• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.2°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.6°C / 11.4°C
  0 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 16.8°C
  5 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.4°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  4 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 10.7°C
  1 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 4.5°C
  0 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.6°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.7°C
  3 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.4°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 14.7°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.5°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  1 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.7°C / 15.4°C
  4 BF
  70%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.3°C / 11.5°C
  1 BF
  69%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  0 BF
  89%

«Εμείς η Πολιτική Αγωγή δεν πιστεύουμε σε μίνι εγκληματικές οργανώσεις. Αν ρωτήσετε ποιος σκότωσε τον Παύλο Φύσσα, θα σας πουν η Χρυσή Αυγή, δεν θα σας πουν ο Πυρήνας Νίκαιας, η Αμφιάλη, τα Ταμπούρια...», παρατήρησε ο Μάνος Μαλαγάρης

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γιατί προτιμούσε το σκοτάδι η Χρυσή Αυγή

 • A-
 • A+
Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ σταχυολόγησε λεπτομερώς τα στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη της εγκληματικής οργάνωσης και κατόρθωσε να καταδείξει τη συμμετοχή όχι μόνο των φυσικών αυτουργών αλλά και των διευθυντών της στις «καλύτερες δουλειές που γίνονται νύχτα».

Ολοκληρώνεται σήμερα στο Εφετείο η αγόρευση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, Μάνου Μαλαγάρη, ο οποίος στη χθεσινή τοποθέτησή του απέδειξε την εσωτερική διάρθρωση και ιεραρχική δομή της ναζιστικής οργάνωσης όπως περιγράφεται στο βούλευμα, τεκμηρίωσε ότι η στρατιωτική δομή και η πειθαρχία αποτελούν συστατικά στοιχεία της και ανέδειξε τον ηγετικό ρόλο της ηγεσίας στις εγκληματικές ενέργειες.

Σχολαστικός και σε αρκετά σημεία καυστικός, ο Μάνος Μαλαγάρης πήρε όλα τα στοιχεία που στοιχειοθετούν την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης και έκανε λεπτοδουλειά: μέσα από εγκυκλίους και έγγραφα της Κεντρικής Διοίκησης, αλλά και από τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής και τις απολογίες των κατηγορουμένων, απέδειξε ότι είναι αδιάφορος ο χαρακτηρισμός που δίνει η ίδια η εγκληματική οργάνωση στα μέλη της (αν τα αποκαλεί φίλους, υποστηρικτές, δόκιμα μέλη ή μέλη) και ότι ο σχεδιασμός και η εκτέλεση των εγκληματικών ενεργειών περνούσαν μέσα από την ιεραρχία, τη δομή και την υποδομή-μηχανισμό της οργάνωσης.

Ενα τέτοιο έγγραφο είναι ο Κανονισμός Λειτουργίας Τοπικών Οργανώσεων, που βρέθηκε στον σκληρό δίσκο του Μιχαλολιάκου και δίνει οδηγίες στα μέλη: «Ποτέ δεν παίρνουμε με δική μας πρωτοβουλία οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί να θεωρηθεί “όπλο” με τη νομική έννοια του όρου (στιλέτο, μαχαίρι και γενικά αιχμηρό αντικείμενο), ακόμη κι αν πιστεύουμε πως μπορούμε να το αιτιολογήσουμε. Ιδιαίτερα, δεν προβαίνουμε σε λήψη τέτοιας πρωτοβουλίας χωρίς να ενημερώσουμε τον υπεύθυνο δράσης Συναγωνιστή».

Οπλα, λοιπόν, οι χρυσαυγίτες μπορούσαν να φέρουν, αρκεί να έχουν ενημερώσει τους ανωτέρους τους, ενώ κυκλοφορούν κυρίως νύχτα, όπως επιβεβαιώνεται από ομιλία του πυρηνάρχη Νίκαιας Γ. Πατέλη: «Κάναμε οργανωτικά σε μέρη με χαμηλό φωτισμό, όπου βρίσκαμε για να περνάμε απαρατήρητοι, να φέρουμε εις πέρας τις εντολές των Κεντρικών».

Στο σημείο αυτό ο δικηγόρος θύμισε τη φράση του Μιχαλολιάκου ότι «στο σκοτάδι γίνονται οι καλύτερες δουλειές» και την αντίστοιχη του Κασιδιάρη ότι «οι καλύτερες δουλειές γίνονται τη νύχτα» (για την οποία η εισαγγελέας δέχτηκε τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου ότι εννοούσε τις αιφνίδιες νυχτερινές αστυνομικές επιχειρήσεις) και είπε απευθυνόμενος στην εισαγγελέα: «Αλήθεια; Σ’ αυτά αναφέρονται όταν κομπάζουν για τις δουλειές που γίνονται τη νύχτα; Στις 3 τα ξημερώματα δεν έγινε η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν; Τον Παύλο Φύσσα δεν τον σκότωσαν στις 12 το βράδυ; Οι δολοφονικές επιθέσεις στους Αιγύπτιους ψαράδες και στα μέλη του ΠΑΜΕ μέσα στη νύχτα δεν έγιναν;».

Συγκάλυψη

Για τον ισχυρισμό της υπεράσπισης, ότι «οι δολοφονικές επιθέσεις δεν θα μπορούσαν να είναι στους σκοπούς της οργάνωσης γιατί θα την έβλαπταν εκλογικά», ο δικηγόρος παρατήρησε: «Τέτοιου είδους επιθέσεις είναι ακριβώς το βασικό “πολιτικό” εργαλείο μιας ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης όπως η Χρυσή Αυγή. Οι ναζιστικές οργανώσεις μαζικοποιούνται σπάζοντας κεφάλια. Το γεγονός αυτό συνομολογεί, άλλωστε, και ο ίδιος ο Αρχηγός σε κλειστή ομιλία του στα γραφεία της οργάνωσης στις 26 Μαΐου 2012, εν μέσω δηλαδή των διπλών εκλογών του Μαΐου-Ιουνίου: “Ελπίζουν ένας χρυσαυγίτης να σφάξει έναν ξένο για να αναστρέψουν το πολιτικό κλίμα. Εχουν χάσει την μπάλα γιατί σ’ αυτήν την περίπτωση θα φτάσει 15 και 20% η Χρυσή Αυγή”» (το βίντεο κατασχέθηκε από τον σκληρό δίσκο του Μιχαλολιάκου).

Μέσα από τις φαιδρές δικαιολογίες και τις εξόφθαλμες αντιφάσεις που περιείχαν οι απολογίες των κατηγορουμένων, αλλά και τις καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες και τα μηνύματα, αποδείχθηκε ο μηχανισμός συγκάλυψης των εγκλημάτων από τα ηγετικά στελέχη.

Η Χρυσή Αυγή όχι μόνο δεν διέγραψε ποτέ τα μέλη των εγκληματικών ενεργειών, όχι μόνο κατέστρωνε το ένα σχέδιο συγκάλυψης μετά το άλλο, όχι μόνο αρνούνταν τις επιθέσεις και απειλούσε με μηνύσεις που στη συνέχεια τις έβαζε στο συρτάρι, αλλά «οι διευθύνοντες βουλευτές με δημόσιες δηλώσεις τους παρείχαν πλήρη ασυλία και κάλυψη σε αυτά τα εγκλήματα και επικορωνίδα της στάσης αυτής αποτελεί η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης της δολοφονίας του Φύσσα από τον Αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης».

Οι συνήγοροι υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής για να ενισχύσουν το σχέδιο συγκάλυψης έφτασαν στο σημείο να αντιμετωπίσουν ως αντιδίκους τα θύματα των επιθέσεων και, όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ο Μάνος Μαλαγάρης, «τάχα μου δεν ήξεραν ποιος επιτέθηκε στους Αιγύπτιους ψαράδες και ήρθε εδώ ο Αμπουζίντ Εμπάρακ και δεν τον ρώτησαν τίποτα για τους δράστες που του επιτέθηκαν, αλλά τον ρωτούσαν: “Γιατί έκανες και άλλα παιδιά μετά το συμβάν; Γιατί κοιμόσουν με κουβέρτα στην ταράτσα; Γιατί δεν ανέφερες στην ανάκριση την παλιά αντιδικία που είχες με τον εργοδότη σου; Πού βρήκες τα λεφτά να πας αεροπορικώς στην Αίγυπτο;”. Η συγκάλυψη αυτή αποτελεί βασική απόδειξη έγκρισης των επιθέσεων εκ μέρους της ηγεσίας και δεν καταλείπει καμία αμφιβολία για την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης στο πλαίσιο της οποίας έγιναν τα εγκλήματα που εξετάζουμε».

Η ιστορική ευθύνη των δικαστών

Στο Εφετείο βρέθηκαν χθες η καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνά Αθανασίου και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας και Κώστας Ζαχαριάδης, που μίλησαν στην «Εφ.Συν.» για την ιστορική ευθύνη των δικαστών απέναντι στην κοινωνία και τη δημοκρατία.

Αθηνά Αθανασίου, καθηγήτρια Παντείου

«Είμαστε εδώ και σήμερα για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους/όλες όσοι/όσες έχουν υποστεί, υφίστανται και αντιμάχονται τον φασισμό. Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε, μαζί με τους/τις συνηγόρους της πολιτικής αγωγής και άλλους/ες αλληλέγγυους/ες πολίτες, τη δικαίωση του Παύλου Φύσσα, των μεταναστών/τριών, των εργατών και όσων στοχοποιήθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση. Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους μάρτυρες που δεν φοβήθηκαν και βγήκαν μπροστά, όπως οι δύο κοπέλες που βρέθηκαν τυχαία σ’ ένα παγκάκι και πήγαν να καταθέσουν. Η δίκη διεξάγεται σε μια κρίσιμη ιστορική καμπή που σημαδεύεται από την αναβίωση του ναζισμού. Οπως κατέδειξε η ακροαματική διαδικασία, η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική, ναζιστική οργάνωση, με επιχειρησιακή ιεραρχική δομή, στρατιωτικό οπλισμό και εκπαίδευση. Η τρομοκρατική δράση της απορρέει από τη ρατσιστική ιδεολογία μίσους, που περιλαμβάνει τη φυλετική υπεροχή, τον εθνικισμό και τον μιλιταρισμό, την ξενοφοβία, τον αντισημιτισμό, τον σεξισμό και την “αρχή του ενός”. Πρέπει να αντισταθούμε και να επαγρυπνούμε ώστε να μη διαχυθεί το ρατσιστικό μίσος στην κοινωνία. Γι’ αυτό ελπίζω το δικαστήριο να αναλάβει την ιστορική ευθύνη που του αναλογεί».

Γιάννης Μπαλάφας, βουλευτής

«Βρισκόμαστε εδώ λίγες μέρες πριν από την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, δηλαδή των θυμάτων της ίδιας ναζιστικής ιδεολογίας με τη Χρυσή Αυγή. Αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό είναι όλοι οι παράγοντες της δίκης να αρθούν πάνω από επιμέρους απόψεις, γνώμες και ιδέες και να μπουν στην ουσία της υπόθεσης για να ακουστεί ένα κατηγορηματικό “όχι” για τη δολοφονία του λεβέντη Παύλου Φύσσα και ένα ηχηρό μήνυμα καταδίκης συνολικά της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής. Ο ναζισμός δεν μπορεί να ρετουσαριστεί, να κρυφτεί· σε κάθε περίπτωση που του δίνεται η δυνατότητα δείχνει την απάνθρωπη, ρατσιστική και εγκληματική ουσία του. Η απαλλακτική εισαγγελική πρόταση μας ανησυχεί εξ αντικειμένου, αλλά πιστεύω ότι όλοι οι παράγοντες της δίκης θα δώσουν την απάντηση που χρειάζεται και την οποία πρώτος έδωσε ο ελληνικός λαός».

Κώστας Ζαχαριάδης, βουλευτής

«Τα τελευταία δέκα χρόνια περάσαμε μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική δοκιμασία με την παρουσία ναζιστών στο Κοινοβούλιο. Ο ελληνικός λαός στις τελευταίες εκλογές έδειξε την πόρτα εξόδου στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή και αυτό, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να χαράξει μια μη αντιστρεπτή πορεία ιδεολογικοπολιτικής ασφυξίας του ναζισμού και των πρακτικών του. Την ώρα που στην Ευρώπη επιχειρείται από τμήματα του πολιτικού κόσμου η αναθεώρηση της Ιστορίας, την ώρα που ανεβαίνουν η Ακροδεξιά και ο φασισμός, την ώρα που σε πολλές χώρες ηγεμονεύουν ο ρατσισμός και η ξενοφοβία και κυριαρχεί η μη ανεκτικότητα, πρέπει να σημάνει πανδημοκρατικός αντιφασιστικός συναγερμός. Εχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα επιτελέσει το έργο της και θα καταδικάσει τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Εγκληματική οργάνωση με αδιαμφισβήτητο ηγέτη»
Ξεκάθαρες απαντήσεις που αποδεικνύουν τα ψεύδη των κατηγορούμενων χρυσαυγιτών και τις ανακρίβειες της εισαγγελικής πρότασης έδωσε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος.
«Εγκληματική οργάνωση με αδιαμφισβήτητο ηγέτη»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Σκανδαλώδης υπέρ της Χρυσής Αυγής η δίωξη»
Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής ζήτησε από τους δικαστές να αναλάβουν την ιστορική ευθύνη τους και αποδόμησε τον ισχυρισμό του Μιχαλολιάκου περί πολιτικής δίωξης και σκευωρίας.
«Σκανδαλώδης υπέρ της Χρυσής Αυγής η δίωξη»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Φωτογραφίες και βίντεο διαψεύδουν τον «Τασάρα»
Βίντεο από τον σκληρό δίσκο του Μιχαλολιάκου το οποίο φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Εφ.Συν.» αποδεικνύει τα ψέματα του κατηγορούμενου για δολοφονικές επιθεσεις Τάσου Πανταζή και την οργανωτική σχέση του με...
Φωτογραφίες και βίντεο διαψεύδουν τον «Τασάρα»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Φυγοδικούν οι χρυσαυγίτες για την επίθεση στη «Φαβέλα»
Ενταλμα σύλληψης για τους Σωτήρη Δεβελέκο και Ακη Θεοδώρου που κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά των πέντε ατόμων στον ελεύθερο χώρο του Πειραιά.
Φυγοδικούν οι χρυσαυγίτες για την επίθεση στη «Φαβέλα»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Δεκαπέντε χρόνια αιματοβαμμένης, εγκληματικής ναζιστικής δράσης
Συγκρίνοντας τις δολοφονικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής σε βάθος δεκαπενταετίας, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος απέδειξε, κατά τη χθεσινή αγόρευσή του, χωρίς περιθώρια λάθους την ποιοτική...
Δεκαπέντε χρόνια αιματοβαμμένης, εγκληματικής ναζιστικής δράσης
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Ηθελαν να εξοντώσουν τους ηγέτες του σωματείου»
Τη δολοφονική επίθεση της Χρυσής Αυγής εναντίον συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα ανέπτυξε ο Παναγιώτης Σαπουντζάκης στο πρώτο μέρος της αγόρευσής του Περιέγραψε τον τρόπο δράσης του τάγματος εφόδου με...
«Ηθελαν να εξοντώσουν τους ηγέτες του σωματείου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας