• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 26.8°C / 32.4°C
  1 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.2°C / 29.9°C
  1 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 28.4°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  59%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 26.3°C / 29.3°C
  2 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 25.6°C
  2 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 27.9°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 31.1°C
  2 BF
  44%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 32.2°C
  2 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.5°C / 28.9°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 28.9°C
  2 BF
  24%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 23.8°C / 29.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  29°C 27.0°C / 32.6°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 28.1°C
  1 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 27.1°C / 30.0°C
  1 BF
  27%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  60%

Η Νικόλ Μπενέκη είπε ότι «τα όπλα ήταν του αστυνομικού αδερφού μου και βγάλαμε φωτογραφίες για πλάκα στην Αρτέμιδα». H μητέρα της έχει καταθέσει ότι οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν ένα Πάσχα στην Καρδίτσα, προκαλώντας τότε την ερώτηση της έδρας: «Ετσι κάνετε Πάσχα εσείς στην Καρδίτσα;»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αυτοδιαψεύστηκαν

 • A-
 • A+
Αναίρεσαν τον εαυτό τους και προηγούμενες καταθέσεις τους οι Νικόλ Μπενέκη, Θεώνη Σκαρπέλη και Θέμις Σκορδέλη, απολογούμενες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση,
Ακολουθήστε μας στο Google news

Mε τους τελευταίους τέσσερις κατηγορούμενους ολοκληρώνονται σήμερα οι απολογίες όσων δικάζονται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι απολογίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής το 2012 για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση οι δικαστές άκουσαν τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς τριών γυναικών με ενεργό ρόλο στη Χρυσή Αυγή. Πρώτη απολογήθηκε η Νικόλ Μπενέκη, η οποία δήλωσε ότι είχε προσωπική σχέση με τον Ι. Λαγό το διάστημα 2012-2015 και ήταν γραμματέας του στα κεντρικά γραφεία της Μεσογείων.

Η κατηγορούμενη επιχείρησε να πείσει το δικαστήριο ότι δεν ήταν μέλος της οργάνωσης, παρόλο που το είχε παραδεχτεί στις απολογίες της στους ανακριτές, και χαρακτήρισε τον εαυτό της επαγγελματικό... μέλος, επαναλαμβάνοντας ότι ο ρόλος της ήταν να αντικαθιστά σε ομιλίες τον Ι. Λαγό και «έκανα ό,τι μου έλεγαν οι ανώτεροί μου, το ίδιο θα έκανα αν με είχε προσλάβει το ΚΚΕ».

Οσα κατέθεσε έχουν ήδη καταρριφθεί κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας: η φωτογραφία της με τον κατηγορούμενο για τη δολοφονία Φύσσα, Γ. Καζαντζόγλου, και το τάγμα εφόδου της Νίκαιας στο νοσοκομείο της περιοχής διαψεύδει ότι «πήγαμε μόνο γυναίκες για να μοιράσουμε τρόφιμα, δεν γνωρίζω τον Καζαντζόγλου»· η φωτογραφία της με το στέλεχος της οργάνωσης στον Πειραιά Σ. Δεβελέκο έξω από τα γραφεία της Νίκαιας ακυρώνει το ότι «μόνο ομιλίες εκφωνούσα όταν δεν μπορούσε ο Λαγός»· ενώ η ανακοίνωση με την υπογραφή της στην ιστοσελίδα της οργάνωσης για τη δράση του Μετώπου Γυναικών το 2012 καταρρίπτει το ότι «δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο όργανο».

Τα μηνύματα

Η προσπάθεια της Μπενέκη να εμπαίξει το δικαστήριο προκάλεσε την απροθυμία της προέδρου να τη ρωτήσει για τα μηνύματα που έχει ανταλλάξει με τον Ι. Λαγό μετά την επίθεση στο «Συνεργείο», για την οποία ο ευρωβουλευτής καταδικάστηκε ως ηθικός αυτουργός.

«Ας ρωτήσει άλλος αν θέλει», ανέφερε η Μαρία Λεπενιώτη και λίγο αργότερα η κατηγορούμενη περιέγραφε ότι στο μήνυμα «ο άντρακλας μου δέρνει. λα λα λα λα. γουστάαααρω» χρησιμοποιούσε μεταφορικό λόγο.

«Προέρχομαι από δεξιά οικογένεια, δεν ξαναψήφισα Χρυσή Αυγή από τότε που χώρισα με τον Λαγό», είπε η Ν. Μπενέκη, σε αντίθεση με τη σύζυγο του πυρηνάρχη Νίκαιας Γιώργου Πατέλη, που υποστήριξε ότι ακόμα ψηφίζει Χρυσή Αυγή.

Η Θεώνη Σκαρπέλη συστήθηκε στο δικαστήριο ως «μέλος του Πενταμελούς Συμβουλίου της Τοπικής Οργάνωσης της Νίκαιας» μαζί με τους Πατέλη, Τσακανίκα και Καζαντζόγλου. «Μας λείπει το πέμπτο μέλος», επισήμανε η εισαγγελέας, αλλά η κατηγορούμενη άφησε απ’ έξω τον Ρουπακιά, για να αποσυνδέσει την Τοπική από τη δολοφονία του Παύλου, και έκανε λόγο για πενταμελές με τέσσερα μέλη!

Η κατηγορούμενη ισχυρίστηκε ότι το βράδυ της δολοφονίας ήταν στο σπίτι της με τον σύζυγό της και ότι εκείνη δεν μίλησε με κανέναν στο τηλέφωνο. Ομως ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία, Γ. Δήμου, έχει καταθέσει ότι μίλησε με τη Θ. Σκαρπέλη όταν ο Ρουπακιάς τού ζήτησε να ενημερώσει τον Πατέλη για τη σύλληψή του και ότι εκείνη του απάντησε «ξέρουμε τι έχει κάνει ο Ρουπακιάς, μη λες πολλά από το τηλέφωνο». Το ίδιο έχει καταθέσει και ο Γ. Σκάλκος.

Η Θ. Σκαρπέλη χαρακτήρισε ψευδείς τις απολογίες τους, αλλά δεν μπορούσε να χαρακτηρίσει ψευδή τα έξι τηλεφωνήματα με τη σύζυγο του Ρουπακιά τα ξημερώματα της ίδιας μέρας. «Μπορεί να σήκωσα το τηλέφωνο ενώ κοιμόμουν, μου συμβαίνει να μιλάω στο τηλέφωνο στον ύπνο μου», είπε προκαλώντας γέλια στο ακροατήριο.

«Κατσαρίδες»

Ακολούθησε η απολογία της Θέμιδος Σκορδέλη, η οποία επιβεβαίωσε με τον πιο σαφή τρόπο τη σύνδεση ανάμεσα στους διευθύνοντες και στα μέλη της οργάνωσης.

Η κατηγορούμενη, που έχει καταδικαστεί αμετάκλητα ως ηθική αυτουργός για το μαχαίρωμα Αφγανού το 2011 στον Αγ. Παντελεήμονα και για την επίθεση σε βάρος του Αλέκου Αλαβάνου ως επικεφαλής του αυτοδιοικητικού συνδυασμού «Ελεύθερη Αττική» το 2010, ήταν το 2012 υποψήφια βουλευτίνα της Χρυσής Αυγής και μάλιστα «μου έκανε την τιμή ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος. Πριν ανήκα στη Ν.Δ., πάντα το πιστεύω μου ήταν “πατρίς - θρησκεία - οικογένεια”».

Η Σκορδέλη πρωτοστατούσε στην ομάδα κρούσης που δρούσε στον Αγιο Παντελεήμονα υπό τον μανδύα επιτροπής «αγανακτισμένων κατοίκων» και όσα κατέθεσε για «το θέμα της λαθρομετανάστευσης(!)», όπως το χαρακτήρισε, συμπυκνώνουν τη ρατσιστική ιδεολογία της ναζιστικής οργάνωσης.

«Υπήρχε υπερσυσσώρευση, εστίες βρόμας και δυσωδίας, μια υγειονομική βόμβα», είπε και επιχείρησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι ήταν «ατυχές παράδειγμα» ο χαρακτηρισμός «κατσαρίδες» που είχε χρησιμοποιήσει για μετανάστες σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας. Οπως, μάλλον ανεπιτυχώς, εξήγησε: «Αν μπει μια κατσαρίδα στο σπίτι μου, την πάτησα. Αν μπει δεύτερη, άντε φώναξα τον γείτονα και την πάτησε αυτός. Αν μπει τρίτη, να φωνάξω κι άλλον να την πατήσει; Δεν γίνεται να αυξάνουμε την αστυνόμευση για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα».

Η κατηγορούμενη δεν έκρυψε τη χαρά της για τον εμπρησμό σε τζαμί στην πλατεία Αττικής το 2010, όταν 15-20 χρυσαυγίτες εγκλώβισαν 40 μετανάστες και επιχείρησαν να τους κάψουν ζωντανούς, ενώ κόλλησαν έξω από το τζαμί αυτοκόλλητα του Μιχαλολιάκου που τότε ήταν υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές.

Το ότι οι δράστες ήταν χρυσαυγίτες το ομολόγησε η Σκορδέλη λέγοντας: «Την άλλη μέρα μού λένε “κάψανε το τζαμί” και λέω “α ωραία”. Και ρωτάγαμε μεταξύ μας “το ’κανες εσύ; Μήπως εσύ;”»

◼ Σε αντίθεση με τη μέχρι στιγμής πρακτική του δικαστηρίου, η έδρα απέρριψε το αίτημα της Πολιτικής Αγωγής να υποβάλει ερωτήσεις στους κατηγορούμενους για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με το επιχείρημα ότι δεν έχουν την ιδιότητα διαδίκου. Ως εκ τούτου, η Πολιτική Αγωγή δεν θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει, μέσω της έδρας, ερωτήσεις στους πρώην βουλευτές.

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Τη Δευτέρα η δευτεροβάθμια απόφαση για την επίθεση στο «Συνεργείο» το 2013
Σε δυσχερή θέση βρίσκεται η υπεράσπιση των χρυσαυγιτών προσπάθησε να αντικρούσει την πρόταση της εισαγγελέως να κριθούν ένοχοι οι Λαγός, Μίχος και Μπαρέκας.
Τη Δευτέρα η δευτεροβάθμια απόφαση για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο της Ηλιούπολης το 2013
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο Παππάς κάνει έφεση και ο Λαγός... έρανο!
Εφέσεις κατά της καταδικαστικής απόφασης καταθέτουν οι χρυσαυγίτες, προσδοκώντας ένα καλύτερο αποτέλεσμα κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.
Ο Παππάς κάνει έφεση και ο Λαγός... έρανο!
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Στις 7 Οκτωβρίου η απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής
Εφτά χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα η ελληνική δικαιοσύνη θα ανακοινώσει την απόφασή της για το αν η δράση της Χρυσής Αυγής ήταν στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.
Στις 7 Οκτωβρίου η απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
ΣΥΡΙΖΑ και «Ανοιχτή Πόλη» στο ακροατήριο
Με την αγόρευση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής, Κώστα Παπαδάκη, συνεχίζεται τη Δευτέρα στο Εφετείο Αθηνών η δίκη της Χρυσής Αυγής την οποία παρακολούθησε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο Νάσος Ηλιόπουλος...
ΣΥΡΙΖΑ και «Ανοιχτή Πόλη» στο ακροατήριο
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Γερά θεμέλια στο κατηγορητήριο
Οι αγορεύσεις Κ. Σκαρμέα και Θ. Καμπαγιάννη στη δίκη της Χρυσή Αυγής ● Οι συνήγοροι των Αιγύπτιων αλιεργατών τεκμηριώνουν όσα αποδίδει το παραπεμπτικό βούλευμα στην εγκληματική οργάνωση του Μιχαλολιάκου.
Γερά θεμέλια στο κατηγορητήριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας