Μια βαρύνουσας σημασίας μαρτυρία, αυτή του Δημήτρη Κουσουρή, θύματος της δολοφονικής επίθεσης που δέχθηκε το 1998 έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων από ομάδα χρυσαυγιτών, άκουσε χθες το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στη δευτεροβάθμια δίκη της Χρυσής Αυγής, με την επίθεση σε βάρος του να συσσωρεύει τα πρώιμα χαρακτηριστικά όλων των επιθέσεων που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια, με αποκορύφωμα τη δολοφονία Φύσσα: μια πολυμελής οργανωμένη ομάδα, με ισχυρή σωματική δομή και οπλισμό, εμφανίζεται ξαφνικά, «εφ’ ενός ζυγού», όπως είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας, και τον χτυπούν γρήγορα, αφήνοντάς τον αιμόφυρτο. «Δεν έχω πολλές αναμνήσεις για το τι συνέβη μετά», σημείωσε. «Ο λόγος που βρίσκομαι εδώ είναι γιατί είχα την τύχη να είμαι από τους επιζήσαντες. Αλλοι δεν τα κατάφεραν, έχω την υποχρέωση».
Από την οργανωμένη επίθεση, για την οποία χρόνια αργότερα, και μετά την 7ετή φυγοδικία του, καταδικάστηκε τελεσίδικα ο τότε υπαρχηγός της οργάνωσης, Αντώνιος «Περίανδρος» Ανδρουτσόπουλος, ο Κουσουρής παρέμεινε στο νοσοκομείο δύο μήνες με σοβαρότατο τραυματισμό στο κεφάλι: «Διασώθηκα ως εκ θαύματος, όπως είπαν οι γιατροί, μετά από δύο εγχειρήσεις και εντατική». Η δικαστική απόφαση της υπόθεσης εισέφερε σημαντικά στοιχεία πολύ πριν χρειαστεί η δολοφονία Φύσσα ως «πικρή επισφράγιση» για να καταλάβει η Πολιτεία πως η Χρυσή Αυγή είναι στον πυρήνα της μια εγκληματική οργάνωση με κάθετη ιεραρχία και πως η στοχοποίηση των θυμάτων της αποτελεί πολιτική επιλογή της ηγεσίας.
Ιστορικός και σήμερα ερευνητής στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, ο μάρτυρας σημείωσε πως την περίοδο εκείνη ήταν γνωστό πρόσωπο στο φοιτητικό κίνημα της εποχής.
Πολιτική κάλυψη
«Μια τέτοια επίθεση που στοχοποιεί συνδικαλιστή στο κέντρο της Αθήνας δεν γίνεται να γίνει εν αγνοία της Χ.Α. Στόχο είχε να πλήξει, να τρομοκρατήσει, να δώσει το μήνυμα ότι όποιος συμμετέχει κινδυνεύει ακόμα και με τη ζωή του» είπε και αναφέρθηκε στο πώς στήριξε η ηγεσία τον «Περίανδρο» -πριν επέλθει η ρήξη του με τον Αρχηγό- μιλώντας για «σκευωρίες» και πολιτικές διώξεις εθνικιστών: «Ηταν πλήρης πολιτική κάλυψη και ταύτιση της οργάνωσης», σχολίασε. Σημείωσε, δε, την εμφανή παρουσία χρυσαυγιτών, όπως και του Μιχαλολιάκου, στη δικαστική αίθουσα, που φώναζαν συνθήματα και προπηλάκιζαν παρευρισκόμενους στο ακροατήριο. Ο μάρτυρας παραλλήλισε την υπόθεση με τη δολοφονία Φύσσα και την ακόλουθη ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον Αρχηγό, όπως και με την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ: «Είναι σαφές, είτε αφορά τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και τους συνδικαλιστές είτε τους αντιφασίστες μουσικούς. [...] Στόχος ήταν η τρομοκράτηση των ιδίων των υποκειμένων αλλά και όλων όσων τα αναγνωρίζουν. Είναι πολύ ηχηρό μήνυμα τρομοκρατίας», συμπλήρωσε, ενώ σημείωσε πως πρόκειται για μια οργάνωση με εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία του αίματος και ρητορική απανθρωποποίησης, όπως υπογράμμισε, που αποκαλεί «σκουπίδια», «άπλυτους» και «βρομιάρηδες» τους πολιτικούς της αντιπάλους, όπως αντίστοιχα οι ναζί αποκαλούσαν τους Εβραίους «φιγούρες».
Η στάση της αστυνομίας και η ασυλία που απολάμβανε η εγκληματική οργάνωση αποτελεί ακόμη μία κοινή συνισταμένη των επιθέσεων. Παρά το γεγονός πως η είδηση της επίθεσης έγινε αμέσως γνωστή, το Α.Τ. Κυψέλης «αμέλησε να καταγράψει το περιστατικό και να συλλέξει στοιχεία». «Αυτό είναι πολύ σοβαρό...» παρατήρησε η εισαγγελέας της έδρας. «Το είχαν καταγράψει εφημερίδες, το ήξερε όλος ο κόσμος, δεν το ήξερε το Α.Τ. Κυψέλης;» απάντησε ο μάρτυρας, ενώ αναφέρθηκε στους θύλακες της Χ.Α. εντός της ΕΛ.ΑΣ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας