• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 5.6°C / 12.0°C
  1 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.1°C / 11.0°C
  2 BF
  37%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.7°C / 11.6°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  1 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.1°C / 9.3°C
  1 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 5.6°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.1°C / 4.1°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 9.1°C
  2 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 5.9°C
  1 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.8°C
  1 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.7°C
  0 BF
  52%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  10°C 3.5°C / 9.5°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 10.8°C
  5 BF
  34%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 10.4°C
  1 BF
  39%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  1 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.7°C / 10.0°C
  2 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.6°C / 1.6°C
  2 BF
  56%

Κατάθεση του προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής

EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Εκρηκτικό κλίμα μέσα και έξω από το δικαστήριο

 • A-
 • A+

Μία προσωρινή και μία οριστική διακοπή «σφράγισαν» την Τρίτη (01/11), τη δίκη της Χρυσής Αυγής, που διεξήχθη σε κλίμα έντασης. Αρχικά, χρυσαυγίτες επιτέθηκαν -εκτός αίθουσας- σε αντιφασίστες ενώ στη συνέχεια υπήρξε ανταλλαγή συνθημάτων μεταξύ των δύο πλευρών που οδήγησε στην οριστική διακοπή της, για σήμερα. Εκείνη τη στιγμή κατέθετε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης που επικαλούμενος τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» απαντούσε στο συνήγορο της πολιτικής αγωγής. 

Νωρίς το πρωί, χρυσαυγίτες επιτέθηκαν σε αντιφασίστες προκαλώντας τεχνητή ένταση. Το γεγονός στάθηκε αφορμή για να αποχωρήσει συντεταγμένα το κοινό της Χ.Α. από το ακροατήριο.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, Σωτήρης Πουλικόγιαννης ευρισκόμενος στο βήμα του δικαστηρίου, ξεκίνησε την κατάθεσή του κάνοντας αναφορά στο Σαββατιάτικο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών»: Ο Λαγός ομολογεί: «Τους μακελέψαμε»!

Οι χρυσαυγίτες επικαλούμενοι πως δέχονται επίθεση και με διάχυτη την αίσθηση πως θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα θυματοποίησης αποχώρησαν από το ακροατήριο και ακολούθησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης.

Λίγο μετά τις 11.00, τα πνεύματα ηρέμησαν και ξεκίνησε ξανά η δίκη με τη συνέχιση της εξέτασης του Πουλικόγιαννη, από το συνήγορο της πολιτικής αγωγής Θεοδ. Θεοδωρόπουλο: 

- Από που προκύπτει σχέση και γνώση του περιφερειάρχη της Χ.Α.  Λαγού με την επίθεση;

- Έχουμε μηνύματα πριν την επίθεση και κατά τη διάρκεια του Λαγού με τον Πατέλη. Μήνυμα προς τον Πατέλη. Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών: «Παρεμπιπτόντως τα κομμούνια θα φάνε χοντρό πέσιμο σήμερα. Μάζεψε ο Τάσος καμιά 30αριά και πάνε από εκεί»

- Μετά την επίθεση γνωρίζετε να υπάρχει κάτι σχετικό που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό σας ότι ο Λαγός γνώριζε και είχε συμμετοχή στην επίθεση;

- Τα μηνύματα κατά τη διάρκεια της επίθεσης και αμέσως μετά ( 23.57)  του Λαγού με το Δεβελέκο: «Βγήκαμε και τους μακελέψαμε».

- Γίνονται άλλες αναφορές στην επίθεση;

- Ναι, υπάρχει μήνυμα του Λαγού «τους τρέχουνε τώρα».

- Υπάρχουν στοιχεία μετά την ολοκλήρωση της επίθεσης;

- Ναι, υπάρχει δημοσιοποιημένη συνομιλία Λαγού - Δεβελέκου, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, μισή ώρα μετά την επίθεση λέει «τους ισοπεδώναμε, τους διαλύσαμε, φάγανε πολύ ξύλο». Γίνεται αναφορά και στο πρόσωπό μου, ότι «ήταν αυτός που το παίζει πρόεδρος, και ήταν κάτω ανάποδα». Και γίνεται αναφορά στον Πανταζή. (...) Πάλι στην ομιλία του Δεβελέκου με το Λαγό υπάρχει και ο εξής διάλογος «Θα πάνε και πουθενά αλλού τώρα;». Και ο Δεβελέκος απαντάει «Όχι τους μάζεψα. Φύγαμε. Άρα οδηγία Λαγού, τέρμα». 

- Υπήρχε διάψευση από το Λαγό;

- Την επόμενη μέρα δημοσιεύθηκε απάντηση του Λαγού μέσα από τις φυλακές, που δε διέψευδε το περιεχόμενο της συνομιλίας. Είπε ότι ενημερώθηκε μετά για το περιστατικό και εξέφρασε άποψη, προσπαθώντας να αντιστρέψει την πραγματικότητα, ότι δήθεν οι επιτιθέμενοι ήμασταν εμείς, και ότι εμείς ήμασταν ένοπλοι και αυτοί άοπλοι. Ενώ η πραγματικότητα ήταν ακριβώς αντίθετη.

- Άρα θεμελιώνεται η γνώση του Λαγού επειδή έχει μηνύματα πριν, κατά τη διάρκεια και συνομιλία μετά. Υπάρχουν άλλα στοιχεία ότι υπήρξε ενδιαφέρον της Χρυσής Αυγής μετά τα επεισόδια;

Πάλι στα ίδια δημοσιεύματα υπάρχουν και τα υπόλοιπα μηνύματα από τοπική Χρύσης Αυγής της Νίκαιας, που στέλνονται  σε μέλη της «να είστε σε επιφυλακή να μεταβείτε στο Πέραμα με εντολή Λαγού».

EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Ανταλλαγή συνθημάτων και οριστική διακοπή

Η κατάθεση του μάρτυρα δε μπόρεσε να ολοκληρωθεί. Χρυσαυγίτες και αντιφασίστες επιδόθηκαν σε ανταλλαγή συνθημάτων με τα πιο χαρακτηριστικά να είναι: «ΕΑΜ, ΕΛ.ΑΣ., Μελιγαλάς...» από την πλευρά των αντιφασιστών και «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή» από τους χρυσαυγίτες.

Το δικαστήριο διέκοψε για την Πέμπτη (03/11) όταν ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής ρώτησε το μάρτυρα αν δόθηκε παράγγελμα για την επίθεση στο Πέραμα και αν αυτό είχε σχέση με όσα είδαμε νωρίτερα σε αυτή την αίθουσα (σ.σ. αναφερόμενος στην ομαδική και ξαφνική αποχώρηση της Χ.Α.). 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Νέο δικαστικό «όχι» στο αίτημα Πανταζή για αποφυλάκιση
Ο καταδικασθείς ως μέλος της Χρυσής Αυγής για τις επιθέσεις κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών και κατά των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ, για ακόμη μία φορά επικαλέστηκε λόγους υγείας.
Νέο δικαστικό «όχι» στο αίτημα Πανταζή για αποφυλάκιση
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Πολυετείς ποινές για την ηγεσία η πρόταση της εισαγγελέως
13 έτη για όσους έχουν καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και 7 για όσους έχουν καταδικαστεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Πολυετείς ποινές για την ηγεσία η πρόταση της εισαγγελέως
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Κώστας Παπαδάκης για Χρυσή Αυγή: Δικαιοσύνη και όχι ατιμωρησία, έστω και αργά
Την τελευταία του παρέμβαση στον δημόσιο διάλογο κάνει ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, με  επιστολή του για την Δικαιοσύνη και τη δουλειά της, λίγες πριν την απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Κώστας Παπαδάκης για Χρυσή Αυγή: Δικαιοσύνη και όχι ατιμωρησία, έστω και αργά
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Εγκληματική οργάνωση με αδιαμφισβήτητο ηγέτη»
Ξεκάθαρες απαντήσεις που αποδεικνύουν τα ψεύδη των κατηγορούμενων χρυσαυγιτών και τις ανακρίβειες της εισαγγελικής πρότασης έδωσε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος.
«Εγκληματική οργάνωση με αδιαμφισβήτητο ηγέτη»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Χρύσα Παπαδοπούλου: Ο Παύλος Φύσσας δεν δολοφονήθηκε για το τίποτα
Με τη συνήγορο της οικογένειας Φύσσα, Χρύσα Παπαδοπούλου, ξεκίνησαν σήμερα οι αγορεύσεις της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Χρύσα Παπαδοπούλου: Ο Παύλος Φύσσας δεν δολοφονήθηκε για το τίποτα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας