Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.1° 14.2°
2 BF
92%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
13.0° 7.0°
4 BF
65%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.9°
2 BF
89%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Θύελλα
14°C
13.9° 11.9°
5 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
12.0° 7.3°
1 BF
78%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.4° 5.1°
4 BF
61%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
1 BF
93%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 14.7°
4 BF
63%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.5° 18.5°
4 BF
83%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.3°
2 BF
77%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.1° 15.1°
5 BF
79%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
4 BF
72%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
15.1° 12.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.8° 14.5°
1 BF
68%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 17.8°
2 BF
79%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
17.7° 12.8°
0 BF
88%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
3 BF
84%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
11.7° 8.1°
2 BF
74%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.6° 8.6°
2 BF
81%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου, 2023
diki xysis avgis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Το φονικό στειλιάρι του τάγματος εφόδου

Μια απροκάλυπτη απόπειρα «ξεπλύματος» της εγκληματικής οργάνωσης εκτυλίχθηκε με την κατάθεση του πρώην αστυνομικού διευθυντή Πειραιά ως μάρτυρα, καθώς με διάφορες κωμικές θεωρίες υπονόησε επίμονα πως κάποιος σκευωρός «φύτεψε» στα γραφεία της Χ.Α. το ρόπαλο με το οποίο είχαν χτυπηθεί δολοφονικά τα μέλη του ΠΑΜΕ.

Την εκδοχή της... σκευωρίας σε βάρος της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή επιχείρησε έμμεσα να παρουσιάσει, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία, πρώην αστυνομικός διευθυντής του Πειραιά, που κατέθεσε χθες ως μάρτυρας κατηγορίας στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ως εν ενεργεία τότε αστυνομικός διευθυντής, ο Πέτρος Παναγιωτίδης είχε βρεθεί στα γραφεία της Χρυσής Αυγής την επομένη της επίθεσης στους αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ τον Σεπτέμβριο του 2013. Εκείνη τη μέρα, στον απόηχο της επίθεσης, το ΚΚΕ είχε καλέσει σε πορεία και για αυτό, όπως είπε ο μάρτυρας, «λάβαμε εντολές για να μην προκληθεί ζημιά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής και κάναμε φραγμό για να μη φτάσει εκεί η πορεία».

Τότε, οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα στειλιάρι πίσω από την εξωτερική μονάδα κλιματισμού των γραφείων της Χ.Α., τοποθετημένο επιμελώς, ώστε να φαίνεται ότι αποτελεί μέρος της βάσης στήριξης της μονάδας. Το συγκεκριμένο αντικείμενο αναγνωρίστηκε αργότερα από θύματα της επίθεσης ως ένα από τα όπλα που κρατούσαν οι χρυσαυγίτες που επιτέθηκαν στους αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ. Ο μάρτυρας, ωστόσο, που ευθύς εξαρχής είπε στο δικαστήριο πως οι χρυσαυγίτες «είχαν εκτίμηση και σεβασμό στο εθνόσημο», εξέφρασε μια διαφορετική άποψη.

Ο μάρτυρας υποστήριξε πως στα γραφεία «βρέθηκε ένα ξύλο μήκους 1,20 με μεταλλική απόληξη», ενώ το όπλο που φωτογραφήθηκε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών ήταν άλλο στειλιάρι «μήκους 1,10» με διαφορετική απόληξη. Ο μάρτυρας πήγε ένα βήμα παρακάτω, όταν ζητήθηκε από την έδρα να ερμηνεύσει τι ακριβώς συνέβη και ως διά μαγείας το κατασχεθέν αντικείμενο άλλαξε όταν πήγε στα χέρια των προανακριτικών υπαλλήλων:

Εισαγγελέας: Τώρα αυτό σημαίνει ότι είτε κάποιος το άλλαξε, είτε μέλος της Χ.Α. είτε σκευωρός.

Μάρτυρας: Εγώ λέω ότι δεν ήταν αυτό που παραδώσαμε.

Εισαγγελέας: Βλέπετε καμία λογική εξήγηση;

Μάρτυρας: Ισως, αλλά αν δεν έχεις αποδείξεις... Αυτό που μπορώ να πω εγώ είναι ότι δεν είναι αυτό που παραδώσανε, τώρα αν το άλλαξαν ή το παραποίησαν, δεν πήγε από εμάς ούτε σε μέλος της Χ.Α. ούτε σε μέλος του ΚΚΕ, πήγε στους προανακριτικούς υπαλλήλους και οι διαφορές είναι συγκεκριμένες.

Ο μάρτυρας όμως δεν αμφισβήτησε απλώς το όπλο ως στοιχείο του εγκλήματος, αλλά και την ίδια την πιθανότητα να είναι των χρυσαυγιτών: «Δεν είναι χαζοί οι χρυσαυγίτες», υποστήριξε. «Θα μπορούσαν να έχουν πετάξει το στειλιάρι στον μόλο μετά την επίθεση, δεν το κρύβεις σε δημόσιο χώρο», συμπλήρωσε, παρά το γεγονός πως είναι γνωστό ότι τα τάγματα εφόδου έφεραν συγκεκριμένο δολοφονικό οπλισμό που χρησιμοποιούσαν στις επιθέσεις τους. Ηταν εμφανής η προσπάθεια του μάρτυρα να υπονοήσει πως κάποιος, για να ενοχοποιήσει τη Χρυσή Αυγή, «φύτεψε» από το προηγούμενο βράδυ το στειλιάρι στο σημείο για να το βρουν αργότερα οι αστυνομικοί.

Μετά τον εντοπισμό του όπλου, ακολούθησε έρευνα στα τοπικά γραφεία της Χ.Α. Ο Ι. Λαγός έφτασε, όπως είπε ο Παναγιωτίδης, «πολύ αργότερα και μάλιστα αγουροξυπνημένος» και είχε μια «λεκτική αντιπαράθεση» με την εισαγγελέα που βρέθηκε στο σημείο. Η, κατά τον μάρτυρα, «λεκτική αντιπαράθεση» είχε περιγραφεί ως ευθύς προπηλακισμός και παρεμπόδιση της έρευνας («μουνόπανα, γαμώ την Παναγία μου, τι θέλετε εδώ, φύγετε!»), τόσο από άλλους αυτόπτες μάρτυρες όσο και από τον ίδιο, σε παλαιότερη κατάθεσή του.

Αναπόφευκτα η στάση του συνταξιούχου σήμερα αστυνομικού διευθυντή προκάλεσε αντιδράσεις. Πόσο μάλλον που υποστήριξε ότι «οι κεφαλές της Χ.Α., οι βουλευτές δηλαδή, δεν δημιουργούσαν πρόβλημα» στον Πειραιά και πως εντάσεις υπήρχαν από «υποστηρικτές» τους, υπερτονίζοντας πως «δεν έχουν καταγραφεί επεισόδια». Λίγο αργότερα, βέβαια, υποστήριξε ότι «εγώ τους προσήγαγα όταν υπήρχαν προστριβές» και απευθύνθηκε στον ίδιο τον κατηγορούμενο Λαγό, που καθόταν ακριβώς από πίσω του στο εδώλιο, προκειμένου να τον βοηθήσει να θυμηθεί συγκεκριμένα περιστατικά: «Ενα λεπτό, κύριε Λαγέ, πόσους πήγα μέσα; 80 άτομα ήσασταν;», «Πείτε, κε Λαγέ», «μισό λεπτό, γιατί πάνε να μας προσάψουν ότι είμαστε χρυσαυγίτες, από ’δώ το πάνε, από ’κεί το πάνε...».

Μάρτυρας από τα παλιά

Ο Πέτρος Παναγιωτίδης ήταν αυτόπτης μάρτυρας σε εισβολή της Χρυσής Αυγής σε Δημοτικό Σχολείο του Περάματος το 2017. Ο υπόδικος τότε Ι. Λαγός μαζί με ομάδα περίπου 20 ατόμων είχαν τραμπουκίσει δασκάλους και γονείς, με αφορμή απόφαση να φοιτήσουν στο συγκεκριμένο σχολείο προσφυγόπουλα από το Σχιστό. Ηταν η εποχή που η πρωτοβάθμια δίκη της Χ.Α. βρισκόταν στον τρίτο χρόνο της ακροαματικής διαδικασίας και, λίγες μέρες αργότερα, ο Παναγιωτίδης είχε εμφανιστεί στο δικαστήριο με την ιδιότητα του μάρτυρα, εξηγώντας πως «προχθές έπαιξα ξύλο με χρυσαυγίτες» και πως «είμαι κι εγώ παθών». Στη χθεσινή συνεδρίαση ο μάρτυρας ανακάλεσε, παρουσιάζοντας τον Λαγό ως εκείνον που... καταλάγιασε την ένταση ενός απροσδιόριστου «όχλου»:

Μάρτυρας: Αλλο το περιστατικό στο σχολείο, άλλο αυτό. Οταν ήρθε τότε ο Λαγός στο σχολείο, πειθάρχησαν όλοι από πίσω του και δεν πέρασαν μέσα. [...] Εγώ ξέρω ότι σταμάτησε το επεισόδιο.

Θ. Καμπαγιάννης: Και πώς εξηγείτε ότι κάποια άτομα πειθάρχησαν στην παρουσία βουλευτή και όχι στη νόμιμη αρχή;

Μάρτυρας: Ο όχλος...

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το φονικό στειλιάρι του τάγματος εφόδου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας