• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 31.3°C
  1 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.2°C / 31.4°C
  1 BF
  33%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.5°C / 31.5°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 31.4°C
  1 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 31.0°C
  3 BF
  25%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 28.9°C
  0 BF
  11%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.1°C / 33.1°C
  2 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 27.1°C
  2 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.9°C
  3 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.5°C / 29.9°C
  0 BF
  19%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 32.9°C
  2 BF
  18%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  2 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.9°C / 31.5°C
  0 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.3°C
  1 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 31.7°C
  3 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  2 BF
  11%
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σήμερα οι τίτλοι τέλους στη δίκη της Χρυσής Αυγής

 • A-
 • A+
Η έδρα του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών ανακοινώνει την απόφαση για κάθε υπόθεση ξεχωριστά, με πρώτη τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δεύτερη την απόπειρα ανθρωποκτονίας στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, τρίτη τη δολοφονική επίθεση στο ΠΑΜΕ και στη συνέχεια για την εγκληματική οργάνωση και τη διεύθυνση αυτής.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η πρόεδρος Εφετών Μαρία Λεπενιώτη ανακοινώνει σήμερα την απόφαση του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για το αν η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση σε μια ιστορικής σημασίας δίκη.

Τι συνεπάγεται μια καταδικαστική ή αθωωτική απόφαση, ποιο το πλαίσιο των ποινών και τι ισχύει για τα πολιτικά δικαιώματα των καταδικασθέντων

Ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, όλοι οι βουλευτές του 2012 και οι πυρηνάρχες της οργάνωσης σε Νίκαια και Πέραμα κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ 45 είναι οι κατηγορούμενοι για ένταξη σε αυτή.

Η τριμελής έδρα (Μαρία Λεπενιώτη, Γεσθημανή Τσουλφόγλου και Ανδρέας Ντόκος) αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της για κάθε υπόθεση ξεχωριστά, με πρώτη τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δεύτερη την απόπειρα ανθρωποκτονίας στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, τρίτη τη δολοφονική επίθεση στο ΠΑΜΕ και στη συνέχεια για την εγκληματική οργάνωση και τη διεύθυνση αυτής.

Με αυτήν τη σειρά εξετάστηκαν οι υποθέσεις και κατά την αποδεικτική διαδικασία. Σε περίπτωση μειοψηφίας (2 προς 1) το δικαστήριο θα ανακοινώνει τη γνώμη που διατύπωσε το μέλος που μειοψήφησε με την κρίση των συναδέλφων του.

Καταδικαστική απόφαση

Για όσους κατηγορούμενους η απόφαση είναι καταδικαστική, θα λάβουν τον λόγο οι συνήγοροι υπεράσπισής τους προκειμένου να αιτηθούν την αναγνώριση ελαφρυντικών, θα ακολουθήσει η εισαγγελική πρόταση επί των ελαφρυντικών εξειδικευμένη για κάθε κατηγορούμενο και στη συνέχεια οι συνήγοροι υπεράσπισης θα δευτερολογήσουν.

Υστερα το δικαστήριο θα αποσυρθεί σε διάσκεψη και θα επανέλθει ανακοινώνοντας αν αναγνωρίζει ελαφρυντικά και σε ποιους κατηγορούμενους. Στο στάδιο αυτό οι δικαστές δεν δεσμεύονται σε αναγνώριση του ελαφρυντικού «πρότερου σύννομου βίου» μόνο από την ύπαρξη καθαρού ποινικού μητρώου.

Μετά τα ελαφρυντικά η εισαγγελέας θα υποβάλει την πρότασή της επί των ποινών, θα τοποθετηθεί η υπεράσπιση και τελικά το δικαστήριο μετά από διάσκεψη θα ανακοινώσει τις ποινές και τις συγχωνεύσεις ποινών. Επομένως, το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει ακόμα η δίκη θα οριοθετηθεί από τον αριθμό των καταδικασθέντων.

Το πλαίσιο ποινών για την εγκληματική οργάνωση είναι το εξής:

 • Ποινή ένταξης: 5-10 χρόνια (με ελαφρυντικό: 1-5).
 • Ποινή διεύθυνσης: 5-15 χρόνια (με ελαφρυντικό: 2-8).

Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα έφεσης για κάθε καταδίκη που είναι άνω των δυο ετών και το δικαστήριο καλείται να αποφασίσει την αναστολή ή όχι εκτέλεσης της ποινής, αν δηλαδή οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στη φυλακή ή θα αφεθούν ελεύθεροι με ή χωρίς όρους. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι η ίδια: εισαγγελική πρόταση για την αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, τοποθετήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, διάσκεψη της έδρας και ανακοίνωση απόφασης.

Η τελική φάση θα αφορά τις αποφάσεις του δικαστηρίου για άλλα θέματα, όπως η απόδοση ή όχι κατασχεθέντων υλικών, η επιστροφή ή όχι χρηματικών εγγυήσεων κ.α. Η Πολιτική Αγωγή δεν έχει δικαίωμα λόγου σε καμία από τις φάσεις της απόφασης.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα, το δικαστήριο δεν μπορεί να επιβάλει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε καταδικασθέντες καθώς καταργήθηκε ως παρεπόμενη ποινή. Ετσι, εφόσον δεν υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη, οι καταδικασθέντες δεν στερούνται του δικαιώματος του εκλέγεσθαι και μπορούν να κατέλθουν σε εκλογικές διαδικασίες.

Αθωωτική απόφαση

Σε περίπτωση που η απόφαση είναι ομόφωνα αθωωτική, καθίσταται τελεσίδικη και δεν δικαιούται κανείς να την προσβάλει. Αν είναι αθωωτική κατά πλειοψηφία, δικαιούται να ασκήσει έφεση ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών εντός δέκα ημερών αυτεπαγγέλτως ή έπειτα από αίτημα της Πολιτικής Αγωγής.

Κώστας Παπαδάκης

Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής (Αιγύπτιοι αλιεργάτες)

Ενοχοι όπως κατηγορούνται

Και επειδή το τελευταίο τους καταφύγιο είναι η γνωστή καραμέλα «αφήστε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της» απαντάμε:

 1. Οποιος αρνείται το δικαίωμα του λαού να εκφέρει κρίση απέναντι στην εξουσία είναι τουλάχιστον εχθρός της δημοκρατίας.
 2. Οποιος ταυτίζει τη δικαστική εξουσία (φορέας) με τη δικαιοσύνη (ζητούμενο) είναι τουλάχιστον αφελής.
 3. Οποιος εξισώνει μία δημόσια τοποθέτηση με μία αθέμιτη παρέμβαση είναι τουλάχιστον προβοκάτορας.
 4. Οποιος δεν διακρίνει ανάμεσα σε μία έστω σκληρή νομική και πολιτική κριτική και σε μία προσωπική συκοφαντία αρνείται το δικαίωμα στην κριτική.
 5. Και όποιος συγχέει την εξουσία λήψης απόφασης με τη δυνατότητα έκφρασης γνώμης είναι τουλάχιστον θύμα των παραπάνω.

Το δικαίωμα έκφρασης γνώμης, ακόμα και άσκησης κριτικής στις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας δεν είναι κάτι παραπάνω από το δικαίωμα παρέμβασης και άσκησης κριτικής απέναντι στην κυβερνητική εξουσία. Αυτήν τουλάχιστον ο λαός δικαιούται να την εκλέγει και να την αποδοκιμάζει.

Η δημοσιότητα στις δίκες είναι το μόνο μέσο εκδήλωσης της λαϊκής κυριαρχίας με τον έλεγχο των δικαστικών αποφάσεων. «Δουλειά της Δικαιοσύνης» δεν είναι ούτε να κηρύσσει απεργίες παράνομες και καταχρηστικές με συνοπτικές διαδικασίες, ούτε να αθωώνει δολοφόνους, ούτε να φυλακίζει αγωνιστές. Αυτήν τη «δουλειά», που την ξέρουμε χρόνια, μας ζητάνε να την αφήσουμε να κάνει;

Οχι, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Μετά από όλα αυτά χωρίς καμία αναστολή απαιτούμε αύριο, μέσα και έξω από το Εφετείο, από τη δικαστική εξουσία, έστω και αργά, δικαιοσύνη και όχι ατιμωρησία. Ενοχοι όπως κατηγορούνται!

Νίκος Βούτσης

Τέως πρόεδρος της Βουλής

Μια λεπτή γραμμή με ιστορική βαρύτητα

Εχει πολύ μεγάλη σημασία για τη Δημοκρατία η κατάφαση από όλους τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων αυτή τη στιγμή στην ανάγκη να γυρίσουμε σελίδα και να τελειώνουμε με αυτήν την εγκληματική οργάνωση. Δημοσιογραφικά και πολιτικά υπάρχει μία σωστή πινελιά σε αυτήν την πρωτοβουλία που πήρε η «Εφημερίδα των Συντακτών». Δεν εφησυχάζουμε, δεν συμψηφίζουμε ούτε κατά διάνοια.

Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τις ιδιαίτερες ευθύνες που έχουν συγκεκριμένες καταστάσεις μέσα στο σημερινό κυβερνών κόμμα από το 2012 κιόλας για το πώς έγινε εθνική η ατζέντα της Χ.Α. και πώς ενσωματώθηκε η άλλη Ακροδεξιά της πολυκατοικίας σε κορυφαίες θέσεις του κομματικού οργανισμού της Ν.Δ. Πρέπει όμως να ξεχωρίζουμε τις καταστάσεις.

Είναι μία λεπτή γραμμή με μεγάλη ωστόσο ιστορική βαρύτητα. Να ξεχωρίζουμε το απόλυτο τείχος στη ρητορική του πολιτικού συστήματος απέναντι στον φασισμό από τον αντιφασισμό. (Δήλωση «Στο Kόκκινο»)

Νίκος Φίλης

Τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Καθοριστική η συμβολή της «Εφ.Συν.»

Το σαββατιάτικο πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» αποτελεί μια σοβαρή πολιτική και δημοσιογραφική κίνηση που πρέπει να ληφθεί υπόψη και από την κοινή γνώμη και από το δικαστήριο. Τη χαιρετίζω!

Είναι στην πιο αληθινή παράδοση του Τύπου, που πάει πέρα από την είδηση. Αλλά και στις καλύτερες παραδόσεις της Αριστεράς, που οφείλει να δημιουργεί πολιτικά γεγονότα. Η «Εφ.Συν.» είναι το έντυπο με την πιο καθοριστική συμβολή στην αποκάλυψη του εγκληματικού και παρακρατικού χαρακτήρα της οργάνωσης. (Δήλωση στο Open TV)

 

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η ερευνητική δημοσιογραφία απέναντι στον ναζισμό και το έγκλημα
Η «Εφ.Συν.» από το πρώτο της φύλλο αναζητούσε τον τρόπο για τη θεσμική αντιμετώπιση της ναζιστικής εγκληματικής βίας. Στο ειδικό αυτό ένθετο έχουμε επιλέξει χαρακτηριστικά δημοσιεύματα για τη Χρυσή Αυγή.
Η ερευνητική δημοσιογραφία απέναντι στον ναζισμό και το έγκλημα
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Φυγοδικούν οι χρυσαυγίτες για την επίθεση στη «Φαβέλα»
Ενταλμα σύλληψης για τους Σωτήρη Δεβελέκο και Ακη Θεοδώρου που κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά των πέντε ατόμων στον ελεύθερο χώρο του Πειραιά.
Φυγοδικούν οι χρυσαυγίτες για την επίθεση στη «Φαβέλα»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Επιτέλους!
Η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε, η δημοκρατία κέρδισε, το αντιφασιστικό κίνημα νίκησε, τα θύματα της εγκληματικής οργάνωσης δικαιώθηκαν: η Χρυσή Αυγή είναι στη φυλακή.
Επιτέλους!
LIVE
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η πρόεδρος αποκαθιστά την αλήθεια για τους καταδικασμένους χρυσαυγίτες
Η Μαρία Λεπενιώτη ζήτησε διευκρινίσεις από την εισαγγελέα για την πρότασή της. Αύριο στις 11 η συνέχεια.
Η πρόεδρος αποκαθιστά την αλήθεια για τους καταδικασμένους χρυσαυγίτες
LIVE
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Εισαγγελέας: Να μην οδηγηθεί στη φυλακή κανένας, πλην του Ρουπακιά
Την αναστολή έκτισης ποινής για το σύνολο των καταδικασθέντων (πλην Ρουπακιά και όσων καταδικάστηκαν για πλημμελήματα) πρότεινε η εισαγγελέας.
Εισαγγελέας: Να μην οδηγηθεί στη φυλακή κανένας, πλην του Ρουπακιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας