• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 23.6°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.4°C / 21.6°C
  0 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.0°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.9°C
  1 BF
  97%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.4°C / 20.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.0°C / 19.4°C
  3 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 15.6°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.1°C / 27.8°C
  4 BF
  34%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  4 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  4 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  84%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 21.2°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.0°C / 23.8°C
  4 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.7°C / 23.9°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  79%

Ο Ν. Μίχος οδηγός της μηχανής και μπροστά του, πεζός ο Γ. Τσακανίκας. Ο μάρτυρας που τράβηξε τη φωτογραφία κατέθεσε ότι ήταν ακριβώς μετά την επίθεση στο «Συνεργείο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεκίνησε το εφετείο για την επίθεση της εγκληματικής οργάνωσης στο «Συνεργείο»

 • A-
 • A+

Με την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή να βρίσκεται στη φυλακή, ξεκίνησε η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την επίθεση στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» της Ηλιούπολης στις 10 Ιουλίου 2013, δύο μήνες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Τότε, παρουσία των πρώην βουλευτών Ι. Λαγού και Ν. Μίχου, η οργάνωση έφτασε με μοτο-πορεία στην κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης, όπου μέλη της προκάλεσαν φθορές στο «Συνεργείο» και τραυμάτισαν τον υπεύθυνο Παναγιώτη Δριμυλή.

Για την επίθεση καταδικάστηκαν πρωτόδικα ως ηθικοί αυτουργοί οι πρώην βουλευτές Ι. Λαγός και Ν. Μίχος και τους επιβλήθηκε οκτάμηνη φυλάκιση με αναστολή· τώρα ο μεν Ι. Λαγός έχει καταδικαστεί σε 13ετή κάθειρξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και αναμένεται να οδηγηθεί στη φυλακή όταν αρθεί η ευρωβουλευτική ασυλία του, ο δε Ν. Μίχος εκτίει ποινή πέντε ετών ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης. Καταδικάστηκαν επίσης ως φυσικοί αυτουργοί οι Γιώργος Σταμπέλος, Θωμάς Μπαρέκας, Διονύσης Αγιοβλασίτης και Χρήστος Γαλανάκης. Οι δύο πρώτοι εκτίουν ποινές εννιά ετών και έξι ετών, αντίστοιχα, για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ενώ οι δύο τελευταίοι αθωώθηκαν.

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτοί παρόντες στην επίθεση. Οπως έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», στη μοτο-πορεία συμμετείχαν οι Γ. Πατέλης, Ι. Κομιάνος, Γ. Τσακανίκας και Γ. Δήμου, όλοι μέλη του τάγματος εφόδου της Νίκαιας, που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και μόνο στον Γ. Δήμου δόθηκε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο Ν. Μίχος υπέβαλε, διά του συνηγόρου του, αίτημα αποβολής της Πολιτικής Αγωγής, το οποίο απορρίφθηκε και επετράπη να παρασταθούν οι Δημήτρης Ζώτος και Θανάσης Καμπαγιάννης. Ο πρώτος μάρτυρας που εξετάστηκε ήταν ο αστυνομικός που το απόγευμα της 10.7.2013 ενημερώθηκε από την υπηρεσία του για τη μοτο-πορεία των χρυσαυγιτών που κινούνταν από τη λεωφόρο Ποσειδώνος προς Ηλιούπολη και κλήθηκε να μεταβεί στην κεντρική πλατεία, όπου βρίσκεται το «Συνεργείο». Εκεί έφτασε αφότου είχε τελειώσει η επίθεση, διαπίστωσε ότι υπήρχαν φθορές στον χώρο και ενημερώθηκε από την αξιωματικό υπηρεσίας ότι υπήρχε τραυματίας. «Οταν γύρισα στην υπηρεσία μου, κατέθεσα ότι υπήρχαν φθορές και ότι τραυματίας ήταν ο Π. Δριμυλής», είπε ο μάρτυρας και έτσι, από την πρώτη μέρα συνεδρίασης του Εφετείου, κατέπεσε ο βασικός ισχυρισμός των χρυσαυγιτών ότι δεν προκλήθηκαν σωματικές βλάβες στον πολιτικώς ενάγοντα.

Ο αστυνομικός κατέθεσε επίσης ότι πληροφορήθηκε πως ο Ι. Λαγός πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα όπου είχαν μεταφερθεί οι προσαχθέντες, αλλά αυτό προκύπτει και από τα μηνύματα που έστειλε μετά την επίθεση ο περιφερειάρχης της οργάνωσης στον Πειραιά: «Πήγε πολύ καλά, αλλά στο τέλος κάνανε προσαγωγές», «ήρθαμε και τους γαμήσαμε», «πάμε τώρα στο τμήμα».

Η κατάθεση του αστυνομικού προκάλεσε εκνευρισμό στην υπεράσπιση και ο συνήγορος του Ι. Λαγού υπέβαλε αίτημα να αναζητηθούν οι καταγραφείσες επικοινωνίες των αστυνομικών επειδή, όπως ισχυρίστηκε, θα αποδειχθεί ότι δεν υπήρχε τραυματίας. Παρόμοιο αίτημα είχε υποβάλει στο πρωτόδικο δικαστήριο, ζητώντας να προσκομιστούν τα δελτία συμβάντων των αστυνομικών, μέσα από τα οποία όμως επιβεβαιώθηκε η παρουσία του Ι. Λαγού στην επίθεση και μάλιστα με το βουλευτικό του αυτοκίνητο.

■ Η δίκη θα συνεχιστεί στις 19 Νοεμβρίου με την κατάθεση του Παναγιώτη Δριμυλή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Γιατί δεν εξετάστηκαν τα αιτήματα αναστολών Λαγού, Μπαρμπαρούση, Πανταζή
Προφανώς οι χρυσαυγίτες επέλεξαν να μην εκδικαστούν οι υποθέσεις τους, ενώ στο επίκεντρο της δημοσιότητας είναι οι αντιφασιστικές εκδηλώσεις για τον έναν χρόνο από την καταδίκη της ΧΑ.
Γιατί δεν εξετάστηκαν τα αιτήματα αναστολών Λαγού, Μπαρμπαρούση, Πανταζή
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Τη Δευτέρα η δευτεροβάθμια απόφαση για την επίθεση στο «Συνεργείο» το 2013
Σε δυσχερή θέση βρίσκεται η υπεράσπιση των χρυσαυγιτών προσπάθησε να αντικρούσει την πρόταση της εισαγγελέως να κριθούν ένοχοι οι Λαγός, Μίχος και Μπαρέκας.
Τη Δευτέρα η δευτεροβάθμια απόφαση για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο της Ηλιούπολης το 2013
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Kατακερματισμός της υπερασπιστικής γραμμής της οργάνωσης
Παρουσία της μάνας-σύμβολο Μάγδας Φύσσα και με δεκάδες ανθρώπους (δικηγόρους, μάρτυρες, αλληλέγγυους), ξεκίνησε η δευτεροβάθμια δίκη της εγκληματικής οργάνωσης του Νίκου Μιχαλολιάκου.
Kατακερματισμός της υπερασπιστικής γραμμής της οργάνωσης
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Καρφώνει τη Χ.Α. για να γλιτώσει
Χωρίς λογική είναι η υπερασπιστική γραμμή που ακολούθησε το άλλοτε ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης, Χρήστος Ζέρβας, στη δευτεροβάθμια δίκη του για την άγρια επίθεση εναντίον του φοιτητή Αλέξη...
Καρφώνει τη Χ.Α. για να γλιτώσει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας