• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.2°C / 31.7°C
  4 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.3°C / 31.1°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.6°C / 32.8°C
  1 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 32.0°C
  2 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 27.2°C / 33.9°C
  3 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.0°C / 31.7°C
  2 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 20.6°C / 30.0°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.0°C
  2 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  1 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 28.0°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 29.0°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  2 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 34.0°C / 34.4°C
  2 BF
  36%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 30.6°C / 33.9°C
  2 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 27.0°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.9°C / 32.8°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 27.0°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 30.6°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.0°C / 31.7°C
  4 BF
  35%
Θύματα και συγγενείς δήλωσαν πολιτική αγωγή [ 13-05-15 ]

Ο πατέρας του Παύλου Φύσσα δήλωσε πρώτος διά των συνηγόρων του παράσταση πολιτικής αγωγής

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Θύματα και συγγενείς δήλωσαν πολιτική αγωγή [ 13-05-15 ]

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ηρθε χθες στο δικαστήριο η σειρά των θυμάτων της ναζιστικής οργάνωσης να διατυπώσουν τα αιτήματά τους για παράσταση πολιτικής αγωγής κατά των συγκεκριμένων φυσικών αυτουργών στις εις βάρος τους ενέργειες αλλά και του συνόλου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής, η οποία, σύμφωνα με το άρθρο 187 παρ. 1, κατηγορείται για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Η πολιτική αγωγή διεκδικεί, πέραν της τιμωρίας, και αποζημίωση για ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη.

Ο πατέρας του Παύλου Φύσσα δήλωσε πρώτος διά των συνηγόρων του παράσταση πολιτικής αγωγής, για την ψυχική οδύνη που έχει προκαλέσει στην οικογένειά του η δολοφονία του γιου του, κατά του φυσικού αυτουργού Γιώργου Ρουπακιά, των άλλων 18 εμπλεκόμενων κατηγορουμένων αλλά και κατά του αρχηγού Νίκου Μιχαλολιάκου και των βουλευτών.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικηγόρων της οικογένειας Φύσσα, Ανδρέα Τζέλη και Γιώργου Μαραγκού, στρέφονται και κατά των πολιτικών προσώπων, διότι σύμφωνα με το βούλευμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τον Νίκο Μιχαλολιάκο, συγκροτούσε εγκληματική οργάνωση που είχε την ευθύνη αλλά και την πλήρη γνώση για όλες τις εγκληματικές δράσεις.

Την ίδια στάση ακολούθησαν και τα υπόλοιπα θύματα, που δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής σε βάρος των κατηγορουμένων που φέρονται ως φυσικοί αυτουργοί των πράξεων εναντίον τους αλλά και σε βάρος της ηγεσίας ως διευθυντών της εγκληματικής οργάνωσης που έδινε τις εντολές στα μέλη και οργάνωνε τις εγκληματικές πράξεις.

Οπως εξήγησαν στο δικαστήριο οι δικηγόροι των Αιγύπτιων ψαράδων, Θανάσης Καμπαγιάννης, Κωνσταντίνος Σκαρμάς,Τάκης Ζώτος και Κώστας Παπαδάκης, «όλες οι πράξεις σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν από την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, οι κατηγορούμενοι, ως φυσικοί αυτουργοί των πράξεων αυτών, δεν έδρασαν από δική τους πρωτοβουλία αλλά έδρασαν υπό τις εντολές του Πυρηνάρχη, που λάμβανε εντολές από τον Ιωάννη Λαγό, κ.λπ., για να εξαφανίσουν από τη χώρα τους μετανάστες όπως οι συγκεκριμένοι εργάτες».

Mε το ίδιο σκεπτικό τα αιτήματα

Ο Κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στο άρθρο 187 παρ. 1 με βάση το οποίο δικάστηκαν με παράσταση πολιτικής αγωγής όλα τα μέλη της «17 Νοέμβρη». Ακολούθησαν τα αιτήματα των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ με το ίδιο σκεπτικό. Ο συνήγορος Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος (ΠΑΜΕ) εξήγησε ότι όταν στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιηθούν πράξεις που θίγουν τα ατομικά δικαιώματα, όπως αυτό της ζωής, είναι σαφές ότι μπορεί να παρασταθεί ως πολιτικός ενάγων και για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «οι απόπειρες ανθρωποκτονίας σε βάρος των συνδικαλιστών ήταν προσχεδιασμένες και στα πλαίσια της δράσης της Χρυσής Αυγής».

Ακολούθησε διακοπή, ενώ αμέσως μετά οι συνήγοροι των κατηγορούμενων βουλευτών διατύπωσαν αιτήματα για άρση των περιοριστικών όρων που επιβλήθηκαν στους πελάτες τους. Χαρακτηριστικά ο συνήγορος υπεράσπισης του Κουκούτση δήλωσε ότι εφόσον δεν είναι πλέον βουλευτής και δεν έχει μισθό πρέπει να του δοθεί η άδεια να εργάζεται.

Ο συνήγορος της Ζαρούλια δήλωσε ότι είναι δύσκολη η επικοινωνία του μαζί της διότι μένει μακριά στην Πεύκη. Ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, Τάκης Μιχαλόλιας, ζήτησε άρση των όρων που έχουν παραταθεί «παρανόμως» διότι, ενώ είναι αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεν μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του.

Ο συνήγορος του Γρέγου ζήτησε να μπορεί ο πελάτης του να ταξιδεύει στο εξωτερικό για να εκτελεί τα καθήκοντά του λόγω της επιτροπής στην οποία συμμετέχει. Τέλος, ο Αρβανίτης δήλωσε ότι δεν μπορεί να πηγαίνει στη Βουλή και να μην έχει δικαίωμα να απευθύνεται στους πολίτες με δημόσιες εμφανίσεις διότι έτσι «είμαι μισός βουλευτής»!

Αμέσως μετά επανήλθε το θέμα της αίθουσας με τοποθέτηση του Κώστα Παπαδάκη αλλά και του δημάρχου Κορυδαλλού, ο οποίος δήλωσε ότι στη συνάντηση των φορέων με τον υπουργό δόθηκε λύση που θα μπορέσει να ισχύσει από τον Σεπτέμβριο. Ο συνήγορος ζήτησε από την πρόεδρο να διατυπώσει αίτημα μεταφοράς για το μεσοδιάστημα.

«Εάν υπάρχει λύση, το δικαστήριο θα ανταποκριθεί, αλλά δεν είμαστε διοικητικοί υπάλληλοι για να διατυπώνουμε αιτήματα» απάντησε η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη. Οι συνήγοροι υπεράσπισης διά του Τ. Μιχαλόλια δήλωσαν ότι σκανδαλωδώς αγνοήθηκαν και δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν στις επαφές για την αίθουσα, για να πάρουν την απάντηση ότι κανείς δεν κλήθηκε και αντίθετα όλοι διατύπωσαν αίτημα και συναντήθηκαν με τον υπουργό για το επίμαχο θέμα. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε και διέκοψε για την Παρασκευή 15/5 στις 11 π.μ.

LIVE
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
13 χρόνια σε Μιχαλολιάκο και διευθυντήριο - Ισόβια στον Ρουπακιά
Αναλυτικά οι κατά συγχώνευση ποινές που ανακοίνωσε το δικαστήριο για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Αύριο οι αποφάσεις για την αναστολή ποινών.
13 χρόνια σε Μιχαλολιάκο και διευθυντήριο - Ισόβια στον Ρουπακιά
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Το νέο σποτ του GoldenDawnWatch για τη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης
«Ετοιμαζόμαστε. Μένουν λίγες ημέρες ακόμα. Σε αυτή την προσπάθεια, σας θέλουμε #δίπλα_μας», αναφέρει το σποτ-κάλεσμα από το Παρατηρητήριο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, που παρακολουθεί, καταγράφει και...
Το νέο σποτ του GoldenDawnWatch για τη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ανάγκη για ενημέρωση με ακρίβεια και υπευθυνότητα στη δίκη της Χ.Α.
Το Golden Dawn Watch, η πρωτοβουλία που παρατηρεί ανελλιπώς όσα λέγονται και γίνονται στις αίθουσες όπου διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής τα τελευταία τριάμισι χρόνια, εφιστά την προσοχή σε όλους τους...
Ανάγκη για ενημέρωση με ακρίβεια και υπευθυνότητα στη δίκη της Χ.Α.
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Εγγραφα που «καίνε»
Επανέναρξη για τη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης, με τη διαδικασία να μπαίνει στην τελική ευθεία ● Ανάμεσα στα αναγνωστέα έγγραφα, συνέντευξη του Ν. Μιχαλολιάκου που επιχειρεί ανεπιτυχώς να διαψεύσει τη...
Εγγραφα που «καίνε»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας