• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.3°C
  3 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 9.9°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 13.7°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 6.9°C / 10.0°C
  1 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.2°C / 9.3°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.6°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.7°C
  2 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ψιχάλες
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  76%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  1 BF
  58%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.4°C / 11.6°C
  3 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 11.0°C
  2 BF
  75%
 • Καβάλα
  Ψιχάλες
  5°C 4.3°C / 4.9°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 10.0°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.1°C / 4.1°C
  1 BF
  53%

Για πρώτη φορά πραγματοποιούνται μετά τις ενδοσχολικές εξετάσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 11 Μαΐου

INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

7 Ιουνίου κουδούνι για τις πανελλαδικές

 • A-
 • A+

Οριστικά και επισήμως στις 7 Ιουνίου ξεκινούν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων της χώρας και υποψηφίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Για πρώτη φορά πραγματοποιούνται μετά τις ενδοσχολικές εξετάσεις, οι οποίες ξεκινούν στις 11 Μαΐου, αντιστρέφοντας, έτσι, το ημερολόγιο των εξετάσεων. Ο Μάιος θα είναι ο μήνας των ενδοσχολικών εξετάσεων για όλες τις τάξεις του Λυκείου και ο Ιούνιος των πανελλαδικών.

«Οι πανελλαδικές εξετάσεις έχουν πλέον αποσυνδεθεί από τις απολυτήριες και αφορούν αποκλειστικά την εισαγωγή σε πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα. Κατά συνέπεια, είναι λογικό να έπονται των απολυτηρίων» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας για το χρονοδιάγραμμα των εξετάσεων, αιτιολογώντας αλλά και σηματοδοτώντας τις αλλαγές σε Λύκειο και σύστημα εισαγωγής που σταδιακά αρχίζουν να εφαρμόζονται.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το νέο πρόγραμμα εξετάσεων στο Λύκειο, οι πανελλαδικές για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων θα διεξαχθούν από τις 7 Ιουνίου (ημέρα Τετάρτη) έως τις 19 Ιουνίου, ενώ για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ αρχίζουν μια μέρα νωρίτερα, δηλαδή στις 6 Ιουνίου, και λήγουν στις 21 Ιουνίου.

Αμέσως μετά ξεκινούν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα, δηλαδή από τις 22 έως τις 30 Ιουνίου, ενώ οι πρακτικές δοκιμασίες διεξάγονται από τις 20 έως τις 23 Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά το Γυμνάσιο, επίσης εφαρμόζεται για πρώτη φορά το νέο εξεταστικό σύστημα το οποίο αφορά μόνον τέσσερα μαθήματα (Νέα, Μαθηματικά, Φυσική, Ιστορία) και συνοδεύεται από την επιμήκυνση του διδακτικού έτους.

Συγκεκριμένα, τα μαθήματα θα λήξουν την Παρασκευή 26 Μαΐου, ενώ οι εξετάσεις θα διεξαχθούν μέσα σε μία εβδομάδα, από την 1η έως τις 8 Ιουνίου. (Πέρυσι το διδακτικό έτος είχε λήξει από τις 11 Μαΐου και οι εξετάσεις ξεκίνησαν στις 17 Μαΐου.)

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για πάγιο αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος που ζητούσε να μην κόβεται το σχολικό έτος σε όλη τη δευτεροβάθμια για την εξυπηρέτηση των πανελλαδικών της Γ’ Λυκείου.

Η στόχευση του υπουργείου

Το υπουργείο από την πλευρά του τονίζει πως «στη φετινή σχολική χρονιά εφαρμόζονται ορισμένα πρώτα μέτρα που στοχεύουν στην αύξηση του διδακτικού χρόνου (μαθήματα έως τέλος Μαΐου) και τον περιορισμό του εξετασιοκεντρικού χαρακτήρα του σχολείου, καθώς και στην ενίσχυση της κριτικής σκέψης και δημιουργικότητας (Θεματική Εβδομάδα, συνθετικές και δημιουργικές εργασίες)».

Μετά τη λήξη των εξετάσεων (13-23 Ιουνίου) ακολουθεί πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας για μετεξεταστέους οι οποίοι, αν θυμηθούμε, είχαν αυξηθεί ραγδαία με την εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων.

Σημειωτέον, οι φετινοί υποψήφιοι των πανελλαδικών είναι οι πρώτοι που δεν έδωσαν σε καμία τάξη εξετάσεις με βάση την τράπεζα θεμάτων.

Το υπουργείο δεν παραλείπει να επαναλάβει τις προθέσεις του για «ανάλογες αλλαγές» που μελετώνται για την επόμενη σχολική χρονιά στη Β’ και τη Γ’ Λυκείου (τάξεις που θα συνεχίσουν με το ισχύον σύστημα), π.χ. μείωση των μαθημάτων που θα εξετάζονται στις προαγωγικές-απολυτήριες εξετάσεις και αξιοποίηση των συνθετικών εργασιών στη διαδικασία αξιολόγησης.

Παράλληλα βέβαια εξελίσσεται η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τη ριζική αναμόρφωση του Λυκείου και, προτού τελειώσει η σχολική χρονιά, το υπουργείο Παιδείας θα ενημερώσει σχετικά τους/τις απόφοιτους/ες του Γυμνασίου.

Τέλος, όπως τονίζεται, «η διενέργεια των απολυτηρίων τον Μάιο επιτρέπει να δοθεί πριν από την κατάθεση των μηχανογραφικών δεύτερη ευκαιρία για λήψη απολυτηρίου σε όσους/ες δεν μπορέσουν να προαχθούν.

Με τον νόμο 4452 που ψηφίστηκε πρόσφατα, προβλέπεται στο τέλος Ιουνίου εξεταστική περίοδος για τους μετεξεταστέους της Γ’ τάξης αλλά και των υπόλοιπων τάξεων». Ακόμα, «με τον ίδιο νόμο καθιερώνεται για πρώτη φορά τρίτη εξεταστική περίοδος για τους τελειόφοιτους του Λυκείου, η οποία τοποθετείται στις αρχές Σεπτεμβρίου».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι αλλαγές χρειάζονται κονδύλια
Ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης, πάλι, η παιδεία, μετά τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ. Με νέα δήλωσή του, χθες, ο υπουργός Παιδείας κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη για «ανησυχητική άγνοια...
Οι αλλαγές χρειάζονται κονδύλια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι μαθητές των ΕΠΑΛ έδειξαν τι αξίζουν
Τα υψηλά ποσοστά των επιτυχόντων από τα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας στις τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις διαψεύδουν τα στερεότυπα που απαξιώνουν την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Συνολικά 11.290...
Οι μαθητές των ΕΠΑΛ έδειξαν τι αξίζουν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μεταρρυθμίσεις η απάντηση στην οπισθοδρόμηση
Στο απόγειο του λαϊκισμού και του πολιτικού παραλόγου έφθασε η αντιπαράθεση που επέλεξε να ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση με τον υπουργό Παιδείας. Με αφορμή δημοσίευμα από γνωστή σύμμαχη δύναμη Τύπου,...
Μεταρρυθμίσεις η απάντηση στην οπισθοδρόμηση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ολοι οι μαθητές είναι άξιοι για τη σημαία
Η ρύθμιση που προβλέπει ότι όλοι και όχι οι καλύτεροι στην τελευταία τάξη του Δημοτικού θα διεκδικούν (με κλήρωση) την πιθανότητα να κρατούν τη σημαία στις εθνικές και τις τοπικές γιορτές προκάλεσε υποστολή...
Ολοι οι μαθητές είναι άξιοι για τη σημαία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πού θα κάτσει η... μπίλια με τον αριθμό των εισακτέων;
Ο περιορισμός της μείωσης, στον οποίο προέβη πρόσφατα το υπ. Παιδείας μετά τις αντιδράσεις των υποψηφίων, βρίσκει αντίθετη την πανεπιστημιακή κοινότητα. Η πρώτη αντίρρηση εκφράστηκε από τον πρύτανη του...
Πού θα κάτσει η... μπίλια με τον αριθμό των εισακτέων;
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εκανε γαλάζιο φροντιστήριο
​Σε ανταλλαγή πυρών και κινήσεις εντυπώσεων έχει εξελιχθεί η αντιπαράθεση για τις Πανελλαδικές. Το υπουργείο δείχνει να μη βιάζεται να ανατροφοδοτήσει το εκρηκτικό κλίμα, καθώς δεν έχει ακόμα υποβάλει τη...
Εκανε γαλάζιο φροντιστήριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας