• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 28.4°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 25.5°C
  1 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  0 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  3 BF
  74%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 21.5°C
  0 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.9°C / 19.2°C
  1 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 28.3°C
  1 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  1 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  1 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 25.1°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 28.6°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  0 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 22.8°C
  2 BF
  91%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  77%

Κατά τη χθεσινή διαδικασία της δίκης υπεβλήθη από την υπεράσπιση για δεύτερη φορά αίτημα κράτησης μάρτυρα κατηγορίας για «ψευδή» κατάθεση

EUROKINISSI

Συντονισμένη επιχείρηση υπονόμευσης των μαρτύρων [10-11-2015]

 • A-
 • A+

​Συνεχίστηκε χθες, κατά την 38η ημέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής, η συντονισμένη προσπάθεια υπονόμευσης των καταθέσεων αυτοπτών μαρτύρων στην υπόθεση δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Για δεύτερη μάλιστα φορά υπεβλήθη αίτημα κράτησης μάρτυρα για «ψευδή» κατάθεση. Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε επικίνδυνα όταν σηκώθηκε ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού, Γ. Ρουσόπουλος, για να ζητήσει την κράτηση της μάρτυρα και την άσκηση δίωξης σε βάρος της για ψευδορκία.

Βασικό «επιχείρημα», η απάντησή της στον αναπληρωτή εισαγγελέα Στέλιο Κωσταρέλο ότι δεν τηρεί διαδικτυακή φιλία με φίλο του Παύλου Φύσσα. Η ίδια ωστόσο δήλωσε ότι απέκτησε διαδικτυακή φιλία με τον Μελαχροινόπουλο (φίλος Φύσσα) έναν χρόνο μετά τη δολοφονία.

Τον συνήγορο συνέδραμε η συνήγορος Δ. Βελέντζα, ενώ το ακροατήριο είχε αρχίσει να διαμαρτύρεται.

Η πρόεδρος διέκοψε τη διαδικασία, αλλά οι ύβρεις και οι απειλές δεν σταμάτησαν. Η εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα κράτησης για τεχνικούς λόγους. Το δικαστήριο συντάχτηκε λέγοντας διά της προέδρου ότι: «Είναι ανεφάρμοστο το άρ.337 περί κράτησης της μάρτυρα λόγω ψευδορκίας». Η πολιτική αγωγή ωστόσο ζήτησε από το δικαστήριο να τοποθετηθεί και επί της ουσίας του αιτήματος θεωρώντας αμφίσημα ερμηνευόμενη τη θέση της εισαγγελέα.

Μέρος της χθεσινής εξέτασης της μάρτυρα από την υπεράσπιση αναλώθηκε στις πορείες, τα συνθήματα και τα γραφεία άλλων κομμάτων, ενώ η ατμόσφαιρα φορτίστηκε επικίνδυνα όταν ο Γιώργος Μιχαλόλιας, συνήγορος Κουκούτση, επέδειξε στη μάρτυρα φωτογραφίες από συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που κρατούσαν κράνη και σημαίες με κοντάρια, ρωτώντας την αν της προκαλούν φόβο!

Αγγελος Βρεττός: «Ντροπή, δεν δικάζεται εδώ το ΚΚΕ, δεν είναι στο κατηγορητήριο».

Η πρόεδρος διέκοψε για λίγα λεπτά τη διαδικασία και στη συνέχεια διάβασε δήλωσή της: «Εδώ είναι αίθουσα δικαστηρίου όπου δικάζονται συγκεκριμένες πράξεις και συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι. Δεν επιτρέπεται ο χώρος να μετατρέπεται σε χώρο πολιτικής αντιπαράθεσης. Αυτή η πόλωση για πολιτικούς λόγους είναι ανεπίτρεπτη και δεν οδηγεί πουθενά. Δεν έχει θέση σε δικαστική αίθουσα».

Οι ερωτήσεις συνεχίστηκαν από την υπεράσπιση: «Η Χρυσή Αυγή κυνηγάει μετανάστες και αριστερούς. Κατά την άποψή σας αυτό είναι η επιδίωξή της; Ο στόχος της;».

Μάρτυρας: Ναι.

Υπεράσπιση: Από πού το ξέρετε;

Μάρτυρας: Από τα ΜΜΕ.

Υπεράσπιση: Είδατε το βίντεο με τον Μιχαλολιάκο να λέει είμαστε φασίστες; Πού ακριβώς;

Μάρτυρας: Είπε, είμαστε η σπορά των ηττημένων του ’45 και παρακάτω είπε «είμαστε φασίστες».

Από βιβλίο του Μπελογιάννη

Η ένταση πυροδοτήθηκε ξανά όταν ο συνήγορος Γ. Ζωγράφος επιχείρησε να υποβάλει ερώτηση βάσει αποσπάσματος από το βιβλίο του Νίκου Μπελογιάννη «Σταλινισμός», ανάγνωση την οποία του απαγόρευσε η πρόεδρος λέγοντάς του ότι «δεν είναι αντικείμενο του κατηγορητηρίου».

Παρά το γεγονός πως η Π. Καραγιαννίδου είχε καταθέσει σε ερώτηση του συνηγόρου ότι δεν γνωρίζει την οργάνωση άλλων κομμάτων, εν τούτοις ο συνήγορος (Μίχου) επέμεινε: «Η δομή και η πειθαρχία της Χρυσής Αυγής υπάρχει και σε άλλα κόμματα; Γνωρίζετε αν στο κόμμα της Χρυσής Αυγής υπάρχει συγκεκριμένη πειθαρχία; Είναι πρωτοφανές; Ή το έχετε ξανακούσει;».

Η μάρτυρας απάντησε ότι «δεν γνωρίζει».

Συνήγορος: Ξέρετε αν σε κανένα άλλο κόμμα, η προδοσία τιμωρείται;

Η πολιτική αγωγή διαμαρτύρεται έντονα στο σημείο αυτό.

Πρόεδρος: Εδώ, έχουμε μετακινηθεί πενήντα χρόνια πίσω. (...) Η πόλωση είναι μεταξύ σας, ανάμεσα στους δικηγόρους, οι λιγοστοί κατηγορούμενοι που υπάρχουν, δεν μιλάνε, πάρτε το απόφαση είμαστε στο 2015.

Συνήγορος: Ποια είναι η δομή ενός κοινοβουλευτικού κόμματος που θεωρείται συμβατή με τα δημοκρατικά ιδεώδη;

Πρόεδρος: Αλλη ερώτηση.

Συνήγορος: Εχετε ακούσει μέλη της Χρυσής Αυγής να προτρέπουν σε πράξεις βίας;

Μάρτυρας: Ναι...

Συνήγορος: Μόνο μέλη της Χρυσής Αυγής προτρέπουν σε βία. Και τι είναι βία;

Πρόεδρος: Αφήστε το τι είναι βία...

Συνήγορος: Πώς προτρέπουν σε βία;

Μάρτυρας: Με το «ό,τι κινείται, σφάζεται».

Η Π. Καραγιαννίδου ζήτησε στο σημείο εκείνο να σταθεί ο συνήγορος σε μεγαλύτερη απόσταση, γιατί «την αγχώνει». Ο δικηγόρος που είχε πλησιάσει σε απόσταση εκατοστών τη μάρτυρα απομακρύνθηκε.

Συνήγορος: Την επίκληση της χρήσης βίας την έχετε ακούσει από άλλο πολιτικό φορέα;

Μάρτυρας: Δεν την έχω ξανακούσει.

Συνήγορος: Η βία της πλουτοκρατίας μπορεί να τσακιστεί μόνο με τη βία...

Πρόεδρος: Αλλη ερώτηση.

Στον ισχυρισμό του συνηγόρου Α. Μαμμή περί «δραματικών αλλαγών» στις καταθέσεις της Π. Καραγιαννίδου και κυρίως στα «περί ποινικοποίησης ιδεολογίας από το βούλευμα» η πρόεδρος ξεκαθάρισε: «Το βούλευμα αναφέρει ρητά ότι δεν το ενδιαφέρει ποινικά καμία ιδεολογία εκτός αν η ιδεολογία επιβάλλεται με βίαιο τρόπο».

Σε δράσεις κομμάτων

Οι ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης είχαν έντονη αναφορά σε δράσεις κομμάτων, ενώ η πρόεδρος έκανε συνεχώς συστάσεις για περιορισμό των ερωτήσεων στο κατηγορητήριο.

Στον σχολιασμό της κατάθεσης η υπεράσπιση των κατηγορουμένων έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει ακόμα και την παρουσία της μάρτυρα στο σημείο αποκαλώντας την «κατασκευασμένη». Αντίθετα η πολιτική αγωγή εκθείασε την παρουσία της στο δικαστήριο, όπου με παρρησία και σθένος κατέθεσε τα πραγματικά περιστατικά, με τη στάση της να αποτελεί παράδειγμα για όλους, ενώ η κατάθεσή της απέδειξε την κατηγορία για τη ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Η Ελένη Ζαφειρίου (πολιτική αγωγή ΠΑΜΕ) έκανε λόγο για προσπάθεια, από την πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων, μεταφοράς του άξονα της δίκης να κατηγορηθεί άλλο κόμμα και άλλη πολιτική οργάνωση.

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης σημείωσε ότι είναι ελπιδοφόρο ένας πολίτης να ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του. «Βλέπει όλη τη δράση του τάγματος μπροστά της, όλη τη διάρκεια της επίθεσης. Υπάρχει αντίφαση στην κατάθεση της μάρτυρος σε σχέση με αυτό που καταθέτουν οι αστυνομικοί, αλλά οι ίδιοι έχουν αντιφάσεις στις καταθέσεις τους και όχι η μάρτυρας», ενώ χαρακτήρισε την υπεράσπιση εκδικητική απέναντι στους αυτόπτες μάρτυρες.

Οταν ολοκληρώθηκαν οι σχολιασμοί της μάρτυρα το δικαστήριο διέκοψε για τις 16/12.

  

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Μάχη για την εκπροσώπηση των θυμάτων [ 23-06-15 ]
Τι υποστήριξαν οι δικηγόροι των υποθέσεων Φύσσα, ΠΑΜΕ και Αιγύπτιων στη συνεδρίαση που αναλώθηκε γύρω από το αν θα παρίσταται Πολιτική Αγωγή και για την υπόθεση της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και όχι...
Μάχη για την εκπροσώπηση των θυμάτων [ 23-06-15 ]
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η πολιτική αγωγή ζητά επιτάχυνση της δίκης της Χρυσής Αυγής
Την επιτάχυνση στη διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής, ακόμα και σε καθημερινή βάση, με την αποκλειστική διάθεση της αίθουσας εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών μέχρι τη λήξη της ζήτησαν από τον προϊστάμενο του...
Η πολιτική αγωγή ζητά επιτάχυνση της δίκης της Χρυσής Αυγής
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Επιθέσεις με το αζημίωτο
Καταθέτοντας για τρίτη μέρα ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.», Δημήτρης Ψαρράς, μίλησε για τα οφέλη που είχε η οργάνωση από τη βία που άσκησε στο ΠΑΜΕ και τη δημιουργία εργοδοτικού σωματείου στη Ζώνη, αλλά και...
Επιθέσεις με το αζημίωτο
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Ενας μαχαίρωνε, ένας έσπαγε»
Κόλαφος για τη Χρυσή Αυγή και την επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια» οι καταθέσεις δύο θυμάτων. «Νοσηλεύτηκα 20 μέρες στο νοσοκομείο με 7 φιάλες αίμα... Το ότι δεν είμαι στη θέση του Παύλου Φύσσα είναι μόνο...
«Ενας μαχαίρωνε, ένας έσπαγε»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
- Είστε δημοσιογράφοι; Γράψτε ότι φοβάμαι...
Ο Αιγύπτιος αλιεργάτης αναγνώρισε στην αίθουσα τους τέσσερις παρόντες στο δικαστήριο (Αν. Πανταζή, Μάρκο Ευγενικό, Θωμά Μαριά και Κων. Παπαδόπουλο) ως τους δράστες του άγριου ξυλοδαρμού συμπατριώτη του στο...
- Είστε δημοσιογράφοι; Γράψτε ότι φοβάμαι...
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Ηταν ένα οργανωμένο σχέδιο»
Για την απραξία της αστυνομίας το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα έκανε λόγο και χθες, κατά τη διάρκεια της 73ης δικασίμου της δίκης της Χρυσής Αυγής, ο φίλος του 34χρονου μουσικού, Ηλίας Κοντονικόλας.
«Ηταν ένα οργανωμένο σχέδιο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας