• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 17.9°C
  6 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.5°C / 18.8°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 18.2°C
  4 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.1°C / 16.9°C
  1 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  67%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.0°C / 18.2°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.4°C / 14.5°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.8°C
  5 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.2°C / 16.9°C
  4 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  6 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 13.9°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.5°C / 13.4°C
  0 BF
  65%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  3 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 17.2°C
  0 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.3°C / 17.7°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.6°C / 18.9°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  57%

Ο Γ. Τσακανίκας ανάμεσα στον Γ. Πατέλη και τον Ηλ. Κασιδιάρη στα γραφεία της Νίκαιας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διπλό «χαστούκι» στη Χρυσή Αυγή

 • A-
 • A+

Πολύ ενοχοποιητικά στοιχεία που ενισχύουν το κατηγορητήριο για τη δολοφονία Φύσσα εισέφεραν με τις χθεσινές απολογίες τους ο Γιώργος Τσακανίκας, μέλος του πενταμελούς Συμβουλίου της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, και ο Γιώργος Σταμπέλος, μέλος στην ίδια τοπική: ο πρώτος επειδή κατέρριψε τον βασικό ισχυρισμό στον οποίο έχουν στηρίξει την υπερασπιστική γραμμή τους ο πυρηνάρχης Πατέλης και ο υπεύθυνος πολιτικής δράσης Καζαντζόγλου και ο δεύτερος επειδή ομολόγησε ότι ενημέρωσε τον περιφερειάρχη Λαγό λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία.

«Για τρικάκια άκουσα μετά από πολύ καιρό, το 2014, από κάποιους συγκρατούμενούς μου», υποστήριξε ο Γ. Τσακανίκας αδειάζοντας τον Πατέλη που είπε απολογούμενος ότι το μήνυμα με το οποίο καλούσε επιτακτικά τα μέλη της ασφάλειας έξω από τα γραφεία αφορούσε τρικάκια για ομιλία του Μιχαλολιάκου και ότι η δολοφονία του Παύλου και η δήθεν διανομή φυλλαδίων «ήταν δύο διαφορετικά γεγονότα που εξελίσσονταν παράλληλα».

Και ενώ η έδρα του δικαστηρίου επαναλάμβανε και χθες «φέρτε μας έστω ένα αποδεικτικό στοιχείο γι’ αυτά τα τρικάκια που λέτε ότι τυπώσατε άρον άρον εκείνο το βράδυ κάπου στο Περιστέρι», ο Τσακανίκας υποστήριζε ότι η Τοπική Νίκαιας συνεργαζόταν με ένα τυπογραφείο στη Σαλαμίνα, στο οποίο τύπωνε και τη μηνιαία εφημερίδα της, και επέμενε ότι δεν άκουσε κανέναν από τους συγκατηγορουμένους του να αναφέρεται σε τρικάκια εκείνο το απόγευμα όταν μαζεύτηκαν στην Τοπική, ούτε απευθύνθηκε σε εκείνον ο πυρηνάρχης για να του ζητήσει χρήματα για την εκτύπωσή τους.

Οσον αφορά τους εμπλεκόμενους στη δολοφονία, ο Τσακανίκας κάρφωσε την οργάνωσή του και φωτογράφισε συγκατηγορουμένους του, λέγοντας: «Το δικαστήριό σας έχει όλα τα εχέγγυα, και ποιοι ήταν εκεί από την αρχή [σ.σ. ο Αγγος] και ποιοι πήγαν μετά, υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες, αλλά κάποιοι δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους και ο ένας λέει “έβγαζα βόλτα τα καναρίνια” [σ.σ. ο Καλαρίτης] και ο άλλος δεν ξέρω εγώ τι».

Ο Γ. Σταμπέλος (στο κέντρο) χαιρετάει ναζιστικά, όπως και οι συγκατηγορούμενοί του Κομιανός, Χρυσαφίτης, Αγγος και Θ. Τσορβάς

Επιβεβαίωσε, παράλληλα, την κάθετη ιεραρχία της ναζιστικής οργάνωσης καταθέτοντας ότι «άπαξ και συστηματικώς επικοινωνούσα με τον Πατέλη και δεν τον έβρισκα, μιλούσα με τον Λαγό». Το ίδιο έκανε και την επομένη της δολοφονίας, όταν «δεν βρήκα τον αμέσως υπεύθυνό μου» και πήρε τον περιφερειάρχη του, με τον οποίο συναντήθηκαν στις 19 Σεπτεμβρίου στα κεντρικά γραφεία της Μεσογείων. Εκεί, σύμφωνα με τον Τσακανίκα, ο Λαγός του ζήτησε να μαζέψει κόσμο στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, αφού της Νίκαιας έκλεισαν μετά τη δολοφονία.

Την ώρα, δηλαδή, που η ναζιστική οργάνωση αρνούνταν οποιαδήποτε συμμετοχή της στο έγκλημα, ο Τσακανίκας κατ’ εντολήν Λαγού συγκέντρωνε όσους κατηγορούνταν για τη δολοφονία, μεταξύ των οποίων και τον Γ. Δήμου, τον οποίο παραδέχτηκε ότι συνάντησε, αλλά αρνήθηκε ότι τον απείλησε εκ μέρους του Λαγού.

Τσακανίκας: Να απειλήσω άνθρωπο πάνω από 70 ετών; Είναι ηθικά αδιανόητο
Πρόεδρος: Ηθικά είναι πολλά αδιανόητα...

Για να αντικρούσει το βαρύτατο κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει, ο Τσακανίκας επιχείρησε να υποβαθμίσει τη δράση του στην οργάνωση: χαρακτήρισε «ανωριμότητες και καραγκιοζιλίκια» την εκπαίδευση σε κατασκήνωση στη Νέδα, όπου «παίζω και γελάω με παχύσαρκα παιδάκια» και «φωτογραφιζόμουν για πλάκα με τη σημαία των SS που είχε φέρει ο Πατέλης», ενώ περιέγραψε ως αδιάφορο γεγονός την ορκωμοσία δόκιμων μελών.

Το κενό μνήμης του Σταμπέλου

Πριν από τον Τσακανίκα απολογήθηκε ο Γ. Σταμπέλος, ο οποίος συντάχθηκε με την υπερασπιστική γραμμή του πυρηνάρχη Γ. Πατέλη και υποστήριξε ότι παρέλαβε από τον Καζαντζόγλου τρικάκια για να τα πετάξει στο Μοσχάτο. Ωστόσο, δεν εξήγησε γιατί ο πυρηνάρχης κάλεσε όλα τα μέλη στην Τοπική αφού τελικά, όπως ισχυρίζεται, τα τρικάκια ήταν μόνο δύο πακέτα και τα μοιράστηκαν με τον Καζαντζόγλου.

«Βρέθηκα κατηγορούμενος για δύο τηλεφωνήματα», υποστήριξε επίσης και εξήγησε ότι στις 00:10 και 00:11, δηλαδή αμέσως μετά τη δολοφονία, τηλεφώνησε στον Ρουπακιά και αμέσως μετά στον Λαγό. «Οδηγούσα και αντί να καλέσω τον Πατέλη, πήρα κατά λάθος δύο φορές τον Ρουπακιά, ήταν ακριβώς μετά το όνομά του στο ευρετήριο», ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος, αλλά η έδρα του θύμισε την επισήμανση των ανακριτών ότι δεν ήταν αλφαβητικά η καταγραφή των επαφών στο κινητό του.

«Με το που απάντησε ο Ρουπακιάς μού λέει “δεν μπορώ να σου μιλήσω, έχω μαχαιρώσει άνθρωπο, με συλλαμβάνουν, μου παίρνουν το κινητό”», είπε ο Σταμπέλος και πρόσθεσε ότι αμέσως κάλεσε τον Λαγό από το δεύτερο κινητό που είχε μαζί του, επιβεβαιώνοντας ότι ο περιφερειάρχης ήταν ενήμερος για τη δολοφονία πριν μιλήσει με τον Πατέλη.

Σταμπέλος: Εντελώς ασυναίσθητα παίρνω τον Λαγό
Πρόεδρος: Να τον κάνετε τι; Γιατί συνδέσατε την ανθρωποκτονία με το κόμμα;
Σταμπέλος: Ακόμα και σήμερα είναι για μένα περίεργο γιατί κάλεσα τον Λαγό, τον κύριο Ιωάννη Λαγό με συγχωρείτε. Του είπα «είμαι ο Σταμπέλος, έχουν συλλάβει τον Ρουπακιά»
Πρόεδρος: Τον ήξερε; Δεν σας ρώτησε «ποιος είναι ο Ρουπακιάς;»
Σταμπέλος: Κυρία πρόεδρε, έχω κενό μνήμης σε αυτό

Αναμφισβήτητα με τις απολογίες τους Σταμπέλος και Τσακανίκας επιβαρύνουν τον στενό πυρήνα της τοπικής οργάνωσης στη Νίκαια αλλά και την ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης.

Ωστόσο, η παρουσία τους στο δικαστήριο εισέφερε και κάτι ακόμα: την εικόνα ενός χρυσαυγίτη, του Σταμπέλου, που εξέφραζε με ένα συγκροτημένο και καθαρό λόγο το ιδεολογικό του πρόσημο δηλώνοντας μέχρι και σήμερα πιστός στη Χρυσή Αυγή και φτάνοντας στο σημείο να ισχυριστεί ότι «οι σβάστικες πωλούνται σουβενίρ» και ενός άλλου, του Τσακανίκα, που αντιμετώπισε τους συγκατηγορουμένους του ανάλογα με την ιεραρχία: κάλυψε σε όλα τον Λαγό, απέφυγε να τοποθετήσει στο σημείο της δολοφονίας τα μέλη του πενταμελούς συμβουλίου Πατέλη και Καζαντζόγλου και κάρφωσε με μεγαλύτερη ευκολία τους υφισταμένους του, Αγγο και Καλαρίτη.

Οσο για τον ισχυρισμό του Τσακανίκα ότι δεν ξανασχολήθηκε με τη Χρυσή Αυγή «επειδή θέλω να παντρευτώ», τον διαψεύδει η ίδια η οργάνωση που ανήρτησε στην ιστοσελίδα της φωτογραφία του με τον Κασιδιάρη από τον μαραθώνιο της Αθήνας το 2018.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Οι αντιφάσεις του αρχικελευστή
Στην απολογία του ο Γ. Σκάλκος, κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, προσπάθησε να καλύψει τον εαυτό του και τους συγκατηγορούμενούς του αλλά επιβεβαίωσε τελικά τον οργανωμένο χαρακτήρα της...
Οι αντιφάσεις του αρχικελευστή
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Οι χρυσαυγίτες πήγαν κομβόι στο σημείο της δολοφονίας
Πολύ σημαντικές αποκαλύψεις για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα έκανε κατά τη χθεσινή απολογία του ο Θανάσης Τσορβάς, ο οποίος από την πρώτη στιγμή παραδέχεται την παρουσία του στο σημείο του εγκλήματος.
Οι χρυσαυγίτες πήγαν κομβόι στο σημείο της δολοφονίας
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Στις 7 Οκτωβρίου η απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής
Εφτά χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα η ελληνική δικαιοσύνη θα ανακοινώσει την απόφασή της για το αν η δράση της Χρυσής Αυγής ήταν στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.
Στις 7 Οκτωβρίου η απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η Πολιτική Αγωγή αποδομεί την εισαγγελική παραφωνία
Με μια μεστή και απολύτως εμπεριστατωμένη αγόρευση, η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, Χρύσα Παπαδοπούλου, αποδόμησε βήμα βήμα τους ισχυρισμούς των κατηγορούμενων χρυσαυγιτών.
Η Πολιτική Αγωγή αποδομεί την εισαγγελική παραφωνία
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ο Αρχηγός «κάρφωσε» τους πάντες και «καρφώθηκε»
Ο Φίρερ «κάρφωσε» χωρίς περιστροφές Λαγό και Νίκαια και επέμεινε στο ψέμα πως έμαθε για τη δολοφονία το επόμενο πρωί ● Αστείες δικαιολογίες για τις ενοχοποιητικές δηλώσεις, τις οποίες χαρακτήριζε... «σχήμα...
Ο Αρχηγός «κάρφωσε» τους πάντες και «καρφώθηκε»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Παραδοχή Αλεξόπουλου για εθνικοσοσιαλιστική ατζέντα στην Χρυσή Αυγή
Ο Χρ. Αλεξόπουλος παραδέχτηκε ότι κάποιοι στην οργάνωση μπορεί να είχαν «εθνικοσοσιαλιστική ατζέντα», ενώ απέδωσε φράσεις όπως ότι ενδιαφέρεται μόνο για τους Έλληνες και τα Ελληνόπουλα  και «θάνατος και κακός...
Παραδοχή Αλεξόπουλου για εθνικοσοσιαλιστική ατζέντα στην Χρυσή Αυγή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας