Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ηταν εκεί οι Λαγός και Μίχος

Ο Π. Τσαφολόπουλος κατέθεσε για την παρουσία των δύο βουλευτών έξω από τον κοινωνικό χώρο την ώρα των επεισοδίων

EUROKINISSI

Ηταν εκεί οι Λαγός και Μίχος

  • A-
  • A+

Για την παρουσία του Γιάννη Λαγού και του Νίκου Μίχου έξω από τον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, την ώρα της επίθεσης χρυσαυγιτών μέσα σε αυτό, κατέθεσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής ο μάρτυρας Παναγιώτης Τσαφολόπουλος, ο οποίος επικαλέστηκε στο ακροατήριο τις περιγραφές περιοίκων που φέρονται να είδαν τους δύο βουλευτές.

«Ακουσα από κουβέντες περιοίκων ότι είδαν τον Γιάννη Λαγό μέσα σε ένα αυτοκίνητο και εγώ είδα και τον Νίκο Μίχο σε φωτογραφία, πάνω σε μια μηχανή», είπε ο μάρτυρας που βρέθηκε στον χώρο του «Συνεργείου» μετά την επίθεση του τάγματος εφόδου εν ώρα μαθήματος αγγλικών σε μικρά παιδιά, ενώ έκανε παράλληλα λόγο «για προκλητική στάση και απειλές προς στα μέλη του κοινωνικού χώρου “Συνεργείο”, από ομάδα αστυνομικών της ΔΕΛΤΑ, αμέσως μετά την επίθεση του τάγματος εφόδου της Χ.Α.».

Κράνη και λοστοί

Ειδικότερα, η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου 2013 και όπως είπε ο μάρτυρας, ενημερώθηκε από τον γιο του που βρισκόταν την ώρα εκείνη μέσα στον χώρο και κάλεσε στο τηλέφωνο τον πατέρα του λέγοντάς του: «Ομάδα της Χρυσής Αυγής με μηχανάκια, με λοστούς και κράνη μπήκαν μέσα στο “Συνεργείο”».

Ρώτησε αν είναι καλά, του είπε πως χτυπήθηκαν ένας στο πόδι, ένας στο χέρι αλλά υπάρχει και άλλος περισσότερο τραυματισμένος.

Ο μάρτυρας περιγράφοντας την εικόνα που αντίκρισε όταν έφτασε στον χώρο του «Συνεργείου» είπε: «Οταν έφτασα εγώ στο “Συνεργείο” ήταν εκεί καμιά εκατοστή άτομα. Περίοικοι, άτομα από τον χώρο, άτομα από άλλους πολιτιστικούς φορείς, άτομα που ασχολούνται με τα κοινά, διάφοροι. Μπήκα στον χώρο για λίγο, είδα σπασμένη την πόρτα, τα τζάμια σπασμένα, πεταμένα όλα, αναποδογυρισμένα, ένα βίντεο σπασμένο, ποτήρια, εν ολίγοις ο χώρος ήταν βανδαλισμένος. Ολα σπασμένα και αναποδογυρισμένα. Είδα τον φίλο του γιου μου, τον Αγγελο, που κούτσαινε».

Μεταφέροντας πάντα τη μαρτυρία του παιδιού του ο Παναγιώτης Τσαφολόπουλος υποστήριξε: «Ηταν κομβόι με πολλές μηχανές δικάβαλες με κρανοφόρους. Φωνάζανε αυτοί. Ο γιος μου και οι άλλοι φοβήθηκαν και βγήκαν προς τα έξω. Οι περίοικοι βγήκαν στα μπαλκόνια, μια γυναίκα έριχνε στις μηχανές νερό με το λάστιχο. Οι ζημιές προκλήθηκαν από αυτούς, είναι αυτονόητο».

Εισαγγελέας: Ηταν κάποιος επικεφαλής; Εδωσε κάποιος εντολή;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω, ξέρω από κουβέντες περιοίκων ότι είδαν τον Λαγό σε αυτοκίνητο και είδα και τον Μίχο σε φωτογραφία, πάνω σε μηχανή.

Εισαγγελέας: Ηταν εκεί στην πορεία και ομάδα ΔΙΑΣ;

Μάρτυρας: Ναι, ήταν παρούσα η ΔΙΑΣ. Ηταν μπροστά στα επεισόδια και ήταν απλά απαθής...

Αναπληρωτής εισαγγελέας: Η αντιφασιστική δραστηριότητα του χώρου σε τι συνίσταται;

Μάρτυρας: Γίνονταν συζητήσεις για το θέμα του φασισμού. Πορείες στην περιοχή για τον φασισμό. Η χροιά του χώρου είναι αντιφασιστική.

Αν. εισαγγελέας: Σε τι συνίσταται η επίθεση εις βάρος σας;

Μάρτυρας: Οργανώνονταν και πορείες κατά του φασισμού, γίνονταν εκδηλώσεις για τους μετανάστες, γίνονταν αντιφασιστικές εκδηλώσεις. Υπάρχουν κι άλλοι χώροι στην Ηλιούπολη αλλά ο δικός μας χώρος ήταν κεντρικά, ήθελαν να μας καταστείλουν.

Αν. εισαγγελέας: Ομοιάζει σε κάτι αυτό το περιστατικό με άλλα;

Μάρτυρας: Ναι, με τους ψαράδες, με το ΠΑΜΕ, υπάρχουν ομοιότητες, είναι ο ίδιος πολιτικός χώρος.

Αν. εισαγγελέας: Στην αστυνομία γιατί είπατε να φύγει;

Μάρτυρας: Δεν βοηθούσε η στάση τους. Υπάρχουν θύλακες μες στην αστυνομία που δεν τους καταστέλλουν αυτούς.

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα.

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Να φιμώσει την πολιτική αγωγή επιχειρεί η υπεράσπιση της Χ.Α.
Μάταια η υπεράσπιση προσπάθησε να αποβάλει την πολιτική αγωγή από τη φάση της διερεύνησης της εγκληματικής οργάνωσης αφού η έδρα έχει κρίνει εξαρχής ότι οι συνήγοροι των θυμάτων δικαιούνται να ρωτούν. Ν....
Να φιμώσει την πολιτική αγωγή επιχειρεί η υπεράσπιση της Χ.Α.
Φωτογραφικό ντοκουμέντο από την επίθεση στο «Συνεργείο». Αριστερά, στη μηχανή διακρίνεται ο πρώην βουλευτής της Χ.Α. Ν. Μίχος
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Ολοι έλεγαν ότι ήταν παρόντες Λαγός και Μίχος»
Με την κατάθεση του μάρτυρα Π. Τσαφολόπουλου συνεχίστηκε η δίκη για την επίθεση τάγματος εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο της Ηλιούπολης «Συνεργείο».
«Ολοι έλεγαν ότι ήταν παρόντες Λαγός και Μίχος»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Στην επίθεση μπροστάρηδες, στο δικαστήριο... άφαντοι
Αν και οι Γ. Λαγός και Ν. Μίχος κατέβαλαν -διά των συνηγόρων τους- κάθε δυνατή προσπάθεια να την παρεμποδίσουν ώστε να μην αναδειχθούν τα αδιάσειστα στοιχεία για τον ηγετικό τους ρόλο, η δίκη για τη δολοφονική...
Στην επίθεση μπροστάρηδες, στο δικαστήριο... άφαντοι
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Κόμμα-πολιτοφυλακή με στρατιωτική δομή»
Την επιστημονική διάσταση του φαινομένου της Χρυσής Αυγής έδωσε με τη μαρτυρία του στην πολύκροτη δίκη ο καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας, Μ. Σπουρδαλάκης, περιγράφοντας ένα κόμμα που κινείται «εκτός ορίων...
«Κόμμα-πολιτοφυλακή με στρατιωτική δομή»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Είπε ο Παναγιώταρος “θα κάνουμε πογκρόμ”»
Στη δίκη για την εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης, κατέθεσαν η φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ-ΜΠΕ Συμέλα Παντζαρτζή και ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαδόπουλος και κατονόμασαν ως αυτόπτες μάρτυρες στελέχη της...
«Είπε ο Παναγιώταρος “θα κάνουμε πογκρόμ”»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Είναι εγκληματική οργάνωση με...πολιτική ηγεσία»
Για πλήρη ταύτιση της πολιτικής ηγεσίας της Χρυσής Αυγής με αυτήν της εγκληματικής οργάνωσης έκανε λόγο χθες η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, καταθέτοντας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου...
«Είναι εγκληματική οργάνωση με...πολιτική ηγεσία»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας