Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Δήμου «καίει» την τοπική της Νίκαιας

Από την κατάθεση του Γ. Δήμου

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο Δήμου «καίει» την τοπική της Νίκαιας

  • A-
  • A+

Με την απολογία του Γ. Δήμου, που αποχώρησε από τη Χρυσή Αυγή μετά τη δολοφονία Φύσσα καταγγέλλοντας απειλές κατά της ζωής του, ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης.

Ο κατηγορούμενος δεν εμφανίστηκε στις προηγούμενες συνεδριάσεις και χθες ο δικηγόρος του επικαλέστηκε σοβαρούς λόγους υγείας του εντολέα του που τον κράτησαν μακριά από τη διαδικασία.

Ωστόσο, η πρόεδρος ζήτησε να προσέλθει να καταθέσει και από νωρίς το πρωί βρίσκεται στην αίθουσα τελετών του δικαστηρίου Αθηνών. Παρόντες είναι συνολικά 14 κατηγορούμενοι.

Ο Γ. Δήμου είπε ότι ήταν παλιό μέλος της Χρυσής Αυγής από το 2013 και συμμετείχε σε διανομές τροφίμων. Όπως είπε, ανώτερός του ήταν «ο κ. Ρουπακιάς, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη διανομή τροφίμων».

Σύμφωνα με τον Γ. Δήμου, ο Γ. Ρουπακιάς «είχε το κυλικείο μέσα στην τοπική Νίκαιας, το οποίο λειτουργούσε με τη γυναίκα του». Ως μέλη του 5μελούς συμβουλίου της τοπικής Νίκαιας προσδιόρισε τους Καζαντζόγλου, Τσακανίκα και Πατέλη, τους οποίους χαρακτήρισε «στελέχη».

Όσον αφορά τη μέρα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, υποστήριξε ότι έλαβε το μήνυμα να πάνε όλοι στην τοπική.

Ο Γ. Δήμου είπε ότι επικοινώνησε με τους Ρουπακιά, Πατέλη και Σκάλκο. Όταν έφτασε έξω από την τοπική, με σκοπό, όπως είπε, «να παραλάβει τρόφιμα» είδε χρυσαυγίτες με στολές παραλλαγής και κράνη πάνω σε μηχανές.

Όπως είπε ο Δήμου, ο μόνος που δεν φορούσε κράνος ήταν ο συγκατηγορούμενός του, Κομιανός, ο οποίος -σύμφωνα με τον  Δήμου- του είπε: «Τι θες εσύ εδώ, εμάς μας έχουν πιάσει κάτι δικούς μας και πάμε να τους απελευθερώσουμε».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι έφυγε με τον Σκάλκο και την ώρα που βρίσκονταν σε βενζινάδικο, άκουσαν περιπολικά και ασθενοφόρα.

Ύστερα από προτροπή του Σκάλκου, όπως είπε ο Γ. Δήμου, τηλεφώνησε στον Γ. Ρουπακιά, ο οποίος του είπε «με έχουν συλλάβει, είμαι στο αστυνομικό τμήμα. Πάρε τον Πατέλη».

Στη συνέχεια ο Δήμου είπε ότι τηλεφώνησε αμέσως στο κινητό του Πατέλη, το οποίο σήκωσε η γυναίκα του Πατέλη και στην οποία μετέφερε ότι «έχουν συλλάβει τον κ. Ρουπακιά και είπε να σας το πω», για να πάρει την απάντηση ότι «εμείς το γνωρίζουμε, μη λες πολλά από τα τηλέφωνα».

Όπως ήταν φυσικό, η κατάθεσή του προκάλεσε αναταραχή στα 14 άτομα που είναι συγκατηγορούμενοί του και κάθονταν από πίσω του, πολύ περισσότερο όταν ο Δήμου επανέλαβε τα απειλητικά τηλεφωνήματα και τις απειλές από τον Τσακανίκα τις επόμενες μέρες μετά τη δολοφονία.

Ο Γ. Δήμου απέδωσε τις απειλές στην προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να του φορτώσει τη δολοφονία, επειδή είναι ο πρώτος που μίλησε με τον Ρουπακιά μετά το μύνημα του Πατέλη και εκείνος του τηλεφωνεί ενώ βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα. 

• Η απολογία του Γ. Δήμου ολοκληρώθηκε, γίνεται διάλειμμα και θα συνεχιστεί με την απολογία του Κομιάνου, η οποία αναμένεται με ενδιαφέρον, με δεδομένο ότι ο Δήμου τον κατονόμασε ως το πρόσωπο που είδε έξω από την τοπική να αναχωρεί με τις μηχανές και να αναφέρεται σε φασαρία.

Οι απειλές κατά Δήμου

Όπως έγραφε ο Γιάννης Παπαδόπουλος στην «Καθημερινή» στις 3.5.2015, φιλοξενώντας συνέντευξη του Γ. Δήμου, ο 54χρονος, ένα μέλος του κλειστού πυρήνα της Νίκαιας, τον κάλεσε στις 19 Σεπτεμβρίου και του είπε αρχικά ότι ο βουλευτής Γιάννης Λαγός θέλει να τον συναντήσει στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης. Τελικά το ραντεβού ανανεώθηκε για τους Αγίους Αναργύρους. Εκεί ο Δήμου δεν συνάντησε τον βουλευτή αλλά στέλεχος της Νίκαιας.

«''Δεν υπάρχεις στη Χρυσή Αυγή. Ούτε σε ξέρει κανένας'' μου είπε. ''Τώρα που θα ανοίξουν τα τηλέφωνα από την αστυνομία θα πεις ότι τυχαία βρέθηκες εκείνο το βράδυ στο Κερατσίνι, είδες φασαρία και πήρες τον Ρουπακιά τηλέφωνο. Είσαι ο μόνος που τον πήρε τηλέφωνο''» περιγράφει στη συνέντευξη ο 54χρονος κατηγορούμενος.

«Μου είπε ότι αν δεν τον άκουγα θα έκαναν τη ζωή μου αβίωτη μέχρι να με έβρισκαν και να με σκότωναν. Πιο καλά να μην είχα γεννηθεί. Είπε ότι θα αναλάβει την υπόθεσή μου δικηγόρος του κόμματος και θα καταδικαστώ σε 10-12 χρόνια φυλάκισης για ηθική αυτουργία. Για να μην καταστραφεί, μου είπε επί λέξει, ο πυρήνας της Νίκαιας».

Η απολογία Κομμιανού

Ο Κομιάνος κατά την απολογία του αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τη δολοφονία και ισχυρίστηκε ότι εκείνο το βράδυ πήγε στα γραφεία, από τα οποία αποχώρησε πριν από τις 9 το βράδυ.

Όπως είπε ο Κομιάνος, επέστρεψε στο σπίτι του, από όπου δεν ξαναβγήκε.

Ο Κομιάνος διέψευσε τον Δήμου, ισχυριζόμενος ότι δεν ξέρει για ποιον λόγο τον κατηγορεί.

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι έλαβε το μήνυμα του Πατέλη. Ο Κομιάνος ισχυρίστηκε ότι το μήνυμα αφορούσε διανομή έντυπου υλικού για επικείμενη ομιλία του Νίκου Μιχαλολιάκου, αλλά ο ίδιος δεν ανταποκρίθηκε στο μήνυμα.

Όταν ρωτήθηκε για τις τηλεφωνικές κλήσεις πριν και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Κομιάνος τις αιτιολόγησε λέγοντας ότι οι πρώτες αφορούσαν τη δράση που θα γινόταν και στην οποία δεν πήγε.

Όσο για τις μετά τη δολοφονία, ο Κομιάνος υποστήριξε ότι ο συγκατηγορούμενός του Τσόρβας τον ενημέρωσε για τη σύλληψη Ρουπακιά και ο ίδιος έκανε τηλεφωνήματα για να μάθει τι συνέβη.

Υποστήριξε δε ότι για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα έμαθε από τα κανάλια την άλλη μέρα και ότι τον δολοφονηθέντα δεν τον είχε δει ποτέ στη ζωή του.

• Η δίκη συνεχίζεται την Πέμπτη στο Εφετείο Αθηνών

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Βάλτους Χ»: Η πιο σημαντική ώρα στη δίκη της Χ.Α.
Εν αναμονή της απόφασης της δικαιοσύνης για την εγκληματική οργάνωση των ναζιστών της Χρυσής Αυγής η ομάδα «Βάλτους Χ» έφτιαξε ένα βίντεο για να υπενθυμίσει πως αυτή είναι η πιο κρίσιμη στιγμή.
«Βάλτους Χ»: Η πιο σημαντική ώρα στη δίκη της Χ.Α.
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Στις 7 Οκτωβρίου η απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Τάκη Μιχαλόλια και η πρόεδρος του Α' Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών ανακοίνωσε ότι η επόμενη συνεδρίαση...
Στις 7 Οκτωβρίου η απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Δεν είναι αθώοι»
Αντιφασιστική συγκέντρωση πραγματοποιείται από το πρωί έξω από το Εφετείο Αθηνών, όπου λαμβάνει χώρα η 451η συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής, η οποία πλησιάζει στο τέλος της.
«Δεν είναι αθώοι»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Δεν είναι αθώοι»: Παρέμβαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Αντιφασιστική παρέμβαση έξω από το Εφετείο, αλλά και μέσα στην αίθουσα όπου ξεκίνησε εκ νέου η δίκη της Χρυσής Αυγής με τις αγορεύσεις των δικηγόρων υπεράσπισης.
«Δεν είναι αθώοι»: Παρέμβαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η αγόρευση στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Πολύτιμη για την κατανόηση του ποινικού αλλά και του πολιτικού ζητήματος της δράσης της ναζιστικής οργάνωσης είναι η αγόρευση του δικηγόρου Κώστα Παπαδάκη, που κυκλοφορεί πλέον και σε βιβλίο. Δημοσιεύουμε...
Η αγόρευση στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας