• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 33.0°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.7°C / 32.0°C
  4 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 30.4°C
  3 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  4 BF
  54%
 • Βέροια
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  3 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  3 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.7°C / 30.8°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.9°C
  1 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.7°C / 34.8°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 28.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  4 BF
  61%
 • Λάρισα
  Θύελλα με ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.9°C / 29.0°C
  5 BF
  64%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 28.5°C / 31.2°C
  1 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  5 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 30.9°C / 33.2°C
  3 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.3°C / 28.3°C
  3 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  29°C 27.8°C / 28.7°C
  3 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  1 BF
  46%

Ο υπουργός Παιδείας έκανε δεκτή την αυτοαξιολόγηση των προέδρων των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων κι έτσι 9 από τα τμήματα που είχαν τεθεί προς κατάργηση θα ενταχθούν στο νέο μηχανογραφικό

Σε λειτουργία 9 από τα 20 «μεταβατικά» τμήματα των ΤΕΙ

 • A-
 • A+

Δεκτή έγινε από τον υπουργό Παιδείας η πρόταση των προέδρων των ΤΕΙ να παραμείνουν σε λειτουργία τα 9 από τα 20 τμήματα που είχαν χαρακτηριστεί «μεταβατικά» και επρόκειτο να καταργηθούν.

Υστερα από σχετική πρόταση του ίδιου του υπουργού οι πρόεδροι των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων δέχτηκαν την πρόκληση να αξιολογήσουν οι ίδιοι τις δυνατότητες και προοπτικές τμημάτων και ειδικοτήτων που είχαν τεθεί προς κατάργηση από το σχέδιο «Αθηνά» και ακολούθως να αυτοδεσμευτούν σε ένα σχέδιο διάσωσης χωρίς καμία επιβάρυνση της δημόσιας χρηματοδότησης.

Στη λίστα τελικά, από τα 20 έμειναν τα 9 ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε η επισήμανση πως υπήρχαν ακόμα 4 που θα ήθελαν αλλά, όπως οι ίδιοι επισήμαναν, δεν μπορούν να διατηρηθούν σε λειτουργία.

Πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια αλλά δεν μπορούν να εξευρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι, όπως τόνισαν χαρακτηριστικά.

Την επόμενη εβδομάδα, ως εκ τούτου, αναμένεται να εκδοθούν τα καινούργια πλέον μηχανογραφικά καθώς οι προθεσμίες για τις πανελλαδικές είναι πια πιεστικές.

Σε καλό κλίμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα καθώς είχε προηγηθεί  διαβούλευση αρκετών εβδομάδων, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε διαφανεί η προοπτική της συμφωνίας.

Οχι ότι δεν έλειψαν οι παρεκκλίσεις από τη ρεαλιστική αποτίμηση της κατάστασης αλλά ήταν λίγες, ενώ όσες έφτασαν μέχρι το υπουργείο σταμάτησαν έξω από την αίθουσα της συνάντησης.

Αρμόδια στελέχη του υπουργείου διαβεβαιώνουν ότι δεν υπήρξε καμία διάθεση να συζητηθεί, έστω την τελευταία στιγμή, το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των τμημάτων που θα λειτουργήσουν. Μόνο στον… προθάλαμο κάποιοι πρόεδροι αποτόλμησαν μια   αναφορά αλλά την ξέχασαν όταν ξεκίνησε η συζήτηση με τον υπουργό.

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι ανάμεσα στα εννέα προτεινόμενα υπάρχουν και τμήματα με μηδενικό προσωπικό, όπως το Τμήμα Λογοθεραπείας (Καλαμάτα) του ΤΕΙ  Πελοποννήσου και το Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού  Αντικειμένων του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας στις Σέρρες.

Παρ’ όλα αυτά, οι πρόεδροι δεσμεύτηκαν πως θα διαθέσουν μέρος από τις πιστώσεις που πήραν φέτος στη στελέχωση αυτών των τμημάτων.

Υπενθυμίζουμε πως Πανεπιστήμια και ΤΕΙ έχουν λάβει πιστώσεις για 1.000 θέσεις. Το ΤΕΙ Πελοποννήσου πήρε πιστώσεις για 7 θέσεις ενώ το Κεντρικής Μακεδονίας για 10 θέσεις.

«Από το σχέδιο “Αθηνά” είχαν καταργηθεί 20 τμήματα των ΤΕΙ, πολλά από τα οποία ήταν με προσωπικό και ειδικότητες απολύτως αναγκαίες για την τεχνολογική εκπαίδευση.

»Εμείς ζητήσαμε από τη Σύνοδο των Προέδρων να προχωρήσουν σε μία αιτιολογημένη πρόταση και να δούμε πώς θα ακολουθήσουμε τις προτάσεις τους» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, αμέσως μετά τη συνάντηση και πρόσθεσε:

«Νομίζω γίνεται για πρώτη φορά. Για πρώτη φορά υπήρξε μία απολύτως αιτιολογημένη πρόταση. Εμείς θα τη σεβαστούμε και θα προχωρήσουμε ώστε στο μηχανογραφικό που θα ανακοινωθεί εντός των ημερών να συμπεριλάβουμε τα τμήματα τα οποία μας προτείνει η Σύνοδος των Προέδρων. Από τα 20 τμήματα προτείνει τη λειτουργία των 9 τμημάτων και μάλιστα με δέσμευση να ενισχυθούν με επιπλέον προσωπικό».

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω το υπουργείο για τις διαδικασίες που είναι καινούργιες, να συζητάμε αυτά τα θέματα και να ακουγόμαστε», τόνισε ο προεδρεύων της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ και πρόεδρος του ΤΕΙ Πελοποννήσου Δημήτρης Βελισσαρίου, για να συμπληρώσει:

«Δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η απόφαση, γιατί ουσιαστικά εμείς τεκμηριώσαμε τις προτάσεις που ήδη δώσανε τα ίδια τα ιδρύματα. Δηλαδή η Σύνοδος δεν ανέλαβε κατά κάποιον τρόπο την ευθύνη να απορρίψει ή να αποδεχτεί προτάσεις που έκαναν τα τμήματα, απλά τεκμηρίωσε τις προτάσεις.

Αιτήσεις υποψηφίων

»Ηταν οι προτάσεις των ιδρυμάτων τέτοιες, οι οποίες οδήγησαν στον αριθμό αυτό. Δηλαδή, από τα 20 τμήματα τα οποία είχαν τεθεί σε μεταβατικότητα και ουσιαστικά θα σταματούσαν να λειτουργούν και θα συγχωνεύονταν από το 2018, για τα 9 να μας δώσουν προτάσεις τα ιδρύματα, να τις έχουμε συναθροίσει και να τις έχουμε αξιολογήσει».

Από σήμερα Τρίτη 21 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 2 Μαρτίου όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2017 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καλούνται να υποβάλουν στο Λύκειό τους αίτηση-δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές. Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία αίτηση-δήλωση.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αλλάζει ριζικά ο χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις συνέργειες των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Γεωπονικού, ΕΚΠΑ και των ΤΕΙ της περιοχής. Παρά τον θόρυβο που προκλήθηκε κατά τη διαβούλευση –που,...
Αλλάζει ριζικά ο χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τι σημαίνει ΤΕΙ στη διεθνή πραγματικότητα;
Συνεχίζει τις πρωτοβουλίες συγκρότησης του ενιαίου χώρου στην ανώτατη εκπαίδευση το υπουργείο Παιδείας κυρίως ενισχύοντας το προφίλ των ΤΕΙ. Μετά την πλήρη αντιστοίχιση ονομασιών οργάνων στα Ιδρύματα των δύο...
Τι σημαίνει ΤΕΙ στη διεθνή πραγματικότητα;
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Προς λύση η εξίσωση των 20 τμημάτων ΤΕΙ
Από μέρα σε μέρα αναμένεται να λήξουν οι πολύμηνες διαβουλεύσεις μεταξύ υπουργείου και ΤΕΙ για την τύχη των 20 λεγόμενων «μεταβατικών» τμημάτων στο φετινό μηχανογραφικό, τερματίζοντας ταυτόχρονα και το...
Προς λύση η εξίσωση των 20 τμημάτων ΤΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρωτοστα-ΤΕΙ... στον αιφνιδιασμό
​Σε ένα σκληρό παιχνίδι πόκερ έχει παγιδευτεί η πρώτη νομοθετική απόπειρα στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Τα ΤΕΙ, με την τελευταία τους κίνηση να μετονομαστούν αυτοβούλως σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων...
Πρωτοστα-ΤΕΙ... στον αιφνιδιασμό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
240 εκατ. για την έρευνα
​Η δρομολόγηση του Ελληνικού Κέντρου Ερευνας και Καινοτομίας φαίνεται πολύ ελκυστικό εγχείρημα, και είναι. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιχειρείται η ίδρυση ενός «ανεξάρτητου, ευέλικτου και αξιοκρατικού...
240 εκατ. για την έρευνα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Δημοκρατικό» επιχειρείν στο νέο Πανεπιστήμιο
Στο νέο σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ του εκδημοκρατισμού στη λειτουργία των ιδρυμάτων και της στροφής των ΑΕΙ-ΤΕΙ σε χρηματοδότηση μέσω των...
«Δημοκρατικό» επιχειρείν στο νέο Πανεπιστήμιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας