Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μάχη ενάντια στη φασιστική απειλή
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μάχη ενάντια στη φασιστική απειλή

  • A-
  • A+
Το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα με την εργατική τάξη στην πρώτη γραμμή ζωντανεύει στις σελίδες αυτού του βιβλίου με όλους τους σταθμούς και τις πολιτικές μάχες που έδωσε για να μη «σκαλώσει» η δίκη της εγκληματικής ναζιστικής συμμορίας.

Τέσσερα χρόνια κλείνουν από το ξεκίνημα της δίκης της εγκληματικής ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Είναι ένας δικαστικός μαραθώνιος, όπως τον έχουν χαρακτηρίσει και οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής του αντιφασιστικού κινήματος. Ενας μαραθώνιος που όμως πλέον έχει μπει για τα καλά στην τελική ευθεία. Πρόκειται για μια ιστορική δίκη διεθνούς σημασίας.

Η συζήτηση για την Ακροδεξιά και τη φασιστική απειλή που σηκώνουν κεφάλι γίνεται ακόμα πιο έντονη παραμονές ευρωεκλογών. Ταυτόχρονα κινητοποιεί ένα δυνατό, ενωτικό και μαχητικό αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό κίνημα, που το είδαμε να διαδηλώνει στις 16 Μάρτη από το κέντρο της Αθήνας μέχρι τη Νέα Υόρκη. Σε αυτές τις συνθήκες τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα στη δίκη της ναζιστικής συμμορίας.

Αποδεικνύεται η εγκληματική δράση της; Τι έχει σημάνει αυτή η δίκη για την ίδια την Χρυσή Αυγή, το αντιφασιστικό κίνημα, το πολιτικό σκηνικό και την κοινωνία στο σύνολό της;

Ποιες ήταν οι μάχες -δικαστικές, πολιτικές, κινηματικές- που χρειάστηκε να δοθούν μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων στον Κορυδαλλό και στο Εφετείο, αλλά και έξω από αυτές, αυτά τα τέσσερα χρόνια προκειμένου να προχωρήσει η δίκη; Ποια είναι τα συμπεράσματα του τετράχρονου αγώνα και πώς θα μπορέσει το αντιφασιστικό κίνημα να εξασφαλίσει ότι η δίκη θα φτάσει στο τέλος της και η εγκληματική οργάνωση, που φοράει τον μανδύα του «νόμιμου πολιτικού κόμματος», δεν θα πέσει στα μαλακά;

Γύρω από αυτούς τους άξονες περιστρέφεται το βιβλίο «Η πάλη για τη Δίκη-καταδίκη της Χρυσής Αυγής», που κυκλοφόρησε πριν από δύο εβδομάδες από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο.

Τους φασίστες τούς κάθισε στο σκαμνί το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα, η πολιτική αγωγή του που συγκροτήθηκε τον Οκτώβρη του 2013 με πρωτοβουλία αγωνιστών και αγωνιστριών νομικών της ΚΕΕΡΦΑ, οι αγώνες χιλιάδων και χιλιάδων εργατών και νεολαίας. Αυτό το κίνημα έδινε τις μάχες ενάντια στη φασιστική απειλή από πολύ νωρίς, όταν ακόμα τα «τάγματα εφόδου» παρουσιάζονταν σαν «επιτροπές κατοίκων» ενάντια στους μετανάστες στον Αγιο Παντελεήμονα.

Αλλά και όταν τα κόμματα του «συνταγματικού τόξου» έλεγαν ότι η Χρυσή Αυγή είναι «ένα ακόμα νόμιμο πολιτικό κόμμα» ή πρόβαλλαν διάφορες εκδοχές της θεωρίας των «δύο άκρων»: οι «λαϊκιστές» (δηλαδή οι φασίστες) της Δεξιάς απέναντι στους «λαϊκιστές» της Αριστεράς. Αυτή ήταν η γραμμή-ξέπλυμα για τους φασίστες που ακολούθησαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις και τα κόμματα που τις στήριζαν.

Το κίνημα

Οπως τονίζεται σε ένα σημείο του βιβλίου: «Ο μόνος αξιόπιστος παράγοντας, αυτός που μπόρεσε να φέρει τη Χρυσή Αυγή στα δικαστήρια και να πετύχει την πολιτική της απομόνωση χθες, αυτός που εξασφαλίζει ότι η δίκη δεν έχει σκαλώσει και συνεχίζεται μέχρι σήμερα και αυτός που μπορεί να οδηγήσει στην καταδίκη και τη συντριβή της αύριο, είναι το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα με την εργατική τάξη στην πρώτη γραμμή».

Αυτό το κίνημα ζωντανεύει στις σελίδες αυτού του βιβλίου με όλους τους σταθμούς και τις πολιτικές μάχες που έδωσε. Ζωντανεύει με τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, συνεντεύξεις και άρθρα πρωταγωνιστών αυτής της μάχης όπως των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, άλλα κείμενα που έχουν γραφτεί σε κομβικά σημεία μιας διαδρομής που ξεκινάει από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας.

Το αντιφασιστικό κίνημα έχει δείξει ότι μπορεί να βγάλει νοκ άουτ τη φασιστική απειλή, αλλά για να το πετύχει χρειάζεται να αξιοποιήσει όλη την προηγούμενη εμπειρία και να δώσει νικηφόρα και τις επόμενες μάχες. Από αυτή την άποψη το βιβλίο δεν είναι απλώς μια υπενθύμιση των αγώνων τού χτες και του σήμερα, είναι ένα όπλο για τους αγώνες τού αύριο.


❗️ Την Τετάρτη 8 Μάη, στις 7 μ.μ. στο «Ρομάντζο» (Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια), το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο οργανώνει εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου. Θα μιλήσουν οι Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, πανεπιστημιακός ΕΚΠΑ, Θανάσης Καμπαγιάννης από την πολιτική αγωγή, @ypopto_mousi παραγωγός omnia tv, και ο Γιώργος Πίττας, δημοσιογράφος της Εργατικής Αλληλεγγύης και από τους επιμελητές της έκδοσης.

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Καμπάνια «Δεν είναι αθώοι!»: Ενα μεγάλο ευχαριστώ
Η καμπάνια «Δεν είναι αθώοι!» απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους και όλες που ανταποκρίθηκαν άμεσα και μαζικά στην υποστήριξη και τη διάδοση της καμπάνιας.
Καμπάνια «Δεν είναι αθώοι!»: Ενα μεγάλο ευχαριστώ
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η τιμή της Εισαγγελίας
Η τοποθέτηση του αναπληρωτή εισαγγελέα στη δίκη της Χρυσής Αυγής ● Σε κλίμα συγκίνησης η ολοκλήρωση των αγορεύσεων της πολιτικής αγωγής, με τους δικηγόρους να αγκαλιάζουν τη Μάγδα Φύσσα.
Η τιμή της Εισαγγελίας
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Δίκη Χρυσής Αυγής: Ζήτησε τον λόγο ο αναπληρωτής εισαγγελέας
Ο αναπληρωτής εισαγγελέας Στέλιος Κωσταρέλλος μετά την παρατήρηση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, Άγγελου Βρεττού, ότι συντάχθηκε με την πρόταση της εισαγγελέως, πήρε τον λόγο για να...
Δίκη Χρυσής Αυγής: Ζήτησε τον λόγο ο αναπληρωτής εισαγγελέας
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η αγόρευση-φάντασμα του Γιώργου Μιχαλόλια
Ψευδή επιχειρήματα επικαλέστηκε ο ανιψιός του Νίκου Μιχαλολιάκου για να πετύχει αναβολή της δίκης πελάτη του αστυνομικού, που έχει καταδικαστεί για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης.
Η αγόρευση-φάντασμα του Γιώργου Μιχαλόλια
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Δεκαπέντε χρόνια αιματοβαμμένης, εγκληματικής ναζιστικής δράσης
Συγκρίνοντας τις δολοφονικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής σε βάθος δεκαπενταετίας, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος απέδειξε, κατά τη χθεσινή αγόρευσή του, χωρίς περιθώρια λάθους την ποιοτική...
Δεκαπέντε χρόνια αιματοβαμμένης, εγκληματικής ναζιστικής δράσης
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Θ. Θεοδωρόπουλος: Με ποια στοιχεία δεν ασχολήθηκε καθόλου η εισαγγελέας
Η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινού τρίτου μέρους της αγόρευσης του συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.
Θ. Θεοδωρόπουλος: Με ποια στοιχεία δεν ασχολήθηκε καθόλου η εισαγγελέας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας