• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.4°C / 20.7°C
  0 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.0°C
  0 BF
  80%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 19.0°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 17.3°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 14.4°C
  3 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.2°C / 17.6°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 20.3°C
  2 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 11.9°C / 16.9°C
  1 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.1°C / 21.8°C
  2 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 15.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 15.0°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 13.8°C / 20.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 20.9°C
  1 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.3°C / 17.0°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.1°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  1 BF
  84%

Με διαφορετικές επιχειρηματολογίες οι τοποθετήσεις των δικηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι μάλιστα έκαναν αναφορές και για τις πολιτικές απόψεις των συνηγόρων και των θυμάτων

Αντικρουόμενες απόψεις [ 26-06-15 ]

 • A-
 • A+

Η χθεσινή 8η συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή χαρακτηρίστηκε από διακοπές στις αγορεύσεις των δικηγόρων των θυμάτων, αλλά και από τις συχνές αναφορές της υπεράσπισης ακόμα και στις πολιτικές απόψεις συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής, αλλά ακόμα και σε και σε εκείνες των θυμάτων.

Στο ξεκίνημα της διαδικασίας αγόρευσαν οι υπόλοιποι υπερασπιστές των θυμάτων της επίθεσης στο ΠΑΜΕ.

Χ. Στρατής: «Η πάγια νομολογία και θεωρία μας έχει θεσπίσει πέρα από τη διεκδίκηση της χρηματικής αποζημίωσης - αποκατάστασης και τη διασφάλιση της συμμετοχής του θύματος στην ποινική διαδικασία με σκοπό την υποστήριξη της κατηγορίας».

Ο Α. Αντανασιώτης αναφέρθηκε στους κατηγορούμενους που επιχειρούν να τεμαχίσουν το κατηγορητήριο, να αποβάλουν την Πολιτική Αγωγή για να απαλλαγούν από εγκληματικές ευθύνες. «Επιχειρηματολογούν σαν να διεξάγεται η δίκη με τέσσερα διαφορετικά κατηγορητήρια, τα τρία για τις επιμέρους υποθέσεις με τα οποία δικάζονται οι αυτουργοί και συνεργοί και το τέταρτο ξεχωριστό για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης με το οποίο δικάζονται και οι κατηγορούμενοι διευθύνοντες».

Ενταση προκλήθηκε όταν η συνήγορος Ελένη Ζαφειρίου χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή ως «το απεχθέστερο μόρφωμα της ιστορίας» και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα «βορβορώδες έγκλημα». Αντέδρασε ο Τ. Μιχαλόλιας, αδελφός και συνήγορος του αρχηγού της Χ.Α., που φωνάζοντας ζήτησε να παραμείνει η συνάδελφος «στους νομικούς χαρακτηρισμούς». Η δικηγόρος συνέχισε λέγοντας ότι οι αντιδράσεις των κατηγορουμένων στην παράσταση πηγάζουν από τον φόβο τους για την αλήθεια και εντάσσονται στην προσπάθεια των κατηγορουμένων βουλευτών να απαλλαγούν από την «ενοχλητική παρουσία» των θυμάτων και των συγγενών τους.

Τέλος τις αγορεύσεις της Πολιτικής Αγωγής ολοκλήρωσε ο Α. Βρεττός, αναφερόμενος στην «ιστορία» της Χρυσής Αυγής από τη δεκαετία του ‘80, που αργότερα «ντύθηκε» με το μανδύα του κόμματος. «Η επιχειρησιακή της δράση είχε εγκληματικό χαρακτήρα και συγκεκριμένους κάθε φορά εξατομικευμένους στόχους». Τόνισε ότι είναι καλό να ακούγεται στο ακροατήριο το γιατί παραπέμπονται όλοι αυτοί και ότι είναι η ουσία της δημοσιότητας της δίκης το να κατανοεί ακόμα και ο κοινός νους ποια είναι η δράση και τα εγκλήματά τους.

«Το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης είναι αυτοτελές. Γι’ αυτό τον λόγο δικαιούμαστε να παραστούμε ως πολιτική αγωγή σε βάρος όλων των κατηγορουμένων. Η παραπομπή θεμελιώνει το δικαίωμα παράστασης και η υπεράσπιση το αρνείται διότι δεν θέλει απέναντί της αντίπαλο».

Περί... νομολογίας

Κλείνοντας αναφέρθηκε στη νομολογία που είναι από τη φύση της ζώσα και λειτουργεί πάντα προωθητικά. «Είναι κοινός δόλος και συναπόφαση. Δεν γέννησαν τα εγκλήματα την οργάνωση, έγινε ακριβώς το αντίθετο». Τέλος, σημείωσε ότι το βούλευμα παρέχει στο δικαστήριο το δικαίωμα να αποδεχτεί την παράσταση διότι θα ήταν συνεισφορά υπέρ της εγκληματικής οργάνωσης να ειπωθεί ότι ο αρχηγός της δεν ευθύνεται και η οργάνωση είναι απειλή για την κοινωνία».

Ακολούθησαν οι δευτερολογίες της υπεράσπισης, που κράτησαν πάλι τις διαφορετικές αποστάσεις ως προς το μέγεθος αποδοχής της παράστασης Πολιτικής Αγωγής, ενώ αρκετοί συντάχτηκαν με την εισαγγελική πρόταση. Οι συχνές αναφορές στον δημοκράτη καθηγητή Μανωλεδάκη ήταν και πάλι η δεξαμενή επιχειρημάτων της υπεράσπισης των χρυσαυγιτών.

Ο Ε. Αλιγιζάκης δήλωσε ότι «έφτασε να έχει η Ελλάδα τρεις φορές περισσότερες οργανώσεις από αυτές των... Κάτω Χωρών» και συμπλήρωσε ότι «μόνο η ένταξη και η συμμετοχή σε ενδεχόμενη εγκληματική οργάνωση δεν αρκεί, ενώ μπορεί και κάποιος να έχει αποχωρήσει». Αλλος συνήγορος, απαντώντας στον ισχυρισμό ότι οι δράστες δεν γνώριζαν τα θύματα, αλλά εκτελούσαν εντολές της οργάνωσης, απάντησε ότι συχνά σε δολοφονίες οι δράστες δεν γνωρίζουν τα θύματα! Συμπλήρωσε ότι το βούλευμα δεν «τόλμησε» να αποδώσει ηθική αυτουργία.

Ο Τ. Δημητρακόπουλος (συν. Αρβανίτη) χαρακτήρισε υποκειμενισμό και όχι κριτήριο τη «σκέψη ότι εάν δεν υπήρχε η οργάνωση δεν θα υπήρχαν τα εγκλήματα». Αλλοι συνήγοροι αναφέρθηκαν στη μη αποδεκτή έννοια της συλλογικής ευθύνης και στο ότι η τέλεση των πράξεων και η ζημιά των παθόντων δεν σχετίζεται με την ένταξη και διεύθυνση της οργάνωσης.

Το βούλευμα

Ο συνήγορος του πυρηνάρχη Πανταζή είπε ότι το βούλευμα «αναγνωρίζει τη Χρυσή Αυγή ως οργάνωση με τέλεια πειθαρχία σε βαθμό που σε κάθε πράξη των αξιωματούχων και των μελών να προέρχεται από τον αρχηγό. Είναι κάπως σόλοικο λοιπόν να υπάρχει μόνο για τους δικούς μου πελάτες το δικαίωμα να ανακρίνονται για την εγκληματική οργάνωση. Τα απλά μέλη και οι υποστηρικτές πρέπει να έχουν κι αυτοί δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, και όχι να επωμίζονται όλο το βάρος της εγκληματικής οργάνωσης».

Ενδιαφέρουσα ως προς τις διαφορετικές απόψεις ήταν και η τοποθέτηση του ενός από τους δικηγόρους του Κούζηλου (και 4 άλλων), που ζήτησε σε αντίθεση με τον έτερο συνήγορο Κούζηλου, τον Β. Καπερνάρο, αποβολή συνολικά της Πολιτικής Αγωγής για την εγκληματική οργάνωση, είτε έχουν συγκεκριμένα αδικήματα είτε όχι.

Ο συνήγορος του Λαγού μίλησε για ένα «απλό πύρινο λόγο» του βουλευτή, που σε καμιά περίπτωση δεν υποκίνησε την επίθεση στους Αιγύπτιους, που έγινε ως γνωστόν την επόμενη ημέρα. Στο σημείο εκείνο ο συνήγορος μίλησε για πρακτικές των δικών της Μόσχας και αμέσως ερωτήθηκε από την πλευρά της Πολιτικής Αγωγής γιατί δεν αναφέρθηκε καλύτερα στις δίκες της Νυρεμβέργης. Πολλές αγορεύσεις αναφέρθηκαν στις πολιτικές απόψεις των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής αλλά ακόμα και των θυμάτων. «Μπορεί οι Αιγύπτιοι θύματα να ήταν κομμουνιστές κι αυτοί», τόνισε ο συνήγορος Λαγού.

Τέλος αρκετοί χαρακτήρισαν σαθρές και πολιτικές τις κατηγορίες, πρωτοφανείς τις αντιφάσεις του βουλεύματος, «παρά τις προσπάθειες Ντογιάκου», ενώ ακόμα και ο συνήγορος του Ρουπακιά ζήτησε να μην παρασταθεί Πολιτική Αγωγή στον πελάτη του για την εγκληματική οργάνωση, αλλά μόνο για την οικογένεια.

Η δίκη διεκόπη για τη Δευτέρα, όπου θα δευτερολογήσουν οι υπόλοιποι συνήγοροι υπεράσπισης.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Αλλαγή αίθουσας και επιτάχυνση στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Η πολύμηνη καθυστέρηση της διεξαγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής με τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις για αλλαγή της αίθουσας, με την -επί μήνες- άρνηση των δικηγορικών συλλόγων να δοθεί τελικά η άδεια για τη...
Αλλαγή αίθουσας και επιτάχυνση στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ξεμπλοκάρει η δίκη της Χρυσής Αυγής
O δρόμος είναι πλέον ανοιχτός για την επανέναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, η οποία έχει σταματήσει να διεξάγεται εδώ και περίπου πέντε μήνες, λόγω της αποχής των δικηγόρων. Ο ΔΣΑ επιτέλους αντιλήφθηκε τη...
Ξεμπλοκάρει η δίκη της Χρυσής Αυγής
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η αγόρευση στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Πολύτιμη για την κατανόηση του ποινικού αλλά και του πολιτικού ζητήματος της δράσης της ναζιστικής οργάνωσης είναι η αγόρευση του δικηγόρου Κώστα Παπαδάκη, που κυκλοφορεί πλέον και σε βιβλίο. Δημοσιεύουμε...
Η αγόρευση στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Η κυρία εισαγγελέας υιοθέτησε πλήρως τις φαιδρές εξηγήσεις της ηγεσίας της Χ.Α.»
Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, Μάνος Μαλαγάρης, σχολίασε πολλές φορές την εισαγγελική πρόταση κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του.
«Η κυρία εισαγγελέας υιοθέτησε πλήρως τις φαιδρές εξηγήσεις της ηγεσίας της Χ.Α.»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Επιθέσεις οργανωμένες και με εντολή της ηγεσίας
Μία μετά την άλλη όλες οι αγορεύσεις δικηγόρων Πολιτικής Αγωγής, οι οποίες στηρίχτηκαν στις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, ανέδειξαν το πώς όλες οι εγκληματικές ενέργειες δεν εκτελέστηκαν αυθόρμητα από...
Επιθέσεις οργανωμένες και με εντολή της ηγεσίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας