Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μάχη ενάντια στη φασιστική απειλή
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μάχη ενάντια στη φασιστική απειλή

  • A-
  • A+
Το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα με την εργατική τάξη στην πρώτη γραμμή ζωντανεύει στις σελίδες αυτού του βιβλίου με όλους τους σταθμούς και τις πολιτικές μάχες που έδωσε για να μη «σκαλώσει» η δίκη της εγκληματικής ναζιστικής συμμορίας.

Τέσσερα χρόνια κλείνουν από το ξεκίνημα της δίκης της εγκληματικής ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Είναι ένας δικαστικός μαραθώνιος, όπως τον έχουν χαρακτηρίσει και οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής του αντιφασιστικού κινήματος. Ενας μαραθώνιος που όμως πλέον έχει μπει για τα καλά στην τελική ευθεία. Πρόκειται για μια ιστορική δίκη διεθνούς σημασίας.

Η συζήτηση για την Ακροδεξιά και τη φασιστική απειλή που σηκώνουν κεφάλι γίνεται ακόμα πιο έντονη παραμονές ευρωεκλογών. Ταυτόχρονα κινητοποιεί ένα δυνατό, ενωτικό και μαχητικό αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό κίνημα, που το είδαμε να διαδηλώνει στις 16 Μάρτη από το κέντρο της Αθήνας μέχρι τη Νέα Υόρκη. Σε αυτές τις συνθήκες τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα στη δίκη της ναζιστικής συμμορίας.

Αποδεικνύεται η εγκληματική δράση της; Τι έχει σημάνει αυτή η δίκη για την ίδια την Χρυσή Αυγή, το αντιφασιστικό κίνημα, το πολιτικό σκηνικό και την κοινωνία στο σύνολό της;

Ποιες ήταν οι μάχες -δικαστικές, πολιτικές, κινηματικές- που χρειάστηκε να δοθούν μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων στον Κορυδαλλό και στο Εφετείο, αλλά και έξω από αυτές, αυτά τα τέσσερα χρόνια προκειμένου να προχωρήσει η δίκη; Ποια είναι τα συμπεράσματα του τετράχρονου αγώνα και πώς θα μπορέσει το αντιφασιστικό κίνημα να εξασφαλίσει ότι η δίκη θα φτάσει στο τέλος της και η εγκληματική οργάνωση, που φοράει τον μανδύα του «νόμιμου πολιτικού κόμματος», δεν θα πέσει στα μαλακά;

Γύρω από αυτούς τους άξονες περιστρέφεται το βιβλίο «Η πάλη για τη Δίκη-καταδίκη της Χρυσής Αυγής», που κυκλοφόρησε πριν από δύο εβδομάδες από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο.

Τους φασίστες τούς κάθισε στο σκαμνί το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα, η πολιτική αγωγή του που συγκροτήθηκε τον Οκτώβρη του 2013 με πρωτοβουλία αγωνιστών και αγωνιστριών νομικών της ΚΕΕΡΦΑ, οι αγώνες χιλιάδων και χιλιάδων εργατών και νεολαίας. Αυτό το κίνημα έδινε τις μάχες ενάντια στη φασιστική απειλή από πολύ νωρίς, όταν ακόμα τα «τάγματα εφόδου» παρουσιάζονταν σαν «επιτροπές κατοίκων» ενάντια στους μετανάστες στον Αγιο Παντελεήμονα.

Αλλά και όταν τα κόμματα του «συνταγματικού τόξου» έλεγαν ότι η Χρυσή Αυγή είναι «ένα ακόμα νόμιμο πολιτικό κόμμα» ή πρόβαλλαν διάφορες εκδοχές της θεωρίας των «δύο άκρων»: οι «λαϊκιστές» (δηλαδή οι φασίστες) της Δεξιάς απέναντι στους «λαϊκιστές» της Αριστεράς. Αυτή ήταν η γραμμή-ξέπλυμα για τους φασίστες που ακολούθησαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις και τα κόμματα που τις στήριζαν.

Το κίνημα

Οπως τονίζεται σε ένα σημείο του βιβλίου: «Ο μόνος αξιόπιστος παράγοντας, αυτός που μπόρεσε να φέρει τη Χρυσή Αυγή στα δικαστήρια και να πετύχει την πολιτική της απομόνωση χθες, αυτός που εξασφαλίζει ότι η δίκη δεν έχει σκαλώσει και συνεχίζεται μέχρι σήμερα και αυτός που μπορεί να οδηγήσει στην καταδίκη και τη συντριβή της αύριο, είναι το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα με την εργατική τάξη στην πρώτη γραμμή».

Αυτό το κίνημα ζωντανεύει στις σελίδες αυτού του βιβλίου με όλους τους σταθμούς και τις πολιτικές μάχες που έδωσε. Ζωντανεύει με τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, συνεντεύξεις και άρθρα πρωταγωνιστών αυτής της μάχης όπως των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, άλλα κείμενα που έχουν γραφτεί σε κομβικά σημεία μιας διαδρομής που ξεκινάει από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας.

Το αντιφασιστικό κίνημα έχει δείξει ότι μπορεί να βγάλει νοκ άουτ τη φασιστική απειλή, αλλά για να το πετύχει χρειάζεται να αξιοποιήσει όλη την προηγούμενη εμπειρία και να δώσει νικηφόρα και τις επόμενες μάχες. Από αυτή την άποψη το βιβλίο δεν είναι απλώς μια υπενθύμιση των αγώνων τού χτες και του σήμερα, είναι ένα όπλο για τους αγώνες τού αύριο.


❗️ Την Τετάρτη 8 Μάη, στις 7 μ.μ. στο «Ρομάντζο» (Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια), το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο οργανώνει εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου. Θα μιλήσουν οι Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, πανεπιστημιακός ΕΚΠΑ, Θανάσης Καμπαγιάννης από την πολιτική αγωγή, @ypopto_mousi παραγωγός omnia tv, και ο Γιώργος Πίττας, δημοσιογράφος της Εργατικής Αλληλεγγύης και από τους επιμελητές της έκδοσης.

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Παραδοχή Ματθαιόπουλου για συμμετοχή σε ναζιστικές συναυλίες
Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής παραδέχτηκε πως έχει πάει σε πολλές συναυλίες, όπως αυτή του 2005 που έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.».
Παραδοχή Ματθαιόπουλου για συμμετοχή σε ναζιστικές συναυλίες
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Δεν ξερω, δεν είδα και από Ηλιόπουλο - Ζησιμόπουλο
Με τις απολογίες των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Ηλιόπουλου και Πολύβιου Ζησιμόπουλου συνεχίστηκε στο Εφετείο Αθηνών η δίκη για την εγκληματική οργάνωση.
Δεν ξερω, δεν είδα και από Ηλιόπουλο - Ζησιμόπουλο
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Αναβλήθηκε η απολογία Ζησιμόπουλου - Ηλιόπουλου
Αύριο θα απολογηθούν, τελικά, οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Πολύβιος Ζησιμόπουλος και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Αναβλήθηκε η απολογία Ζησιμόπουλου - Ηλιόπουλου
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η καθαρεύουσα και οι φανφάρες δεν έκρυψαν τα ψέματα
Ο Μιχάλης Αρβανίτης εγκαινίασε τις απολογίες των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και, παρόλο που επέμενε ότι δεν θα απαντήσει σε καμία ερώτηση, τελικά...
Η καθαρεύουσα και οι φανφάρες δεν έκρυψαν τα ψέματα
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ανασκευάζουν για να γλιτώσουν
Με τρεις χρυσαυγίτες που έχουν καταδικαστεί για οργανωμένες επιθέσεις και τη μοναδική αστυνομικό μεταξύ των 68 κατηγορουμένων ολοκληρώθηκαν οι απολογίες όλων όσοι δικάζονται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Ανασκευάζουν για να γλιτώσουν
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ν. Μπενέκη: Δεν ήμουν μέλος της Χ.Α., ήμουν... επαγγελματικό μέλος
Για την κατηγορία ένταξης σε εγκληματική οργάνωση απολογήθηκε σήμερα στο εφετείο Αθηνών η Νικόλ Μπενέκη, πρώην αρραβωνιστικιά του Ι. Λαγού που δούλευε στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στη λεωφόρο Μεσογείων. 
Ν. Μπενέκη: Δεν ήμουν μέλος της Χ.Α., ήμουν... επαγγελματικό μέλος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας