Πτυχές της δράσης της ναζιστικής οργάνωσης στην Αθήνα και στον Πειραιά ξεδίπλωσαν οι δύο μάρτυρες που κατέθεσαν χθες στη δευτεροβάθμια δίκη της Χρυσής Αυγής. Tόσο η πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων, Νέλλη Παπαχελά, για τα πογκρόμ κατά μεταναστών, όσο και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη, Κ. Παπαδόπουλος, για τη δράση του τάγματος εφόδου της Νίκαιας -τάγμα «υπόδειγμα», όπως είπε-, και οι δύο έδωσαν εικόνες της περιόδου της ασύδοτης δράσης της Χρυσής Αυγής στους δρόμους.
Η Νέλλη Παπαχελά, δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων από το 2011 έως το 2019, αναφέρθηκε στη στάση της οργάνωσης στα δημοτικά συμβούλια το 2011, όταν δημοτικός σύμβουλος της Χ.Α. ήταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος εμφανιζόταν μαζί με ενόπλους. Η εμπειρία της ωστόσο με τη δράση της οργάνωσης ξεκινούσε νωρίτερα, ήδη από το 2008, μια περίοδο που ανέστιοι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν έμεναν στην παιδική χαρά του Αγ. Παντελεήμονα. Τότε, για πρώτη φορά η οργάνωση βρήκε έδαφος να αναπτυχθεί. «Στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, φορούσαν μαύρα ρούχα και παραλλαγές και ηγούνταν ο Παναγιώταρος» σημείωσε. Η μάρτυρας ήταν παρούσα στο πογκρόμ κατά μεταναστών που οργάνωσε η Χ.Α. στο κέντρο της Αθήνας μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη τον Μάιο του 2011: «Είδα τους μικροπωλητές να τρέχουν προς τα κάτω και να έρχεται ένα κύμα μαυροντυμένων που τους ξυλοφόρτωσαν, εκτός από τα συνθήματα. Φοβήθηκα να βγάλω φωτογραφία γιατί με είχαν απειλήσει μέσα στο δημοτικό συμβούλιο».
Με Κασιδιάρη επικεφαλής
Στη συνέχεια, ο μάρτυρας Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε δεκάδες περιστατικά με δράστες χρυσαυγίτες στον Πειραιά: μοτοπορείες, επιθέσεις σε μετανάστες και σε αριστερούς, δράσεις στις λαϊκές αγορές. Ειδική αναφορά έκανε στη στρατιωτική δράση των ταγμάτων εφόδου: «Ημουν υπαξιωματικός στον στρατό και ξέρω πώς λειτουργούν οι διμοιρίες. Δερμάτινα μαύρα, μπλουζάκια μαύρα, που έγραφαν “Πυρήνας Νίκαιας”, βαστούσαν ασπίδες ξύλινες (...) Το τάγμα εφόδου ήταν υπόδειγμα στρατιωτικής πειθαρχίας και ομοιομορφίας». Φυσικά, δεν δρούσαν μόνοι τους: «Πολλές φορές είχα δει τον κ. Κασιδιάρη να δίνει τα παραγγέλματα», τόνισε, ενώ εκ των υστέρων αναγνώρισε και τον πυρηνάρχη Νίκαιας Γ. Πατέλη να πρωτοστατεί.
Ο ίδιος δεν ξέφυγε από τη στοχοποίηση: «Ηταν Μάιος 2013. Μια ομάδα περίπου 50 ατόμων της Χ.Α., με πλήρη εξοπλισμό, με κοντάρια, σταμάτησαν μπροστά στο σπίτι μου και φώναζαν “πουτάνας γιοι, αριστεροί”, “τσεκούρι και φωτιά στα κόκκινα σκυλιά”. Αντέδρασαν οι γείτονες και τους μάζεψε ο επικεφαλής τους και φύγανε», περιέγραψε. Ο μάρτυρας, όπως τόνισε, κατήγγειλε συχνά τα περιστατικά στο δημοτικό συμβούλιο, χωρίς όμως αποτέλεσμα: «Τους είχα πει τότε “ελπίζω να μη θρηνήσουμε θύματα”. Μετά έγινε η δολοφονία Φύσσα...».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας