«Ηταν ένα δυνατό σοκ για εμένα. Θεώρησα ότι πήγαν να με φάνε ζωντανό. Δέχτηκα επίθεση με κάποιο από τα ρόπαλα που κρατούσαν και είχε αιχμηρές απολήξεις. Χτύπησα στον αγκώνα, η ουσία όμως δεν είναι ότι χτύπησα εκεί, αλλά ότι αν δεν προστάτευα με το χέρι μου το κεφάλι μου, το τραύμα θα ήταν στον λαιμό. Την ώρα του μακελειού έβαλα το χέρι μπροστά μου για να καλυφθώ και με βρήκε εκεί».
Με αφοπλιστική αμεσότητα ο Νίκος Ζύμαρης, μεταλλεργάτης από το Πέραμα και μάρτυρας στη δευτεροβάθμια δίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, περιέγραψε χθες την ανθρωποκτόνο πρόθεση του τάγματος εφόδου που επιτέθηκε στους αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ τον Σεπτέμβριο του 2013 στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Θύμα και ο ίδιος της επίθεσης, χτυπήθηκε με ρόπαλο που του προκάλεσε σοβαρό τραύμα στο χέρι. «Πήγα στο Θριάσιο Νοσοκομείο και μου έκαναν τρία ράμματα. Οι γιατροί μού έλεγαν ότι η πληγή ήταν τόσο βαθιά που μπορούσαν να βάλουν το δάχτυλό τους μέσα», είπε στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, δείχνοντας στην έδρα την ουλή που είναι ορατή μέχρι σήμερα. Στόχος, όπως τόνισε, ήταν «η ιδεολογική μας εξόντωση. Οχι προσωπικά του Ζύμαρη και του Πουλικόγιαννη, αλλά των κομμουνιστών και του ΠΑΜΕ. Εβλεπαν το ΚΚΕ όταν μας επιτέθηκαν», ανέφερε, υπογραμμίζοντας τη στρατιωτική ακρίβεια που χαρακτήριζε την ενέδρα.
Εκτενώς σχολίασε και την οργανική σύνδεση των δραστών με το ηγετικό τους κέντρο, αναφέροντας μεταξύ άλλων και τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για την ανταλλαγή μηνυμάτων ανάμεσα στον Ι. Λαγό και τους πρωτόδικα καταδικασμένους χρυσαυγίτες Δεβελέκο και Α. Πανταζή.
«Η επίθεση σχεδιάστηκε και πέτυχε. Απλά δεν επετεύχθη ο σκοπός», συμπλήρωσε περιγράφοντας το χτύπημα στο κεφάλι που δέχτηκε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, που βρισκόταν με τους υπόλοιπους συνδικαλιστές στο σημείο. «Πιστεύω ότι θεωρούσαν ότι σκότωσαν τον Σωτήρη εκείνο το βράδυ. Επειδή δεν σκότωσαν τελικά, δεν σημαίνει ότι δεν το προσπάθησαν. (...) Είμαι σίγουρος ότι όταν έφυγαν, πίστευαν ότι είχαν σκοτώσει».
Ο μάρτυρας, ερωτηθείς για τη δημόσια στάση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής μετά την επίθεση εις βάρος τους, υπενθύμισε την ποινική ευθύνη του διευθυντηρίου της οργάνωσης. Οχι μόνο μέσα από τη μη αποδοκιμασία της βίας αμέσως μετά την επίθεση, αλλά και μέσω της ενεργοποίησης ενός μηχανισμού συγκάλυψης των πράξεών τους: «Την επόμενη μέρα, έντυπα της Χ.Α. διέψευδαν το γεγονός λέγοντας ότι είμαστε συκοφάντες και ψεύτες. Είναι συγκάλυψη, επιβράβευση και παρόρμηση από τους από πάνω ότι μπορούν να συνεχίσουν, ότι μπορούν να κάνουν ένα έγκλημα χωρίς να υφίστανται ποινικές ευθύνες».
Τη σκυτάλη πήρε μετά ο Ιορδάνης Πουντίδης. Βετεράνος μεταλλεργάτης στη Ζώνη Περάματος, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου επί 17 χρόνια και ένας από τους συνδικαλιστές που τραυματίστηκαν εκείνη τη βραδιά. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, ο μάρτυρας κατονόμασε τον Αντώνη Χατζηδάκη και τον πυρηνάρχη Περάματος, Τάσο Πανταζή, ως βασικούς δράστες της επίθεσης. Ο Χατζηδάκης, τόνισε, ήταν εκείνος που είπε «τώρα γίναμε», δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσει η επίθεση του τάγματος εφόδου, ενώ η επίθεση έληξε λίγα λεπτά αργότερα με το παράγγελμα λήξης: «Το Πέραμα από εδώ».
Γνωστός του Πουντίδη ήταν ο Χατζηδάκης τον οποίο, όπως είπε, ήξερε καλά γιατί δούλευε κι αυτός στα καράβια. «Μου λέγαν ότι είναι χρυσαυγίτης», συμπλήρωσε και περιέγραψε μια συνομιλία που είχαν κάποιους μήνες πριν από την επίθεση κατά του ΠΑΜΕ: «Κάποια στιγμή μού είπε μέσα στο καράβι που ήμασταν “Είμαι το δεξί χέρι του Λαγού, εγώ κάνω ό,τι θέλω στο Πέραμα”. Περηφανευόταν ότι κάποια στιγμή μαζεύτηκαν πολλοί χρυσαυγίτες μαζί και “τσάκισαν με μηχανάκια τρεις Πακιστανούς στο Κορωπί” με απόφαση Λαγού».
Ο μάρτυρας έζησε από κοντά και τη νύχτα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Ο αντιφασίστας μουσικός ήταν αδελφικός φίλος του γιου του: «Βρέθηκα και στο νοσοκομείο τη νύχτα που το δολοφόνησαν το παιδί, τον αγαπούσα και με αγαπούσε. Βλέπω τη μάνα του και μου λέει “το έφαγαν το παιδί μου”. (...) Μάλιστα, ο Φύσσας έκανε συχνά μεροκάματα μαζί με τον πατέρα του, που ήταν και ο ίδιος εργαζόμενος στη Ζώνη. Ηταν ενεργός και στο σωματείο μας».
«Συνυπήρξαν ως εργαζόμενοι στη Ζώνη ο Φύσσας με τον Μιχάλαρο;», ρώτησε η πρόεδρος της έδρας. Ο Αναστάσιος Μιχάλαρος, επίσης εργάτης στη Ζώνη, έχει πρωτόδικα καταδικαστεί για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση ως μέλος του τάγματος εφόδου. «Το ότι τον γνώριζε, τον γνώριζε και πολύ καλά. Δεν γνωρίζω όμως αν είχαν δουλέψει μαζί», σχολίασε ο μάρτυρας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας