Με μια χειμαρρώδη μαρτυρία για την εγκληματική δράση, τη στρατιωτική δομή και τον στενό πυρήνα της ναζιστικής οργάνωσης που λειτουργούσε υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος, συνεχίστηκε χθες η δευτεροβάθμια δίκη της Χρυσής Αυγής με την κατάθεση του δημοσιογράφου της «Εφ.Συν.» Γιάννη Μπασκάκη. Ασχολούμενος συστηματικά ως δημοσιογράφος με τη δράση της Χ.Α. από το 2012, τη χρονιά που εισήλθε στη Βουλή και σηματοδότησε την εντεινόμενη κλιμάκωση των εγκληματικών πράξεων των ταγμάτων εφόδου, ο μάρτυρας αναφέρθηκε εκτενώς στα περιστατικά, για τα οποία μίλησε με θύματα της ναζιστικής οργάνωσης στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας.
Αφού κατονόμασε λεπτομερώς ενώπιον της έδρας συγκεκριμένα περιστατικά και πρόσωπα που εμπλέκονται σε υποθέσεις, ο μάρτυρας τεκμηρίωσε τον εθνικοσοσιαλιστικό χαρακτήρα της οργάνωσης, τον οποίο είχε παραδεχθεί δημόσια ο Μιχαλολιάκος το 2012 όταν έλεγε πως «είμαστε η σπορά των ηττημένων του ’45».
«Μελετώντας τη Χ.Α., βλέπεις πως τα συνθήματά τους είναι γεμάτα με ορολογία της ναζιστικής ιδεολογίας. Aκόμη και οι δημόσιες ομιλίες τους είναι γεμάτες με συνθήματα απευθείας μεταφρασμένα από τη ναζιστική Γερμανία, όπως “αίμα - τιμή”, “ζήτω η νίκη” (Sieg Heil), “ζήτω ο Αρχηγός” (Heil mein Führer)», τόνισε. Με τη δράση στον δρόμο τα τάγματα εφόδου -κατά δήλωση και των ίδιων- επιδιώκουν να «κατακτούν περιοχές, να εξοβελίζουν και να εξοντώνουν» τους στόχους τους, είτε πρόκειται για μετανάστες είτε για όσους η Χρυσή Αυγή θεωρεί πολιτικούς της αντιπάλους.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε σε βίντεο που αποκάλυψε στην «Εφ.Συν.», μαζί με τον Δημήτρη Ψαρρά, με τη ναζιστική συναυλία στο Περιστέρι, στην οποία ήταν «παρόντα τα ηγετικά στελέχη, Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Γερμενής, Παναγιώταρος, Ματθαιόπουλος και τραγουδούσαν ναζιστικά συνθήματα».
Τεκμηρίωσε την κάθετη ιεραρχική δομή της οργάνωσης, επικαλούμενος ντοκουμέντα και δηλώσεις των ίδιων των ηγετικών της στελεχών, ενώ αναφέρθηκε και στη στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση που ακολουθούσαν τα μέλη, καθώς επίσης στην κατασκήνωση της Νέδας, όπου έχουν καταγραφεί εκπαίδευση, σκοποβολή κ.ά.
«Η βία είναι το μήνυμα»
Ο μάρτυρας τόνισε πως η εγκληματική οργάνωση πραγματοποιούσε επιθέσεις μέσω των ταγμάτων εφόδου προπαγανδίζοντας στο στενό της ακροατήριο «το μήνυμά της που ήταν η ίδια η βία» και διεκδικώντας την πατρότητα των επιθέσεων ακόμα και όταν η Χρυσή Αυγή δεν κατονομαζόταν στις καταγγελίες, αλλά, όπως παρατήρησε, όταν βρισκόταν μπροστά σε ποινικές διαστάσεις προσπαθούσε να αρνηθεί τα στελέχη, τις πράξεις και την ιδεολογία της που ήταν και το κίνητρο αυτών των εγκληματικών πράξεων. Ερωτηθείς, μάλιστα, σχετικά με τις επιθέσεις της Χ.Α. σε λαϊκές αγορές, υπογράμμισε πως οι δράσεις αυτές είχαν το χαρακτηριστικό πως ήταν «ελεγχόμενες πράξεις βίας» και πως -σε αντίθεση με τις επιθέσεις που γίνονταν στο σκοτάδι- αυτές στις λαϊκές αγορές στόχευαν στη δημοσιότητα προκειμένου και πάλι η οργάνωση να στέλνει το βίαιο μήνυμά της.

Ο Γ. Μπασκάκης επισήμανε ότι «η Χρυσή Αυγή δεν ήταν ποτέ πολιτικό κόμμα» και φόρεσε τον μανδύα πολιτικού κόμματος για να διαφεύγει από τις ποινικές της ευθύνες. Αυτό τεκμηριώνεται από πλήθος αποδεικτικού υλικού και δηλώσεων της ίδιας της ηγεσίας: ο ίδιος ο Ηλ. Κασιδιάρης, το 2011, μετά το ρατσιστικό πογκρόμ στο κέντρο της Αθήνας δήλωνε πως «όταν μπούμε στη Βουλή, θα την κάνουμε Αγιο Παντελεήμονα» αλλά και πως «εμάς τα βουλευτιλίκια δεν μας αρέσουνε, αυτά που θέλουμε είναι κάποια προνόμια που μας δίνονται, όπως η οπλοφορία με άδεια».
Μάλιστα σημείωσε πως η δήλωση της Χρυσής Αυγής ως πολιτικού κόμματος στον Αρειο Πάγο κατατέθηκε το 1983, ενώ η πρώτη χρονιά που κατέβηκε ως κόμμα σε ευρωεκλογές ήταν το 1994 και σε εθνικές εκλογές το 1996: «Κατέβηκε πολύ αργότερα στις εκλογές, γιατί πολύ απλά δεν την ενδιέφερε να κατέβει πιο πριν γιατί δεν ήταν πολιτικό κόμμα».
Αρχηγός και Πολιτικό Συμβούλιο
Ιδιαίτερα διαφωτιστική ήταν η κατάθεση του δημοσιογράφου για τη δομή της οργάνωσης που βασίζεται στην απόλυτη παντοδυναμία του Αρχηγού, ο οποίος είναι το ανώτατο πρόσωπο και από το οποίο εκπορεύονται όλες οι κεντρικές αποφάσεις, όπως περιγράφεται στο καταστατικό της Χ.Α. από τη δεκαετία του ’80. «Ο ένας και απαραβίαστος Αρχηγός ήταν ο Μιχαλολιάκος», τόνισε και συμπλήρωσε πως κάτω από τον Αρχηγό είναι το Πολιτικό Συμβούλιο, ο στενός πυρήνας του Αρχηγού που απαρτιζόταν από σταθερά μέλη, όπως οι Γ. Λαγός, Ηλ. Κασιδιάρης, Ηλ. Παναγιώταρος, Αρ. Ματθαιόπουλος και Γ. Γερμενής.
Την εικόνα της δομής αποτύπωσε σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον δημοσιογράφο το πρώην πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου, Χρ. Ρήγας, ο οποίος ανέφερε κατηγορηματικά πως «τίποτα δεν γίνεται αν δεν έχει την έγκριση του Αρχηγού». Ο μάρτυρας σημείωσε πως ο συνεντευξιαζόμενος «ρητά και κατηγορηματικά έλεγε ότι οι επιθέσεις είναι σε γνώση της ηγεσίας» και ότι όλες οι ενέργειες «είναι αποτέλεσμα του Μιχαλολιάκου και του κλειστού κύκλου του. [...] Στην ουσία, δηλαδή, είχε σκιαγραφήσει το Πολιτικό Συμβούλιο» («Ο Μιχαλολιάκος αποφασίζει για όλα», 8.12.16, «Εφ.Συν.»).
«Κουμάντο»
Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε στη συνέχεια ο Γιάννης Παπαδόπουλος, δημοσιογράφος της «Καθημερινής», ο οποίος, αν και δεν ολοκλήρωσε την κατάθεσή του, περιέγραψε τη διείσδυση της Χρυσής Αυγής στον Αγιο Παντελεήμονα το 2010, το «κουμάντο» που έκανε στην περιοχή ο Ηλίας Παναγιώταρος και τις εξαγγελίες του ότι «αν η Χ.Α. βγάλει δημοτικό σύμβουλο, τότε θα γίνει πογκρόμ και θα καθαρίσουν την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα». Ο ίδιος ήταν αυτόπτης μάρτυρας ρατσιστικής επίθεσης το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου 2010, όταν στο πλαίσιο δημοσιογραφικού ρεπορτάζ είδε τάγμα εφόδου να επιτίθεται σε μετανάστη.
Επιβεβαιώνοντας τον ηγετικό ρόλο που είχε ο Παναγιώταρος στην περιοχή, περιέγραψε πως όταν ένας άνδρας φώναξε γιατί είχε σπάσει ο καθρέφτης του αυτοκινήτου του -«δεν είχε ενοχληθεί από το χτύπημα στον μετανάστη»- εμφανίστηκε ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και τότε «εκείνος ο άνδρας τού είπε “μάζεψέ τους, εσύ τους κάνεις κουμάντο”».
● Οι καταθέσεις των μαρτύρων θα συνεχιστούν στις 13 Μαρτίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας