Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Οταν πας κάπου οπλισμένος δεν πας για να χαϊδέψεις»

Ο μάρτυρας, φίλος του δολοφονημένου, Παύλος Σεϊρλής

EUROKINISSI

«Οταν πας κάπου οπλισμένος δεν πας για να χαϊδέψεις»

  • A-
  • A+

Η 20ή συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής παρουσίασε ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι μετά την οικογένεια του Παύλου Φύσσα, χθες άρχισαν οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων.

Σημειώνεται ότι για λόγους υγείας η αδελφή του Παύλου σταμάτησε την κατάθεσή της, που θα συνεχιστεί σε μεταγενέστερο χρόνο. Πρώτος μάρτυρας και ο μόνος που κατέθεσε χθες ήταν ο φίλος του δολοφονημένου Παύλος Σεϊρλής.

Η κατάθεση

«Είμαστε φίλοι τα τελευταία 6 χρόνια», ήταν τα πρώτα λόγια του, ενώ απαντώντας στις ερωτήσεις της προέδρου περιέγραψε όλες τις φάσεις εκείνης της νύχτας.

Ο ίδιος με την υπόλοιπη παρέα βρισκόταν σε άλλη κοντινή καφετέρια («Souvenir»), μέχρι που είδε αναπάντητη κλήση από τον Παύλο, του τηλεφώνησε και έμαθε ότι εκείνος με δύο φίλους έβλεπαν τον αγώνα στο «Κοράλλι».

Περίπου στο ημίχρονο έφυγαν από το «Souvenir» και οι επτά από αυτούς, μεταξύ τους και οι δύο κοπέλες, πήγαν στο «Κοράλλι» που ήταν σχετικά κοντά για να δούνε το υπόλοιπο ματς και να συνεχίσουν όλοι μαζί τη βραδιά τους.

Πήραν μαζί τους τα δύο αυτοκίνητα, μια και τόσο ο ίδιος όσο και ο άλλος οδηγός έμεναν σε άλλη περιοχή και ήθελαν να έχουν κοντά το αμάξι. Παρκάρισαν απέναντι από το μαγαζί και κατευθύνθηκαν στην πόρτα.

Ο μάρτυρας είδε εκείνη την ώρα να βγαίνει έξω ένας «κύριος με παντελόνι παραλλαγής, μαύρη μπλούζα κι ένα μεγάλο τατουάζ (μαίανδρος) στο μπράτσο».

Στη συνέχεια, όταν του έδειξαν στην Ασφάλεια φωτογραφίες, αναγνώρισε στο πρόσωπό του τον κατηγορούμενο Μιχάλαρο, ενώ αναγνώρισε επίσης τον Αγγο και τον Τσαλίκη από την παρέα των χρυσαυγιτών.

Ο μάρτυρας μίλησε και για τους τρεις της διπλανής παρέας, που ήταν σε κάποια κινητικότητα και αντάλλασσαν συνεχώς μηνύματα στα κινητά τους.

Απαντώντας σε δεκάδες ερωτήσεις περιέγραψε το τι έγινε όταν βγήκε η παρέα τους έξω, πώς είχαν σταθεί μπροστά στα αυτοκίνητά τους στην αρχή γύρω στα τέσσερα άτομα (ο ένας κρατούσε ένα μαδέρι), ενώ σε πολύ λίγο χρόνο έφτασαν εκεί μηχανές με χρυσαυγίτες ντυμένους ομοιόμορφα, με κράνη και ρόπαλα.

Λίγα, δε, λεπτά πριν φτάσουν οι 30 με 40 χρυσαυγίτες, είχε αναλάβει «δράση» ένας κύριος με ριγέ, που τους έδινε οδηγίες να φύγουν και ότι δεν θα γίνει τίποτα, ενώ μετά πήγαινε και συνομιλούσε και με τους χρυσαυγίτες. Τελικά επρόκειτο για τον μάρτυρα εξωτερικό φρουρό των φυλακών.

O κατηγορούμενος Αναστάσιος Μιχάλαρος που αναγνώρισε ο μάρτυρας Παύλος Σεϊρλής ως αυτόν που έβγαινε από την καφετέρια «Κοράλλι», όταν έφτασε

Ο Π.Σ. μίλησε για τον φόβο που ένιωσαν ο ίδιος και οι άλλοι, για το πώς έτρεξαν να φύγουν ενώ οι μηχανές τούς κυνηγούσαν στα στενά, τους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ που βρέθηκαν εκεί κοντά, το χτύπημα που δέχτηκε ο ίδιος στον ώμο με κράνος από τον κατηγορούμενο Αναδιώτη, το ασημί αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν και οι δύο γυναίκες Σκαρπέλη και Μπαξεβανάκη (σύζυγοι Πατέλη και Αγγου).

Ηταν η φάση που ο Ρουπακιάς μέσα από το αυτοκίνητο ρώτησε τον Φύσσα ποια είναι η οδός Κεφαλληνίας και ο Φύσσας του απάντησε «αυτή είναι».

Διηγήθηκε πώς εγκλώβισαν τον Παύλο και τον Μελαχρινόπουλο, πού τον χτύπησαν, πώς κρύφτηκε ο ίδιος σε μια πυλωτή και πώς τρέχοντας είδε με την άκρη του ματιού του το ασημί αυτοκίνητο να κατεβαίνει ανάποδα την Π. Τσαλδάρη.

Μίλησε μετά για το πώς ανάμεσα σε όλο αυτό το πλήθος των οπλισμένων συνέλαβαν οι αστυνομικοί μόνο την άοπλη παρέα του Παύλου πλην του Ρουπακιά και τους μετέφεραν με χειροπέδες στο Α.Τ. Κερατσινίου.

Πώς μέσα στο ίδιο κελί δεν κατάλαβε ότι ο άνετος «κύριος» ήταν ο δολοφόνος. Εξήγησε ότι ο ίδιος δεν είδε τη σκηνή της δολοφονίας, ότι δεν φώναζαν συνθήματα αλλά βρισιές κι ότι ο ίδιος δεν άκουσε παράγγελμα.

Τον αναγνώρισε

Οταν του ζήτησαν να αναγνωρίσει μέσα στην αίθουσα τον Καζατζόγλου, είπε ότι δεν τον αναγνωρίζει.

Κατέθεσε ακόμα απαντώντας σε ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής όλα όσα ήξερε και έμαθε μετά για την πειθαρχημένη στρατιωτική δράση της οργάνωσης, για τις παρόμοιες επιθέσεις σε άλλα σημεία, για τις εντολές που έφταναν από τον γενικό γραμματέα της οργάνωσης, αλλά και τον Λαγό και όλα όσα ο ίδιος έχει αποκομίσει πλέον από τη δράση των ταγμάτων εφόδου.

Η εισαγγελέας τον ρώτησε πώς γνώριζε ότι υπήρχε εντολή δολοφονίας και απάντησε «όταν πας οπλισμένος κάπου, δεν πας για να χαϊδέψεις».

Απάντησε ακόμα ότι δεν υπήρξαν προστριβές ούτε την επίμαχη νύχτα ούτε στο παρελθόν με την παρέα τους και με τον Παύλο.

Απάντησε καθαρά ότι ο δολοφόνος κατευθύνθηκε προς τον Παύλο. «Χτυπάνε όποιον είναι διαφορετικός από αυτούς, και στη δική μου γειτονιά στο Γκάζι ξυλοκόπησαν παλιότερα τρία άτομα, ενώ εκεί κοντά έκαναν και την επίθεση στην “Αντίπνοια”», είπε όταν ρωτήθηκε για το αν γνώριζε από παλιά τη δράση της Χ.Α.

Με τις ερωτήσεις της υπεράσπισης διαφάνηκε η υπερασπιστική γραμμή των κατηγορουμένων στην υπόθεση δολοφονίας Φύσσα.

Οι ερωτήσεις κατέτειναν στη διερεύνηση της πιθανότητας να υπήρχε σκόπιμη συγκέντρωση φίλων της παρέας του Παύλου όταν στο «Κοράλλι» έγινε κατανοητό ότι υπήρχε παρέα χρυσαυγιτών.

Παρ’ όλα αυτά, τόσο η απολύτως άοπλη εμφάνιση στο σημείο της παρέας του δολοφονημένου όσο και όλες οι μέχρι τώρα καταθέσεις που έχουν γίνει γνωστές δεν περιγράφουν σε κανένα σημείο την παραμικρή συμπλοκή.

Ο συνήγορος του Πατέλη μάλιστα ρώτησε για τη στιγμή της δολοφονίας χαρακτηρίζοντάς την «συμπλοκή».

Η υπεράσπιση εξάλλου εντόπισε ανακρίβειες στην αρχική και στη μετέπειτα κατάθεση του μάρτυρα, με τον ίδιο να δηλώνει ότι στην κατάσταση σύγχυσης που βρέθηκε και τον φίλο του δολοφονημένο ήταν λογικά να ήταν αρχικά όλα μπερδεμένα και να ξεκαθαρίζουν σιγά σιγά, καθώς συνειδητοποιούσε όλα αυτά που συνέβησαν εκείνο το βράδυ.

Και χθες δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις μεταξύ συνηγόρων, ειδικά όταν η υπεράσπιση αναφέρθηκε σε βίντεο που δεν προσδιόρισε, αλλά και όταν επεδείχθη στον μάρτυρα η φωτογραφία (στοιχείο της δικογραφίας) με χρυσαυγίτες και ανάμεσά τους τον Μιχάλαρο, τον οποίο και υπέδειξε.

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η πολιτική αγωγή ζητά επιτάχυνση της δίκης της Χρυσής Αυγής
Την επιτάχυνση στη διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής, ακόμα και σε καθημερινή βάση, με την αποκλειστική διάθεση της αίθουσας εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών μέχρι τη λήξη της ζήτησαν από τον προϊστάμενο του...
Η πολιτική αγωγή ζητά επιτάχυνση της δίκης της Χρυσής Αυγής
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ο Ντερτιλής και οι κάλυκες της Χρυσής Αυγής
Τέτοια ασυλία ένιωθε ότι έχει η X.A. που οι βουλευτές της, παρότι κλήθηκαν να καταθέσουν στη ΓΑΔΑ για την υπόθεση των πυροβολισμών στην κηδεία Ντερτιλή, δεν πήγαν ποτέ ● Μόνο μετά τη δολοφονία Φύσσα, τα όπλα...
Ο Ντερτιλής και οι κάλυκες της Χρυσής Αυγής
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
- Είστε δημοσιογράφοι; Γράψτε ότι φοβάμαι...
Ο Αιγύπτιος αλιεργάτης αναγνώρισε στην αίθουσα τους τέσσερις παρόντες στο δικαστήριο (Αν. Πανταζή, Μάρκο Ευγενικό, Θωμά Μαριά και Κων. Παπαδόπουλο) ως τους δράστες του άγριου ξυλοδαρμού συμπατριώτη του στο...
- Είστε δημοσιογράφοι; Γράψτε ότι φοβάμαι...
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Φτηνές απόπειρες αποπροσανατολισμού
Συνεχίστηκε χθες -κατ’ εξαίρεση- στον Κορυδαλλό η 69η δικάσιμος με ερωτήσεις από τους συνηγόρους των χρυσαυγιτών στον μάρτυρα Μ. Ξυπόλητο, φίλο του Παύλου Φύσσα. Η βροχή ερωτήσεων που δέχτηκε ο μάρτυρας...
Φτηνές απόπειρες αποπροσανατολισμού
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Οι ροπαλοφόροι ήταν χρυσαυγίτες [16-12-2015]
Η αστυνομικός της ΔΙΑΣ Αγγ. Λεγάτου κατέθεσε ότι είδε 40-50 άτομα με ρόπαλα και κράνη και κατάλαβε ότι είναι της Χ.Α., είδε 15 να τρέχουν και 4-5 να βοηθούν τον Ρουπακιά να μαχαιρώσει τον Φύσσα. Επίσης ήταν...
Οι ροπαλοφόροι ήταν χρυσαυγίτες [16-12-2015]
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ο «ισόθεος Χίτλερ» έκανε το δικαστήριο... σαλούν [9-12-2015]
Ενταση μεταξύ των δικηγόρων που αλληλοδιακόπτονταν και νουθεσίες από την έδρα κατά τη συνέχεια της κατάθεσης της Π. Καραγιαννίδου με την υπεράσπιση να αμφισβητεί την αξιοπιστία της και να οργίζεται με τον...
Ο «ισόθεος Χίτλερ» έκανε το δικαστήριο... σαλούν [9-12-2015]

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας