Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Τάγμα εφόδου επιτέθηκε στον Φύσσα»

Στιγμιότυπο από το δικαστήριο

EUROKINISSI / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

«Τάγμα εφόδου επιτέθηκε στον Φύσσα»

  • A-
  • A+

Αίτημα για αυτοψία και για κατ' αντιπαράσταση εξέταση κατέθεσε η υπεράσπιση σήμερα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία διακόπηκε για αύριο. Στο βήμα του μάρτυρα η Παρασκευή Καραγιαννίδου, αυτόπτης μάρτυρας στη δολοφονία, δήλωσε ότι ήταν τάγμα εφόδου αυτό επιτέθηκε στην παρέα του Παύλου Φύσσα.

Οι συνήγοροι και των δύο πλευρών (υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής) ζήτησαν και έλαβαν άδειες τόσο από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών όσο και από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά προκειμένου καθ' όλο το διάστημα της πανελλαδικής δικηγορικής αποχής (9 έως 15 Δεκεμβρίου 2015) να παρίστανται στο δικαστήριο.

Αυτό, άλλωστε, τους είχε συστήσει και η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, επισημαίνοντας ότι η υπόθεση είναι ιδιαιτέρως σοβαρή καθώς και το γεγονός ότι σε λίγο καιρό, τον ερχόμενο Φεβρουάριο, λήγει το ανώτατο όριο κράτησης του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, ο οποίος θα αφεθεί ελεύθερος.

Χίτλερ και τάγματα εφόδου

Στο βήμα του μάρτυρα κάθισε πάλι η Παρασκευή Καραγιαννίδου, που ήταν παρούσα στο σημείο της δολοφονίας τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013.

Η μάρτυρας χαρακτήρισε τάγμα εφόδου την ομάδα που επιτέθηκε εκείνο το βράδυ στο Κερατσίνι σε βάρος του 34χρονου μουσικού και της παρέας του.

«Ήταν τάγμα εφόδου αυτό που τους επιτέθηκε... Είναι ναζί», είπε η κ. Καραγιαννίδου και ακολούθησε ένταση μεταξύ της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης από τις ερωτήσεις του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Θ. Θεοδωρόπουλου προς τη μάρτυρα σχετικά με την ιεραρχία της Χρυσής Αυγής, όπως προκύπτει και από το καταστατικό της ίδιας της οργάνωσης.

Πολιτική Αγωγή: Πού εντάσσονται ιδεολογικά όσα επικαλείται η Χ.Α.;

Υπεράσπιση: Ιδεολογία ήρθαμε να κρίνουμε;

Πολιτική Αγωγή: Έχετε ακούσει σε σχέση με τον φασισμό και την εμπειρία της χώρας, τι ήταν τα Ες-Ες;

Υπεράσπιση: Τι σχέση έχει αυτό;

Πολιτική Αγωγή: Είναι όλα αυτά μέσα στη δικογραφία, μέσα στο βούλευμα. Τι γνώμη έχετε, κυρία μάρτυρα, για τον Χίτλερ;

Σ' αυτό το σημείο αντέδρασε η πρόεδρος του δικαστηρίου, ενώ ο συνήγορος πολιτικής αγωγής συνέχισε τις ερωτήσεις.

Πολιτική Αγωγή: Όταν στην επίσημη εφημερίδα τους γράφουν «είμαστε πιστοί στρατιώτες του ισόθεου Αδόλφου Χιτλερ» πού παραπέμπει αυτό;

Μάρτυρας: Ότι είναι ναζί...

Υπεράσπιση: Δεν ντρέπεστε...

Πρόεδρος (Μαρία Λεπενιώτη): Επιτέλους, δεν είναι αυτή συμπεριφορά μεταξύ συναδέλφων. Είσαστε δικηγόροι εδώ μέσα, κάνετε τη δουλειά σας, δεν είναι δυνατόν να λέτε «δεν ντρέπεστε», δεν είναι συμπεριφορά αυτή, σε άλλες δίκες ήσασταν στα ίδια έδρανα.

Υπεράσπιση: Όχι μ' αυτόν τον τρόπο.

Πολιτική Αγωγή: Η τακτική τους σκοπό έχει την τρομοκράτηση της μάρτυρα.

Πρόεδρος: Τελειώνετε με τις ερωτήσεις σας.

Πολιτική Αγωγή (Θεοδωρόπουλος): Υπάρχουν κάποιοι -επειδή είπατε ότι συναντιόμαστε στα ακροατήρια- με τους οποίους δεν έχω συναντηθεί ποτέ.

ΕUROKINISSI / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης η μάρτυρας επανέλαβε τον ισχυρισμό της ότι όταν ο Ρουπακιάς έφτασε στο σημείο της επίθεσης, οι υπόλοιποι δεν έφυγαν αλλά έκαναν γύρω του κλοιό.

Υπεράσπιση: Πριν πάτε στην Παναγή Τσαλδάρη είχατε κάποια πληροφορία ότι είχε γίνει συμπλοκή μεταξύ αναρχικών και χρυσαυγιτών;

Μάρτυρας: Όχι

Υπεράσπιση: Πριν έρθει ο Ρουπακιάς με το αυτοκίνητο, γινόταν συμπλοκή και με πόσα άτομα;

Μάρτυρας: Είχαν ήδη γίνει δύο επιθέσεις...

Υπεράσπιση: Ο Παύλος είχε εμπλακεί, είχε χτυπήσει κάποιους;

Μάρτυρας: Τον είχαν χτυπήσει και προσπαθούσε να ξεφύγει, να αμυνθεί....

Υπεράσπιση: Περιγράψτε τον, αμφισβητούμε την παρουσία σας εκεί...

Μάρτυρας: Τον θεωρώ ψηλό, σκούρο μαλλί.

Υπεράσπιση: Κάτι άλλο διακριτικό;

Μάρτυρας: Φορούσε βερμούδα κι από πάνω μαύρο μπλουζάκι.

Υπεράσπιση: Τίποτε άλλο στο πρόσωπό του;

Μάρτυρας: Όχι, δεν θυμάμαι. Το είδα αργότερα το πρόσωπό του...

Υπεράσπιση: Σας εκφράζει κάποιο κόμμα;

Πολιτική Αγωγή: Τα ίδια πάλι.

Τη στιγμή αυτή η μητέρα του Παύλου Φύσσα, όρθια, διαμαρτύρεται από το ακροατήριο για τις ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης.

Και πάλι νέα ένταση μεταξύ των συνηγόρων, που επέφερε νέο ξέσπασμα της πρόεδρου του δικαστηρίου.

Πρόεδρος: Δεν είμαστε ακόμα ούτε στον 15ο μάρτυρα. Έτσι όπως κάνετε θα πάμε δυο χρόνια. Είναι αδιάφορες στο δικαστήριο οι αντιπαραθέσεις μεταξύ σας, τις κάνετε μόνο και μόνο για να ακούγονται κάτω. Τι διάλογοι είναι αυτοί μεταξύ σας; Πού βρισκόσαστε;

Το μέτρο και η αντίδραση του Φύσσα μετά το μαχαίρωμα

Στα αξιοσημείωτα της σημερινής συνεδρίασης, ότι οι συνήγοροι της υπεράσπισης είχαν προσκομίσει μέτρο στην αίθουσα του δικαστηρίου για να μετρήσουν πόσο είναι τα 15 μέτρα τα οποία η μάρτυρας είπε ότι απείχε από το σημείο της δολοφονίας.

Αφού έγιναν οι μετρήσεις, η υπεράσπιση κατέθεσε γραπτό αίτημα για αυτοψία στο σημείο της δολοφονίας ώστε να διαπιστωθεί πόσο απέχει το παγκάκι στο οποίο καθόταν η κ. Καραγιαννίδου.

Επίσης, η συνήγορος υπεράσπισης Δήμητρα Βελέντζα ρώτησε τη μάρτυρα: «Τι έκανε ο Παύλος Φύσσας μετά την επίθεση». «Τι έκανε ο Παύλος Φύσσας μετά την επίθεση. Αυτό ρωτήσατε;», ρώτησε έκπληκτη η πρόεδρος του δικαστηρίου.

Στο σημείο παρενέβη η Μάγδα Φύσσα που βρισκόταν στο κοινό: «Πέθανε. Αυτό έκανε».

Τέλος, η υπεράσπιση κατέθεσε φωτογραφίες με τον έναν από τους δύο που εικονίζονται στις πρόσφατες φωτογραφίες εκπαίδευσης της Χρυσής Αυγής να εικονίζεται στο παιχνίδι «Ελλάδα έχεις ταλέντο». 

♦ Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Δολοφονία οργανωμένη βήμα βήμα»
Ο Ηλίας Κοντονικόλας, αυτόπτης μάρτυρας στον φόνο του Παύλου Φύσσα, αναγνώρισε τον Γιώργο Ρουπακιά: «Αυτός είναι ο δολοφόνος». Οι χρυσαυγίτες απασχολούσαν τον Παύλο μέχρι να φτάσει ο Ρουπακιάς «που δεν μίλησε...
«Δολοφονία οργανωμένη βήμα βήμα»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Κατέθεσε και ο «ταξιτζής» της ΕΛ.ΑΣ.
Αντιφάσεις εντόπισε η Έδρα στην κατάθεση του αστυνομικού του περιπολικού της Άμεσης Δράσης, που ξεκίνησε να καταθέτει σήμερα στη δίκη της της Χ.Α. Ο προηγούμενος μάρτυρας αναφέρθηκε σε «συντεταγμένο...
Κατέθεσε και ο «ταξιτζής» της ΕΛ.ΑΣ.
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Αντεγκλήσεις Πολιτικής Αγωγής - Υπεράσπισης
Με αντεγκλήσεις ανάμεσα στις δύο πλευτές συνεχίστηκε σήμερα η κατάθεση του αστυνομικού της ΔΙΑΣ Χρήστου Δεληγιάννη στη δίκη της Χρυσής Αυγής. «Περιουσία είναι το παιδί σου», είπε οργισμένη η Μάγδα Φύσσα στο...
Αντεγκλήσεις Πολιτικής Αγωγής - Υπεράσπισης
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Λήγει τον Φεβρουάριο το 18μηνο προφυλάκισης των κατηγορουμένων
Η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων συνέστησε επίσπευση της διαδικασίας εξαιτίας της λήξης το 18μηνου (ανώτατου χρονικού ορίου προφυλάκισης κατηγορουμένων) τον Φερβρουάριο. Τι κατέθεσε σήμερα ο...
Λήγει τον Φεβρουάριο το 18μηνο προφυλάκισης των κατηγορουμένων
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Μ. Φύσσα προς Ρουπακιά: «Δεν θα φύγω από τη ζωή αν δεν σε κρεμάσω»
Ξέσπασε για άλλη μία φορά η Μάγδα Φύσσα κατά του Γιώργου Ρουπακιά: «Απόβρασμα της κοινωνίας, θα σου κόψω το λαρύγγι». Ολοκληρώθηκε η κατάθεση της Αναστασίας Δαμίγου, ιδιοκτήτριας καταστήματος στην περιοχή που...
Μ. Φύσσα προς Ρουπακιά: «Δεν θα φύγω από τη ζωή αν δεν σε κρεμάσω»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Γ. Ρώτας: «Οι χρυσαυγίτες δεν πήγαιναν τυχαία στο σημείο»
Με την εξέταση του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ και αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας Φύσσα, Γιώργου Ρώτα, ο οποίος σήμερα προσδιόρισε πώς κινήθηκαν οι δράστες και οι αστυνομικοί που κλήθηκαν για να επέμβουν, θα...
Γ. Ρώτας: «Οι χρυσαυγίτες δεν πήγαιναν τυχαία στο σημείο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας