Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επτά ψήφοι για επτά μαχαιριές

Οι γονείς του Σαχζάτ Λουκμάν ζητούν δικαίωση για τη δολοφονία του στις 17/9/2013 στα Πετράλωνα, την ώρα που ο γιος τους πήγαινε στη λαϊκή για να εργαστεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επτά ψήφοι για επτά μαχαιριές

  • A-
  • A+
Ο πρόεδρος του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, δύο εφέτες και τέσσερις ένορκοι καλούνται με την ψήφο τους να απαντήσουν αν η δολοφονία του Πακιστανού Σαχζάτ Λουκμάν έγινε για ασήμαντη αφορμή ή ήταν ένα στυγερό έγκλημα με ρατσιστικό κίνητρο ● Ο εισαγγελέας ζήτησε την καταδίκη των κατηγορουμένων Δ. Λιακόπουλου και Χ. Στεργιόπουλου για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ρατσιστικό κίνητρο.

Στεκόμενος όρθιος σε απόσταση ενός μέτρου από τους κατηγορούμενους για τη δολοφονία Λουκμάν, χωρίς μικρόφωνο και χωρίς να χρειαστεί σε κανένα σημείο της αγόρευσής του να υψώσει την ένταση της φωνής του, αφού στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του δικαστηρίου επικρατούσε νεκρική σιγή, ο εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου ζήτησε την καταδίκη των Διον. Λιακόπουλου και Χρ. Στεργιόπουλου για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ρατσιστικό κίνητρο.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, «οι κατηγορούμενοι είχαν συναποφασίσει να τελέσουν την πράξη όχι αποκλειστικά σε βάρος του Πακιστανού Σαχζάτ Λουκμάν αλλά σε βάρος οποιουδήποτε μετανάστη, θέλοντας να δείξουν ότι δεν είναι ευπρόσδεκτος λόγω της καταγωγής του».

Οι δύο κατηγορούμενοι, που δικάζονται παράλληλα ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, είχαν συγκλίνουσα διαδοχική δράση, «άσχετα τίνος το πλήγμα ήταν θανατηφόρο», είπε επίσης ο εισαγγελικός λειτουργός, χαρακτηρίζοντας αναίτια και απρόκλητη την επίθεση στον 27χρονο μετανάστη και αποδομώντας έναν προς έναν τους ισχυρισμούς των δραστών ως νομικά αβάσιμους.

«Ρατσιστικό κίνητρο»

«Το έγκλημα έχει ρατσιστικό κίνητρο και παρ’ όλο που αυτό δεν έχει κανένα αποτέλεσμα στην επιμέτρηση της ποινής, έχω υποχρέωση να το αξιολογήσω: η υπόθεση αφορά δύο νεαρά άτομα οπλισμένα με μαχαίρια που επιτίθενται σε έναν άνδρα διαφορετικής εθνότητας. Μένει καμιά αμφιβολία ότι τον χτύπησαν γιατί δεν τους άρεσε πώς οδηγούσε το ποδήλατο; Τον χτύπησαν καθαρά λόγω καταγωγής, δεν το έκαναν τυχαία [...] Στέκομαι με συμπάθεια στα δύο αυτά παιδιά που παραπλανήθηκαν από μια ανόητη, φανατική και καταστροφική ιδεοληψία περί φυλετικής ανωτερότητας, μιας ιδεοληψίας που έχει καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους και τα έθνη, όπως έχουμε δει στο παρελθόν», κατέληξε ο εισαγγελέας ζητώντας την καταδίκη τους.

Η πρόταση του εισαγγελικού λειτουργού ισοδυναμεί με ισόβια κάθειρξη και δεν αλλάζει στο παραμικρό την ποινή που επέβαλε στους δράστες το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Αλλωστε κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό οι κατηγορούμενοι επέμειναν στην αρχική υπερασπιστική γραμμή τους και το μόνο νέο στοιχείο που προέκυψε ήταν σε βάρος τους: ο αστυνομικός Γαλανόπουλος, που τους συνέλαβε στη Φιλελλήνων, κατέθεσε για πρώτη φορά ότι οι δράστες τού είπαν: «Καλά δεν του κάναμε; Είναι αλλοδαποί, έρχονται στη χώρα μας και μας κάνουν κακό».

Το ερώτημα που έθεσαν οι κατηγορούμενοι στον αστυνομικό είναι εκείνο που θα κληθούν να απαντήσουν, μέσω της ψήφου τους, ο πρόεδρος του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, δύο εφέτες και τέσσερις ένορκοι, επισήμανε στην αγόρευσή του ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, Θανάσης Καμπαγιάννης, και τόνισε ότι «αντιστοιχεί μία ψήφος για κάθε μαχαιριά» αφού «ο Σαχζάτ Λουκμάν ξεψύχησε μέσα σε τρία λεπτά δεχόμενος επτά μαχαιριές σε μια αστραπιαία επίθεση που διήρκεσε όσο έκανε η ρόδα του ποδηλάτου του να σταματήσει να γυρίζει».

«Είναι ένα έγκλημα με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την επεκτασιμότητα: ξεκινάει από τον ξένο και προχωράει στον ντόπιο, αυτό είναι το 2013, ξεκίνησε με τα μαχαίρια να στρώνονται στα σώματα των αλλοδαπών και τελείωσε με τα μαχαίρια να στρώνονται στο σώμα του Παύλου Φύσσα», πρόσθεσε ο κ. Καμπαγιάννης, ενώ σχολιάζοντας τη συγγνώμη των κατηγορουμένων προς την οικογένεια του θύματος είπε:

«Πριν ξεκινήσει η δίκη είχα την ελπίδα ότι θα υπάρχει αλλαγή ρότας από την υπεράσπιση και ειλικρινά θα σας πω ότι δεν την είχα για τον Στεργιόπουλο, που είναι η προεξάρχουσα προσωπικότητα του εγκλήματος, την είχα για τον Λιακόπουλο, περίμενα μετά από έξι χρόνια να έχει μετανιώσει. Οι κατηγορούμενοι είχαν την επιλογή να έρθουν να πουν την αλήθεια και δεν το επέλεξαν. Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε τέτοια συγγνώμη και θα το θεωρούσαμε σκανδαλώδη εύνοια από την πλευρά του δικαστηρίου να τη δεχτεί».

Ο έτερος συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, Τάκης Ζώτος, υπογράμμισε ότι η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου εγκλήματος σε σύγκριση με άλλα είναι ότι οι δράστες δεν έχουν ηθικό φραγμό και «αν πιστέψουμε τον ισχυρισμό τους ότι τον σκότωσαν για το προσπέρασμα σημαίνει ότι έχουμε αποχαλινωθεί».

«Τα πλήγματα δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το τι ήθελαν να κάνουν οι κατηγορούμενοι, είναι πολλαπλά, δείχνουν πάθος, οι δράστες δεν αρκούνται σε μία μαχαιριά, έχουν ένταση, μίσος», πρόσθεσε ο δικηγόρος και εκτίμησε ότι ο Λουκμάν, αν μπορούσε, θα είχε βάλει τα πόδια στην πλάτη και θα έτρεχε να σωθεί, αλλά τον απέκλεισαν και τον αποτελείωσαν.

«Μήνυμα μίσους»

Ο ιδιότυπος του ρατσιστικού εγκλήματος έχει την απόλυτη εφαρμογή του στη συγκεκριμένη δολοφονία, είπε επίσης και εξήγησε ότι δύο άνδρες οπλισμένοι και έχοντας αριθμητική υπεροχή επιτέθηκαν νύχτα και αιφνιδιαστικά σε βάρος ενός ατόμου που δεν στοχοποιήθηκε για κάτι που είπε ή έπραξε αλλά γι’ αυτό που ήταν: αλλοδαπός.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Ζώτος στο πρόσφατο έγκλημα στη Νέα Ζηλανδία αλλά και σ’ εκείνο του Μπρέιβικ στη Νορβηγία, που ήθελαν να σπείρουν το μήνυμα του μίσους και του ρατσισμού αλλά οι τοπικές κοινωνίες και πολιτείες δεν τους το επέτρεψαν.

«Τη συνείδηση της κοινωνίας τη διαμορφώνουν οι δικαστικές αποφάσεις και είναι εξαιρετικά σημαντική η παρουσία των ενόρκων που εισάγει την αδιαμεσολάβητη συμμετοχή της κοινωνίας στην εκδίκαση φόνων και βιασμών. Στα χέρια σας, κύριοι δικαστές και ένορκοι, είναι να αποδώσετε δικαιοσύνη με βάση ότι είναι ένα πολύ σκληρό έγκλημα, το οποίο η κοινωνία έχει ήδη δείξει με τις κινητοποιήσεις της στους δρόμους ότι δεν το αποδέχεται».

● Η δίκη συνεχίζεται στις 17 Απριλίου με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων και την ανακοίνωση της απόφασης.

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Φαλαγγάρχης... με το αζημίωτο
Τη Δευτέρα κάθεται στο εδώλιο μια... παλιά καραβάνα της Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας Παναγιώταρος: μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, περιφερειάρχης νοτίων προαστίων και υπεύθυνος για τη δράση των ταγμάτων εφόδου στο...
Φαλαγγάρχης... με το αζημίωτο
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ο Αρχηγός ενημερώθηκε το βράδυ της δολοφονίας
Χωρίς να αναφερθεί προσωπικά σε παλιούς συναγωνιστές του, ο Νίκος Μίχος προέβη σε σημαντικές αποκαλύψεις για τη δομή, την ιεραρχία και τη δράση της Χρυσής Αυγής κατά την απολογία του, προκαλώντας την οργή των...
Ο Αρχηγός ενημερώθηκε το βράδυ της δολοφονίας
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Διεθνές ενδιαφέρον για τη δίκη της Χ.Α.
Η ανησυχητική άνοδος της Ακροδεξιάς παγκοσμίως υποχρεώνει την Ευρώπη να στρέψει το βλέμμα της στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης, κυρίως όσο πλησιάζει προς το τέλος της και αναμένεται το μήνυμα που θα στείλει η...
Διεθνές ενδιαφέρον για τη δίκη της Χ.Α.
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Φωτογραφίες και βίντεο διαψεύδουν τον «Τασάρα»
Βίντεο από τον σκληρό δίσκο του Μιχαλολιάκου το οποίο φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Εφ.Συν.» αποδεικνύει τα ψέματα του κατηγορούμενου για δολοφονικές επιθεσεις Τάσου Πανταζή και την οργανωτική σχέση του με...
Φωτογραφίες και βίντεο διαψεύδουν τον «Τασάρα»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Μάρτυρες αστυνομικοί «καίνε» το τάγμα εφόδου
Σαν χάρτινος πύργος καταρρέει η υπερασπιστική γραμμή των Ι. Λαγού, Ν. Μίχου και των συγκατηγορουμένων τους για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο», καθώς πέντε αστυνομικοί που είδαν από κοντά τις...
Μάρτυρες αστυνομικοί «καίνε» το τάγμα εφόδου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας