Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι «μεταρρυθμιστές» της Παιδείας... δεν έφυγαν ποτέ!
EUROKINISSI

Οι «μεταρρυθμιστές» της Παιδείας... δεν έφυγαν ποτέ!

  • A-
  • A+

Νέος συναγερμός «κατσαρόλας» για σωτηρία της Παιδείας της αγοράς

Τη Δευτέρα 13 Μαρτίου, στις 5 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τραπέζης της Ελλάδος (Σταδίου 14), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα την εκπαίδευση  και μεταξύ των άλλων ομιλητών θα είναι η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γεώργιος Καμίνης, η Νίκη Κεραμέως, ο Αγγελος Τόλκας, ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο Γιάννης Κουμέντος, πρώην Περιφερειακός Δ/ντής ΠΔΕ  Αττικής και ο Νίκος Σαλτερής, Eπίτιμος Σχολικός Σύμβουλος, πρώην μέλος του ΔΣ της Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε. 

Ας δούμε όμως ενδεικτικά ένα μέρος του Προγράμματος των διοργανωτών που έχουν αναλάβει να μας διαφωτίσουν:

Τι ακριβώς σηματοδοτεί αυτή η εκδήλωση και ποιος είναι ο διοργανωτής; Διοργανωτής είναι η  «Πρωτοβουλία για την Παιδεία και την Ανάπτυξη» (ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α.). Πρόκειται, όπως οι ίδιοι λένε, για «μια ομάδα λειτουργών της εκπαίδευσης απ' όλες τις βαθμίδες που συγκροτήθηκε αυθόρμητα πριν από περίπου δύο χρόνια, τον Μάιο του 2015, ως «Επιτροπή πρωτοβουλίας ΠΑΙΔΕΙΑ 2015» για να αντιδράσει στην επιχειρούμενη με τα νομοσχέδια του τότε υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά κατεδάφιση της Παιδείας.»
 
Αυθόρμητοι μεταρρυθμιστές με μπλε και πράσινους κόκκους

Το πόσο πρόκειται για «μια ομάδα λειτουργών της εκπαίδευσης απ' όλες τις βαθμίδες που συγκροτήθηκε αυθόρμητα» μπορεί κανείς να το ανακαλύψει εύκολα γυρνώντας λίγο πίσω στην ιστορία της λεγόμενης ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α.

Τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2015 και ώρα 19:00 στο κλειστό Γυμναστήριο Σπύρος Λούης στο Μαρούσι είχε γίνει η πρώτη δημόσια εκδήλωση της ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α. που τότε ονομαζόταν «Επιτροπή πρωτοβουλίας ΠΑΙΔΕΙΑ 2015». Ποιοι παραβρέθηκαν; Το «παρών» έδωσαν (μάλλον...αυθόρμητα) η Ντόρα Μπακογιάννη, Άννα Διαμαντοπούλου, Νίκος Δένδιας, Θεόδωρος Φορτσάκης, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κικίλιας, Γιώργος Κουμουτσάκος και, βέβαια, ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Προφανώς απευθύνονται σε λαό λωτοφάγων, δεν εξηγείται διαφορετικά.

Οι άνθρωποι αυτοί (όσοι ήταν σε θέσεις ευθύνης), που στη διάρκεια της θητείας τους έκλεισαν δεκάδες εκατοντάδες σχολικές μονάδες, απέλυσαν εκατοντάδες εκπαιδευτικούς, έκλεισαν ολόκληρους τομείς και ειδικότητες στα επαγγελματικά σχολεία, μοίρασαν αντί για βιβλία φωτοτυπίες, την ίδια ώρα που ξεσκόνιζαν τις τσέπες των πατεράδων και των μανάδων των μαθητών, σήμερα προσποιούνται ότι έχουν εκπαιδευτικές ανησυχίες.

Αντί σήμερα να κάνουν αυτοκριτική για την παρουσία τους, στις πιο βάρβαρες μέρες για την δημόσια εκπαίδευση,  καλούν υποκριτικά σε εκδήλωση για τα εκπαιδευτικά προβλήματα. Και μεταξύ αυτών η Άννα Διαμαντοπούλου και ο πρώην περιφερειακός διευθυντής Αττικής Γιάννης Κουμέντος! 

Αυτός που στη διάρκεια της θητείας του συγχωνεύθηκαν εκατοντάδες σχολεία.
Αυτός που με απαράδεκτη απόφασή του (18575/11-11-2011) «διέταξε» να γίνει αναπλήρωση μαθημάτων σε σχολεία και τη 17η Νοεμβρίου, ημέρα της 38ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Αυτός που «έσερνε» από σχολείο σε σχολείο για συμπλήρωση ωραρίου εκατοντάδες εκπαιδευτικούς, προχωρούσε σε συμπτύξεις τμημάτων, έκανε παράνομες διχοτομήσεις των κενών αναπλήρωσης και προσλάμβανε ωρομίσθιους αντί για αναπληρωτές, καταργούσε τις τάξεις υποδοχής, επέβαλλε υποχρεωτικές υπερωρίες, προχωρούσε σε διώξεις εκπαιδευτικών.

Ανησυχεί για την εκπαίδευση αυτός εναντίον του οποίου έχουν μάλλον εκδώσει τις περισσότερες καταγγελίες ΕΛΜΕ, Διδασκαλικοί Σύλλογοι, συνδικαλιστικές παρατάξεις και η ΟΛΜΕ. Αυτός που στράφηκε εναντίον του η ΟΛΜΕ με εξώδικη διαμαρτυρία αντιδρώντας στην πρότασή του υπερωριακής εργασίας Σάββατα και αργίες. Αυτός που στη διάρκεια της θητείας του χάνονταν χιλιάδες ώρες από κενά εκπαιδευτικών και, όταν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς διαμαρτύρονταν, δεν δίσταζε να καλεί τα ΜΑΤ. Αυτός που τα εκπαιδευτικά σωματεία κατήγγειλαν ότι «κλείνει σχολεία, μετακινεί εκπαιδευτικούς, δημιουργεί τμήματα με μεγάλο αριθμό μαθητών. Συμπεριφέρεται ως λεγεωνάριος και καθόλου ως Δάσκαλος. Ζητάμε την άμεση απομάκρυνσή του ως παντελώς ακατάλληλου για τη θέση που κατέχει. Καταγγέλλουμε την παρουσία των ΜΑΤ και την ανοίκεια στάση του Γ. Κουμέντου».
 
Ξεχείλισε η υποκρισία!
 
Α. Λιάκος - Α. Διαμαντοπούλου- Κ. Γαβρόγλου στο ίδιο «τραπέζι» την ερχόμενη Τρίτη
 
Λίγες μέρες πριν, στις 7 Μαρτίου, ο πρόεδρος του λεγόμενου εθνικού διαλόγου για την παιδεία κ. Αντώνης Λιάκος, στα πλαίσια της παρουσίασης της έκδοσης «Από Παιδείας άρξασθαι. Έκθεση του εθνικού και κοινωνικού διαλόγου για την Παιδεία», που επιμελήθηκε ο ίδιος, διοργανώνει εκδήλωση με ομιλητές τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, τους πρώην υπουργούς παιδείας κ. Ν. Φίλη και κ. Ά. Διαμαντοπούλου, τον υπεύθυνο του τομέα Παιδείας της ΝΔ κ. Θ. Φορτσάκη και την κ. Μαρία Ρεπούση (του γνωστού συνωστισμού) τέως Βουλευτού της ΔΗΜΑΡ. Το βασικό ερώτημα της εκδήλωσης τίθεται από τον ίδιο τον Αντώνη Λιάκο που θα είναι και αυτός ομιλητής: «Το ζήτημα των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων είναι συνεχώς επίκαιρο καθώς οι κοινωνίες αλλάζουν, και στη σημερινή Ελλάδα, ακόμη περισσότερο, το ζήτημα μιας ριζικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης έχει επανέλθει στο προσκήνιο. Υπάρχουν κοινοί τόποι ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις που αφορούν το δέον γενέσθαι; Υπάρχει η αναγκαία ευψυχία να βγει η εκπαίδευση από την αρένα της αντιπαράθεσης;»

Πιθανόν ο κ. καθηγητής που έχει μακρά «θητεία» από την περίοδο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μέχρι και την περίοδο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να γνωρίζει κάτι περισσότερο όσον αφορά στο ερώτημα που βάζει.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αλήθειες και ψέματα για το «νεοφιλελεύθερο ευαγγέλιο»
Στα χέρια του έχει ο Κώστας Γαβρόγλου τη λεγόμενη «ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ». Τα έξι βασικά σημεία της, οι παλαιότερες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η επίσημη κυβερνητική θέση, η τοποθέτηση Τσίπρα για τις αλλαγές «που...
Αλήθειες και ψέματα για το «νεοφιλελεύθερο ευαγγέλιο»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η ατζέντα του Κώστα Γαβρόγλου
Με την «αλλαγή φρουράς» στο υπουργείο Παιδείας, με τον Κώστα Γαβρόγλου να αναλαμβάνει τη θέση του υπουργού Παιδείας, αναπτύσσεται ένας δημόσιος διάλογος σχετικά με τη «γραμμή» που θα ακολουθήσει η νέα ηγεσία....
Η ατζέντα του Κώστα Γαβρόγλου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Παιδεία με όρους ελεύθερης αγοράς
Το τελευταίο χρονικό διάστημα γνωστοί οικονομολόγοι και καθηγητές του Δημοσίου Δικαίου προβάλλουν ως μια από τις πιο καινοτόμες προτάσεις την Αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση των περιφερειών της χώρας. Μάλιστα...
Η Παιδεία με όρους ελεύθερης αγοράς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι «διάλογοι για την Παιδεία» ως μηχανισμοί εξαγοράς συναίνεσης
Για ακόμα μία φορά ξεκινά ένας «εθνικός διάλογος» για την ταλαίπωρη εκπαίδευση. Η «Εφ.Συν.» κάνει ιστορική αναδρομή στους εκπαιδευτικούς... μονολόγους, που οδηγούσαν σε επιβολή της κυρίαρχης εκπαιδευτικής...
Οι «διάλογοι για την Παιδεία» ως μηχανισμοί εξαγοράς συναίνεσης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Να δεις τι σου ’χω για μετά...
Η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με ακάλυπτες τις 20.000 κενές θέσεις εκπαιδευτικών, εξαιτίας γραφειοκρατικού «λάθους». Οταν τελικά προσληφθούν οι περίπου 12.000 αναπληρωτές θα κληθούν να δουλέψουν περισσότερες...
Να δεις τι σου ’χω για μετά...
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η νύχτα της τροπολογίας για την Παιδεία στη Βουλή
Υστερα από πολύωρη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίστηκε, με τη συναίνεση των ΑΝ.ΕΛΛ., το σχέδιο νόμου για τις συνέργειες των ανώτατων ιδρυμάτων σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του...
Η νύχτα της τροπολογίας για την Παιδεία στη Βουλή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας