Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ώρα της απόφασης για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής

Η ώρα της απόφασης για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής

  • A-
  • A+
Ιστορική ημέρα για τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη και το αντιφασιστικό κίνημα, καθώς η δίκη της Χρυσής Αυγής ρίχνει «αυλαία». Στις 11 η ανακοίνωση της απόφασης της έδρας. «Φωνή λαού» έξω από το Εφετείο από νωρίς το πρωί.

Λίγες ώρες έχουν απομείνει μέχρις ότου η Δικαιοσύνη αποφανθεί για τα εγκλήματα της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, καθώς η πολύκροτη και ιστορική δίκη ρίχνει «αυλαία» με την ανακοίνωση της απόφαση της έδρας για τους 68 κατηγορούμενους.

Στις 11 το πρωί το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα ανακοινώσει την απόφασή του, πεντέμισι χρόνια μετά την έναρξη της δικαστικής μάχης και επτά χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το τάγμα εφόδου Νίκαιας της Χρυσής Αυγής. Από την πρώτη συνεδρίαση μέχρι και σήμερα έχουν μεσολαβήσει 453 συνεδριάσεις, εξετάστηκαν 216 μάρτυρες, αναγνώστηκαν 438 έγγραφα και απολογήθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι, ενώ στη διάρκεια της διαδικασίας αποκαλύφθηκε στην ολότητά του το έργο της εγκληματικής-ναζιστικής οργάνωσης του Νίκου Μιχαλολιάκου.

♦ Συντονιστείτε αύριο στην efsyn.gr από τις 8 το πρωί για live ενημέρωση με όλες τις εξελίξεις μέσα και έξω από το Εφετείο.

Οι κατηγορίες και οι κομβικές υποθέσεις

Στο εδώλιο κάθονται συνολικά 68 άτομα εκ των οποίων οι 65, ανάμεσά τους ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος και όλη η πάλαι ποτέ ηγετική ομάδα της οργάνωσης, αντιμετωπίζουν ανάμεσα σε άλλα αδικήματα και το κακούργημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Τόσο ο «φίρερ» όσο και ακόμη είκοσι άτομα (ανάμεσά τους πρώην βουλευτές και πυρηνάρχες) κατηγορούνται και για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης η οποία διέπραξε σωρεία κακουργημάτων.

Όπως είναι γνωστό, στη δικογραφία εμβληματική θέση έχει η δολοφονία του 34χρονου αντιφασίστα Παύλου Φύσσα από το τάγμα εφόδου Νίκαιας της Χρυσής Αυγής στις 18 Σεπτεμβρίου 2013. 

Σημαντική θέση στην ιστορική θέση έχουν ακόμη η επίθεση κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών το 2012 και η επίθεση κατά των μελών του ΠΑΜΕ το 2013.

«Φωνή λαού» στο Εφετείο υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Ιστορικό ραντεβού, όμως, δίνει έξω από το Εφετείο και το αντιφασιστικό κίνημα με οργανώσεις, συλλογικότητες, συνδικάτα, φορείς και κόμματα να απευθύνουν κάλεσμα συγκέντρωσης για δυναμική καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με την ΕΛ.ΑΣ. να φροντίζει να βρίσκεται επί ποδός για τις αυριανές εκδηλώσεις. Στην ευρύτερη περιοχή του Εφετείου θα βρίσκονται περίπου 2.000 αστυνομικοί, ενώ θα χρησιμοποιηθούν drones και το ελικόπτερο της αστυνομίας.

Παράλληλα, σήμερα, δόθηκαν στη δημοσιότητα οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα αρχίσουν να ισχύουν από τα ξημερώματα.

Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί μέχρι τη λήξη της δίκης της Χ.Α.

Αν η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το κομβικής σημασίας αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, που αφορά 65 από τους 68 κατηγορούμενους, καθώς τρεις δικάζονται μόνο για πλημμελήματα, είναι «ενοχή» τότε εκτιμάται πως η υπόλοιπη διάρκεια της δίκης θα εξαρτηθεί από το πόσο θα κρατήσει η συζήτηση για τα ελαφρυντικά των κατηγορουμένων.

Αν η κρίση των δικαστών είναι «αθώωση» τότε ο χρόνος για την ολοκλήρωση της δίκης θα είναι σημαντικά πιο σύντομος αφού θα τεθούν υπό κρίση οι 24 κατηγορούμενοι που τους αποδίδονται η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και η επίθεση στο ΠΑΜΕ.

Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να μην παρίστανται στο ακροατήριο, γεγονός που γεννά προβληματισμό σε περίπτωση που είναι απόντες και η απόφαση είναι επί της ενοχής τους. Σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα το δικαστήριο δεν έχει δικαίωμα να διατάξει την προσαγωγή και κράτηση τους μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης, κάτι που ίσχυε παλαιότερα ώστε να προλαμβάνονται περιπτώσεις φυγόποινων.

Πώς θα αναγνωστεί η απόφαση

Το δικαστήριο πιθανότατα θα αναγνώσει την απόφασή του επί της ενοχής για κάθε υπόθεση ξεχωριστά με πρώτη τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δεύτερη την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, τρίτη την επίθεση στο ΠΑΜΕ και κατόπιν την εγκληματική οργάνωση και τη διεύθυνση της. Με αυτήν τη σειρά άλλωστε εξετάστηκαν οι υποθέσεις και κατά την αποδεικτική διαδικασία. Έτσι θα ανακοινώνει για καθένα από τους κατηγορούμενους της κάθε υπόθεσης την κρίση του επί της ενοχής του ή μη καθώς και για την κατηγορία που του αποδίδει.

Σε περίπτωση μειοψηφίας (2 προς 1) το δικαστήριο θα ανακοινώνει και την γνώμη που διατύπωσε το μέλος που μειοψήφησε με την κρίση των συναδέλφων του.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί της ενοχής, θα λάβει τον λόγο η υπεράσπιση των κατηγορουμένων, όσων κρίνονται ένοχοι, για να αιτηθεί την αναγνώριση ελαφρυντικών. Συνολικά οι συνήγοροι που αγόρευσαν τελικά στη δίκη, ήταν 45 από τους περίπου 100 δηλωθέντες στην έναρξη. Η "μάχη των ελαφρυντικών" είναι από τις πιο σημαντικές για τους υπερασπιστές κάθε κατηγορούμενου καθώς από αυτήν κρίνεται η τύχη των καταδικασθέντων. Έτσι αναμένεται να δοθεί αρκετός χρόνος για την ανάπτυξη των θέσεων της υπεράσπισης για τις ελαφρυντικές περιστάσεις που θα αιτηθούν στο δικαστήριο.

Η Πολιτική Αγωγή δεν έχει δικαίωμα λόγου σε καμία από τις φάσεις της απόφασης.

Ελαφρυντικά, ανακοίνωση ποινών και το θέμα της αναστολής έκτισης ποινών
Μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης λαμβάνει τον λόγο η εισαγγελέας η οποία υποβάλει στο δικαστήριο την πρόταση της επί των ελαφρυντικών εξειδικεύοντας για κάθε κατηγορούμενο.

Ακολουθούν οι δευτερολογίες της υπεράσπισης.

Το δικαστήριο στη συνέχεια αποσύρεται σε διάσκεψη και επανέρχεται για να ανακοινώσει αν αναγνωρίζει ποια και σε ποιους ελαφρυντικά. Το δικαστήριο δεν δεσμεύεται σε αναγνώριση "σύννομου βίου" μόνο από την ύπαρξη καθαρού ποινικού μητρώου. Να σημειωθεί ότι κάποιοι εκ των κατηγορουμένων έχουν καταδίκες, επί το πλείστον τελεσίδικες για άλλες υποθέσεις. Δύο κατηγορούμενοι έχουν αμετάκλητη καταδίκη για τη δολοφονία του εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν

Μετά τα ελαφρυντικά η εισαγγελέας θα υποβάλει την πρόταση της επί των ποινών, ακολουθεί η υπεράσπιση και τελικά το δικαστήριο μετά από διάσκεψη ανακοινώνει τις ποινές και τις συγχωνεύσεις ποινών.

Οι 24 κατηγορούμενοι για τις τρεις πρώτες υποθέσεις, εφόσον κριθούν ένοχοι, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόσκαιρες καθείρξεις το ύψος των οποίων θα κριθεί από τα ελαφρυντικά που θα δεχθεί το δικαστήριο. Από αυτούς ο Γιώργος Ρουπακιάς αν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ποινή ακόμη και των ισοβίων.

Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα έφεσης για κάθε καταδίκη που είναι άνω των 2 ετών.

Οι ποινές για εγκληματική οργάνωση

Κατηγορούμενοι για εγκληματική οργάνωση είναι συνολικά 65.

Από αυτούς 45 κατηγορούνται για ένταξη (με 20 εξ αυτών να είναι μόνο για αυτήν την κατηγορία κατηγορούμενοι).

Για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται 20 άτομα, δηλαδή οι 18 πρώην βουλευτές του κόμματος καθώς και οι πυρηνάρχες Νίκαιας και Περάματος. Από τους 20 οι 18 έχουν μόνο αυτήν την κατηγορία.

Το πλαίσιο ποινών, με βάση τις ευμενέστερες συνθήκες του νέου Ποινικού Κώδικα για την εγκληματική οργάνωση είναι το εξής:

  • Ποινή ένταξης: 5-10 χρόνια (με ελαφρυντικό 1-5)
  • Ποινή διεύθυνσης: 5-15 χρόνια (με ελαφρυντικό: 2-8)

Το κρίσιμο ζήτημα της αναστολής

Μετά την ανακοίνωση των ποινών η διαδικασία μπαίνει στο πλέον κρίσιμο θέμα, σε κάθε δίκη, που αφορά την αναστολή ή όχι εκτέλεσης της ποινής. Αν δηλαδή οι δικαστές θα κρίνουν πως οι κατηγορούμενοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή ή αν θα αφεθούν ελεύθεροι με ή χωρίς όρους.

Το λόγο λαμβάνει πρώτη η εισαγγελέας η οποία θα εισηγηθεί αν θα πρέπει να δοθεί και σε ποιους κατηγορούμενους αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση. Το δικαστήριο αφού ακούσει την υπεράσπιση και συσκεφθεί θα ανακοινώσει αν και σε ποιους κατηγορούμενους θα δοθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής και ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.

Η τελική φάση της διαδικασίας θα αφορά τις αποφάσεις του δικαστηρίου για άλλα θέματα, όπως η απόδοση ή όχι κατασχεθέντων υλικών, η επιστροφή ή όχι χρηματικών εγγυήσεων κ.ά.

Το δικαστήριο με τον ισχύοντα Κώδικα, δεν μπορεί να επιβάλλει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε καταδικασθέντες, καθώς καταργήθηκε ως παρεπόμενη ποινή. Έτσι και εφόσον δεν υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη, οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής δεν στερούνται του δικαιώματος του εκλέγεσθαι και μπορούν να κατέλθουν σε εκλογικές διαδικασίες.

Σε περίπτωση ομόφωνης αθώωσης από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, η απόφαση θεωρείται τελεσίδικη και δεν είναι εύκολο να προσβληθεί. Αν η αθώωση είναι κατά πλειοψηφία έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση ο προϊστάμενος της Εισαγγελέας εντός 10ημέρου είτε αυτεπάγγελτα (υπέρ του νόμου) είτε και μετά από αίτημα της Πολιτικής Αγωγής.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλειστοί για οχήματα οι δρόμοι γύρω από το Εφετείο
Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εφετείο, λόγω των συγκεντρώσεων, ενόψει της ανακοίνωσης της ετυμηγορίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Κλειστοί για οχήματα οι δρόμοι γύρω από το Εφετείο
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Κώστας Παπαδάκης για Χρυσή Αυγή: Δικαιοσύνη και όχι ατιμωρησία, έστω και αργά
Την τελευταία του παρέμβαση στον δημόσιο διάλογο κάνει ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, με  επιστολή του για την Δικαιοσύνη και τη δουλειά της, λίγες πριν την απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Κώστας Παπαδάκης για Χρυσή Αυγή: Δικαιοσύνη και όχι ατιμωρησία, έστω και αργά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας