• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 13.1°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.6°C / 9.0°C
  1 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.0°C
  2 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  69%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 9.9°C
  4 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.0°C / 9.0°C
  0 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.0°C / 5.7°C
  0 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 7.6°C / 13.6°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.8°C
  1 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 7.9°C
  4 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.8°C
  4 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 8.5°C
  1 BF
  62%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.4°C / 11.7°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.8°C / 9.8°C
  4 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.9°C / 13.3°C
  1 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.5°C / 10.3°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.7°C / 9.7°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  2 BF
  34%

Δεν είναι δυνατόν να διερευνηθούν ούτε οι συγκεκριμένες κακουργηματικές πράξεις αν δεν συσχετιστεί ο ρόλος των άμεσων αυτουργών και η σχέση τους με την ηγεσία της οργάνωσης

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Υπό όρους δεκτή η Πολιτική Αγωγή [ 09-06-15 ]

 • A-
 • A+

Mόνο για όσους αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες κατηγορίες στις τρεις βασικές υποθέσεις θα μπορεί να παρίσταται πολιτική αγωγή με το δικαίωμα να εξετάζει και για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης (187.1) πρότεινε η εισαγγελέας Α. Οικονόμου. Στην επόμενη συνεδρίαση (22/6) θα τοποθετηθούν οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής.

Συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν χθες οι αγορεύσεις των υπερασπιστών των κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Οπως στις πρώτες, έτσι και στις τελευταίες τοποθετήσεις ζητήθηκε η αποβολή της πολιτικής αγωγής όσον αφορά την κατηγορία για την εγκληματική οργάνωση (αρ. 187.1).

«Δεν μπορεί ένας άσχετος τρίτος να παρίσταται ως πολιτικώς ενάγων για λόγους δημοσιότητας» δήλωσε ο συνήγορος ενός από τους κατηγορουμένους για απλή συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ο Αντ. Φούσσας, συνήγορος του ενός κατηγορουμένου που καταδικάστηκε ήδη σε ισόβια μαζί με τον συνεργό του για την εν ψυχρώ δολοφονία του μετανάστη Λουκμάν, ζήτησε να αποβληθεί η πολιτική αγωγή διότι ο πελάτης του δεν έχει καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή ούτε βρέθηκαν επάνω του στοιχεία που να τον συνδέουν. «Δεχτήκαμε ως πολιτική αγωγή τους γονείς του Λουκμάν στην πρώτη δίκη, αλλά τώρα δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία».

Στην τοποθέτησή του επόμενος συνήγορος είπε μεταξύ άλλων: «Επιμένουμε, διότι σε αυτή τη δίκη η παραμικρή τυπικότητα έχει σημασία. Η μαξιμαλιστική αυτή τάση (σ.σ. αναφέρεται στην πολιτική αγωγή) θέλει να επεκτείνει τις ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν. Αν επιτρέψετε την εκπροσώπηση, τότε θα οδηγηθούμε σε ατραπούς που θα μετατρέψουν συλλήβδην τη δικονομική τάξη. Είμαι απόλυτος και οφείλετε να αποβάλετε την παράσταση Π.Α. για το 187.1».

Μόλις ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις η πρόεδρος δήλωσε ότι το δικαστήριο θα υποβάλει αίτημα προς το Δικαστικό Συμβούλιο να αρθεί ο περιοριστικός όρος (για όποιον ισχύει) του κατ’ οίκον περιορισμού μόνο για την απρόσκοπτη πρόσβαση στο δικαστήριο ώστε να μπορούν οι κατηγορούμενοι να παρίστανται. Αμέσως αντέδρασε ο δικηγόρος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Τάκης Μιχαλόλιας, για να πει ότι θα υποβάλει ο ίδιος αίτημα για άρση των περιοριστικών όρων για τον πελάτη του.

Νομολογία

Η εισαγγελέας Α. Οικονόμου αναφέρθηκε σε αποφάσεις του Αρείου Πάγου αλλά και στη νομολογία από όπου προκύπτει ότι η δυνατότητα παράστασης για ποινική κατηγορία πέρα από την αστική αξίωση παρέχεται μόνο για την υποστήριξη της συγκεκριμένης κατηγορίας. «Ούτε επί εσχάτης προδοσίας δεν παρίσταται το Δημόσιο ως πολιτικώς ενάγων».

Συνέχισε αναφέροντας ότι η προσβολή της πολιτειακής εξουσίας του κράτους που αφορά το 187.1 (περί εγκληματικής οργάνωσης) είναι στην ουσία έγκλημα κατά της δημόσιας τάξης και στην προκειμένη περίπτωση το αγαθό είναι αυτοτελές και αυτοδύναμο, η προστασία δηλαδή του κύρους της έννομης τάξης. Αυτό, κατά την εισαγγελική πρόταση, δεν περιλαμβάνει την προστασία ιδιωτικών αγαθών και συμφερόντων αλλά ένα δημόσιο αγαθό και με την έννοια αυτή δεν μπορεί να υπάρχει αξίωση αποζημίωσης και κατά συνέπεια παράσταση πολιτικής αγωγής.

Η εισαγγελέας πρότεινε τελικά την αποδοχή πολιτικής αγωγής για τους συγκεκριμένους κατηγορουμένους των τριών υποθέσεων που συνεκδικάζονται (Φύσσας, ΠΑΜΕ, Αιγύπτιοι ψαράδες), αλλά όχι μόνο για τα συγκεκριμένα κακουργήματα που τους αποδίδονται (ανθρωποκτονία και απόπειρες ανθρωποκτονίας) αλλά και για το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Με δυο λόγια και για να γίνει η εισαγγελική πρόταση κατανοητή, θα μπορεί για παράδειγμα η πολιτική αγωγή του Παύλου Φύσσα να ερωτά τον κατηγορούμενο για συνέργεια στη δολοφονία Γ. Πατέλη και ως μέλος της διευθυντικής ομάδας της εγκληματικής οργάνωσης αλλά δεν θα έχει δικαίωμα να ερωτά τον Νίκο Μιχαλολιάκο.

Είναι όμως γεγονός ότι στην προκειμένη περίπτωση έχουμε μια οργάνωση, η οποία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο αλλά και τα συντριπτικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, λειτουργεί με απολύτως ιεραρχημένο τρόπο, επομένως δεν είναι δυνατόν να διερευνηθούν ούτε οι συγκεκριμένες κακουργηματικές πράξεις αν δεν συσχετιστεί ο ρόλος των άμεσων αυτουργών και η σχέση τους με την ηγεσία της οργάνωσης.

Στις 22 Ιουνίου θα συνεχιστεί η δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Ηταν ένα οργανωμένο σχέδιο»
Για την απραξία της αστυνομίας το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα έκανε λόγο και χθες, κατά τη διάρκεια της 73ης δικασίμου της δίκης της Χρυσής Αυγής, ο φίλος του 34χρονου μουσικού, Ηλίας Κοντονικόλας.
«Ηταν ένα οργανωμένο σχέδιο»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Απειλές κατηγορούμενου σε μάρτυρα της δολοφονίας Φύσσα
Ο κατηγορούμενος ως συνεργός στη δολοφονία του Φύσσα, Ιωάννης Καζαντζόγλου, απείλησε τη Δήμητρα Ζώρζου, η οποία τον κατονόμασε ως συνοδηγό στο αυτοκίνητο του Γιώργου Ρουπακιά. Η μάρτυρας κατέθεσε ότι έχει...
Απειλές κατηγορούμενου σε μάρτυρα της δολοφονίας Φύσσα
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Επιχείρηση παραπλάνησης
Συνήγοροι υπεράσπισης της Χ.Α. προσπάθησαν κατά τη χθεσινή, 24η ημέρα της δίκης να παρουσιάσουν μια στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας επιχειρώντας να μπερδέψουν τον μάρτυρα Δ. Μελαχροινόπουλο, φίλο του Παύλου...
Επιχείρηση παραπλάνησης
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Ο δολοφόνος είχε πάρει εντολή»
«Τα χέρια του Μιχαλολιάκου είναι βαμμένα με το αίμα του γιου μου». Αυτός ήταν ο επίλογος της συγκλονιστικής κατάθεσης του Παναγιώτη Φύσσα, πατέρα του δολοφονημένου Παύλου από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά...
«Ο δολοφόνος είχε πάρει εντολή»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Βροχή «ομαδικών» ενστάσεων [ 16-07-15 ]
Η ενιαία στάση της υπεράσπισης των κατηγορουμένων ακόμα και σε επιμέρους ζητήματα ήταν εμφανής. Υποβλήθηκε ένσταση για ακυρότητα των εντολών της άρσης απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ακόμα και στην...
Βροχή «ομαδικών» ενστάσεων [ 16-07-15 ]
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Δεν είναι όλοι βουλευτές, αλλά όλοι είναι μέλη της Χρυσής Αυγής» [ 15-07-15 ]
Σε ανεπανάληπτη γκάφα υπέπεσε ο συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στη χθεσινή συνεδρίαση της δίκης των νεοναζί, καθώς παραδέχτηκε πως όλοι οι κατηγορούμενοι είναι μέλη του...
«Δεν είναι όλοι βουλευτές, αλλά όλοι είναι μέλη της Χρυσής Αυγής» [ 15-07-15 ]

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας