Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δεν είδα, δεν άκουσα, δεν είμαι χρυσαυγίτης!

Ο Διονύσης Λιακόπουλος κατά την απολογία του. Σκίτσο του εικαστικού καλλιτέχνη Μιχάλη Καλλιμόπουλου (kallimopoulos.com)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν είδα, δεν άκουσα, δεν είμαι χρυσαυγίτης!

  • A-
  • A+
Ιλαρή ήταν η προσπάθεια του κατηγορούμενου Διονύση Λιακόπουλου –αμετάκλητα καταδικασθέντος για τη δολοφονία Λουκμάν– να αποδείξει στο δικαστήριο πως δεν ήταν ποτέ υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής, παρ’ όλο που στο σπίτι του έχουν βρεθεί προεκλογικά φυλλάδια και αυτοκόλλητα της ναζιστικής οργάνωσης καθώς και μαχαίρια, αεροβόλο με φυσίγγια και σιδηρογροθιά.

Να πείσει το δικαστήριο ότι δεν είχε καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή επιχείρησε ο Διονύσης Λιακόπουλος, που έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για τη δολοφονία με ρατσιστικό κίνητρο του Πακιστανού μετανάστη Σαχζάτ Λουκμάν και χθες απολογήθηκε για την κατηγορία ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε υποστηρικτής της οργάνωσης του Μιχαλολιάκου, ωστόσο κατά την έρευνα της αστυνομίας στο σπίτι του μετά τη δολοφονία βρέθηκαν περισσότερα από 100 προεκλογικά φυλλάδια με τίτλο «Γιατί ψηφίζω Χρυσή Αυγή», αυτοκόλλητα «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή», καθώς επίσης και δύο μαχαίρια πεταλούδα, αεροβόλο, σιδηρογροθιά, φυσίγγια, σφεντόνα και αμπούλες αερίου.

Πρόεδρος: Γιατί είχατε φυλλάδια της Χρυσής Αυγής στο σπίτι σας;
Λιακόπουλος: Τα μοίραζαν προεκλογικά και πήρα.
Πρόεδρος: Και γιατί τα κρατήσατε από τις εκλογές του 2012 μέχρι το 2013; Αλλων κομμάτων είχατε;
Λιακόπουλος: Οχι, μόνο της Χρυσής Αυγής.
Πρόεδρος: Τα μαχαίρια;
Λιακόπουλος: Με εξυπηρετούν στο ψάρεμα.
Πρόεδρος: Η σφεντόνα;
Λιακόπουλος: Για κυνηγετική χρήση.
Πρόεδρος: Οπότε ασχολείστε και με την αλιεία και με το κυνήγι... Το αεροβόλο;
Λιακόπουλος: Πήγαινα για σκοποβολή νυχτερινές ώρες στον Βύρωνα.
Πρόεδρος: Γιατί δεν πηγαίνατε μέρα; Ανεργος ήσασταν, λέτε, είχατε χρόνο.

Η έδρα επισήμανε στον κατηγορούμενο ότι το ρατσιστικό κίνητρο της δολοφονίας έχει καταγραφεί στη δικαστική απόφαση τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο βαθμό, αλλά ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι «δεν γνώριζα ότι ήταν αλλοδαπός. Και Ελληνας να ήταν, το ίδιο θα έκανα». Ωστόσο, η εισαγγελέας τού θύμισε ότι αμέσως μετά τη δολοφονία παραδέχτηκε το κίνητρο λέγοντας στον αστυνομικό που τον συνέλαβε: «Καλά δεν του κάναμε; Είναι αλλοδαπός, έρχονται στα σπίτια μας και μας κάνουν κακό».

Νωρίτερα, εντύπωση προκάλεσε στο δικαστήριο η απάντηση του Χρ. Στεργιόπουλου (που έχει καταδικαστεί για την ίδια δολοφονία και ολοκλήρωσε την απολογία του για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση) στο αν γνωρίζει τον κατηγορούμενο για τη δολοφονία Φύσσα, Γιώργο Τσακανίκα:

«Τον γνώρισα στη φυλακή. Μου έδωσε χαρτί ότι δεν τον ξέρω, δεν με ξέρει και ότι δεν έχω σχέση με τη Χρυσή Αυγή». Εύλογα ήταν τα ερωτήματα της προέδρου: «Γνωρίζει ο Τσακανίκας όλα τα μέλη και τους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής; Γιατί το λέτε έτσι; Ηταν στέλεχος ο Τσακανίκας;» και ο Στεργιόπουλος απάντησε: «Φαντάζομαι πως ναι», επιβεβαιώνοντας ότι ο Τσακανίκας ήταν ένα από τα στελέχη της Τοπικής Οργάνωσης στη Νίκαια.

● Το δικαστήριο έκανε δεκτή την ένσταση των συνηγόρων του Χρ. Στεργιόπουλου να μην υποβάλει ερωτήσεις η Πολιτική Αγωγή, μέσω της έδρας, με το επιχείρημα ότι δεν έχουν την ιδιότητα διαδίκου. Οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής θύμισαν άλλες αποφάσεις του δικαστηρίου που είχε απορρίψει ανάλογα αιτήματα, όπως για παράδειγμα κατά την εξέταση μαρτύρων για την υπόθεση του «Συνεργείου» (σχετική ένσταση είχε υποβάλει η συνήγορος του κατηγορούμενου Γαλανάκη) ή στην κατάθεση του Δημήτρη Κουσουρή, και υποστήριξαν ότι οι ερωτήσεις αφορούν τη διερεύνηση της εγκληματικής οργάνωσης και ως εκ τούτου «αποκλεισμός μας θα σημάνει ακυρότητα μιας πολύχρονης διαδικασίας». Η πρόεδρος αντέτεινε ότι «πρόκειται για απολογία κατηγορουμένου και όχι για κατάθεση μάρτυρα και δεν δικαιολογείται παράσταση πολιτικής αγωγής για το συγκεκριμένο αδίκημα».

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ο Αρχηγός «κάρφωσε» τους πάντες και «καρφώθηκε»
Ο Φίρερ «κάρφωσε» χωρίς περιστροφές Λαγό και Νίκαια και επέμεινε στο ψέμα πως έμαθε για τη δολοφονία το επόμενο πρωί ● Αστείες δικαιολογίες για τις ενοχοποιητικές δηλώσεις, τις οποίες χαρακτήριζε... «σχήμα...
Ο Αρχηγός «κάρφωσε» τους πάντες και «καρφώθηκε»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Οι χρυσαυγίτες πήγαν κομβόι στο σημείο της δολοφονίας
Πολύ σημαντικές αποκαλύψεις για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα έκανε κατά τη χθεσινή απολογία του ο Θανάσης Τσορβάς, ο οποίος από την πρώτη στιγμή παραδέχεται την παρουσία του στο σημείο του εγκλήματος.
Οι χρυσαυγίτες πήγαν κομβόι στο σημείο της δολοφονίας
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Οι αντιφάσεις του αρχικελευστή
Στην απολογία του ο Γ. Σκάλκος, κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, προσπάθησε να καλύψει τον εαυτό του και τους συγκατηγορούμενούς του αλλά επιβεβαίωσε τελικά τον οργανωμένο χαρακτήρα της...
Οι αντιφάσεις του αρχικελευστή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Η δολοφονία Λουκμάν είχε ρατσιστικό κίνητρο»
Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο έκρινε πως οι Χρήστος Στεργιόπουλος και Διονύσης Λιακόπουλος συναποφάσισαν να βγουν για να σκοτώσουν και επέλεξαν το θύμα τους λόγω της καταγωγής του. Τους αναγνώρισε, ωστόσο, το...
«Η δολοφονία Λουκμάν είχε ρατσιστικό κίνητρο»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ομολόγησαν το ρατσιστικό κίνητρο του εγκλήματος σε αστυνομικό!
«Καλά δεν του κάναμε; Είναι αλλοδαπός, έρχονται στη χώρα μας και μας κάνουν κακό». Δεν έχουν περάσει ούτε δύο ώρες από το μαχαίρωμα του μρτανάστη Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο του 2013 και οι δυο...
Ομολόγησαν το ρατσιστικό κίνητρο του εγκλήματος σε αστυνομικό!
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ξεκίνησε στο Εφετείο η δίκη για τη δολοφονία του Λουκμάν
Άρχισε στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τη δολοφονία του 27χρονου Σαχζάτ Λουκμάν, τον Ιανουάριο του 2013, με κατηγορούμενους τους Δ. Λιακόπουλο και Χρ. Στεργιόπουλο. Οι δύο...
Ξεκίνησε στο Εφετείο η δίκη για τη δολοφονία του Λουκμάν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας