Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μέχρι να σβήσει ο φασισμός από προσώπου γης

Πέρυσι οι δρόμοι του Κερατσινίου πλημμύρισαν για τον Παύλο

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μέχρι να σβήσει ο φασισμός από προσώπου γης

  • A-
  • A+
Μπορεί το πρώτο πολύ σημαντικό μήνυμα για την ολοκληρωτική κατακρήμνιση της Χρυσής Αυγής να δόθηκε από τους πολίτες στις κάλπες, αλλά το αντιφασιστικό κίνημα δεν μπορεί να εφησυχάζει ώσπου να καταδικαστεί η ναζιστική οργάνωση και να μη μείνει ούτε σπιθαμή γης για τους μαχαιροβγάλτες ● Γι’ αυτό και σήμερα, έξι χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η κινητοποίηση αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό.

Με την αντιφασιστική πορεία από το μνημείο του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι μέχρι τα γραφεία της ναζιστικής οργάνωσης στον Πειραιά, κορυφώνονται το απόγευμα οι εκδηλώσεις μνήμης για τα έξι χρόνια από μια δολοφονία που υποχρέωσε την πολιτεία να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τη Χρυσή Αυγή.

Οι γονείς του Παύλου θα είναι και φέτος στην πρώτη γραμμή της πορείας, την οποία διοργανώνουν φορείς, συλλογικότητες, σωματεία και αντιρατσιστικές οργανώσεις και όλοι μαζί θα στείλουν ηχηρό μήνυμα καταδίκης του ναζισμού και του φασισμού.

Ωστόσο η φετινή επέτειος θα είναι διαφορετική, αφού ήδη οι πολίτες καταδίκασαν με την ψήφο τους τη Χρυσή Αυγή, η οποία, μένοντας εκτός Βουλής, δεν θα μπορεί πια να υποδύεται το κόμμα προσπαθώντας να καλύψει αυτό που στ’ αλήθεια είναι: μια ναζιστική οργάνωση με εγκληματική δράση.

Σε αυτό συνέβαλε καταλυτικά ο αγώνας που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια παράλληλα σε δύο μέτωπα: αφενός στη δικαστική αίθουσα, όπου 130 μάρτυρες κατηγορητηρίου και 15 δικηγόροι πολιτικής αγωγής ανέδειξαν τα αδιάσειστα στοιχεία που στοιχειοθετούν το κατηγορητήριο, και αφετέρου στους δρόμους, όπου συνεχίζεται αμείωτη η δράση του αντιφασιστικού κινήματος απέναντι σε οποιαδήποτε φασιστική πρακτική.

Ο κοινός αυτός αγώνας ήταν το θέμα μιας πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Κερατσίνι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Παύλος Φύσσας - Killah P στην κατάμεστη αίθουσα του εργοστάσιου Καχραμάνογλου. «Η δίκη της Χρυσής Αυγής και η δράση του αντιφασιστικού κινήματος, καθοριστικοί παράγοντες στη συρρίκνωση της Χ.Α.», ο τίτλος της συζήτησης που συντόνισε ο Χρήστος Καραγιαννάκης (Αντιφασιστικός Σεπτέμβρης) και είχε ομιλητές ανθρώπους με ξεχωριστή συμβολή στην κατάρρευση της Χρυσής Αυγής.

Από αριστερά: Χρ. Παπαδοπούλου, Δ. Ψαρράς, Ελευθ.Τομπατζόγλου, Χρ. Καραγιαννάκης, Δ. Κουσουρής, Αγγ. Βαλσαμάκη

Η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, Χρύσα Παπαδοπούλου, τόνισε τα αποτελέσματα που έχει παράξει η δίκη πολύ πριν εκδοθεί η δικαστική απόφαση και αναφέρθηκε σε τρία γεγονότα-ορόσημο: στην καθίζηση της Χρυσής Αυγής στις εκλογές του Ιουλίου, στο κλείσιμο των κεντρικών γραφείων της οργάνωσης και στην πρώτη καταδίκη ηγετικών στελεχών ως ηθικών αυτουργών για την επίθεση στο «Συνεργείο», που αποδεικνύει ότι η εγκληματική δράση της οργάνωσης ξεκινάει από την ηγεσία.

Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία οι δράσεις να γίνονται στα μέρη όπου μεγάλωσε ο Παύλος, καθώς «η Χρυσή Αυγή έχει ακόμα ανοιχτούς πυρήνες σε αυτές τις περιοχές», και εξήρε τον ρόλο του αντιφασιστικού κινήματος, της ερευνητικής δημοσιογραφίας και της ενιαίας αντιμετώπισης της υπόθεσης από όλους τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής, «ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο που προέρχεται καθένας».

Για την Ελευθερία Τομπατζόγλου, που τον Φεβρουάριο του 2018 τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι κατά την επίθεση της Χρυσής Αυγής στη «Φαβέλα», «δεν τελειώσαμε επειδή οι φασίστες δεν μπήκαν στη Βουλή και έκλεισαν τα κεντρικά γραφεία. Η ναζιστική οργάνωση ήταν αποτέλεσμα μιας διεργασίας τριάντα ετών και ο σπόρος έχει αφήσει κατάλοιπα στην κοινωνία».

Η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα εστίασε στο πώς η βία της ναζιστικής οργάνωσης κανονικοποιήθηκε μέσα από τον λόγο της ηγεσίας της, λέγοντας ότι «αυτό ακριβώς θα πρέπει να μας προβληματίσει και σε αυτό θα συμβάλει η δικαστική απόφαση, νομιμοποιώντας την καταδίκη του ναζιστικού λόγου ως κινήτρου για εγκλήματα».

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς, που ερευνά τη δράση της οργάνωσης του Μιχαλολιάκου εδώ και τρεις δεκαετίες, τόνισε ότι «η εξέλιξη της δικαστικής διερεύνησης δεν είναι αυστηρά νομική ούτε αυστηρά πολιτική, συνδέεται απολύτως με τον τρόπο που εμπλέκεται στην υπόθεση το αντιφασιστικό κίνημα. Χαρακτηριστικό ως προς αυτό είναι το εξής παράδειγμα. Κάποια στιγμή διαφάνηκε πρόθεση τροποποίησης του άρθρου 187,1 του Ποινικού Κώδικα, με τρόπο που ουσιαστικά θα αποτελούσε ένα βήμα προς την απαλλαγή της ηγεσίας της οργάνωσης, αλλά πάρθηκε πίσω».

Ο Δ. Ψαρράς συμπέρανε ότι «η παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος ήταν απαραίτητη προκειμένου να υπάρξει μια πραγματική δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Δεν υπονοώ βέβαια την υποκατάσταση του δικαστικού μηχανισμού από μια εξωθεσμική πολιτική πίεση. Ισχυρίζομαι το ακριβώς αντίστροφο: ότι, χωρίς την προστασία των πολιτών της, η δημοκρατία είναι ανίσχυρη και εν προκειμένω η δικαιοσύνη μπορεί να πέσει θύμα του εκβιασμού ενός μέχρι χθες πανίσχυρου παρακράτους».

Ο Δημήτρης Κουσουρής ήρθε αντιμέτωπος με τη βία της Χρυσής Αυγής το 1998, όταν ήταν φοιτητής και δέχτηκε οργανωμένη επίθεση έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων από μια ομάδα που είχε επικεφαλής τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Μιχαλολιάκου, Περίανδρο Ανδρουτσόπουλο. Καθηγητής Ιστορίας σήμερα, αναφέρθηκε στις διαφορετικές εκφάνσεις του φασισμού ανά χρονική περίοδο και υπογράμμισε πως «παρά το ότι μετράμε σημαντικές νίκες τα τελευταία τέσσερα χρόνια, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει. Η απάντηση βρίσκεται στην κατά πρόσωπο αντιμετώπιση του φασισμού σε όλα τα πεδία, στα σχολεία, στις γειτονιές, στις δικαστικές αίθουσες. Το παράδειγμα της μνήμης του Παύλου Φύσσα είναι ακριβώς αυτό το παράδειγμα της αντιμετώπισης του φασισμού κατά πρόσωπο».

«Αυτές οι μέρες ανήκουν στον Παύλο, είναι αφιερωμένες στη μνήμη του που πρέπει να παραμείνει ζωντανή για να μην επιτρέψουμε στον φασισμό να ξανασηκώσει κεφάλι», υπογράμμισε η Αγγελική Βαλσαμάκη από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας - Πειραιά και χαρακτήρισε τη δολοφονία του Παύλου «μοιραίο λάθος για τη Χρυσή Αυγή», καθώς εξαιτίας της διακόπηκε η ραγδαία ανάπτυξη της οργάνωσης.

«Η δολοφονία συντάραξε την ελληνική κοινωνία, το Κερατσίνι για αρκετές μέρες έγινε το κέντρο των κινητοποιήσεων, η Ευρώπη της αντίστασης και της αλληλεγγύης ζήτησε απονομή δικαιοσύνης και η Χρυσή Αυγή μπήκε σε περίοδο εσωτερικής κρίσης», πρόσθεσε η Αγγ. Βαλσαμάκη και τόνισε ότι «δεν χωράει κανένας εφησυχασμός απέναντι στον κίνδυνο του φασισμού».

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ο Αρχηγός ενημερώθηκε το βράδυ της δολοφονίας
Χωρίς να αναφερθεί προσωπικά σε παλιούς συναγωνιστές του, ο Νίκος Μίχος προέβη σε σημαντικές αποκαλύψεις για τη δομή, την ιεραρχία και τη δράση της Χρυσής Αυγής κατά την απολογία του, προκαλώντας την οργή των...
Ο Αρχηγός ενημερώθηκε το βράδυ της δολοφονίας
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ηλ. Κασιδιάρης: Ο άνθρωπος του Μιχαλολιάκου για όλες τις δουλειές
Εφτασε η ώρα της απολογίας για τον Ηλία Κασιδιάρη, το πιστό πρωτοπαλίκαρο του Αρχηγού που έχει φροντίσει εδώ και χρόνια να δώσει εκατοντάδες... πειστήρια για τη ναζιστική του ιδεολογία και δράση.
Ηλ. Κασιδιάρης: Ο άνθρωπος του Μιχαλολιάκου για όλες τις δουλειές
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η αγόρευση στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Πολύτιμη για την κατανόηση του ποινικού αλλά και του πολιτικού ζητήματος της δράσης της ναζιστικής οργάνωσης είναι η αγόρευση του δικηγόρου Κώστα Παπαδάκη, που κυκλοφορεί πλέον και σε βιβλίο. Δημοσιεύουμε...
Η αγόρευση στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η τιμή της Εισαγγελίας
Η τοποθέτηση του αναπληρωτή εισαγγελέα στη δίκη της Χρυσής Αυγής ● Σε κλίμα συγκίνησης η ολοκλήρωση των αγορεύσεων της πολιτικής αγωγής, με τους δικηγόρους να αγκαλιάζουν τη Μάγδα Φύσσα.
Η τιμή της Εισαγγελίας
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Δεκαπέντε χρόνια αιματοβαμμένης, εγκληματικής ναζιστικής δράσης
Συγκρίνοντας τις δολοφονικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής σε βάθος δεκαπενταετίας, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος απέδειξε, κατά τη χθεσινή αγόρευσή του, χωρίς περιθώρια λάθους την ποιοτική...
Δεκαπέντε χρόνια αιματοβαμμένης, εγκληματικής ναζιστικής δράσης
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η δολοφονία του Παύλου πέρασε από την ιεραρχία
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, με την οποία κορυφώθηκε η ανεξέλεγκτη εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, ξετυλίχθηκε και πάλι στο Εφετείο Αθηνών· αυτή τη φορά από τον συνήγορο πολιτικής αγωγής, Θεόδωρο...
Η δολοφονία του Παύλου πέρασε από την ιεραρχία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας