• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.4°C / 12.3°C
  3 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.3°C / 9.6°C
  4 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 12.0°C
  4 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.9°C / 6.6°C
  0 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 5.7°C
  1 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  2 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 13.3°C
  0 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  5 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.5°C / 12.5°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.0°C
  3 BF
  61%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 11.6°C
  0 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 9.7°C
  2 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  1 BF
  99%

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας 495 λιγότεροι φοιτητές θα εγγραφούν το 2017 στα τριτοβάθμια ιδρύματα που ανακουφίζονται, καθώς ελήφθη υπ’ όψιν η αδυναμία τους να δεχτούν περισσότερους

Μειώνονται φέτος οι εισακτέοι σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

 • A-
 • A+

Μειωμένος θα είναι φέτος ο αριθμός εισακτέων στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, φέροντας διπλή τη σφραγίδα της οικονομικής κρίσης αφού, για πρώτη φορά, ελήφθη υπ’ όψιν η αδυναμία όχι μόνο των οικογενειών αλλά και των ΑΕΙ που δεν μπορούν να δεχτούν περισσότερους εισακτέους απ’ όσους -συνήθως- ζητούν.

Αποτέλεσμα; Ανακούφιση από τη μια για τα Ιδρύματα, που στη συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων τους έχουν τους ίδιους ή και λιγότερους εισακτέους, ανασφάλεια για τους φετινούς υποψηφίους, που έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ σκληρότερο ανταγωνισμό σε μεγάλο αριθμό σχολών, από τις υψηλόβαθμες ιατρικές και τις περιζήτητες πολυτεχνικές και νομικές έως τις μεσαίας κλίμακας καθηγητικές σχολές.

«Εισακούστηκαν οι σοβαρές ενστάσεις των διοικήσεων ειδικά για τα τμήματα που έχουν υψηλό κόστος αλλά και για όσα παγίως παίρνουν πολύ περισσότερους εισακτέους απ’ όσους ζητούν. Την ίδια στιγμή όμως έχουμε και 11 νέα τμήματα» αναφέρει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο μελετήθηκε ο χάρτης των ανακατανομών στις σχολές.

Βασικό γνώρισμα, πάντως, οι μικρές μειώσεις αλλά σε εκτεταμένο αριθμό τμημάτων ανά τη χώρα και, από την άλλη, οι ελάχιστες και προσεκτικά μελετημένες αυξήσεις, όπως λ.χ. στη Νομική Θράκης (τη μόνη από τις άλλες δύο Θεσσαλονίκης και Αθήνας) ή στις ιερατικές σχολές όπου υπήρξε χαρακτηριστική… γενναιοδωρία (από 15 έως και 70 οι επιπλέον θέσεις).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο συνολικός αριθμός εισακτέων για το 2017-2018 ανέρχεται σε 69.490 έναντι 69.985 την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή 495 λιγότεροι.

Βάσει της ανακατανομής, στα Πανεπιστήμια σημειώνεται μείωση 1.005 εισακτέων (φέτος 42.850 έναντι 43.855 πέρυσι), ενώ στα ΤΕΙ αύξηση 510 εισακτέων (26.640 φέτος έναντι 26.130 πέρυσι).

Ωστόσο, μια καλύτερη ανάγνωση των αριθμών δείχνει μεγαλύτερη μείωση των θέσεων, που συνολικά ίσως και να φτάνει τις 2.000. Τούτο διότι:

■ Η αύξηση στα ΤΕΙ βασίζεται στην προσθήκη των νέων τμημάτων και όχι σε διάθεση επιπλέον θέσεων στα υπάρχοντα τμήματα. Αν υπολογίσουμε δε ότι οι εισακτέοι στα νέα τμήματα είναι περίπου 800, τότε μόνο… λογιστικά έχουμε αύξηση.

■ Σε ό,τι αφορά τα Πανεπιστήμια, έχουμε και σ’ αυτά δύο νέα τμήματα, ενώ μεγάλο μέρος της αύξησης των εισακτέων διοχετεύτηκε στις ιερατικές σχολές, καθώς δόθηκαν και στις 8 σχολές μεγάλες αυξήσεις θέσεων.

Σύμφωνα με τη φετινή κατανομή

● Στα Πανεπιστήμια, από τα 267 τμήματα, μείωση παρατηρείται στα 105, ενώ παραμένουν με τον ίδιο αριθμό τα 149. Αύξηση σημειώνεται σε 13 τμήματα, στις 8 ιερατικές, ενώ έχουμε την ίδρυση δύο νέων τμημάτων (Τουριστικών Σπουδών σε Πειραιά και Χίο).

● Στα ΤΕΙ, από τα 170 τμήματα, μείωση σημειώνεται στα 41, ενώ τον ίδιο αριθμό κρατούν τα 113. Αύξηση θέσεων διατίθεται σε 16 τμήματα, ενώ ιδρύονται και εννέα νέα τμήματα.

Αναλυτικότερα:

■ Μειώνονται οι θέσεις σε όλες τις (ακριβές λόγω εργαστηρίων) Ιατρικές Σχολές και μάλιστα δραστικά.

Από 50 θέσεις στις μεγάλες σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης (από 190 σε 140 για το ΕΚΠΑ και από 180 σε 130 για το Αριστοτέλειο), 20 σε Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Πατρών, 30 στο Κρήτης.

Ανάλογο το φαινόμενο και στις φαρμακευτικές, οδοντιατρικές και άλλες του πεδίου, μικρότερου ωστόσο μεγέθους.

■ Από τις Νομικές, αυξάνεται ο αριθμός εισακτέων μόνο στο Δημοκρίτειο κατά 20 (από 430 σε 450). Στις κεντρικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης μειώνεται. Κατά 20 στην Αθήνα, κατά 50 στο Αριστοτέλειο.

■ Μείωση σε όλες τις σχολές Φυσικής, Χημείας, όπως και Μαθηματικών (πλην του Πανεπιστημίου Αιγαίου).

■ Λίγες μειώσεις στα Παιδαγωγικά στην περιφέρεια.

■ Μείωση σε όλες τις σχολές του ΕΜΠ (από 10 έως και 30 θέσεις), πλην των Αγρονόμων και των Τοπογράφων Μηχανικών όπου παραμένει ο ίδιος αριθμός θέσεων.

■ Μείωση σε όλες τις σχολές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πλην ενός τμήματος της Στατιστικής που κρατά τον ίδιο αριθμό.

■ Στα ΤΕΙ, όπως αναμενόταν, οι μειώσεις αφορούν κυρίως τα κορεσμένα μεγάλα Ιδρύματα, κυρίως της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης (εξαίρεση η αύξηση στο Προσχολικής Αγωγής), αλλά και Κρήτης, Θεσσαλίας, όπως (λιγότερο) και του Πειραιά (που έχει μια εντυπωσιακή αύξηση κατά 100 θέσεις στο τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας).

Αντιθέτως, με γνώμονα την αύξηση στην περιφέρεια και ειδικότερα σε τμήματα απ’ όπου φεύγουν μεγάλα ρεύματα μετεγγραφών:

● Αύξηση θέσεων παρατηρείται στις θεολογικές σχολές, σε ορισμένες θεωρητικές στην περιφέρεια, σε τέσσερα τμήματα του Παν. Αιγαίου στο οποίο ιδρύεται και ένα νέο τμήμα (Τουρισμού) και σε διάφορες σχολές ανά την περιφέρεια.

● Ανέγγιχτα παραμένουν πολλά τμήματα περιφερειακών ιδρυμάτων με… πρωταθλητή το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, που περιλαμβάνει και μια αύξηση (Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής).

● Περίπου στα ίδια και ορισμένα κεντρικά αλλά μικρά Ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Πειραιά, που σε όλα κρατάει τον ίδιο αριθμό, ενώ ιδρύει και ένα νέο τμήμα, καθώς και το Πάντειο, που επίσης διατηρεί τις θέσεις στα τμήματά του και έχει μια μικρή μείωση σε ένα (Κοινωνιολογίας -10).

● Φουσκωμένα με αυξήσεις ή με πολλά απείραχτα τμήματα τα περισσότερα ΤΕΙ της περιφέρειας. Το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων δέχτηκε σε όλα αύξηση.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πανελλαδικές: μέτριες επιδόσεις στα ειδικά μαθήματα
Μέτριες ήταν οι επιδόσεις των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα, οι οποίες μπορεί να σημείωσαν ορισμένα υψηλά αρνητικά ποσοστά (στα μισά το 20-30% των διαγωνιζομένων έγραψε κάτω από τη βάση), ωστόσο ξέφυγαν από...
Πανελλαδικές: μέτριες επιδόσεις στα ειδικά μαθήματα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Τώρα τρέχουμε με την ταχύτητα του φωτός»
Τις δομικές αλλαγές σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης που περιλαμβάνει η ατζέντα του υπουργείου Παιδείας για την ερχόμενη τριετία παρουσίασε αναλυτικά, χθες, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναγγέλλοντας...
«Τώρα τρέχουμε με την ταχύτητα του φωτός»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μειώνεται... η μείωση των θέσεων εισακτέων
Με πρόθεση να περιοριστεί στο ήμισυ η μείωση των εισακτέων αποφασίζεται σήμερα ο τελικός αριθμός των τμημάτων ΑΕΙ όπου θα γίνει η ανακατανομή των θέσεων. Μετά τις αντιδράσεις γονέων και μαθητών που προκάλεσε η...
Μειώνεται... η μείωση των θέσεων εισακτέων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πανελλαδικές: ανακοινώνονται οι βαθμολογίες
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, αύριο οι βαθμολογίες θα αναρτηθούν στα σχολεία σταδιακά έως το μεσημέρι και στις 14.00 στην ιστοσελίδα του υπουργείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.results.it.minedu.gov.gr....
Πανελλαδικές: ανακοινώνονται οι βαθμολογίες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ταξικό Πανεπιστήμιο
Αυξάνεται αλματωδώς ο αριθμός των «αιώνιων» φοιτητών, κυρίως από οικογένειες χαμηλότερων εισοδημάτων, δημόσιες δαπάνες και προσωπικό έχουν μειωθεί στα επίπεδα προ δεκαετίας. Παράλληλα, οικονομικές και...
Ταξικό Πανεπιστήμιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ριζικές αλλαγές στο Λύκειο και στο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
​Τέσσερις ομάδες προσανατολισμού, αναβαθμισμένο απολυτήριο Λυκείου, σχολές ελεύθερης πρόσβασης, αλλά και κατάθεση Μηχανογραφικού με την ολοκλήρωση της Β΄ Λυκείου, είναι ορισμένες μόνο από τις αλλαγές που...
Ριζικές αλλαγές στο Λύκειο και στο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας