- Στις 11 το πρωί της Δευτέρας η πρόταση της εισαγγελέως για την αναστολή εκτέλεσης των ποινών.
- Ο αρχηγός και το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης,εκτός του Γιάννη Λαγού, ζήτησαν από το δικαστήριο να μην πάνε φυλακή.
- Ηλίας Κασιδιάρης, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Γιώργος Γερμενής μίλησαν οι ίδιοι στη σημερινή συνεδρίαση.
- Νέα επίθεση Γιάννη Λαγού προς τους δικαστές, αυτή τη φορά μέσω του συνηγόρου του.
Τη Δευτέρα η πρόταση της εισαγγελέως
Η συνεδρίαση διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 11 το πρωί της Δευτέρας με την πρόταση της εισαγγελέως για το αν και σε ποιους θα δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής.
«Ο Μιχαλολιάκος πληροί όλες τις προϋποθέσεις για αναστολή»
Ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, Δ. Παπαδέλης, ζήτησε από την έδρα να λάβει υπόψιν της ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος είναι αρχηγός κόμματος και αναρωτήθηκε «ποιος θα αποζημιώσει τον Ν. Μιχαλολιάκο όταν αθωωθεί στο Εφετείο, γιατί είμαι σίγουρος ότι είναι αθώος, συντάσσομαι στο 100% σε αυτό με την κυρία εισαγγελέα».
«Στο πρόσωπό του πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για να πάρει την αναστολή», είπε επίσης και έκανε λόγο για τεράστιες συνέπειες στην προσωπική και κοινωνική του ζωή αν φυλακιστεί.
Στην αίθουσα δεν βρίσκεται ο Τάκης Μιχαλόλιας και ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης εκπροσωπήθηκε μόνο από τον Δ. Παπαδέλη.
Βολές Γ. Λαγού στην έδρα
Σε εμφανώς δύσκολη θέση, καθώς ένιωσε την ανάγκη να διαχωρίσει τη θέση του λέγοντας «το επάγγελμά μας είναι να μεταφέρουμε τις εντολές των πελατών μας», ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού εξήγησε ότι δεν θα τοποθετηθεί αλλά θα διαβάσει στο δικαστήριο δήλωση του ευρωβουλευτή.
«Ο εντολέας μας, ειδικά μετά από μια ερώτηση που δέχτηκε σήμερα μάρτυρας από την εξ αριστερών εφέτη, αν εργάζεται και πού η σύζυγος του κυρίου Ηλιόπουλου, θεώρησε δεδομένο ότι υπάρχει προκατάληψη προς το δικαστήριο και θα προβεί σε δήλωση χωρίς να ζητήσει τίποτα», είπε ο συνήγορος και συνέχισε με την εξής δήλωση:
«Το δικαστήριο ενήργησε μεροληπτικά εις βάρος μου, με καταδίκασε βάσει εντολών, θα προσφύγω στα ευρωπαϊκά δικαστήρια προκειμένου να αποδείξω το τι έλαβε χώρα. Πεντέμισι χρόνια όφειλε η Δικαιοσύνη να αντιληφθεί όσα αντιλήφθηκαν εισαγγελείς και δικαστές και ενώ όφειλε να είναι τυφλή, αποδείχθηκε ότι ενεργούσε κατόπιν εντολών».
Η εφέτης Γεσθημανή Τσουλφόγλου ρώτησε νωρίτερα τον αδελφό του Παν. Ηλιόπουλου, ο οποίος επικαλούνταν οικονομικά προβλήματα του αδελφού του, αν εργάζεται η σύζυγός του.
Η απάντησή του ήταν ότι η σύζυγός του καταδικασμένου πρώην βουλευτή εργάζεται ως συνεργάτιδα του Γιάννη Λαγού στο Ευρωκοινοβούλιο και ότι τα παιδιά του βρίσκονται στις Βρυξέλλες.
Η ίδια ερώτηση έγινε από την πρόεδρο σε όλους τους μάρτυρες που προσήλθαν σήμερα και χθες στο δικαστήριο.
Ο συνήγορος του Χρήστου Παππά υποστήριξε ότι ο πρώην βουλευτής θα έχει εκτίσει όλη του την ποινή μέχρι να ολοκληρωθεί το Εφετείο και τόνισε ότι «αν έχει εμφιλοχωρήσει ένα οποιοδήποτε λάθος στην απόφασή σας, κυρία πρόεδρε, αυτό το λάθος δεν θα αποβεί σε βάρος των κατηγορουμένων αν το δικαστήριό σας κρατήσει την πισινή -συγχωρέστε μου τη λαϊκή αλλά πλήρως αντιπροσωπευτική έκφραση».
«Μην αφήσετε στον άνθρωπο αυτό το παράπονο ότι εκτίει μια ποινή που θα μπορούσε να μην την εκτίσει και δεν θα ήθελα ένα τέτοιο παράπονο να το εκφέρει στο ουρανό», είπε επίσης.
Για τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο, που βρίσκεται από νωρίς το πρωί στη δικαστική αίθουσα, αγόρευσε ο συνήγορός του και ο πρώην βουλευτής στο τέλος είπε ότι δεν έχει να προσθέσει τίποτα.
«Σε αυτή την αίθουσα ουδείς, ούτε και από τους αντιδίκους, θα εκπλαγεί αν δώσετε αναστολή στον Αρτ. Ματθαιόπουλο», είπε μεταξύ άλλων ο συνήγορός του και αναφέρθηκε στη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της δίκης, κατά την οποία, όπως είπε, δεν προκάλεσε ποτέ είτε με τη συμπεριφορά του είτε με δηλώσεις του.
«Διαψεύστε τις Κασσάνδρες, οι οποίες προβλέπουν τη φυλάκιση του εντολέα μου, και θα κερδίσει μονάχα η Δικαιοσύνη», κατέληξε ο συνήγορος.
Στιγμιότυπα από τη σημερινή διαδικασία
Γ. Γερμενής: Σέβομαι την απόφασή σας αλλά δεν συμφωνώ
«Από τότε που βγήκα από τον Κορυδαλλό, είχα πολύ βαρείς περιοριστικούς όρους, τους οποίους τήρησα για πολλά χρόνια μέχρι σήμερα (...) Εχω δύο ανήλικα τέκνα. Η μεγάλη μου κόρη βίωσε άσχημα την πρώτη προφυλάκισή μου (...) Θέλω να λάβετε υπόψη σας ότι ήδη έχω κάτσει ενάμισι χρόνο στις φυλακές Κορυδαλλού (...) Σέβομαι την απόφασή σας αλλά δεν συμφωνώ με αυτήν και θέλω να παλέψω για τη δικαίωσή μου στο Εφετείο», είπε ο πρώην βουλευτής.
«Τους τελευταίους τρεις μήνες εργάζομαι ως επιστημονικός συνεργάτης (τοπικός βοηθός στην Ελλάδα) του ευρωβουλευτή Λαγού», πρόσθεσε ο Γ. Γερμενής και ζήτησε από το δικαστήριο να του δώσει την ευκαιρία να ορθοποδήσει οικονομικά καθώς, όπως είπε, «κανένας αρτοποιός δεν βρέθηκε να με πάρε στη δούλεψή του γιατί φοβούνταν μην τους κάψουν το μαγαζί».
«Αποχώρησα από την πολιτική και κοιτάω αποκλειστικά το βιοποριστικό μου κομμάτι», κατέληξε ο πρώην βουλευτής.
«Σε περίπτωση που εκτίσει την ποινή του θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα με την καταβολή της διατροφής των δύο παιδιών του», υποστήριξε η μητέρα του και πρόσθεσε ότι η συνεργασία του γιου της με τον Γ. Λαγό δεν οφείλεται σε πολιτικούς λόγους αλλά σε βιοποριστικούς.
Ο Γ. Γερμενής παραμένει στο εδώλιο και αγορεύουν οι συνήγοροί του.
Συνεχίζεται η συνεδρίαση
Ανέβηκε η έδρα του Α' Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.
Στο εφετείο ο Γιώργος Γερμενής
Ο πρώην βουλευτής, που καταδικάστηκε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με ποινή 13 ετών και 6 μηνών, αναμένεται να τοποθετηθεί μετά τη διακοπή, όπως και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος.
Διακοπή μισής ώρας
Το δικαστήριο διέκοψε για το καθιερωμένο μισάωρο διάλειμμα.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις τοποθετήσεις των συνηγόρων των υπόλοιπων πρώην βουλευτών, συμπεριλαμβανομένου του Νίκου Μιχαλολιάκου.
Αποχώρησε ο Ηλίας Κασιδιάρης
Με το που ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των συνηγόρων του, ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής βγήκε έξω από τη δικαστική αίθουσα.
Ηλίας Κασιδιάρης: Είμαι αθώος, διεκδικώ να κριθώ εκ νέου χωρίς να πάω φυλακή
Ο Ηλίας Κασιδιάρης μπήκε στη δικαστική αίθουσα για δεύτερη φορά σε πεντέμισι χρόνια δίκης. Η πρώτη ήταν κατά την απολογία του.
«Ήρθα ο ίδιος για να διεκδικήσω το δικαίωμα αναστολής στην εκτέλεση της ποινής μου«», είπε και συνέχισε: «Είμαι αθώος και την αθωότητά μου δεν τη στηρίζω μόνο στη δική μου πεποίθηση. Τη στηρίζω και στην επτάωρη αγόρευση της κυρίας εισαγγελέως που επί οκτώ ώρες αγόρευε για την αθωότητά μου».
«Πληρώ όλες τις προϋποθέσεις του νόμου, είναι γνωστή η κατοικία μου, δεν είμαι σε καμία περίπτωση ύποπτος φυγής», είπε επίσης και σχολίασε ότι καταδικάστηκε για άλλο αδίκημα από αυτό που προφυλακίστηκε (σ.σ. για οπλοκατοχή) και εξέτισε ποινή 12 μηνών.
«Ζητώ το δικαίωμα να πάω στο Εφετείο και να κριθώ σε δεύτερο βαθμό. Σε διαφορετική περίπτωση, μέχρι να καθαρογραφεί η απόφαση και μέχρι να ολοκληρωθεί το Εφετείο, θα έχω εκτίσει την ποινή μου και επί της ουσίας θα έχω χάσει το δικαίωμα στην έφεση», είπε επίσης και έκανε λόγο για «ανεπανόρθωτη βλάβη» που θα του προκληθεί σε περίπτωση που οδηγηθεί στη φυλακή.
Χαρακτήρισε «εξοντωτική» την ποινή και πρόσθεσε: «Η ποινή που μου επέβαλε το δικαστήριό σας με εξοντώνει σε επίπεδο ηθικό, πολιτικό και ανθρώπινο».
Ο Ηλίας Κασιδιάρης αναφέρθηκε και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, λέγοντας ότι «έχουν παραβιαστεί όσα προβλέπει η Σύμβαση», και έβαλε εναντίον πολιτικών παραγόντων που, όπως είπε, «είχαν προαναγγείλει την απόφασή σας με τρόπο αθέλητο».
«Με 20.000 βίαιους διαδηλωτές έξω από την πόρτα» ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου, είπε επίσης και έκλεισε επαναλαμβάνοντας ότι η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου έχει επιχειρηματολογήσει στην αγόρευσή της υπέρ της αθωότητάς του.
«Τονίζω ότι είμαι αθώος και διεκδικώ, όπως κάθε πολίτης, το δικαίωμά μου στην αναστολή εκτέλεσης της ποινής. Μη μου στερήσετε αυτό το δικαίωμα».
Ο Ηλίας Κασιδιάρης παραμένει στο εδώλιο ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισής του αγορεύουν για το δικαίωμά του στην αναστολή.
Αναστολή της εκτέλεσης της ποινής του ζήτησε και ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης μέσω του συνηγόρου του, ο οποίος είπε ότι έχει μόνιμη κατοικία στην Καλαμάτα, όπου έχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος και πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να μην πάει στη φυλακή.
Π. Ηλιόπουλος: Σας παρακαλώ να μου δώσετε μια ευκαιρία
«Θα παραβλέψω την πικρία μου για την καταδίκη μου και θα ήθελα να μου δώσετε το δικαίωμα να πάω στο Εφετείο ουσιαστικά για να βγάλω αυτό το στίγμα από πάνω μου», ξεκίνησε να καταθέτει ο πρώην βουλευτής και αναφέρθηκε στο 18μηνο που έχει ήδη εκτίσει λέγοντας ότι «έβλεπα τα παιδιά μου να μεγαλώνουν στο επισκεπτήριο στον Κορυδαλλό».
«Θα ήθελα να μου δώσετε μια ευκαιρία να ζήσω με την οικογένειά μου, σας παρακαλώ για αυτό», είπε στους δικαστές.
Στη συνέχεια κατέθεσε ο αδερφός του, ο οποίος περιέγραψε ότι ο Π. Ηλιόπουλος κατοικεί μόνιμα στη Ραφήνα με την οικογένειά του και «θα ήθελα να σας πω ότι έξω είναι χρήσιμος· βοηθάει και την Εκκλησία, και στις φωτιές και στις πλημμύρες βοήθησε. Μέσα θα είναι καταστροφικό για την οικογένειά του και την οικονομική επιβίωσή της».
Πρόσθεσε ότι τώρα ο αδερφός του ασχολείται με εταιρεία φυσικών καλλυντικών.
Για τον Νίκο Μίχο η πρώτη μάρτυρας
Η πρώτη μάρτυρας που καταθέτει σήμερα υπερασπίζεται τον πρώην βουλευτή (και μετέπειτα ανεξάρτητο) Νίκο Μίχο.
Πρόκειται για την σύζυγο του Νίκου Μίχου, Αλεξάνδρα Μπάρου, η οποία υπήρξε μέλος της 60μελούς Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής, ήταν υποψήφια στις εκλογές του 2012 και του 2015 και πυρηνάρχης στα γραφεία της Τ.Ο. Εύβοιας. Από την οργάνωση αποχώρησε το 2017. Εχει καταθέσει ξανά στο δικαστήριο, πάλι ως μάρτυρας υπεράσπισης του Νίκου Μίχου.
Η Αλεξάνδρα Μπάρου αναφέρθηκε στο πρόβλημα υγείας του Ν. Μίχου και εξήγησε τον μόνιμο τόπο διαμονής και εργασίας του.
Για τον Πολύβιο Ζησιμόπουλο, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ο συνήγορός του ζήτησε από το δικαστήριο να λάβει υπόψιν τον βαθμό εμπλοκής του στην όλη υπόθεση και να μην τον οδηγήσει στη φυλακή.
Στο Εφετείο ο Ηλίας Κασιδιάρης
Ο πρώην βουλευτής δεν έχει μπει ακόμα στη δικαστική αίθουσα. Σε λίγη ώρα αναμένεται να υποβάλει αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής ο συνήγορός του.
Βραχιολάκι ζητάει ο Αντ. Γρέγος, αρκεί να μην πάει φυλακή
Ο πρώην βουλευτής, που καταδικάστηκε σε 6ετή κάθειρξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ζήτησε μέσω του συνηγόρου του να του χορηγηθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής «ακόμα και με το να τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση, με μόνο δικαίωμα κίνησης στην περιοχή κατοικίας και εργασίας του».
«Το δίχως άλλο η Ελένη Ζαρούλια υπέστη ανεπανόρθωτη βλάβη»
«Η Ελένη Ζαρούλια υπέστη τον πλέον σκληρό δικονομικό εξαναγκασμό», ξεκίνησε ο συνήγορος υπεράσπισης της πρώην βουλεύτριας, που καταδικάστηκε με ποινή έξι ετών για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση (δεν της αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό).
Ο συνήγορος Νίκος Μιχαλόλιας (ανιψιός του Αρχηγού της Χρυσής Αυγής) εξήγησε ότι η Ελένη Ζαρούλια από το 2014 ήταν σε κατ' οίκον περιορισμό με μόνη δυνατότητα να επισκέπτεται τον Ν. Μιχαλολιάκο στη φυλακή και να πηγαίνει στο φαρμακείο, ενώ στη συνέχεια έδινε το «παρών» τρεις φορές τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα.
«Σας καταθέτω την αγωνία μου για μια Ελληνίδα βουλευτή επί σειρά ετών, που έχει υποστεί το δίχως άλλο ανεπανόρθωτη βλάβη», είπε επίσης και ζήτησε να μην εκτελέσει την ποινή της η κυρία Ζαρούλια μέχρι να εκδικαστεί η απόφαση στο Εφετείο.
«Η χορήγηση αναστολής στο διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής και σε όσους συμμετείχαν σε ανθρωποκτόνες επιθέσεις δεν θα είναι δικαιοσύνη. Θα είναι μαχαιριά στα θύματα και τις οικογένειές τους. Περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου» τονίζει με νόημα ο συνήγορος υπεράσπισης των Αιγύπτιων αλιεργατών.
«Ο εντολέας μου θα ασκήσει έφεση κατά της αποφάσεως για να δικαιωθεί σε δεύτερο βαθμό», ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην βουλευτή Μιχάλη Αρβανίτη, που καταδικάστηκε σε ποινή πέντε ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς).
Όπως εξήγησε ο συνήγορος, ο Μ. Αρβανίτης έχει μόνιμη κατοικία, είναι χρόνια δικηγόρος Πατρών, είναι σε ηλικία 75 ετών, έχει λευκό ποινικό μητρώο, δεν είναι ούτε φυγόποινος και τήρησε απαρέγκλιτα τους περιοριστικούς όρους που του επιβλήθηκαν.
Η διαδικασία συνεχίζεται με την τοποθέτηση της συνηγόρου υπεράσπισης των πρώην βουλευtών της Χρυσής Αυγής (και μετέπειτα ανεξάρτητων) Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου και Στάθη Μπούκουρα, που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Και στους δύο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Στον Στ. Μπούκουρα επιβλήθηκε ποινή 5 ετών και 6 μηνών και στον Χρ. Αλεξόπουλο 5 ετών.
«Μετά την αναγνώριση του ελαφρυντικού από το δικαστήριό σας, νομίζω ότι έχει κλείσει το κεφάλαιο ότι κινδυνεύουν να φύγουν από τη χώρα, είναι γνωστή η μόνιμη κατοικία τους», ανέφερε η συνήγορος και πρόσθεσε ότι ο Στ. Μπούκουρας με τον χρόνο προφυλάκισης έχει σχεδόν ολοκληρώσει τον χρόνο έκτισης.
Και για τους δύο ζήτησε να μην οδηγηθούν στη φυλακή και εκτίσουν προκαταβολικά μία ποινή, η οποία -όπως εκτιμάει η συνήγορος- θα καταπέσει στο Εφετείο.
Ο Στ. Πέτσας για τα πολιτικά δικαιώματα των καταδικασθέντων
«Τέτοιου είδους μορφώματα γεννιούνται και θεριεύουν σε καταστάσεις κρίσης. Το ίδιο έγινε το Μεσοπόλεμο, το ίδιο έγινε και στην Ευρώπη σε έναν βαθμό στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης», δήλωσε (ΕΡΤ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα «γιγαντώθηκε γιατί η κρίση η οικονομική ήταν πολύ βαθύτερη και γιατί ένας λεγόμενος αντισυστημικός λόγος είχε πέραση σε μία μεγάλη μάζα συμπολιτών μας όταν δυσκολεύονταν να πληρώσουν από το ρεύμα μέχρι το νερό και μέχρι να βρουν βασικά είδη για να καλύψουν τις απαιτήσεις της οικογένειάς τους».
Όπως εξήγησε ο Στέλιος Πέτσας, σε αυτό το έδαφος ο λαϊκιστικός λόγος μπορεί ευκολότερα να βρει απήχηση, αλλά η κοινωνία μας έδειξε ωριμότητα όσο περνούσαν τα χρόνια, το πολιτικό σύστημα άντεξε, απέβαλε τα μορφώματα αυτά γιατί κατάλαβε ότι είναι νεοναζιστικά, τα απέβαλε από τη Βουλή και η Δικαιοσύνη στάθηκε στη συνέχεια στο ύψος των περιστάσεων και τα καταδίκασε ως αυτά που ήταν ως εγκληματικές οργανώσεις.
Μετά την ανακοίνωση των ποινών η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλία για να λυθούν εκκρεμότητες, όπως αυτές που προκύπτουν με τα πολιτικά δικαιώματα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Πρώτος λαμβάνει τον λόγο ο συνήγορος υπεράσπισης των Δ. Αγριογιάννη και Κ. Παπαδόπουλου, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη επτά ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων αλιεργατών και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Το δικαστήριο τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.
Ο συνήγορός τους κάνει λόγο «για μία και μοναδική εμφάνισή τους στο εγκληματικό προσκήνιο, τον Ιούνιο του 2012 (σ.σ. τη μέρα που επιτέθηκαν στους Αιγύπτιους), άπαξ και καμία άλλη φορά» και ζητάει να δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους.
Παρόντες οι πρώην βουλευτές Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Παναγιώτης Ηλιόπουλος
Και οι δύο βουλευτές παρίστανται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στη δικαστική αίθουσα, ενώ εδώ και πεντέμισι χρόνια ήταν σχεδόν άφαντοι στη διαδικασία.
Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος έχει καταδικαστεί σε δεκαετή κάθειρξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος έχει καταδικαστεί σε επταετή κάθειρξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Παρόντες είναι επίσης οι:
Ι. Αγγος, Ι. Καζαντζόγλου, Ελπ. Καλαρίτης, Αν. Μιχάλαρος, Αρ. Χρυσαφίτης, Λ. Τσαλίκης (καταδικασθέντες για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)
Ι. Καστρινός και Χρ. Χατζηδάκης (καταδικάστηκαν για την επίθεση στο ΠΑΜΕ, ενώ ο δεύτερος και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)
Θ. Μπαρέκας, Αθ. Στράτος, Β. Σιατούνης (καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)
Αρχίζει η συνεδρίαση
Η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη διαβάζει την ανάγνωση του καταλόγου των κατηγορουμένων.
«Παρών» ο Αναστάσιος Μιχάλαρος
Εχει καταδικαστεί για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και του επιβλήθηκε ποινή 9 ετών και δύο μηνών.
Την αναστολή της εφημερίδας ανακοίνωσε η Χρυσή Αυγή
Το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας «Χρυσή Αυγή» κυκλοφόρησε στις 7 Οκτωβρίου, ημέρα ανακοίνωσης της καταδικαστικής απόφασης.
Πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία
Σήμερα θα ολοκληρωθούν τα αιτήματα των κατηγορουμένων και αμέσως μετά θα δοθεί ο λόγος στην εισαγγελέα για να προτείνει σε ποιους κατηγορούμενους να δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής και να πει οδηγηθούν στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.
Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης.
Με την ολοκλήρωσή τους το δικαστήριο θα αποσυρθεί σε διάσκεψη για να εξετάσει για ποιους συντρέχει σοβαρός λόγος για τη χορήγηση ανασταλτικού στην εκτέλεση της ποινής.
Οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο στην εγκληματική οργάνωση
Η κρίσιμη απόφαση φέρνει στο δικαστήριο πρώην βουλευτές
Τρεις πρώην βουλευτές εμφανίστηκαν χθες στο δικαστήριο: οι Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης.
Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, που καταδικάστηκε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ήταν η τρίτη φορά στα πεντέμισι χρόνια δίκης που παρουσιαζόταν στο δικαστήριο· οι άλλες δύο ήταν στην πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου (20.4.2015) και κατά την απολογία του (17.10.2019). Καθώς φαίνεται, με την ελαττωμένη ποινή που του καταλογίστηκε (10 έτη έναντι 13 για τους υπόλοιπους έξι της ηγεσίας), ελπίζει ότι θα γίνει δεκτό το αίτημα της αναστολής ποινής γι’ αυτόν και έτσι θα αναλάβει καθήκοντα «αντ’ αυτού» στην περίπτωση που φυλακιστεί ο αρχηγός της οργάνωσης. Το ίδιο είχε συμβεί και την περίοδο προφυλάκισης του Μιχαλολιάκου, αλλά τώρα το ζήτημα είναι σημαντικότερο εφόσον, πέρα από την οικογένεια, ελάχιστα μέλη έχουν παραμείνει στη Χρυσή Αυγή.
Οι άλλοι δύο προσέρχονταν πρώτη φορά μετά την απολογία τους. Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος παρέμεινε περίπου μία ώρα στο εδώλιο και ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης προσπάθησε να μην κάτσει καθόλου αλλά δεν τα κατάφερε και έμεινε μισή ώρα. Ειδικότερα, ο Κ. Μπαρμπαρούσης συνόδευσε τον πατέρα του που υποστήριξε ότι, αν εκτίσει την ποινή ο γιος του, τότε ο ίδιος και η σύζυγός του θα έχουν σοβαρό πρόβλημα, καθώς φροντίζει και εκείνους και τα ζώα τους. Κατά την αποχώρηση του μάρτυρα, ο πρώην βουλευτής ρώτησε την πρόεδρο αν μπορεί να αποχωρήσει και ο ίδιος και η Μαρία Λεπενιώτη τού απάντησε: «Ε, τι να σας πω... Κοιτάξτε, είστε κατηγορούμενος επί 5,5 χρόνια και σας βλέπουμε σήμερα...».
Θέματα επιβίωσης και υγείας επικαλούνται οι χρυσαυγίτες
Εκτός από τον Γιώργο Ρουπακιά, που δεν ζητάει αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του, οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι ζητούν από το δικαστήριο να λάβει υπόψη την οικονομική κατάσταση και την υγεία συγγενικών τους προσώπων.
Ολοκληρώνονται οι καταθέσεις μαρτύρων
Με τις καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η σημερινή διαδικασία, με τους συνηγόρους υπεράσπισης να καταβάλουν ύστατη προσπάθεια ώστε να πείσουν το δικαστήριο για την αναστολή ποινών στους καταδικασμένους για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής.