δύο χρόνια μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τα σκάνδαλα στο ακριτικό ίδρυμα και δύο μήνες μετά την παραπομπή του Καραμπίνη στο πειθαρχικό συμβούλιο ύστερα και από το άκρως καταδικαστικό για την πρυτανεία...
Καραμπίνης τέλος από το ΔΠΘ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στο πειθαρχικό ο πρύτανης του ΔΠΘ
Δίωξη εναντίον του Αθανάσιου Καραμπίνη άσκησε το υπουργείο Παιδείας έπειτα από το επιβαρυντικό πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και δύο χρόνια μετά τις πρώτες αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για το σκάνδαλο...
Στο πειθαρχικό ο πρύτανης του ΔΠΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κεραυνός» για τον πρύτανη του ΔΠΘ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πολύ σοβαρές ευθύνες της πρυτανικής αρχής του Δημοκριτείου προκύπτουν από το πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για τη διαχείριση του έργου του προσεισμικού ελέγχου 1.782 σχολικών...
«Κεραυνός» για τον πρύτανη του ΔΠΘ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στη Βουλή το σκάνδαλο του ΔΠΘ
Στη Βουλή έφτασε το γαλαζοπράσινο σκάνδαλο της απευθείας ανάθεσης έργου, ύψους 615.000, από τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο που ανέδειξε η «Εφ.Συν.», καθώς δύο κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ) με...
Στη Βουλή το σκάνδαλο του ΔΠΘ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δίωξη στην πρώην διοίκηση του ΔΠΘ
Δέκα μέλη της Επιτροπής Ερευνών του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας καλούνται από τον εισαγγελέα να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη για ζημιά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που προκλήθηκε στο Δημόσιο. Πρόκειται...
Δίωξη στην πρώην διοίκηση του ΔΠΘ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αιέν αριστεύειν με «γαλάζιες» αντιγραφές
Το διάβασμα πολλοί εμίσησαν. Την αριστεία, ουδείς. Και οι «γαλάζιοι» φοιτητές στο ΟΠΑ χρησιμοποίησαν έναν βολικό τρόπο να την εξασφαλίσουν: δημιούργησαν κοινά διαδικτυακά γκρουπ, αντιγράφοντας μέσω κινητών. Η...
Αιέν αριστεύειν με «γαλάζιες» αντιγραφές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας