• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 21.2°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.5°C / 23.6°C
  1 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.5°C / 23.2°C
  3 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.9°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  4 BF
  40%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 23.0°C
  1 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.8°C / 19.4°C
  1 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.5°C
  5 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 20.9°C
  4 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 19.7°C
  1 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  2 BF
  28%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 21.0°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.0°C
  3 BF
  41%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 21.6°C
  3 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 23.7°C
  2 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  44%

«Ψαλίδι» στις ειδικότητες των καθηγητών της γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης φέρνει με πρότασή του ο υπουργός Παιδείας

EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Καθηγητές... πασπαρτού

 • A-
 • A+

Την οριστική πρόταση για τη μείωση των ειδικοτήτων των καθηγητών στη γενική και επαγγελματική εκπαίδευση έστειλε στις ομοσπονδίες, χθες, ο υπουργός Παιδείας.

Η μείωση -κατόπιν εισήγησης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής- αγγίζει το 50% των ειδικοτήτων, οι οποίες από 163 προτείνεται να γίνουν 80.

Οι εκπαιδευτικοί, που ήδη έχουν αντιδράσει, ετοιμάζονται να εντείνουν τις διαμαρτυρίες τους καθώς θεωρούν ότι αρκετές ειδικότητες θα μείνουν εκτός εκπαίδευσης, ενώ πολλοί από όσους παραμείνουν θα αναγκαστούν να διδάξουν μαθήματα που βρίσκονται έξω από το γνωστικό τους πεδίο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται μείωση των ειδικοτήτων. Κατά καιρούς αρκετοί υπουργοί προσπάθησαν στο παρελθόν, αλλά σχετική νομοθετική ρύθμιση δεν έφτασε ποτέ στη Βουλή. Οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας ήταν πάντα πολύ έντονες.

Τελευταία αποτυχημένη απόπειρα ήταν του Κ. Αρβανιτόπουλου, ενώ η Αννα Διαμαντοπούλου ήταν εκείνη που κατάργησε την ποσόστωση (συμφωνημένα ποσοστά επί των ειδικοτήτων), βάσει της οποίας γίνονταν ετησίως οι προσλήψεις.

Η σημερινή ηγεσία φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε «ενοποίηση συγγενών κλάδων εκπαιδευτικών και εξορθολογισμό της διαχείρισης εκπαιδευτικού προσωπικού», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην πρόταση, η οποία περιλαμβάνεται και στο τριετές σχέδιο του υπουργείου.

Βέβαια, εξορθολογισμός σημαίνει εξοικονόμηση προσωπικού και αν η πρόταση υποδεικνύει μείωση στο μισό των ειδικοτήτων, τότε οι φόβοι των εκπαιδευτικών θα ενταθούν, ειδικά από τον χώρο της τεχνικής εκπαίδευσης όπου προτείνονται και οι περισσότερες ομαδοποιήσεις των ειδικοτήτων.

Οχι μόνο φοβούνται ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα στις συγχωνεύσεις τομέων, αλλά και εν όψει αλλαγών στο Λύκειο (κοινή α’ τάξη) θα κινδυνεύσουν περισσότερο. Ενα ακόμη επιχείρημα είναι πως αναπόφευκτα αλλά όχι δικαίως στην ίδια ομάδα θα ενταχθούν απόφοιτοι Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Από την άλλη, τόσο το ΙΕΠ που έκανε τη μελέτη όσο και στελέχη του υπουργείου επιμένουν ότι η ενοποίηση των ειδικοτήτων θα επιτρέψει πολύ καλύτερη κατανομή. Οι πολλές ειδικότητες κατακερματίζουν τις διδακτικές ώρες με αποτέλεσμα πολλοί εκπαιδευτικοί να μην μπορούν να λάβουν μια οργανική θέση αλλά να πηγαινοέρχονται σε διάφορα σχολεία.

Η ενοποίηση που προτείνεται σε φυσικούς, χημικούς, βιολόγους, γεωλόγους μάλλον θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Συγκεκριμένα σε μία ειδικότητα ενοποιούνται: φυσικοί, φυσικοί ραδιοηλεκτρολόγοι, χημικοί, φυσιογνώστες, βιολόγοι, γεωλόγοι.

Κατά τα άλλα, ομαδοποιούνται –μεταξύ άλλων– ειδικότητες όπως:

Α) Οικονομολόγοι, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Λογιστική, Τουριστικών Επιχειρήσεων, Εμπορίας και Διαφήμισης, Οικιακής Οικονομίας.

Β) Πολιτικοί Μηχανικοί, Αρχιτέκτονες, Τοπογράφοι, Πολιτικοί ΑΣΕΤΕΜ, Πολιτικοί ΤΕΙ-ΚΑΤΕΕ, Τοπογράφοι ΤΕΙ-ΚΑΤΕΕ.

Γ) Μηχανολόγοι, Ναυπηγοί, Μηχανικοί Παραγωγής & Διοίκησης, Μηχανολόγοι ΑΣΕΤΕΜ, Μηχανολόγοι ΤΕΙ-Ναυπ. ΤΕΙ-ΚΑΤΕΕ, Οχημάτων ΤΕΙ, Μηχανικοί Εμπορικού Ναυτικού, Μηχανοσυνθ. Αεροσκαφών, Τεχνολόγοι Ενεργειακής Τεχνικής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων
Ο υπουργός Παιδείας φιλοδοξεί ότι μέχρι τις 14 Ιανουαρίου θα έχει καταλήξει σε ένα οριστικό σχέδιο λύσης, που θα το παρουσιάσει στις διοικήσεις των ΑΕΙ, ώστε να διαμορφωθεί η βάση της επιδιωκόμενης συναίνεσης...
Εκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μπαίνει τέλος στην ομηρία των πτυχιούχων μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης
Σε λίγες μέρες θα τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο πρότασης της επιτροπής για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Δομικών Εργων ή Εργων Υποδομής (ή...
Μπαίνει τέλος στην ομηρία των πτυχιούχων μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
Η αναδιάρθρωση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο ζήτημα στα Ιδρύματα. Αλλού με εντάσεις, αλλού με ψυχραιμία και αλλού με μεγάλες ταχύτητες, ειδικά από τους αναποφάσιστους. Ηδη...
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πολιτικό φόρουμ από πρυτάνεις
Ενταση ξαφνικά στις σχέσεις του υπουργείου Παιδείας με τη Σύνοδο των πρυτάνεων των ΤΕΙ, μετά την απόφαση των τελευταίων να θέσουν ξανά επί τάπητος το υλοποιούμενο εγχείρημα της συνένωσης με τα Πανεπιστήμια. Η...
Πολιτικό φόρουμ από πρυτάνεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σκληρά νεοφιλελεύθερες, αλλά από την προστακτική στην... υποτακτική
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην έκθεση του ΟΟΣΑ του 2011 και τη φετινή; «Τώρα γνωρίσαμε καλύτερα το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα», δήλωσε η ειδική σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ, Γκαμπριέλα Ράμος,...
Σκληρά νεοφιλελεύθερες, αλλά από την προστακτική στην... υποτακτική
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τι σημαίνει ΤΕΙ στη διεθνή πραγματικότητα;
Συνεχίζει τις πρωτοβουλίες συγκρότησης του ενιαίου χώρου στην ανώτατη εκπαίδευση το υπουργείο Παιδείας κυρίως ενισχύοντας το προφίλ των ΤΕΙ. Μετά την πλήρη αντιστοίχιση ονομασιών οργάνων στα Ιδρύματα των δύο...
Τι σημαίνει ΤΕΙ στη διεθνή πραγματικότητα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας