• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.2°C / 27.4°C
  1 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 22.5°C
  1 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.0°C / 24.4°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 20.3°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.0°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.6°C / 21.9°C
  2 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 17.3°C
  2 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.6°C / 24.0°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.6°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 26.3°C
  3 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  90%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.5°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.5°C / 22.8°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.8°C / 25.4°C
  1 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.4°C / 27.6°C
  1 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.9°C / 22.7°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.7°C / 22.6°C
  1 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  83%

Τη στιγμή που ο μάρτυρας λιποθύμησε, οι παρευρισκόμενοι έσπευσαν κοντά του για να ελέγξουν την κατάστασή του

ΕUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Ηταν «παρατηρητής», γι’ αυτό δεν είδε τίποτα! [22-12-2015]

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μέσα στην αγωνιώδη προσπάθεια της κακώς εννοούμενης υπεράσπισης της υπηρεσίας από αστυνομικούς μάρτυρες το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ο χθεσινός μάρτυρας της ομάδας ΔΙΑΣ κατέρρευσε και λιποθύμησε πιεζόμενος από τις εύλογες ερωτήσεις της προέδρου.

Ο μάρτυρας Δ. Μπάγιος, οδηγός της μίας από τις δύο μηχανές ΔΙΑΣ που βρέθηκαν στο σημείο της δολοφονίας το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου, ακολουθώντας το μοτίβο κατάθεσης των προηγούμενων μαρτύρων αστυνομικών κατάφερε να τους ξεπεράσει όλους σε... άγνοια. Ενας αστυνομικός που έλαβε σήμα για 50 ροπαλοφόρους οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στη «μοιραία» καφετέρια, έφτασε δύο μέτρα δίπλα από την πόρτα της, ακολούθησε τους 20 χρυσαυγίτες που έβριζαν τρέχοντας προς το σημείο της δολοφονίας, έφτασε στο σημείο αλλά τελικά δεν είδε τίποτα, ενώ μάλιστα ήταν, κατά τα λεγόμενά του, ο «παρατηρητής» της ομάδας. Μοναδική αποστολή του, όπως διευκρίνισε, ήταν να παρατηρεί όχι τι γινόταν μπροστά του, αλλά μόνο το αν ερχόταν κάποιος από πίσω του απειλητικά.

Πρόεδρος: Μπροστά σας δεν βλέπατε τι συμβαίνει;

Μάρτυρας: Πρέπει να κοιτάω πίσω.

Πρόεδρος: Κι αν μπροστά υπάρχει ανάγκη βοήθειας τι θα κάνετε;

Μάρτυρας:-----

Ο μάρτυρας Δ. Μπάγιος, οδηγός της μίας από τις δύο μηχανές ΔΙΑΣ που βρέθηκαν στο σημείο της δολοφονίας το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου

Αυτή η στιχομυθία επαναλήφθηκε αρκετές φορές, χωρίς ωστόσο η πρόεδρος αλλά και το δικαστήριο να καταφέρουν να μάθουν οτιδήποτε από τον μάρτυρα πέραν του ότι έφτασε εκεί με τους συναδέλφους του, είδε το πλήθος μαυροντυμένων, εύσωμων και κοντοκουρεμένων, είδε την καφετέρια, έτρεξε με τους υπόλοιπους αστυνομικούς πίσω από τους 15-20 που αποσπάστηκαν κι έτρεχαν βρίζοντας προς το σημείο της δολοφονίας και τέλος, φτάνοντας εκεί είδε 5-6 μαυροφορεμένους να φεύγουν, περαστικούς να πηγαίνουν πέρα-δώθε και τους δύο συναδέλφους του να τραβάνε πίσω τον Φύσσα.

«Είναι εντελώς περιορισμένο το τι είδατε, το τι αντιλαμβάνεστε, το τι παρατηρήσατε και δεν συνάδει με αστυνομικό που κλήθηκε στο σημείο, όπου ακόμα κι όταν φτάσατε θεωρούσατε ότι το πρόβλημα αφορούσε την καφετέρια», ήταν η τελευταία παρόμοια παρατήρηση της προεδρεύουσας Μαρίας Λεπενιώτη, που συμπλήρωσε:

«Αστυνομικός είστε! Μήπως ακόμα και στο επίμαχο σημείο (σ.σ. της δολοφονίας) είχατε ακόμα τον ρόλο του παρατηρητή;» - ήταν η τελευταία παρατήρηση πριν ο μάρτυρας ζητήσει διακοπή, για να λιποθυμήσει αμέσως μετά.

Ηταν έκδηλη χθες η αγωνία του Δ. Μπάγιου περισσότερο ίσως από όλους τους προηγούμενους μάρτυρες αστυνομικούς, να προστατεύσει από τη μία πλευρά την υπηρεσία και τον εαυτό του από τις ενδεχόμενες ευθύνες και από την άλλη να καθησυχάσει ίσως τη συνείδησή του, ίσως όμως και τον φόβο του, με τη δικαιολογία της λήθης.

Ποιον όμως συμφέρει τελικά μια παρόμοια παρουσία μαρτύρων αστυνομικών σε μια δολοφονία; Πόση σημασία έχει αυτή ειδικά η δολοφονία για τη συγκεκριμένη στάση της αστυνομίας; Αυτά είναι ερωτήματα εύλογα μεν, αναπάντητα δε.

Καμία εξήγηση

Στην πλειονότητά τους οι αστυνομικές καταθέσεις κινήθηκαν μέχρι χθες σε παρόμοιο, ίσως όχι τόσο ακραίο, αλλά πάντως εξίσου μη διαφωτιστικό πλαίσιο πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που δόθηκαν σαφέστερες περιγραφές, χωρίς φυσικά ποτέ να επιμεριστεί η οποιαδήποτε ευθύνη για την απίστευτη ολιγωρία των 8 οπλισμένων ενστόλων που δεν κατάφεραν όχι μόνο να εμποδίσουν τη δολοφονία, αλλά ούτε καν να συλλάβουν ή να προσαγάγουν έστω κάποιον από το τάγμα εφόδου, ενώ αν ο ίδιος ο Φύσσας δεν προλάβαινε να υποδείξει τον δολοφόνο του ίσως αυτή τη στιγμή ούτε ο Ρουπακιάς να μην είχε συλληφθεί.

Τελικά το δικαστήριο διέκοψε την κατάθεση για σήμερα.

Στην πρώτη ώρα της χθεσινής 41ης συνεδρίασης έγινε η αξιολόγηση της πολιτικής αγωγής και των συνηγόρων υπεράσπισης της κατάθεσης της μάρτυρα αστυνομικού Α. Λεγάτου. Αναξιόπιστη για τα έργα και τις ημέρες της Χ.Α. χαρακτήρισαν τη μαρτυρία της οι συνήγοροι τη πολιτικής αγωγής.

Υποστήριξαν ότι η κατάθεση «κινήθηκε στη λογική που κινήθηκαν όλοι οι αστυνομικοί» και ότι από τη μαρτυρία της αναδείχθηκε «η ανεπάρκεια ή και η πλήρης απραξία της αστυνομίας» το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Τόνισαν επίσης ότι «δεν συνελήφθη κανένας άλλος εκτός του Γ. Ρουπακιά» και επισήμαναν ότι οι αστυνομικοί έκριναν σοβαρό μόνο το ίδιο το μαχαίρωμα και όχι τους ροπαλοφόρους που προηγήθηκαν, ενώ έκανε μεγάλη εντύπωση ο χαρακτηρισμός του φονικού όπλου ως «μαχαιράκι».

Επιπλέον, οι συνήγοροι δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στον φόβο που, όπως είπε η μάρτυρας, ένιωσε κατά τη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος του Παύλου Φύσσα.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης τα βρήκαν όλα σωστά καμωμένα στην κατάθεση Λεγάτου, φτάνοντας στο σημείο να ισχυριστούν ότι δεν ήταν χρυσαυγίτες οι 50 μαυροντυμένοι και κοντοκουρεμένοι, ότι απλά «δυο άνθρωποι χτυπιόντουσαν», ότι όλα (σχετικά με τις κατηγορίες) έγιναν τελικά με εντολή Σαμαρά (συνήγορος Λαγού) και ότι τέλος, χάρη στους 20 (χρυσαυγίτες) που έτρεξαν στο σημείο της δολοφονίας, οδηγήθηκαν οι αστυνομικοί στη σύλληψη Ρουπακιά, φτάνοντας στον ισχυρισμό ότι αν ήταν πράγματι οργανωμένο σχέδιο, οι χρυσαυγίτες (τάγμα εφόδου) δεν θα έτρεχαν προς τα εκεί!

  

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Πήγε να δει μπάλα και δεν γύρισε ποτέ»
Με σχεδόν μηδενική παρουσία των κατηγορουμένων συνεχίστηκε χθες η δίκη της Χρυσής Αυγής. Προηγήθηκε της συνέχισης του σχολιασμού των μαρτύρων η κατάθεση της αδελφής του Παύλου Φύσσα, που είχε διακοπεί την...
«Πήγε να δει μπάλα και δεν γύρισε ποτέ»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Μια οργανωμένη δολοφονία
Με τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορητηρίου για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα να έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, όλα δείχνουν ότι ήταν οργανωμένη. Τα σχόλια της Πολιτικής Αγωγής για τις καταθέσεις...
Μια οργανωμένη δολοφονία
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ηχητικά ντοκομέντα: Ο ξεχασιάρης αστυνομικός
Η «Εφ.Συν.» δημοσιοποιεί τα απομαγνητοφωνημένα σήματα που έστειλε στο κέντρο της Αστυνομίας ο επικεφαλής της ομάδας ΔΙΑΣ, Α. Τσολακίδης, που βρέθηκε στον τόπο της δολοφονίας του Φύσσα. Τα ηχητικά ντοκουμέντα...
Ηχητικά ντοκομέντα: Ο ξεχασιάρης αστυνομικός
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Δεν φοβήθηκαν τους αστυνομικούς οι χρυσαυγίτες»
Συνεχίστηκε χθες στο Εφετείο η εξέταση του μάρτυρα ειδικού φρουρού Δ. Χατζησταμάτη με πολλές ερωτήσεις από τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης των χρυσαυγιτών. Hταν εμφανής από τις...
«Δεν φοβήθηκαν τους αστυνομικούς οι χρυσαυγίτες»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Αξι-έπαινοι αστυνομικοί
Kατά τη 42η ημέρα της δίκης για τη Χρυσή Αυγή ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ, Δ. Μπάγιος, συνέχισε την κατάθεσή του, έχοντας προφανώς συνέλθει από την προχθεσινή λιποθυμία.
Αξι-έπαινοι αστυνομικοί
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Η ομάδα ΔΙΑΣ δεν κάνει διεμβολισμό» [17-12-2015]
Τη δεύτερη μέρα που κατέθεσε η αστυνομικός περιέγραψε τη σκηνή του φόνου και τα χαρακτηριστικά των χρυσαυγιτών και προσπάθησε να καταδείξει ότι δεν είχαν ευθύνη οι 8 παρόντες αστυνομικοί, που ούτε εμπόδισαν το...
«Η ομάδα ΔΙΑΣ δεν κάνει διεμβολισμό» [17-12-2015]

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας