• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 28.6°C
  3 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.1°C / 26.6°C
  2 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 27.0°C
  2 BF
  87%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 20.5°C
  2 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.5°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 25.0°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.4°C / 21.4°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.5°C / 28.0°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.9°C / 25.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.1°C / 26.8°C
  5 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  1 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.3°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 28.3°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 29.3°C
  3 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 23.3°C
  3 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 24.7°C
  2 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  65%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Εισαγγελέας: Κανένα ελαφρυντικό στους καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

 • A-
 • A+

Με μια ολιγόλεπτη τοποθέτηση η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε να απορριφθούν συλλήβδην όλα τα ελαφρυντικά, τα οποία ζήτησαν οι καταδικασθέντες για εγκληματική οργάνωση (πρότερου σύννομου βίου, μη εύλογης διάρκειας της δίκης, μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς κ.λπ.) εφόσον το δικαστήριο δέχτηκε ότι πρόκειται για ένωση προσώπων που συνεστήθη και διέπραξε τέλεση ανθρωποκτονιών και η δράση τους έπληξε το δημοκρατικό πολίτευμα.

«Θα ήταν αντιφατικό από τη μία να προτείνω ελαφρυντικό και από την άλλη πλευρά να έχουν κριθεί ένοχοι για πράξεις ανθρωποκτονίας και για εγκλήματα που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα. Είμαι αναγκασμένη να προτείνω συλλήβδην την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρότεινε, επίσης, να αναγνωριστεί μόνο στους καταδικασθέντες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση Κουκούτση, Αλεξόπουλο και Μπούκουρα το ελαφρυντικό μη τέλεσης αδικημάτων στο πλαίσιο της οργάνωσης (διάταξη 187, παρ. 6) του παλιού Ποινικού Κώδικα: «Η μη τέλεση οποιουδήποτε από τα επιδιωκόμενα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 3 συνιστά ελαφρυντική περίσταση». Συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν να αναγνωριστεί και στους εντολείς τους το ελαφρυντικό αυτό, με την εισαγγελική λειτουργό να απαντάει: «Δεν το ζητήσατε». 

Τάκης Μιχαλόλιας: Κυρία πρόεδρε, τι είναι αυτά που ακούμε; Και η Ζαρούλια είναι σε αυτή την περίπτωση και άλλοι είναι σε αυτή την περίπτωση.

Πρόεδρος: Ησυχάστε, ησυχάστε σας παρακαλώ.

Μιχαλόλιας: Όχι κυρία πρόεδρε δεν θα ησυχάσουμε. Ησυχάσαμε αρκετά όπως φαίνεται (...) Η κυρία εισαγγελέας να εξειδικεύσει για κάθε κατηγορούμενο (...) Δεν έχει κανείς τίποτα να φοβηθεί εδώ (...) Αν δεν είναι έτοιμη η κυρία εισαγγελέας, να πάμε άλλη μέρα να ετοιμαστεί

Μετά τη διακοπή η διαδικασία συνεχίστηκε με τοποθετήσεις συνηγόρων υπεράσπισης που ζητούσαν να αναγνωριστεί και στους εντολείς τους το ελαφρυντικό της διάταξης 187, παρ. 6. Η εισαγγελέας ζήτησε να γίνει δεκτό αυτό το ελαφρυντικό μόνο για 15 κατηγορούμενους που έχουν καταδικαστεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αλλά δεν συνδέονται με συγκεκριμένη κακουργηματική πράξη (δηλαδή στους έντεκα της κοινοβουλευτικής ομάδας που δεν είναι διευθυντές και στους Μπαρέκα, Δασκαλάκη, Χατζηδάκη, Πανταζή, Μπαρέκα, Παπαβασιλείου, Τσακανίκα). Η εισαγγελέας δεν δέχτηκε το ίδιο ελαφρυντικό να δοθεί και σε όσους έχουν καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (Μιχαλολιάκος, Παππάς, Λαγός, Κασιδιάρης, Γερμενής, Παναγιώταρος, Ματθαιόπουλος).

Η διαδικασία συνεχίζεται με δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης και θα ακολουθήσει η απόφαση των δικαστών επί των ελαφρυντικών, η οποία θα οριοθετήσει το ύψος των ποινών που θα επιβληθούν. Για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, το πλαίσιο ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές θα κυμανθούν από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης.

Σε όσους καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξη. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό, οι ποινές θα είναι από 1 έως 5 έτη κάθειρξης. Πολύ κομβική θα είναι η απόφαση για το αν θα δοθεί αναστολή της ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Παρόντες στο εδώλιο είναι οι καταδικασθέντες για συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα, Αγγος, Μιχάλαρος, Σκάλκος, Χρυσαφίτης, Τσαλίκης, Ν. Τσορβάς, Θ. Τσορβάς, Καλαρίτης και δύο από τους καταδικασθέντες για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, οι Καστρινός και Χατζηδάκης. Στο εδώλιο βρίσκεται και ο πρώην γραμματέας της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, Μπαρέκας, που καταδικάστηκε για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Ο ίδιος έχει καταδικαστεί και για την επίθεση της Χρυσής Αυγής στο «Συνεργείο» της Ηλιούπολης. Στο Εφετείο βρίσκεται η οικογένεια Φύσσα και φίλοι του Παύλου.

Χθες επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ έντεκα επίσης πρώην βουλευτές και δύο πυρηνάρχες κηρύχθηκαν ένοχοι για ένταξη στην οργάνωση. Ακόμα 43 άτομα καταδικάστηκαν ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων δεκαεπτά από τους 18 κατηγορούμενους για τη δολοφονία Φύσσα, όλοι οι κατηγορούμενοι για την απόπειρα ανθρωποκτονίας στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και δύο από τους κατηγορούμενους για την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ.  (Διαβάστε: Ιστορική απόφαση με τη σφραγίδα της Δικαιοσύνης).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ιστορική απόφαση με τη σφραγίδα της Δικαιοσύνης
Η δικαίωση γέμισε με δάκρυα χαράς την οικογένεια Φύσσα ● Ενοχος ο Αρχηγός Μιχαλολιάκος και όλοι οι βουλευτές του 2012 ● Πώς αποτυπώνεται στην απόφαση η μακροχρόνια δράση της Χρυσής Αυγής ● Μεγάλη νίκη της...
Ιστορική απόφαση με τη σφραγίδα της Δικαιοσύνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν άντεξε ο Χρυσοχοΐδης τη λαϊκή γιορτή και τη διέλυσε με δακρυγόνα
Εμφανώς οργανωμένο και προμελετημένο το σχέδιο δράσης της Αστυνομίας ● Εκτεταμένη χρήση χημικών, αύρες νερού και κυνήγι χιλιάδων διαδηλωτών στους δρόμους και τα στενά, χωρίς καμιά αφορμή 20΄΄ μετά την...
Δεν άντεξε ο Χρυσοχοΐδης τη λαϊκή γιορτή και τη διέλυσε με δακρυγόνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Οι ναζί στη φυλακή» ζήτησαν τα πλήθη σε όλη την Ελλάδα
Δεν αρκεί η καταδίκη, η κοινωνία τούς θέλει στη φυλακή! Αυτό ήταν το μήνυμα των μεγάλων αντιφασιστικών συγκεντρώσεων από τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες μέχρι την Πάτρα, τα Γιάννενα ώς την Κρήτη.
«Οι ναζί στη φυλακή» ζήτησαν τα πλήθη σε όλη την Ελλάδα
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η Πολιτική Αγωγή στην «Εφ.Συν.»
Την ομόφωνη και ιστορική απόφαση με την οποία το Α΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε χθες την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση σχολιάζουν με δηλώσεις τους στην «Εφημερίδα των Συντακτών» τρεις...
Η Πολιτική Αγωγή στην «Εφ.Συν.»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας